DENIOS GmbH Magyarországi Közvetlen Kereskedelmi Képviselete
Sarkantyú köz 5.
9021 Győr

Tel.: 06 96 800 147
Fax:  +43 6225-20533-44
E-mail: info@denios.hu
Internet: www.denios.hu

A veszélyes anyagok tárolása során az Airbus is a DENIOS szakértelmére hagyatkozik

Az Airbus finkenwerderi telephelyén a lakkokat és festékeket személyre szabott és a hatályos jogszabályoknak is megfelelő DENIOS veszélyesanyag-raktárakban tárolják. A DENIOS a projekt gördülékeny és határidőre történő lebonyolításával az Airbus által megfogalmazott elvárásokat a cég legnagyobb megelégesédére teljesítette.

Kihívás és feladat

Az Airbus a világ egyik vezető repülőgépgyártója a civil légiközlekedés területén és a világszerte tevékenykedő EADS konszernhez tartozik, amely Európában a legnagyobb repülőgép- és űripari vállalat. A 2007-es évben 1458 darab kiszállított repülőgéppel az Airbus megdöntötte addigi saját rekordját, amit 2005-ben állított fel 1111 megrendeléssel. Az új megbízók rangsorának első helyein gyorsan növekvő és fapados légitársaságok egyaránt megtalálhatóak. A kiemelkedő A380 típusra eddig 198 megrendelés érkezett be. Az Airbus világszerte összesen 58 ezer alkalmazottat foglalkoztat. A vállalat Európában 16 fejlesztési- és gyártóüzemet működtet Németországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában és Spanyolországban. Az Airbus finkenwerderi gyárában egy festékkeverő-kamrát tervezett kialakítani a nagy hatótávolságú repülőgépek hidraulikai és pneumatikai alkatrészeinek összeszerelésére szolgáló üzemcsarnokban. A kitűzött cél megvalósítása során több lényeges szempontnak is meg kellett felelni. Egyfelől szükséges volt szem előtt tartani a vizekre káros és gyúlékony veszélyes anyagok (festékek és lakkok) törvényi előírásoknak megfelelő tárolását a biztonságos kezelés érdekében. Ezen túlmenően az alkalmazni kívánt rendszernek rendelkeznie kellett minden szükséges engedéllyel. Hiszen csak az előírásoknak megfelelően engedélyezett rendszerek kaphatják meg a hatósági jóváhagyást és jelentenek védelmet biztosítástechnikai szempontból.

Az Airbus által megfogalmazott elvárások része volt az is, hogy a megoldás tartalmazzon egy F90 tűzvédelmi raktárat, amelyben ki kellett alakítani egy integrált, légelszívóval rendelkező vegyifülkét is. A tűzvédelem és a légtechnika ennek során jelentős szerepet kaptak. A vegyifülke mellett a teljes munkapad mentén további elszívás megvalósítására volt szükség, amely a dolgozókat hivatott megóvni az egészségre veszélyes gőzöktől. Természetesen mindezek során az Airbus idevágó üzemi normáit is maximálisan figyelembe kellett venni. A festékkeverő-kamra használatához szükséges volt a konténeren belül 10x-es légcsere biztosítására is. A konténerből, a vegyifülkéből, valamint a munkapad és a merülőtartály közvetlen környezetéből történő kombinált elszívás nagyon összetett csövezést igényelt a használt levegő elvezetéséhez.

Megoldás

A megbízás elbírálásánál a DENIOS AG a tűzvédelem és légtechnika területén bizonyított kiemelkedő tapasztalatával és szakértelmével jeleskedett. Döntő szempont volt, hogy a gyártó a megrendelő által támasztott minden követelménynek megfelelve képes legyen egy kézből átfogó és kulcsrakész megoldást kínálni. Az Airbus ezen túlmenően a teljes projektfolyamat kompetens támogatását igényelte - kezdve a követelmény-jegyzék összeállításától egészen a gyári és hatósági átvételig.

A DENIOS tökéletesen megfelelt ennek a szolgáltatási profilnak és így végül elnyerte a megbízást. A DENIOS szakértőinek megoldási javaslata egy bejárható F90-rendszer volt, integrált vegyifülkével és elszívóval. A választás a BMC-K840X konténerre esett, amely kívülről és belülről is 90 perces tűzvédelmet biztosít minden irányból. A felszereltség részét képezték többek között a technikai szellőztetés, a szellőzéskontroll, az ajtórögzítők, az üzemzavar-jelző illetve a mozgásérzékelő is. Minden beépített elektronikus eszköznél a robbanás- védett (EX) kivitelt használtuk. A vegyifülke tartalmaz egy AT-20 típusú károsanyag-elszívót is, szintén EX-kivitelben, 2,00 x 0,80 m méretű munkafelülettel.

Eredmény és előnyök

Az Airbus olyan multifunkcionális festékkeverő-kamrát kapott, amelyben minden veszélyes anyagot biztonságosan és a hatályos jogszabályoknak megfelelő módon lehet tárolni és amely az összes követelménynek megfelelt, így szavatolva a használatbavételt követően minden munkatárs számára az abban tárolt festékek és lakkok biztonságos kezelését. A veszélye sanyag tároló kedvező elhelyezkedése további előnnyel is járt: hatékonyan sikerült költségeket és időt megtakarítani. Időközben több más Airbus üzemben is hasonló megoldásokat alkalmaznak.

Hozzáillő termékek felfedezése

Tűzvédelmi raktárkonténerek

A DENIOS tűzvédelmi raktárkonténerek kétoldali megbízható T 90 (REI 90) tűzvédelmet kínálnak. Használja ki a tűzvédelmi raktárak ellenőrzött biztonságának előnyeit!

A választékhoz

Munkaasztalok

Munkaasztalok és biztonsági munkapadok különféle szellőzőrendszerekkel és az Ön igényeinek megfelelő egyedi felszerelési lehetőségekkel.

A választékhoz

Vegye igénybe szaktanácsadásunkat!

Az ügyfélspecifikus tanácsadás, a szolgáltatások és a termékek sokszínűsége az erősségeink közé tartozik.

Tanácsadóink készséggel állnak rendelkezésére a telephelyén is!

Ingyenes szaktanácsadás 06 96 800 147

Hasonló bejegyzések

Termékvilág

Biztonság robbanásveszélyes területen

A DENIOS-nál minden olyan termékcsaládot megtalál, amely a robbanásvédelemmel kapcsolatos, és nem hagy kívánnivalót maga után. Ez több mint 2000 robbanásveszélyes területen használható terméket tartalmaz, amelyekkel a robbanásvédelmi intézkedések mind a 3 szintjét lefedheti. Cikkünkben ezekről kaphat áttekintést.

Továbbolvasás
Esettanulmány

Légtechnikai munkaasztal a BECOM GmbH-nak

Az ausztriai BECOM GmbH elektro-mechanikai részegységeket gyárt. Kis alkatrészek tisztításakor gyúlékony aceton gőzök keletkeznek, amelyektől az alkalmazottakat meg kell védeni. A. DENIOS tisztítóasztal nagyobb biztonságot ad a károsanyag felfogásában.

Továbbolvasás
Esettanulmány

Hajtógázas (aeroszolos) palackok tárolása a motorkerékpár gyártó KTM-nél

A KTM ausztiai motorkerékpár gyártó cégnek a gyártási folyamataiban szüksége van aeroszolos palackok használatára. A DENIOS olyan megoldást fejlesztett ki, amely nemcsak az ügyfél raktárkövetelményeit teljesítette. Az általunk gyártott veszélyes anyag konténer megfelel az osztrák vízügyi törvény szigorú követelményeinek.

Továbbolvasás
Esettanulmény

Oldószerek, kötőanyagok és ragasztók tárolása kis tároló edényekben Bécs város tömegközlekedési vállalatánál

Az oldószerek, kötőanyagok és ragasztók a járművek karbantartásához napi szinten hozzátartoznak. Ezeknek a veszélyes anyagoknak, amelyeket általában kis tátoló edényekben tárolnak, a Wiener Linien, a bécsi város tömegközlekedési vállalatának szüksége volt egy helytakarékos veszélyes anyag raktárra, amely nemcsak tűzvédelmmel van ellátva, hanem a hőmérséklet ingadozásaival szemben is védelmet biztosít.

Továbbolvasás
Esettanulmány

Veszélyesanyag-tárolás az Airbus-nál

DENIOS veszélyes munkahelyet integrált egy REI90-es minősítéssel rendelkező tűzvédelmi konténerbe Finkenwerderben az Airbus-nál, ezzel létrehozva egy központi tűzvédelmi szakaszt egy hagyományos szerelő csarnokban. A DENIOS megoldást adott festékek és lakkok tárolására. Ugyanakkor a munkavállalók közvetlenül és biztonságosan végezhetnek festő- és lakkozó munkát.

Továbbolvasás
Útmutató

Veszélyesanyag-tároló helyes megtervezése

Egy veszélyesanyag-raktár megtervezésekor sok olyan pont van, amely fontos szerepet játszik: Milyen szabályozásokat kell figyelembe venni? Milyen anyagokat kell tárolni? Biztosítani kell-e bizonyos hőmérsékletet a tárolandó közegek számára? Milyenek az üzemi körülmények? A tapasztalat azt mutatja, hogy sok minden rosszul alakulhat a tervezés során, ami bizonyos körülmények között nemcsak többletköltségeket, hanem biztonsági hiányosságokat is okoz. Új tanácsadónkban összegyűjtöttünk néhányat a legfontosabb kérdésekről, amelyeket fel kell tenni egy veszélyesanyag-tároló tervezésénél.

Továbbolvasás
Menü
Bejelentkezés
Az Ön kosaraHozzáadva a kosárhoz
A kosárhoz