DENIOS GmbH Magyarországi Közvetlen Kereskedelmi Képviselete
Sarkantyú köz 5.
9021 Győr

Tel.: 06 96 800 147
Fax:  +43 6225-20533-44
E-mail: info@denios.hu
Internet: www.denios.hu

Lamináris áramlású kabinok

Az olyan iparágakban, mint a gyógyszeripar, a biotechnológia, a gyógyászat és az élelmiszeripar, a tisztaság rendkívül fontos. A szennyeződésmentes környezeti levegő és a kiváló minőségű rozsdamentes acélból készült munkakörnyezet ezért különösen fontos. Egy védő szellőztető rendszer, a lamináris áramlású kabinok/Laminar Air Flow Booth (LAF) használata eltávolítja a levegőben lévő részecskéket és mikroorganizmusokat a környezeti levegőből. A fülke így különösen az emberek védelmét és a termék tisztán tartását szolgálja.

Alkalmazási elv

A laminásis áramlású kabin HEPA-szűrővel por- és részecskementes környezetet biztosít. A teljes mennyezeti felületen lamináris (alacsony turbulenciájú) áramlás jön létre, amely függőlegesen a padló felé irányul ("Laminar Down Flow"). A nagy, 0,475 m/s-os légsebességgel a levegőben szálló részecskék hatékonyan lefelé nyomódnak a teljes munkaterületen, és a padló közelében elszívódnak - a levegőben szálló anyagok így ellenőrzött módon kerülnek felfogásra.

Tipikus alkalmazási területek:

 • Termékadagolás
 • Termékmintavételi területek
 • Felosztott munkaállomások
 • Ömlesztett áru feltöltés / mérés
 • Reaktortöltés
 • Termék kiürítés
 • Vizsgálóberendezések
 • Légtechnikai munkaállomások
 • Vegyes területek
 • Hordótöltés/ürítés

Eszközök besorolása

A légtechnikai védelmi intézkedések, például a lamináris légáramlású kabin alkalmasságát a betartandó foglalkozási expozíciós határértékek (OEL) függvényében kell meghatározni. Nemzetközi szinten a foglalkozási expozíciós határértékket Occupational Exposure Limit-ként (OEL, más néven EU OEL) ismerik.

Az OEL-határértékeket hat intervallum szerinti osztályba sorolt, úgynevezett foglalkozási expozíciós sávok (OEB) osztályaihoz rendelik. Például egy 3 µg/m³ OEL-értékkel rendelkező anyag a 4-es OEB-nek felel meg. Az osztályozáshoz a műszaki rendszerrel szemben támasztott különböző követelmények kapcsolódnak.

A DENIOS garantálja a lamináris áramlású kabin 3. (veszélyes) OEB osztályát, ami 10-100 µg/m³ OEL-nek felel meg. Alacsonyabb osztályok feltételei is teljesülnek. Ezen kívül lehetőség van magasabb OEB-osztályok elérésére külső vizsgáló cégek által végzett egyedi jóváhagyásokkal és vizsgálatokkal.

Vegye igénybe szaktanácsadásunkat!

Az ügyfélspecifikus tanácsadás, a szolgáltatások és a termékek sokszínűsége az erősségeink közé tartozik.

Tanácsadóink készséggel állnak rendelkezésére a telephelyén is!

Ingyenes szaktanácsadás 06 96 800 147

Kialakítás működési leírás

A potenciálisan szennyezett levegő a hátsó falon keresztül szívódik be. Ott a levegőt először egy előszűrő, például egy ISO Coarse szűrő kezeli. Ezt követi egy második szűrőfokozat ePM1-80%. Ezután egy további HEPA-szűrőfokozat (HEPA 13) kerül beépítésre. Igényes követelmények esetén egy végponti rendőrszűrő (HEPA 14) telepíthető, amely egy további szűrőfokozatot és nagyobb biztonságot hoz a folyamatba, ha a levegőt keringtető üzemmódban működtetik. Ebben az esetben a szűrt levegő megfelel az ISO 14644-1 szabvány szerinti ISO 5 tisztatéri-osztálynak.

Ennek a szűrt levegőnek a 90%-a a mennyezeten keresztül visszajut a munkaterületre. A fennmaradó 10%-ot a munkaterület előtt fújják ki a mennyezeti részen lévő elülső kifúvónyíláson keresztül. Így a munkaterületen vákuum jön létre, és a fennmaradó levegőt a munkaterület előtti területről veszik el. A dolgozókat a nagy légcsere-ráta és a célzott légvezetés hatékonyan védi az expozíciótól. A személyi védelem mellett az ilyen kialakítású lamináris légáramlású fülke fokozott helyiség- és termékvédelmet is nyújt, mivel a levegőben lévő részecskék a vákuum miatt nem tudnak kiszabadulni a fülkéből.

Rendszerelemek

1: Szellőzőrács

2: Durva por előszűrő

3: Finompor szűrő

4: HEPA-szűrő

5: Légáramlás szabályozó

Felszerelési és konfigurációs lehetőségek

Die Auswahl der Ausstattung der Laminar Air Flow Kabine sollte in Zusammenarbeit mit dem Bediener erfolgen, da dieser seine Arbeitsabläufe am besten kennt und somit definieren kann, welche Hilfsmittel, Medien und sonstige Elemente benötigt werden. Die benötigte Ausstattung sollte bereits vor der Beauftragung der Kabine festgelegt werden, um diese Komponenten noch in der Auslegungsphase berücksichtigen zu können. Ein nachträgliches Einbauen ist oft nur mit hohem Aufwand oder gar nicht möglich.

Es sollten auch die zu erledigenden Aufgaben klar definiert sein, damit bei der Auslegung eventuelle Sonderanforderungen berücksichtigt werden können. Bauseitig müssen Medienschnittstellen für beispielsweise Strom, Netzwerk, technische Gase und andere Versorgungsleitungen bereitgestellt werden. Die entsprechenden Übergabepunkte müssen im Vorhinein festgelegt und abgestimmt werden, damit eine problemlose Montage und Inbetriebnahme gewährleistet werden kann.

Példák a választható felszerelésekre:

 • Teljesen automatikus légáramlás-szabályozás
 • Elszívó, finom por- és HEPA-szűrők biztonságos szűrőcserét biztosító szűrőházakban a biztonságos szűrőcseréhez
 • Befúvó levegő fűtő/hűtő elemekkel
 • A robbanásveszélyes területekre vonatkozó ATEX-irányelveknek megfelelő elektromos alkatrészek
 • GMP/FDA-kompatibilis kialakítás

Szerviz és karbantartás

A szellőztető rendszereket

 • az első üzembe helyezés előtt a megfelelő telepítés, működés és beállítás érdekében,
 • rendszeres időközönként, de legalább évente egyszer a részecskés légszennyező anyagok esetében, vagy legalább háromévente a gáznemű légszennyező anyagok esetében, és
 • az ellenőrzés tárgyát képező változtatásokat követően

a munkavédelmi rendelet 2. § (6) bekezdése szerinti ellenőrzésre jogosult személy (korábban szakképzett személy) ellenőrizze. A vizsgálatok eredményét egy vizsgálati könyvbe vagy vizsgálati jegyzőkönyvbe kell bejegyezni, meg kell őrizni, és az ismétlődő vizsgálatok alapjául szolgálhat.

Forrás: DGUV R 109-002 (korábban: BGR 121) (Munkahelyi szellőztetés - Szellőztetési intézkedések)

Szűrőcsere

A VDI 6022 szerint az 1. szűrőfokozat légszűrőit legkésőbb egy év után, a további szűrőfokozatokat pedig 2 év után ajánlott cserélni. A gyógyszerhatóanyagokkal foglalkozó területeken, valamint az élelmiszeripari alkalmazásokban bevett gyakorlat, hogy a 2. szűrőfokozatot is évente cserélik. Az alkalmazás érzékenysége, az esetleges külső ellenőrzések, a felhasználási hely kedvezőtlen légnedvessége vagy különleges kockázatok szükségessé tehetik a teljes szűrőcserét, pl. ha a szűrőben tárolt porok miatt nem zárható ki a hosszú távú csíraképződés.

Szerviz és karbantartás a DENIOS-tól

A gyártó általi rendszeres karbantartás és szervizelés biztosítja, hogy a termék megőrzi értékét, és védi az alkalmazottakat. Tudjon meg többet szervizajánlatunkról.

Vegye igénybe szaktanácsadásunkat!

Az ügyfélspecifikus tanácsadás, a szolgáltatások és a termékek sokszínűsége az erősségeink közé tartozik.

Tanácsadóink készséggel állnak rendelkezésére a telephelyén is!

Ingyenes szaktanácsadás 06 96 800 147

További cikkek és DENIOS szakértelem

Tölt…
Menü
Bejelentkezés
Az Ön kosaraHozzáadva a kosárhoz
A kosárhoz
Szívesen adunk önnek tanácsot!

Hívjon minket vagy töltse ki az űrlapot.

H – Cs: 8:00 – 17:00 | P 8:00 – 14:00