DENIOS GmbH Magyarországi Közvetlen Kereskedelmi Képviselete
Sarkantyú köz 5.
9021 Győr

Tel.: 06 96 800 147
Fax:  +43 6225-20533-44
E-mail: info@denios.hu
Internet: www.denios.hu

Lamináris áramlású kabinok

Az olyan iparágakban, mint a gyógyszeripar, a biotechnológia, a gyógyászat és az élelmiszeripar, a tisztaság rendkívül fontos. A szennyeződésmentes környezeti levegő és a kiváló minőségű rozsdamentes acélból készült munkakörnyezet ezért különösen fontos. Egy védő szellőztető rendszer, a lamináris áramlású kabinok/Laminar Air Flow Booth (LAF) használata eltávolítja a levegőben lévő részecskéket és mikroorganizmusokat a környezeti levegőből. A fülke így különösen az emberek védelmét és a termék tisztán tartását szolgálja.

Alkalmazási elv

A laminásis áramlású kabin HEPA-szűrővel por- és részecskementes környezetet biztosít. A teljes mennyezeti felületen lamináris (alacsony turbulenciájú) áramlás jön létre, amely függőlegesen a padló felé irányul ("Laminar Down Flow"). A nagy, 0,475 m/s-os légsebességgel a levegőben szálló részecskék hatékonyan lefelé nyomódnak a teljes munkaterületen, és a padló közelében elszívódnak - a levegőben szálló anyagok így ellenőrzött módon kerülnek felfogásra.

Tipikus alkalmazási területek:

 • Termékadagolás
 • Termékmintavételi területek
 • Felosztott munkaállomások
 • Ömlesztett áru feltöltés / mérés
 • Reaktortöltés
 • Termék kiürítés
 • Vizsgálóberendezések
 • Légtechnikai munkaállomások
 • Vegyes területek
 • Hordótöltés/ürítés

Berendezések osztályozása

A légtechnikai védelmi intézkedések, például a lamináris légáramlású kabin alkalmasságát a betartandó foglalkozási expozíciós határértékek (OEL) függvényében kell meghatározni. Nemzetközi szinten a foglalkozási expozíciós határértékket Occupational Exposure Limit-ként (OEL, más néven EU OEL) ismerik.

Az OEL-határértékeket hat intervallum szerinti osztályba sorolt, úgynevezett foglalkozási expozíciós sávok (OEB) osztályaihoz rendelik. Például egy 3 µg/m³ OEL-értékkel rendelkező anyag a 4-es OEB-nek felel meg. Az osztályozáshoz a műszaki rendszerrel szemben támasztott különböző követelmények kapcsolódnak.

A DENIOS garantálja a lamináris áramlású kabin 3. (veszélyes) OEB osztályát, ami 10-100 µg/m³ OEL-nek felel meg. Alacsonyabb osztályok feltételei is teljesülnek. Ezen kívül lehetőség van magasabb OEB-osztályok elérésére külső vizsgáló cégek által végzett egyedi jóváhagyásokkal és vizsgálatokkal.

Vegye igénybe szaktanácsadásunkat!

Az ügyfélspecifikus tanácsadás, a szolgáltatások és a termékek sokszínűsége az erősségeink közé tartozik.

Tanácsadóink készséggel állnak rendelkezésére a telephelyén is!

Ingyenes szaktanácsadás 06 96 800 147

Kialakítás és működési leírás

A potenciálisan szennyezett levegő a hátsó falon keresztül szívódik be. Ott a levegőt először egy előszűrő, például egy ISO Coarse szűrő kezeli. Ezt követi egy második szűrőfokozat ePM1-80%. Ezután egy további HEPA-szűrőfokozat (HEPA 13) kerül beépítésre. Igényes követelmények esetén egy végponti rendőrszűrő (HEPA 14) telepíthető, amely egy további szűrőfokozatot és nagyobb biztonságot hoz a folyamatba, ha a levegőt keringtető üzemmódban működtetik. Ebben az esetben a szűrt levegő megfelel az ISO 14644-1 szabvány szerinti ISO 5 tisztatéri-osztálynak.

Ennek a szűrt levegőnek a 90%-a a mennyezeten keresztül visszajut a munkaterületre. A fennmaradó 10%-ot a munkaterület előtt fújják ki a mennyezeti részen lévő elülső kifúvónyíláson keresztül. Így a munkaterületen vákuum jön létre, és a fennmaradó levegőt a munkaterület előtti területről veszik el. A dolgozókat a nagy légcsere-ráta és a célzott légvezetés hatékonyan védi az expozíciótól. A személyi védelem mellett az ilyen kialakítású lamináris légáramlású fülke fokozott helyiség- és termékvédelmet is nyújt, mivel a levegőben lévő részecskék a vákuum miatt nem tudnak kiszabadulni a fülkéből.

Rendszerelemek

1: Szellőzőrács

2: Durva por előszűrő

3: Finompor szűrő

4: HEPA-szűrő

5: Légáramlás szabályozó

Felszerelési és konfigurációs lehetőségek

A lamináris áramlású kabin berendezéseinek kiválasztását a gépkezelővel együttműködve kell elvégezni, mivel ő ismeri legjobban a munkafolyamatokat, és így ő tudja meghatározni, hogy milyen segédeszközökre, közegekre és egyéb elemekre van szükség. A szükséges berendezéseket a kabin megrendelése előtt kell meghatározni, hogy ezeket az alkatrészeket még a tervezési fázisban figyelembe lehessen venni. Az utólagos felszerelés gyakran csak nagy erőfeszítések árán, vagy egyáltalán nem lehetséges.

Az elvégzendő feladatokat is világosan meg kell határozni, hogy a tervezés során figyelembe lehessen venni az esetleges speciális követelményeket. Az elvégzendő feladatokat is világosan meg kell határozni, hogy a tervezés során figyelembe lehessen venni az esetleges speciális követelményeket. Előzetesen meg kell határozni és össze kell hangolni a megfelelő átadási pontokat a problémamentes telepítés és üzembe helyezés érdekében.

Példák a választható felszerelésekre:

 • Teljesen automatikus légáramlás-szabályozás
 • Elszívó, finom por- és HEPA-szűrők biztonságos szűrőcserét biztosító szűrőházakban a biztonságos szűrőcseréhez
 • Befúvó levegő fűtő/hűtő elemekkel
 • A robbanásveszélyes területekre vonatkozó ATEX-irányelveknek megfelelő elektromos alkatrészek
 • GMP/FDA-kompatibilis kialakítás

Szerviz és karbantartás

A szellőztető rendszereket

 • az első üzembe helyezés előtt a megfelelő telepítés, működés és beállítás érdekében,
 • rendszeres időközönként, de legalább évente egyszer a részecskés légszennyező anyagok esetében, vagy legalább háromévente a gáznemű légszennyező anyagok esetében, és
 • az ellenőrzés tárgyát képező változtatásokat követően

a német Munkavédelmi rendelet 2. § (6) bekezdése szerinti ellenőrzésre jogosult személy (korábban szakképzett személy) ellenőrizze. A vizsgálatok eredményét egy vizsgálati könyvbe vagy vizsgálati jegyzőkönyvbe kell bejegyezni, meg kell őrizni, amely az ismétlődő vizsgálatok alapjául szolgálhat.

Forrás: DGUV R 109-002 (német Munkahelyi balesetbiztosításra vonatkozó szabályozás ) (korábban: BGR 121) (Munkahelyi szellőztetés - Szellőztetési intézkedések)

Szűrőcsere

A VDI 6022 (Német Mérnökök Egyesülete Épületgépészeti Szakosztályának a szellőztetés és beltéri levegőminőségre vonatkozó irányelve) szerint az 1. szűrőfokozat légszűrőit legkésőbb egy év után, a további szűrőfokozatokat pedig 2 év után ajánlott cserélni. A gyógyszerhatóanyagokkal foglalkozó területeken, valamint az élelmiszeripari alkalmazásokban bevett gyakorlat, hogy a 2. szűrőfokozatot is évente cserélik. Az alkalmazás érzékenysége, az esetleges külső ellenőrzések, a felhasználási hely kedvezőtlen légnedvessége vagy különleges kockázatok szükségessé tehetik a teljes szűrőcserét, pl. ha a szűrőben tárolt porok miatt nem zárható ki a hosszú távú csíraképződés.

Szerviz és karbantartás a DENIOS-tól

A gyártó általi rendszeres karbantartás és szervizelés biztosítja, hogy a termék megőrzi értékét, és védi az alkalmazottakat. Tudjon meg többet szervizajánlatunkról.

Vegye igénybe szaktanácsadásunkat!

Az ügyfélspecifikus tanácsadás, a szolgáltatások és a termékek sokszínűsége az erősségeink közé tartozik.

Tanácsadóink készséggel állnak rendelkezésére a telephelyén is!

Ingyenes szaktanácsadás 06 96 800 147

További cikkek és DENIOS szakértelem

Tölt…
Menü
Bejelentkezés
Az Ön kosaraHozzáadva a kosárhoz
A kosárhoz
Szívesen adunk önnek tanácsot!

Hívjon minket, küldjön e-mailt: info@denios.hu, vagy töltse ki az űrlapot, és mi a lehető leghamarabb válaszolunk Önnek.

H – Cs: 8:00 – 17:00 | P 8:00 – 14:00