DENIOS GmbH Magyarországi Közvetlen Kereskedelmi Képviselete
Sarkantyú köz 5.
9021 Győr

Tel.: 06 96 800 147
Fax:  +43 6225-20533-44
E-mail: info@denios.hu
Internet: www.denios.hu

Innovatív, moduláris vegyszertároló épült Tübingenben

„Csak tegyük meg az első lépést!” Ez a hitvallása Günther Schätzle-nek, a tübingeni CHT Germany GmbH üzemmérnöki termelési és logisztikai vezetőjének, mely egy speciális vegyi anyagokkal foglalkozó globálisan működő cégcsoport németországi vállalata. A CHT-nál eltöltött közel 20 éves munkaviszonya alatt megszilárdult számára a siker koncepciója: az új bevezetések szekvenciális megközelítése és a moduláris koncepciókon alapuló rugalmas kiigazítások minden területen – más szóval: lépésről lépésre kipróbálva, hogy mi működik a maximális mozgástér kihasználásához, hatékonyan megbírkózva a kihívásokkal.

Ez a megközelítés most ismét bevált egy nagy projekt esetében.

Törvényi követelmények, mint kihívás

A vegyipari vállalatoknak összetett és olykor egymásnak ellentmondó szabályozási követelményekkel kell szembenézniük, amikor nagy mennyiségű különböző veszélyes anyagok tárolásáról van szó. A veszély mértékétől és a tárolt mennyiségtől függően ennek megfelelően komplex védekezési intézkedéseket kell tenni. Különféle veszélyes anyagok esetén mindig ellenőrizni kell, hogy megengedett-e a közös tárolás. A tűz- és robbanásveszélyt gondosan mérlegelni kell és figyelembe kell venni a tűzvédelmi koncepcióban. A jóváhagyási folyamat általában megerőltető és hosszadalmas.

A CHT-csoport törzsüzeme Dußlingenben, Tübingen közelében, 50 000 tonna speciális vegyszert állít elő vásárlói számára a világ minden tájáról. A telephelyen több ezer tonna veszélyes anyagot tárolnak. Az üzemre ezért a rendkívüli eseményekről szóló rendelet kiterjesztett kötelezettségei és a hatósági speciális ellenőrzés vonatkozik.

A szokásos eljárástól eltérő építési projekt

A CHT Csoport termékei egyre összetettebbé és ügyfélspecifikusabbá válnak, ezért nagyon fontos a legkülönfélébb veszélyes anyagok rugalmas és biztonságos tárolása. Ugyanakkor az ilyen anyagok tárolási előírásainak végrehajtása egyre bonyolultabbá válik. A helyzetet tovább rontja a nyersanyagpiacon tapasztalható növekvő ellátási bizonytalanság. A CHT Csoport logisztikáját ezért hatékonyan és rugalmasan kell megtervezni, ehhez sürgősen szükség volt egy további veszélyes anyagok tárolására szolgáló tároló létesítésére a telephelyen.

E feladatok teljesítése érdekében Günther Schätzle egy moduláris koncepcióra támaszkodott. Ennek során nem az iparágban megszokott megközelítést választotta – egy másik nagy, nyitott polcokkal rendelkező raktár felépítését. "Túl rugalmatlanok, a hatósági követelmények és az építési költségek túl magasak, a projekt időtartama túl hosszú" - hangzott el a következtetés.

2020 tavaszán Günther Schätzle a DENIOS-t, a veszélyes anyagok biztonságos tárolásának szakértőit ​​hozta a fedélzetre. Egy éves műszaki és kereskedelmi tervezési fázis után a CHT és a DENIOS megkezdte a közös projektet, amely a 30 tárolómodul szállítása mellett a rendszeradatok digitális távfelügyeletét is tartalmazza. A projekt öt kulcspontját a Company4 ipari építőipari szakemberekkel közösen fogalmaztuk meg: biztonság, rugalmasság, modularitás, energia önellátás, digitalizálás.

A tároló modulok speciális betonalapzaton állnak, szivárgásmentes tálcaként kialakítva. A teljes konstrukció padlóval, tároló modulokkal és tetővel minden előírásnak megfelel, beleértve a 3. földrengési zónában, Európa legmagasabb kategóriájában lévő rendszerek kiépítését is.

Végső szállítás és összeszerelés

Az építkezés ideje alatt a DENIOS már szállította a CHT-nek az első tárolómodulokat a megszakítás nélküli átmeneti tárolás érdekében. A fennmaradó rendszerek végső leszállítása és a végső összeszerelés zökkenőmentesen és gyorsan megtörtént 2021. november elején. A 30 tárolómodult három héten belül felállítottuk. Erről rövid összeállítást készítettünk, melyet megtekinthet a videóban.

Ezután elkészült a teljes raktárterület tetőfedésére szolgáló áthidaló acélkonstrukció, az összes tárolórendszer elektromos ellátásának és az adathálózatnak a biztosítása a házon belüli folyamatirányító rendszerrel, valamint a helyhez kötött oltórendszer kiépítése. A tetőn elhelyezett fotovoltaikus rendszer biztosítja a teljes rendszer energia-önellátó működését.

Az összes tárolómodul maximális biztonsága és rugalmassága

Minden egyes tárolómodul külön-külön tűzvédelmi technológiával van felszerelve, és a TRGS510 szerint minősített, és megfelelően méretezett a helyi szél-, hó- és földrengésterheléshez. Ezek az F 90/REI 90 típusú, 90 perces tűzvédelmi raktárkonténerek és a tűzvédelmi paneles, szigetelt veszélyesanyag-tárolók, amelyek költséghatékonyan és helytakarékosan egymással koordinálva, a tűzvédelmi távolságok figyelembevételével állíthatók fel.

Günther Schätzle-t többször is megkérdezték, hogy a különböző típusú modulok miért vannak felváltva, és miért nem méret szerint rendezve; ez nem néz ki jól! "Ez a trükk az egészben. Az előírások betartásával kétszer annyi raklap tárolható, mint amennyi ilyen területen általában lehetséges lenne!" Günther Schätzle külön kiemeli az új veszélyesanyag-tároló további rugalmasságát:

Minden egyes tárolómodul külön tárolóterület a veszélyes anyagokra vonatkozó jogszabályok szerint. A modulonkénti tárolási osztályokat bármikor módosíthatjuk. Ez egy rendkívül rugalmas koncepció, és megadja nekünk a szükséges szabadságot, amikor a raktárt a TRGS 510 által ismert összes tárolási osztályokkal látjuk el.

Günther Schätzle, üzemmérnöki termelési és logisztikai igazgató, CHT Németország

A gyártó DENIOS rendelkezik egy általános építésfelügyeleti engedéllyel a DIBt-től minden tárolóegységre - a vízszennyező anyagok kezelésére szolgáló rendszerekről szóló német rendelet (AwSV) szerinti vízvédelmi alkalmasság és a tűzvédelmi alkalmasság igazolására. Ezenkívül minden rendszer fel van szerelve a SpillGuard® connect digitális szivárgásjelző rendszerrel, amely keskeny sávú IoT-n keresztül továbbítja az adatokat egy DENIOS felhőalkalmazásba, és ott elérhetővé teszi azokat az ügyfél számára, hogy visszakereshesse. A CHT a felhőadatokat MTP adatformátumba* konvertálja, és saját folyamatvezérlő rendszerében használja fel állapotfigyelésre.

Az egész rendszer a legmagasabb szintű biztonságot nyújtja, ami nemcsak a TÜV-öt nyűgözte le. Az építési projekt felelős jóváhagyó hatósága a biztonsági koncepciót is előremutatónak értékelte az iparág számára, és rekordidő alatt jóváhagyta a projektet.

Meggyőző előnyök és példaértékű karakter

A nagyszámú, egymástól elválasztott tárolómodulnak köszönhetően a CHT mostantól széleskörű tárolási kapacitással rendelkezik. A kisebb tárolóegységekben sokkal jobban betarthatók az anyaghoz kötődő küszöbmennyiségek, és sokkal gyorsabban végrehajthatók az ingadozó igények miatti kiigazítások. „Az előnyei teljesen meggyőzőek!” – állapítja meg Günther Schätzle. Az ő szemszögéből a projekt minta az egész vegyipar számára, és az európai telephelyek biztosítását szolgálja.

Megjegyzés:

A CHT szinergikusan összekötötte az építési projektet egy IIoT/automatizálási projekttel, amely magában foglalja a gyártó által biztosított jel- és vezérlési adatok innovatív integrálását az ügyfél folyamatirányító rendszerébe. A DENIOS szivárgásjelző rendszer SpillGuard® connect jeladatait alkotóelemként az OPC UA-képes folyamatadat-rendszereken MTP adatformátumok használatával egyesítik más rendszerelemekből származó adatfolyamokat, gyártótól függetlenül.

*MTP = Module Type Package, VDI 2658 szerinti modul típusú csomag. Részletes projektjelentés külön következik.

Vegye igénybe szaktanácsadásunkat!

Az ügyfélspecifikus tanácsadás, a szolgáltatások és a termékek sokszínűsége az erősségeink közé tartozik.

Tanácsadóink készséggel állnak rendelkezésére a telephelyén is!

Ingyenes szaktanácsadás 06 96 800 147

Hasonló bejegyzések

Cikk

Rendkívül ellenálló: a DENIOS műszaki raktárrendszerei

Annak érdekében, hogy a DENIOS műszaki raktárrendszerei mindig stabilak maradjanak, kiterjedt elméleti számításokat, hosszú távú teszteket és gyakorlati próbákat végzünk. A statika megbízhatóan ellenáll a szél, hó és földrengés okozta külső erőknek.

Továbbolvasás
Interjú

Tolókapukkal ellátott tűzvédelmi rendszer 120 percig tűzálló

Másfél éves projektidő után a DENIOS a világon elsőként teljesítette az EN 13501 európai tűzvédelmi szabvány szerinti, tolóajtóval felszerelt tűzvédelmi raktárkonténer 120 perces tűzvédelmi tesztjét. A GIT SECURITY megkérdezte Carsten Heumannt, a DENIOS értékesítési műszaki felügyelőjét a részletekről.

Továbbolvasás
Termékvilág

Biztonság robbanásveszélyes területen

A DENIOS-nál minden olyan termékcsaládot megtalál, amely a robbanásvédelemmel kapcsolatos, és nem hagy kívánnivalót maga után. Ez több mint 2000 robbanásveszélyes területen használható terméket tartalmaz, amelyekkel a robbanásvédelmi intézkedések mind a 3 szintjét lefedheti. Cikkünkben ezekről kaphat áttekintést.

Továbbolvasás
Cikk

Veszélyes anyagok és érzékeny munkaterületek védelme az illetéktelen hozzáféréstől

A veszélyes anyagokat kezelő és raktározó cégek is kötelesek megvédeni az anyagokat az illetéktelen hozzáféréstől. A hozzáférési korlátozásokkal nemcsak azt biztosítja, hogy például a lopást vagy a manipulációt nehezítsék. Ezenkívül megakadályozzák, hogy a képzetlen alkalmazottak veszélyes anyagokhoz vagy érzékeny munkaterületekhez jussanak.

Továbbolvasás
Esettanulmány

Hajtógázas (aeroszolos) palackok tárolása a motorkerékpár gyártó KTM-nél

A KTM ausztiai motorkerékpár gyártó cégnek a gyártási folyamataiban szüksége van aeroszolos palackok használatára. A DENIOS olyan megoldást fejlesztett ki, amely nemcsak az ügyfél raktárkövetelményeit teljesítette. Az általunk gyártott veszélyes anyag konténer megfelel az osztrák vízügyi törvény szigorú követelményeinek.

Továbbolvasás
Esettanulmány

Oldószerek, kötőanyagok és ragasztók tárolása kis tároló edényekben Bécs város tömegközlekedési vállalatánál

Az oldószerek, kötőanyagok és ragasztók a járművek karbantartásához napi szinten hozzátartoznak. Ezeknek a veszélyes anyagoknak, amelyeket általában kis tátoló edényekben tárolnak, a Wiener Linien, a bécsi város tömegközlekedési vállalatának szüksége volt egy helytakarékos veszélyes anyag raktárra, amely nemcsak tűzvédelmmel van ellátva, hanem a hőmérséklet ingadozásaival szemben is védelmet biztosít.

Továbbolvasás
További termékek letöltése 6 termék lett letöltve 10 termékből
Menü
Bejelentkezés
Az Ön kosaraHozzáadva a kosárhoz
A kosárhoz
Szívesen adunk önnek tanácsot!

Hívjon minket vagy töltse ki az űrlapot.

H – Cs: 8:00 – 17:00 | P 8:00 – 14:00