DENIOS GmbH Magyarországi Közvetlen Kereskedelmi Képviselete
Sarkantyú köz 5.
9021 Győr

Tel.: 06 96 800 147
Fax:  +43 6225-20533-44
E-mail: info@denios.hu
Internet: www.denios.hu

Veszélyesanyag-tároló helyes megtervezése - követelmények és előírások

Egy veszélyesanyag-raktár megtervezésekor sok olyan pont van, amely fontos szerepet játszik: Milyen szabályozásokat kell figyelembe venni? Milyen anyagokat kell tárolni? Biztosítani kell-e bizonyos hőmérsékletet a tárolandó közegek számára? Milyenek az üzemi körülmények? A tapasztalat azt mutatja, hogy sok minden rosszul alakulhat a tervezés során, ami bizonyos körülmények között nemcsak többletköltségeket, hanem biztonsági hiányosságokat is okoz. Új tanácsadónkban összegyűjtöttünk néhányat a legfontosabb kérdésekről, amelyeket fel kell tenni egy veszélyesanyag-tároló tervezésénél.

Mi az a veszélyesanyag-tároló?

A GefStoffV (német Veszélyes anyagokról szóló rendelet) 2. szakaszának (6) bekezdése szerint a "tárolás" fogalma a következő: "tárolás későbbi felhasználás és másoknak történő átadás céljából".

A veszélyes anyagok tárolására szolgáló helyiségek lehetnek épületek, területek vagy helyiségek az épületekben, valamint nyitott terek, konténerek vagy szekrények (TRGS 510 2. szakasza). Meg kell azonban jegyezni, hogy a veszélyes anyagok tárolása nem megengedett az alábbi helyeken

  • Közlekedési útvonalak, például lépcsőházak, menekülési és mentési útvonalak, folyosók, átjárók és szűk udvarok,

  • Pihenő-, készenléti-, szaniter- és társalgó helyiségek.

A veszélyes anyagokat vagy mozgatható tartályokban, például IBC tartályokban, tároló tartályokban, hordókban, kannákban vagy helyhez kötött tartályokban, például silókban vagy nagyméretű tartályokban kell tárolni. A veszélyes anyagok tárolására szolgáló létesítményre vonatkozó követelmények a tárolni kívánt anyagok típusától, osztályozásától és mennyiségétől függenek.

Megjegyzés: A GefStoffV (német Veszélyes anyagokról szóló rendelet) 8. szakasza (1) bekezdésének 6. pontja szerint a munkahelyen csak a "tevékenység folytatásához szükséges mennyiség" tárolható. Ez megfelel például az egy műszakra vagy a napi szükségletnek.

Milyen anyagokat lehet tárolni a veszélyesanyag-raktárakban?

A veszélyes anyagok tárolásakor az anyag tulajdonságaitól és veszélyességi potenciáljától függően különleges óvintézkedéseket kell tenni, amelyeket általában a Veszélyes anyagok műszaki szabályzata (TRGS) 510 határoz meg.

A mennyiségtől és az anyag veszélyes tulajdonságaitól függően további tárolási szabályok alkalmazandók.

  • Például savak vagy lúgok esetén a kármentő tálcában speciális PE-betéteket kell elhelyezni.

  • A jogszabályi tűzvédelmi előírásokat be kell tartani a gyúlékony közegek esetében.

  • Robbanásveszélyes légkör esetén be kell tartani az ATEX 2014/34/EU irányelvet.

Különböző közegek tárolása esetén az együtt tárolási szabályokat kell betartani.

Melyik tárolási osztályba és vízveszélyességi osztályba tartozik a közeg?

Minden veszélyes anyaghoz tárolási osztály (VCI) van hozzárendelve. A besorolás a biztonsági adatlapon vagy a csomagolás címkéjén található információkon alapul. Biztonsági lehetőségek meghatározására használják a veszélyes anyagok együttes tárolására a TRGS 510 szerint a kockázat növekedésének elkerülése érdekében. A vízveszélyességi osztálytól (WGK), valamint a vízszennyező anyagok tárolási mennyiségétől vagy a berendezes méretétől függően vízvédelmi intézkedésekként megfelelő gyűjtőtérfogatú kármentő tálcák és oltóvíz-visszatartó eszközök (LöRüRL) szükségesek.

Gyakorlati segédeszközeink áttekintést nyújtanak a tárolandó közegekről és azok együttes tárolásáról:

Gyakorlati útmutató a veszélyes anyagok tárolásához a TRGS 510 szerint

Gyakorlati útmutatónk segít eldönteni, hogy egyedi esetekben megengedett-e a közös tárolás, vagy külön tárolásra van szükség.

Milyen adatok vannak a biztonsági adatlapon?

A biztonságos tárolási körülményekről általában a biztonsági adatlapon talál információt. Ide tartoznak pl. a tároló helyiségekre vagy tartályokra (beleértve a válaszfalakat és a szellőztetést), az összeférhetetlen anyagokra, a tárolási körülményekre (hőmérséklet/levegő/páratartalom/fény stb.) vonatkozó különleges követelmények, az elektromos rendszerekre és eszközökre vonatkozó különleges követelmények, valamint az elektrosztatikus töltés elleni intézkedések.

További szolgáltatások a DENIOS-tól

Érdekli egy veszélyes anyagok tárolására alkalmas raktárkonténer? Az említett tervezési tényezőkön kívül az alábbiakról is beszélünk Önnel:

  • a felszerelési lehetőségekről

  • a szolgáltatásokról

  • és a hatóságokkal való kapcsolattartásról is

Természetesen lehetséges közös minőségellenőrzés (gyári elfogadási teszt, FAT/telephely -elfogadási teszt, SAT) vagy üzemlátogatások. Újonnan megnyílt DENIOS Technikumban, műszaki központunkban meggyőződhet raktárrendszereink minőségéről és funkcionalitásáról.

Milyen tartályméretet és mennyit kell tárolni?

A tárolás típusát a tartály méretétől függően kell meghatározni. Kis tároló edényeknek a tárolási mennyiségtől függően különösen alkalmasak a bejárható veszélyesanyag-tárolók vagy a veszélyesanyag-tároló szekrények. A bejárható rendszereknél az ügyfél kiválaszthatja a polcegységeket vagy polcok számát. Nagyobb tartályokhoz kompakt veszélyesanyag-raktárak vagy polcos veszélyesanyag-tárolók jöhetnek szóba. Különböző típusú tárolásokhoz (raklapon, közvetlenül rácsrostélyon, vízszintes hordótárolásnál stb.) a DENIOS speciálisan testre szabott polcos veszélyesanyag-tárolókat kínálja.

Hogyan lesznek elhelyezve a raktárban a göngyölegek/raklapok?

A tárolás elhelyezésének típusa (kézi/hordókocsi/kézi raklapemelő/targonca) meghatározza például, hogy szükség van-e a aláfogható lábazatra vagy a belépési magasság a felhajtó rámpa segítségével áthajtható.

Megengedett az át- vagy lefejteni a veszélyesanyag-tárolóban?

A veszélyes anyagok le- vagy átfejtésekor fokozott biztonsági felszereléseket kell betervezni, különösen, ha a tárolandó közeg gyúlékony anyag. A műszaki óvintézkedések magukban foglalják a következőket: pl. az előírt légcsere-sebességnek megfelelő mesterséges szellőzéssel ellátott berendezés, szellőzés-kontroll, a tűz- és robbanásvédelmi óvintézkedések, valamint a földeléshez potenciálkiegyenlítés telepítése. Megfelelő felszereltségi lehetőségek állnak rendelkezésre a kényelmes kezelés érdekében, mint például lefejtőbakok, fellépők, hordószivattyúk. Javasoljuk továbbá a SpillGuard® veszélyes anyag szivárgásjelző rendszerének használatát, amely gyakorlatilag bármilyen gyűjtőtálcába helyezhető, és azonnal riasztást ad, ha veszélyes folyékony anyagok szivárognak ki.

Be kell-e tartani bizonyos tárolási hőmérsékletet a raktárban?

Hőmérséklet-érzékeny anyagok esetében műszaki felszerelést (fűtés/légkondicionálás) kell biztosítani a hőmérsékleti határok fenntartása érdekében. Az alkalmazástól függően műszaki helyiségrendszereink A-anyagból (kőzetgyapot) vagy B-anyagból (PUR habos szendvicspanell) készült hőszigeteléssel rendelkeznek.

A hőszigeteléssel ellátott veszélyesanyag-raktárakat elsősorban a hőmérséklet-érzékeny anyagok fagymentes tárolására használják. Kérésre a rendszerek nagyobb fűtőteljesítménnyel, hűtőegységekkel vagy légkondicionálóval is felszerelhetők. A műszaki térrendszerek bevált kivitelezési elvét a szigetelt konstrukciónál is folytatjuk. A stabil és hegesztett acél vázszerkezet minden oldalról speciális panelekkel van bevonva. A vízszennyező vagy gyúlékony veszélyes anyagok tárolására különböző szigetelőanyagokat (ásványgyapot vagy PUR-panelek) használnak.

Nagyobb megoldást keres?
Tárolás- és folyamattechnika

Nagyobb igényekre is vannak megoldásaink. További információk a tárolástechnika és folyamattechnika cím alatt találhatók.

Szeretne veszélyes anyagokat vízvédelmi területen tárolni?

A veszélyes anyagok vízvédelmi területen történő tárolásakor speciális technikai és szervezési intézkedésekre van szükség. Az Ön adatai alapján olyan ajánlatot készitünk az Ön számára, amely tartalmazza a megfelelő biztonsági felszereléseket és szerviz szolgáltatásokat a veszélyesanyag-tároló törvényileg megfelelő működéséhez.

Lehetséges-e a helyszínen a konténer daru/targoncával történő lerakodása ill. felállítása?

Sok ügyfelünk igénybe veszi a kényelmes lerakodási szolgáltatást. Képzett DENIOS munkatársaink gondoskodnak a biztonságos és sérülésmentes lerakodásról. Igény esetén megfelelő emelőeszközök is rendelkezésre állnak. Az ügyfél által elvégzendő előzetes munkáról, például az alapozás előkészítéséről időben tájékoztatjuk Önt, hogy az üzembe helyezés időben elvégezhető legyen.

Örömmel kínáljuk Önnek a DENIOS all-inclusive végleges árát: Ez magában foglal minden járulékos költséget, például utazási költségeket, juttatásokat, szállásköltségeket stb. Nincs további többletköltség az Ön számára.

Tervezze meg és valósítsa meg a veszélyesanyag-tárolóját most a Denios-szal

Ha olyan veszélyesanyag-raktárra (például vegyszertároló raktárra) van szüksége, amely teljesen az Ön igényeihez igazodik, akkor mi vagyunk a megfelelő partner az Ön számára. Vegye fel velünk a kapcsolatot, és első lépésként elemezzük az Ön veszélyes anyagok tárolására vonatkozó igényeit. Már számos személyre szabott megoldást valósítottunk meg ügyfeleink számára. Szeretné saját szemével látni, hogyan tervezzük és valósítjuk meg a veszélyesanyag-tároló konténert az emberek és a környezet védelmére vonatkozó összes vonatkozó előírásnak megfelelően? Akkor tekintse meg most a veszélyesanyag-tárolókra vonatkozó gyakorlati példáinkat.

Hasonló bejegyzések

Folyóirat

Veszélyesanyag-tároló helyes megtervezése

Útmutató és ellenőrző lista a biztonságos tervezéshez (6 tipikus tervezési hibával).

Továbbolvasás
Útmutató

Hőkamra tervezése 8 lépésben

A hőkamra tervezése gyakran sok kérdést vet fel. Új útmutatónkban nyolc kérdéssel tájékoztatjuk Önt azokról a tervezési tényezőkről, amelyekre szüksége van, amikor a termelésben a további feldolgozáshoz szükséges anyagok előkészítő üzemébe fektet be.

Továbbolvasás
Folyóirat

Veszélyesanyag-tároló biztonságos üzemeltetése

Kihívások és kötelezettségek az üzemeltetők számára (beleértve a 6 legfontosabb vizsgálati kritériumot).

Továbbolvasás
i

Az ezen az oldalon található szakmai információkat gondosan, legjobb tudásunk és meggyőződésünk szerint állítottuk össze. A DENIOS GmbH mindazonáltal semmiféle garanciát vagy felelősséget nem vállal, legyen az akár szerződéses, kártérítéses, akár bármilyen más módon, az aktualitás, a teljesség és a helytállóság szempontjából - sem az olvasóval, sem harmadik féllel szemben. Az információ és a tartalom saját vagy harmadik fél céljaira történő felhasználása ezért saját felelősségére történik. A helyi és a jelenleg hatályos jogszabályok betartandóak.

Menü
Bejelentkezés
Az Ön kosaraHozzáadva a kosárhoz
A kosárhoz
Szívesen adunk önnek tanácsot!

Hívjon minket, küldjön e-mailt: info@denios.hu, vagy töltse ki az űrlapot, és mi a lehető leghamarabb válaszolunk Önnek.

H – Cs: 8:00 – 17:00 | P 8:00 – 14:00