DENIOS GmbH Magyarországi Közvetlen Kereskedelmi Képviselete
Sarkantyú köz 5.
9021 Győr

Tel.: 06 96 800 147
Fax:  +43 6225-20533-44
E-mail: info@denios.hu
Internet: www.denios.hu

Veszélyesanyag-tároló helyes megtervezése

Egy veszélyesanyag-raktár megtervezésekor sok olyan pont van, amely fontos szerepet játszik: Milyen szabályozásokat kell figyelembe venni? Milyen anyagokat kell tárolni? Biztosítani kell-e bizonyos hőmérsékletet a tárolandó közegek számára? Milyenek az üzemi körülmények? A tapasztalat azt mutatja, hogy sok minden rosszul alakulhat a tervezés során, ami bizonyos körülmények között nemcsak többletköltségeket, hanem biztonsági hiányosságokat is okoz. Új tanácsadónkban összegyűjtöttünk néhányat a legfontosabb kérdésekről, amelyeket fel kell tenni egy veszélyesanyag-tároló tervezésénél.

Milyen közegeket kell tárolni?

Veszélyes anyagok esetében különleges óvintézkedéseket kell tenni, az anyag tulajdonságaitól és a kockázati potenciáltól függően, amelyeket általában a veszélyes anyagok műszaki szabályai (TRGS) 510 határoz meg. Az anyag mennyiségétől és veszélyes tulajdonságaitól függően további szabályok vonatkoznak a tárolásra. Például savak vagy lúgok esetében speciális PE betéteket kell biztosítani a kármentő tálcában. A tűzveszélyes közegekre be kell tartani a törvényes tűzvédelmi előírásokat. Robbanásveszélyes légkör esetén be kell tartani az ATEX 2014/34/EU irányelvet. Különböző közegek tárolásakor be kell tartani a vegyes tárolás előírásait.

Melyik tárolási osztályba és vízveszélyességi osztályba tartozik a közeg?

Minden veszélyes anyaghoz tárolási osztály (VCI) van hozzárendelve. A besorolás a biztonsági adatlapon vagy a csomagolás címkéjén található információkon alapul. Biztonsági lehetőségek meghatározására használják a veszélyes anyagok együttes tárolására a TRGS 510 szerint a kockázat növekedésének elkerülése érdekében. A vízveszélyességi osztálytól (WGK), valamint a vízszennyező anyagok tárolási mennyiségétől vagy a berendezes méretétől függően vízvédelmi intézkedésekként megfelelő gyűjtőtérfogatú kármentő tálcák és oltóvíz-visszatartó eszközök (LöRüRL) szükségesek.

Gyakorlati segédeszközeink áttekintést nyújtanak a tárolandó közegekről és azok együttes tárolásáról:

Gyakorlati útmutató a veszélyes anyagok tárolásához a TRGS 510 szerint

Gyakorlati útmutatónk segít eldönteni, hogy egyedi esetekben megengedett-e a közös tárolás, vagy külön tárolásra van szükség.

Milyen adatok vannak a biztonsági adatlapon?

A biztonságos tárolási körülményekről általában a biztonsági adatlapon talál információt. Ide tartoznak pl. a tároló helyiségekre vagy tartályokra (beleértve a válaszfalakat és a szellőztetést), az összeférhetetlen anyagokra, a tárolási körülményekre (hőmérséklet/levegő/páratartalom/fény stb.) vonatkozó különleges követelmények, az elektromos rendszerekre és eszközökre vonatkozó különleges követelmények, valamint az elektrosztatikus töltés elleni intézkedések.

További szolgáltatások

Az említett tervezési tényezőkön kívül az alábbiakról is beszélünk Önnel:

  • a felszerelési lehetőségekről

  • a szolgáltatásokról

  • és a hatóságokkal való kapcsolattartásról is

Természetesen lehetséges közös minőségellenőrzés (gyári elfogadási teszt, FAT/telephely -elfogadási teszt, SAT) vagy üzemlátogatások. Újonnan megnyílt DENIOS Technikumban, műszaki központunkban meggyőződhet raktárrendszereink minőségéről és funkcionalitásáról.

Melyik tartályméretet és mennyit kell tárolni?

A tárolás típusát a tartály méretétől függően kell meghatározni. Kis tároló edényeknek a tárolási mennyiségtől függően különösen alkalmasak a bejárható veszélyesanyag-tárolók vagy a veszélyesanyag-tároló szekrények. A bejárható rendszereknél az ügyfél kiválaszthatja a polcegységeket vagy polcok számát. Nagyobb tartályokhoz kompakt veszélyesanyag-raktárak vagy polcos veszélyesanyag-tárolók jöhetnek szóba. Különböző típusú tárolásokhoz (raklapon, közvetlenül rácsrostélyon, vízszintes hordótárolásnál stb.) a DENIOS speciálisan testre szabott polcos veszélyesanyag-tárolókat kínálja.

Hogyan lesznek elhelyezve a raktárban a göngyölegek/raklapok?

A tárolás elhelyezésének típusa (kézi/hordókocsi/kézi raklapemelő/targonca) meghatározza például, hogy szükség van-e a aláfogható lábazatra vagy a belépési magasság a felhajtó rámpa segítségével áthajtható.

Kell-e át- vagy lefejteni a tárolóban?

A veszélyes anyagok le- vagy átfejtésekor fokozott biztonsági felszereléseket kell betervezni, különösen, ha a tárolandó közeg gyúlékony anyag. A műszaki óvintézkedések magukban foglalják a következőket: pl. az előírt légcsere-sebességnek megfelelő mesterséges szellőzéssel ellátott berendezés, szellőzés-kontroll, a tűz- és robbanásvédelmi óvintézkedések, valamint a földeléshez potenciálkiegyenlítés telepítése. Megfelelő felszereltségi lehetőségek állnak rendelkezésre a kényelmes kezelés érdekében, mint például lefejtőbakok, fellépők, hordószivattyúk. Javasoljuk továbbá a SpillGuard® veszélyes anyag szivárgásjelző rendszerének használatát, amely gyakorlatilag bármilyen gyűjtőtálcába helyezhető, és azonnal riasztást ad, ha veszélyes folyékony anyagok szivárognak ki.

Biztosítani kell-e a meghatározott hőmérsékletet a tárolandó közeg számára?

Hőmérséklet-érzékeny anyagok esetében műszaki felszerelést (fűtés/légkondicionálás) kell biztosítani a hőmérsékleti határok fenntartása érdekében. Az alkalmazástól függően műszaki helyiségrendszereink A-anyagból (kőzetgyapot) vagy B-anyagból (PUR habos szendvicspanell) készült hőszigeteléssel rendelkeznek.

A hőszigeteléssel rendelkező veszélyesanyag-raktárakat elsősorban a hőmérséklet-érzékeny anyagok fagymentes tárolására használják. Kérésre a rendszerek nagyobb fűtőteljesítménnyel, hűtőegységekkel vagy légkondicionálóval is felszerelhetők. A műszaki térrendszerek bevált kivitelezési elvét a szigetelt konstrukciónál is folytatjuk. A stabil és hegesztett acél vázszerkezet minden oldalról speciális panelekkel van bevonva. Különböző szigetelő anyagokat használnak a vízszennyező vagy gyúlékony veszélyes anyagok (ásványgyapot vagy PUR panelek) tárolására.

Szeretne veszélyes anyagokat vízvédelmi területen tárolni?

A veszélyes anyagok vízvédelmi területen történő tárolásakor speciális technikai és szervezési intézkedésekre van szükség. Az Ön adatai alapján olyan ajánlatot készitünk az Ön számára, amely tartalmazza a megfelelő biztonsági felszereléseket és szerviz szolgáltatásokat a veszélyesanyag-tároló törvényileg megfelelő működéséhez.

Lehetséges-e a helyszínen daru/targoncával történő (biztonságos) lerakodás ill. felállítás?

Sok ügyfelünk igénybe veszi a kényelmes lerakodási szolgáltatást. Képzett DENIOS munkatársaink gondoskodnak a biztonságos és sérülésmentes lerakodásról. Igény esetén megfelelő emelőeszközök is rendelkezésre állnak. Az ügyfél által elvégzendő előzetes munkáról, például az alapozás előkészítéséről időben tájékoztatjuk Önt, hogy az üzembe helyezés időben elvégezhető legyen.

Örömmel kínáljuk Önnek a DENIOS all-inclusive végleges árát: Ez magában foglal minden járulékos költséget, például utazási költségeket, juttatásokat, szállásköltségeket stb. Nincs további többletköltség az Ön számára.

Vegye igénybe szaktanácsadásunkat!

Az ügyfélspecifikus tanácsadás, a szolgáltatások és a termékek sokszínűsége az erősségeink közé tartozik.

Tanácsadóink készséggel állnak rendelkezésére a telephelyén is!

Ingyenes szaktanácsadás 06 96 800 147
i

Az ezen az oldalon található szakmai információkat gondosan, legjobb tudásunk és meggyőződésünk szerint állítottuk össze. A DENIOS GmbH mindazonáltal semmiféle garanciát vagy felelősséget nem vállal, legyen az akár szerződéses, kártérítéses, akár bármilyen más módon, az aktualitás, a teljesség és a helytállóság szempontjából - sem az olvasóval, sem harmadik féllel szemben. Az információ és a tartalom saját vagy harmadik fél céljaira történő felhasználása ezért saját felelősségére történik. A helyi és a jelenleg hatályos jogszabályok betartandóak.

Menü
Bejelentkezés
Az Ön kosaraHozzáadva a kosárhoz
A kosárhoz
Szívesen adunk önnek tanácsot!

Hívjon minket, küldjön e-mailt: info@denios.hu, vagy töltse ki az űrlapot, és mi a lehető leghamarabb válaszolunk Önnek.

H – Cs: 8:00 – 17:00 | P 8:00 – 14:00