DENIOS GmbH Magyarországi Közvetlen Kereskedelmi Képviselete
Sarkantyú köz 5.
9021 Győr

Tel.: 06 96 800 147
Fax:  +43 6225-20533-44
E-mail: info@denios.hu
Internet: www.denios.hu

Veszélyes anyagok együtt tárolása a TRGS 510 szerint

Sok vállalatnál a mindennapi élet része a különböző veszélyforrásokkal rendelkező veszélyes anyagok tárolása. Néhány dolgot azonban figyelembe kell venni, mivel a rendezetlen tárolás veszélyes reakciókhoz vezethet. A különféle veszélyes anyagok törvényileg előírt és mindenekelőtt biztonságos tárolása csak akkor lehetséges, ha ez nem jár kockázatnövekedéssel.

A veszélyes anyagok hordozható tárolóedényekben történő passzív tárolására a TRGS 510 a technika állásáttükrözi és alkalmazási területén meghatározza a Veszélyes anyagokról szóló rendelet követelményeit. Az alábbiakban áttekintést nyújtunk a veszélyes anyagok együtt tárolására vonatkozó jogszabályi rendelkezésekről.

A veszélyes anyagok besorolása tárolási osztályokba

A TRGS 510 szerinti együtt tárolási lehetőségek meghatározása érdekében a veszélyes anyagokat különböző tárolási osztályokba (TO) sorolják be. Ez az anyagok termékspecifikus tulajdonságai és a lehetséges veszélyek figyelembevételével történik, amelyek különleges megelőző intézkedéseket, például tűz- és robbanásvédelmet tesznek szükségessé a tároláshoz. A tárolási osztályok a Veszélyes anyagokra vonatkozó jogszabályok előírásain, a besorolás a Veszélyes árukra vonatkozó törvényen alapulnak.

Hogyan sorolhatok be egy terméket egy tárolási osztályba?

A biztonsági adatlapon található információk vagy a veszélyes anyagokról szóló törvény / szállítási törvény szerinti jelölések tájékoztatást adnak a veszélyes anyag tárolási osztályba való helyes besorolásáról. Azon anyagok esetében, amelyeket nem veszélyesként kell címkézni, a szállító termékinformációi, például a tartály címkéjén felhasználhatók az értékeléshez.

Mit tegyek, ha nincs információm a tárolási osztályról?

Abban az esetben, ha a tárolási osztályról nem áll rendelkezésre információ, az anyagot meghatározott osztályozási útmutató alapján kell besorolni.

Az alábbiak érvényesek:

  • Az azonos típusúnak tekintett veszélyességi jellemzőkkel rendelkező és ezért azonos típusú védőintézkedéseket igénylő veszélyes anyagokat egy tárolási osztályba csoportosítják

  • Minden veszélyes anyag csak egy tárolási osztályba van besorolva

  • A tárolási osztály a folyamatábrán elsőként érvényes veszélyességi jellemzőből adódik

Együtt tárolás a tárolási osztálytól függően

Amint meghatározásra került, hogy a tárolandó veszélyes anyagok melyik tárolási osztályba sorolandók, felmerül a kérdés, hogy a közös tárolás elvileg megengedett-e, megengedett-e korlátozásokkal, vagy külön raktárszakaszban való tárolás szükséges. Az egyes tárolási osztályokhoz tartozó információkat az együtt tárolási táblázatban találja.

Milyen információkat tartalmaz az együtt tárolási táblázat?

Az együtt tárolási táblázat minden tárolási osztályra vonatkozóan tartalmaz egy közlést arra vonatkozóan, hogy a többi tárolási osztállyal való együtt tárolás általában megengedett-e, külön raktárszakaszban való tárolás szükséges, vagy az együtt tárolás korlátozott. A TRGS 510 hatálya alá nem tartozó tárolt árukat is figyelembe veszik.

Külön raktárszakaszban való tárolás

A külön raktárszakaszban való tárolás egy elkülönített tárolás különálló raktárhelyiségekben, melynek tűzállósági időtartama vagy képessége legalább 90 perc.

Korlátozottan megengedett együtt tárolás

Korlátozottan megengedett együtt tárolás esetén a veszélyes anyagokat csak meghatározott feltételek mellett lehet együtt tárolni, például raktárszakaszon belül elkülönített tárolással. Erre akkor kerül sor, ha ugyanazon raktárszakasz különböző tárolási területein a különböző tárolt árukat megfelelő távolságok vagy korlátok választják el egymástól (pl. falak, nem éghető anyagból készült szekrények, TO 12 vagy 13 nem éghető anyagokból készült termékek) vagy szerkezetileg elkülönített gyűjtőhelyiségekben történő tárolással. Az együtt tárolási táblázat magyarázataiban konkrét információkat talál az egyes anyagok kontstellációjáról.

DENIOS együtt-tárolás ellenőrző alkalmazás

Különféle közegek (> 200 kg) tárolása esetén a TRGS 510 szerinti közös tárolásra vonatkozó előírásokat be kell tartani. Praktikus együtt tárolási applikációnkban egyszerűen kiválaszthatja a kívánt anyagkombinációt, és megtudhatja, hogy a közös, a belül elkülönített raktárszakaszban, vagy a külön raktárszakaszban való tárolást kell-e figyelembe venni.

Tudjon meg többet

DENIOS Poszter együtt tárolási táblázat

Szerezze be a TRGS 510 együtt tárolási táblázatát magyarázatokkal pdf formátumban. Így mindig áttekintést kap a lehetséges kombinációkról és előírásokról a különböző anyagok tárolása során.

Töltse le most

DENIOS Poszter besorolási útmutató

A TRGS 510 besorolási útmutatója alapján megtalálja a veszélyes anyag megfelelő tárolási osztályát. A szabályrendszerben az irányelvek pdf formátumban kinyomtathatók. A gyorsabb és jobb áttekintés érdekében töltse le ingyenesen az útmutatót.

Töltse le most
Szívesen adunk Önnek tanácsot!

Akár telefonon, e-mailben, vagy személyesen a telephelyén - örömmel segítünk és tanácsot adunk Önnek. Lépjen kapcsolatba velünk!

Ingyenes szaktanácsadás 06 96 800 147

Hasonló bejegyzések

Termékvilág

Lítium-akkumulátorok: Zárja be a rizikót!

A lítium akkumulátorok kezelése veszélyt jelenthet. Függetlenül attól, hogy egyenként, kisebb teljesítményű vagy nagy mennyiségű nagy teljesítményű akkumulátorokat szeretne biztonságosan tárolni, tölteni és szállítani, vagy stressztesztekhez egy helyiségre van szüksége: a DENIOS mindenre a megfelelő megoldást kínálja.

Továbbolvasás
Folyóirat

3 stratégia a veszélyes anyagok gazdaságos tárolására

Hogyan érhetünk el nagyobb hozzáadott értéket a veszélyesanyag-depókkal.

Továbbolvasás
GYIK

IBC tartály- 16 kérdés IBC szakértőknek

Az IBC tartály ma az egyik leggyakrabban használt csomagolóeszköz az iparban és a kereskedelemben. IBC szakértőink most válaszolnak a 16 leggyakrabban feltett kérdésre a népszerű ömlesztett csomagolással kapcsolatban a nagy DENIOS IBC útmutatóban.

Továbbolvasás
Folyóirat

Környezeti felelősség

Was bei Schäden durch Gefahrstoffe droht und wie Sie sich absichern können.

Továbbolvasás
Poszter

Tárolási osztályok besorolása a TRGS 510 szerint

Használja a TRGS 510-ben található besorolási útmutatót, hogy megtalálja a veszélyes anyag megfelelő tárolási osztályát.

Továbbolvasás
Poszter

Együtt tárolási táblázat a TRGS 510 alapján

Mindig szem előtt: Ezek a tárolási osztályok együtt tárolhatók.

Továbbolvasás
További termékek letöltése 6 termék lett letöltve 68 termékből
i

Az ezen az oldalon található szakmai információkat gondosan, legjobb tudásunk és meggyőződésünk szerint állítottuk össze. A DENIOS GmbH mindazonáltal semmiféle garanciát vagy felelősséget nem vállal, legyen az akár szerződéses, kártérítéses, akár bármilyen más módon, az aktualitás, a teljesség és a helytállóság szempontjából - sem az olvasóval, sem harmadik féllel szemben. Az információ és a tartalom saját vagy harmadik fél céljaira történő felhasználása ezért saját felelősségére történik. A helyi és a jelenleg hatályos jogszabályok betartandóak.

Menü
Bejelentkezés
Az Ön kosaraHozzáadva a kosárhoz
A kosárhoz
Szívesen adunk önnek tanácsot!

Hívjon minket vagy töltse ki az űrlapot.

H – Cs: 8:00 – 17:00 | P 8:00 – 14:00