DENIOS GmbH Magyarországi Közvetlen Kereskedelmi Képviselete
Sarkantyú köz 5.
9021 Győr

Tel.: 06 96 800 147
Fax:  +43 6225-20533-44
E-mail: info@denios.hu
Internet: www.denios.hu

Műszaki biztonsági elszívófülkék hatékonysága

A műszaki elszívórendszerek a porokatt és a gőzöket a veszélyforrásnál fogják fel, mielőtt azok szétterjednének a helyiség levegőjében és a légzési zónába jutnának. A különböző konstrukciótípusok miatt azonban különböznek hatékonyságukban. A következőkben ismertetjük a munkahelyi károsanyag-gyűjtés jogalapját, az úgynevezett STOP-elvet, valamint a különböző elszívórendszerek előnyeit és hátrányait.

Megjelent a CHEMIE TECHNIK folyóiratban

Ez a DENIOS szakcikk a technikai biztonsági elszívófülkék hatékonyságáról a Chemietechnik című szaklapban jelent meg.

A foglalkozási expozíciós határértékeknek való megfelelés

Az ipar és a közszféra szinte minden területén a munkavállalók veszélyes anyagokkal kapcsolatos tevékenységeket végeznek. Hatékony károsanyag-érzékelés nélkül a levegőben szálló veszélyes anyagok, például porok és gőzök szétterjedhetnek a helyiségben, a légzési zónába juthatnak, és néha jelentős egészségkárosodást okozhatnak.

A németországi Munkahelyi egészségvédelemről és biztonságról szóló törvény 5. §-a szerint a munkáltató köteles azonosítani a munkahelyi veszélyeket és megfelelő védelmi intézkedéseket tenni. A veszélyes anyagokkal kapcsolatos tevékenységek esetében a foglalkozási expozíciós határértékek (OEL) az anyagnak azt a koncentrációját jelölik, amelyig általában nem várható akut vagy krónikusan egészségkárosító veszély (a Veszélyes anyagokról szóló rendelet (Németország GefStoffV) 2. § (7) bekezdése).

Ha a teljes visszaszorítás nem is valósítható meg, legalább az OEL-nek meg kell felelni.

A védelmi intézkedések prioritása a STOP-elv szerint

A STOP-elv a TRGS 500-ban (Veszélyes anyagokra vonatkozó műszaki szabályok) van leírva, és a védelmi intézkedések fontossági sorrendjét jelzi. Az egyes betűk a védőintézkedések különböző típusait jelölik:

S - Substitution - Helyettesítés
T - Technische Schutzmaßnahmen - Technikai védőintézkedések
O - Organisatorische Schutzmaßnahmen - Szervezeti védőintézkedések
P - Persönliche Schutzmaßnahmen - Személyes védőintézkedések

A védőintézkedések fontossági sorrendje balról jobbra haladva csökkenő fontossági sorrendben szerepel. Ha a veszélyforrásokat nem lehet kizárni ("S"), akkor technikai védőintézkedéseket ("T") alkalmaznak. Ezek közé tartoznak többek között az elszívórendszerek és a elszívófülkék.

Az elszívórendszerek hatékonysága

Az elszívórendszerek hatékonysága a különböző konstrukciótípusok miatt eltérő. Gyakran azonban a megfelelő hatékonyságot csak különböző intézkedések kombinációjával lehet elérni. Például egy beépített technikai védőintézkedés csak akkor marad hosszú távon hatékony, ha azt rendszeresen ellenőrzik és karbantartják, mint kísérő szervezeti védőintézkedést egy karbantartási terv keretében. (TRGS 500, 5.6 (2))

Forrás- vagy pontszerű elszívás

Helyi, a keletkezés helyén történő elszívás esetén, pl. elszívókarral vagy forrásból történő elszívással, a veszélyes anyagok előfordulása a munkaterület levegőjében csökken, de nem zárható ki. További intézkedéseket kell tenni a foglalkozási expozíciós határértékek betartása érdekében.

Elszívófülke

A TRGS 500 szerinti hatékony elszívórendszer az elszívófülke. A munkahelyi expozíciós határértékeknek való megfelelést legalább feltételezni kell. A hatékonyságot ellenőrizni kell, például mérésekkel. Az ablak biztosítja a kibocsátások visszatartását, de egyúttal korlátozza a munkaterületet.

Veszélyesanyag-munkaállomás ejektoros technológiával

A VARIO-Flow veszélyesanyag-munkaállomás ejektoros technológiával szintén hatékony elszívórendszer. Itt azonban a kibocsátásokat a befúvó levegővel fogják fel ("push-elv"), és az elszívórendszerbe szállítják ("pull-elv"). Az elülső munkaterület teljesen nyitott marad.

VARIO-Flow veszélyesanyag-munkaállomások

A DENIOS VARIO-Flow veszélyesanyag-munkaállomások (GAP) alkalmasak olyan vegyi anyagokkal kapcsolatos tevékenységekhez, amelyekből levegőbe kerülő káros anyagok, például gőzök vagy porok szabadulhatnak fel. A be- és elszívott levegő optimálisan összehangolt kölcsönhatása ("push-pull elv") biztosítja a hatékony és biztonságos visszatartást. Az előírt munkahelyi határértékeket betartják, és a munkavállalókat hatékonyan védik az egészségre veszélyes anyagok belélegzésétől.

Működés

A VARIO-Flow GAP teljes elülső területe nyitott. A beáramló levegőt az elülső nyíláson keresztül és egy radiális ventilátorral szívják be a munkaterületről. A beáramló levegőt az alumínium csőbe nyomják, amely az elülső rész felső és alsó részén 45°-kal befelé dőlő ejektoros fúvókákkal van ellátva. A túlnyomás az ejektorfúvókákon keresztül célzott friss légfüggönyök formájában távozik. A friss légfüggönyök a veszélyes gőzöket a hátsó terelőfal felé terelik, ahol azokat a légelvezető segítségével célzottan elszívják ("push-pull" elv). Az alapfelszereltségként beépített felügyeleti egység biztosítja a működési megbízhatóságot. A használt levegő célzott elszívása érdekében a VARIO-Flow veszélyesanyag-munkaállomásokat megfelelő légelszívó rendszerhez kell csatlakoztatni.

Szerkezet

A VARIO-Flow GAP 27 méretben (24 nEx, 3 Ex változat) és különböző kivitelekben kapható. Meglévő munkalapra helyezhető vagy modulonként összeállítható. Ehhez különböző munkafelületek, közműcsatlakozások, alapkeret és alsószekrények állnak rendelkezésre. Az alsószekrényekben a szükséges veszélyes anyagok biztonságosan tárolhatók közvetlenül a munkaterületen. Egyedi változatok, például mérlegasztallal vagy mosdókagylóval, konzultáció alapján állnak rendelkezésre.

3-szorosan bevizsgált biztonság

A DENIOS VARIO-Flow veszélyesanyag-munkaállomásai rendkívül hatékonyan biztosítják, hogy a dolgozók által belélegzett levegőt ne szennyezzék gőzök, gázok vagy lebegő részecskék. Ezt elismert vizsgálati eljárások igazolják.

1

EN 14175-3 szerint bevizsgált

A VARIO-Flow veszélyesanyag-munkaállomások az EN 14175-3 szabvány szerint típusvizsgálattal rendelkeznek, és így megfelelnek a laboratóriumi irányelvek, a TRGS 526 és a veszélyes anyagokról szóló rendelet követelményeinek.

2

Gravimetrikus pormérés

A gravimetrikus porkoncentráció mérése bizonyítja: A DENIOS VARIO-Flow veszélyesanyag-munkaállomások kiváló visszatartó képességet biztosítanak a porokkal kapcsolatos alkalmazásokban.

3

Kálium-jodid teszt

A KI-Diskus teszt megerősítette a VARIO-Flow veszélyesanyag-munkaállomásokon az EN 12469 szabvány szerint előírt védelmi szintet.

Tanácsadás

Van egy nagyon speciális alkalmazása, és nem biztos benne, hogy a VARIO-Flow veszélyesanyag-munkaállomáson elvégezhető? A DENIOS lehetőséget kínál Önnek arra, hogy meggyőződjön a VARIO-Flow veszélyesanyag-munkaállomás teljesítményéről, és teszteljen bármilyen alkalmazást a saját, Bad Oeynhausenben található technikai központban. Szívesen adunk Önnek tanácsot!

Vegye igénybe szaktanácsadásunkat!

Az ügyfélspecifikus tanácsadás, a szolgáltatások és a termékek sokszínűsége az erősségeink közé tartozik.

Tanácsadóink készséggel állnak rendelkezésére a telephelyén is!

Ingyenes szaktanácsadás 06 96 800 147

Hasonló bejegyzések

Tölt…
i

Az ezen az oldalon található szakmai információkat gondosan, legjobb tudásunk és meggyőződésünk szerint állítottuk össze. A DENIOS GmbH mindazonáltal semmiféle garanciát vagy felelősséget nem vállal, legyen az akár szerződéses, kártérítéses, akár bármilyen más módon, az aktualitás, a teljesség és a helytállóság szempontjából - sem az olvasóval, sem harmadik féllel szemben. Az információ és a tartalom saját vagy harmadik fél céljaira történő felhasználása ezért saját felelősségére történik. A helyi és a jelenleg hatályos jogszabályok betartandóak.

Menü
Bejelentkezés
Az Ön kosaraHozzáadva a kosárhoz
A kosárhoz
Szívesen adunk önnek tanácsot!

Hívjon minket, küldjön e-mailt: info@denios.hu, vagy töltse ki az űrlapot, és mi a lehető leghamarabb válaszolunk Önnek.

H – Cs: 8:00 – 17:00 | P 8:00 – 14:00