DENIOS GmbH Magyarországi Közvetlen Kereskedelmi Képviselete
Sarkantyú köz 5.
9021 Győr

Tel.: 06 96 800 147
Fax:  +43 6225-20533-44
E-mail: info@denios.hu
Internet: www.denios.hu

Légtechnika az akkumulátoripar számára

Katódanyagokkal kapcsolatos biztonságos kutatómunka

Az akkumulátorcellák globális termelése az elkövetkező években továbbra is jelentősen növekedni fog. Ezt a növekedést a katódcellák kémiájában bekövetkező innovációk fogják kísérni, mivel a katód a lítium-ion akkumulátorcellák kulcsfontosságú összetevője. A cellaanyaggal kapcsolatos kutatási munka olyan nehézfémek, mint a kobalt kezelését igényli, amely toxicitása miatt átfogó biztonsági óvintézkedéseket igényel a munkavállalók számára.

Kihívás és feladat

Az akkumulátorgyártás területén ezért a kutatási és fejlesztési csapatoknak nemcsak innovatív eljárásokat kell kifejleszteniük, hanem azt is biztosítaniuk kell, hogy ezek olyan környezetben történjenek, amely garantálja a munkavállalók biztonságát az ezen anyagok potenciális veszélyeitől. A Sonplas, a speciális gépek specialistája is szembesült ezzel a kihívással. A vállalat az autóipar és a légiközlekedési ipar számára fejleszt és szállít egyedi összeszerelő és tesztelő rendszereket, amelyeket olyan területeken használnak, mint az elektromobilitás, a hidrogéntechnológia, az üzemanyag-befecskendezés, a kutatás-fejlesztés és az akkumulátorgyártás. A Sonplas az elektromos meghajtású személygépkocsik és haszongépjárművek rotorjainak, invertereinek és egyéb alkatrészeinek összeszerelése mellett részt vesz az akkumulátor-modulok összeszerelésében és tesztelésében, valamint az akkumulátorcellák gyártásában mind az autóipari, mind a nem autóipari alkalmazások számára.

Kockázatértékelés

Az akkumulátorgyártás területén az új ügyfélprojektek hatására a Sonplas kutatási és fejlesztési részlege mind a teljes akkumulátorcellán, mind az elektróda anyagán munkafolyamatokat igényelt, beleértve az olyan fontos lépéseket, mint a lézervágás. A kockázatértékelés során a vállalat felismerte a mérgező akkumulátor-alkatrészek által jelentett potenciális veszélyt: A katódanyag mechanikus leválasztási folyamatai során kiderült, hogy mérgező por szabadul fel. A cellák szintjén a kész akkumulátorcellák szétszerelése során mérgező gőzök (elektrolit) kibocsátását állapították meg. Ezért védőintézkedéseket kellett hozni a kockázat minimalizálása érdekében.

Védőintézkedések

A veszélyes anyagokra vonatkozó „Védőintézkedések” német műszaki szabályzata (TRGS 500) szerint a védőintézkedések meghatározásakor fontos alapelv, hogy először meg kell vizsgálni és rangsorolni kell az alacsonyabb egészségügyi kockázatot jelentő anyagokkal vagy keverékekkel való helyettesítés lehetőségét. Ha ez a lehetőség nem áll rendelkezésre, a műszaki intézkedések elsőbbséget élveznek a szervezési és egyéni védőintézkedésekkel vagy a foglalkozás-egészségügyi ellenőrzéssel szemben. Ezt az elvet STOP-elvnek is nevezik (helyettesítés, műszaki védőintézkedések, szervezési védőintézkedések, egyéni védőeszközök).

Mivel a helyettesítési lehetőség már nem állt rendelkezésre, a Sonplas a munkahelyi követelményeket az akkumulátor összetevőinek biztonsági adatlapjain szereplő információk és a vonatkozó irányelvekben végzett kutatások alapján tisztázta.

Beszállító kiválasztása és beszerzés

A Denios mint beszállító kiválasztása internetes keresésen, ajánlásokon és a vállalatról meglévő ismereteken alapult. A Sonplas különös hangsúlyt fektetett a rövid szállítási határidőre, és úgy döntött, hogy olyan gyártótól vásárolja a berendezéseket, amely a teljes projektfolyamatról gondoskodik. Alapos költség-haszon elemzés után a vállalat úgy döntött, hogy a berendezéseket a Denios-tól vásárolja meg. A legfontosabb előny az volt, hogy a rendszert már kifejlesztették, tesztelték és sikeresen alkalmazták hasonló alkalmazásokban. Különösen fontos volt a mérgező katódanyagok kezelése során a munkahelyi expozíciós határértékeknek való megfelelés megerősítése.

Biztonsági megoldás ügyfélspecifikus beállításokkal

A Denios kifejlesztett egy olyan szétszerelő és tesztelő asztalt a lítium akkumulátorok és cellák anyagaihoz, amely garantálja a legmagasabb biztonsági szabványokat: a VARIO-Flow Li-Ion munkaasztalt. A szennyezőanyag-érzékelés az OEB 4-es (1-10 µg/m³) védelmi szintet is elér, ami lehetővé teszi például a nehézfémeket tartalmazó katódanyagokkal - a lítium akkumulátorcellák gyakori összetevőjével - való munkát.

A Sonplas számára a Denios munkaasztalt az ügyfél munkafolyamataihoz igazították a hatékonyság és a biztonság érdekében. Az ügyféloldali szállítási kerethez egy beállítási területet alakítottak ki. Egy elülső képernyő biztosítja az OEB 4 szerinti személyvédelmet, és baleset esetén felfogja a repülő alkatrészeket. A munkaterületen lévő anyagmaradványok biztonságos eltávolítására egy ernyőt is felszereltek. A tökéletes működés biztosítása érdekében a készüléket kiegészítették egy beszívott és elszívott levegőt ellenőrző rendszerrel.

A Denios szennyezőanyag-érzékelő rendszerének integrálása biztosítja a mérgező katódanyagok biztonságos és hatékony kezelését a Sonplas kutatás-fejlesztésében.

További együttműködés és ajánlás

A Sonplas számára fontos volt, hogy a vásárlás után is egyszerű és gyors műszaki tanácsadást kapjon, különösen az üzembe helyezés során. A Denios-t pozitívan emelik ki, különösen a projekt professzionális és gyors kivitelezéséért, amely nem ütközött jelentős problémákba vagy akadályokba. A sikeres együttműködés hangsúlyozza a szakértelem, a megbízhatóság és a gyors támogatás fontosságát az ilyen biztonságkritikus rendszerek megvalósítása során.

Hozzáillő termékek megtekintése

Munkaasztalok

Munkaasztalok és biztonsági munkapadok különböző légtechnológiákkal és testreszabott felszereltségi lehetőségekkel az Ön alkalmazásához.

A választékhoz

Lítium-akkumulátorok biztonságos kezelése

Megoldások a lítium akkumulátorok biztonságos kezelésére.

Az áttekintéshez

Vegye igénybe szaktanácsadásunkat!

Az ügyfélspecifikus tanácsadás, a szolgáltatások és a termékek sokszínűsége az erősségeink közé tartozik.

Tanácsadóink készséggel állnak rendelkezésére a telephelyén is!

Ingyenes szaktanácsadás 06 96 800 147

Ähnliche Beiträge

Tölt…
Menü
Bejelentkezés
Az Ön kosaraHozzáadva a kosárhoz
A kosárhoz
Szívesen adunk önnek tanácsot!

Hívjon minket, küldjön e-mailt: info@denios.hu, vagy töltse ki az űrlapot, és mi a lehető leghamarabb válaszolunk Önnek.

H – Cs: 8:00 – 17:00 | P 8:00 – 14:00