DENIOS GmbH Magyarországi Közvetlen Kereskedelmi Képviselete
Sarkantyú köz 5.
9021 Győr

Tel.: 06 96 800 147
Fax:  +43 6225-20533-44
E-mail: info@denios.hu
Internet: www.denios.hu

Kármentő tálcák – kérdések és válaszok

Azt szokták mondani, hogy egy csepp olaj akár 1000 liter vizet is beszennyezhet. A víz beszennyezése Németországban pénzbírsággal vagy akár 5 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. De mit lehet tenni, hogy ez ne forduljon elő? Nap mint nap foglalkozunk veszélyes anyagokkal, és gyakran bizonytalanok vagyunk abban, hogy mit és hogyan kell tárolni, hogy az emberek és a környezet optimálisan védve legyen. A következőkben elmondjuk, mire kell figyelni.

Hogyan kell kialakítani a gyúlékony folyadékok tárolására szolgáló kármentő tálcát?

A kármentő tálcának szivárgásmentesnek kell lenniük a tárolt folyadékokkal szemben, és nem éghető anyagból kell készülnie.

Mit kell figyelembe venni gyúlékony folyadékok tárolása során?

A tárolóhelyiségnek megfelelőnek kell lennie, azaz állandó szellőzéssel, robbanásvédelemmel és szerkezeti tűzvédelemmel kell rendelkeznie.

Milyen anyagokhoz alkalmasak az acélból, rozsdamentes acélból és műanyagból készült kármentő tálcák?

Az anyagnak, amelyből a kármentő tálca készül, kifejezetten alkalmasnak kell lennie a tárolt folyadékokhoz. Vízszennyező, gyúlékony anyagok, például olajok, festékek tárolására acélból készült kármentő tálcák alkalmasak, opcionálisan horganyzott vagy festett változatban. A rozsdamentes acélból vagy műanyagból készült kármentő tálcák alkalmasak agresszív vegyszerek, például savak és lúgok tárolására. Használja a ökölszabályt irányadónak: az edényzet, amelyben az anyagot szállítják, jelzi, hogy a kármentő tálcának milyen anyagból kell lennie.

Mit kell még figyelembe venni a kármentő tálca kiválasztásakor?

A kármentő tálcáknak a tervezett felhasználástól függően eltérő követelményeknek kell megfelelniük. A beépített targoncazsebekkel ellátott kármentő tálcák ideálisak az üzem területén targoncával történő szállításhoz. Ezenkívül figyelmet kell fordítani a felfogó mennyiségre. Mindenesetre a kármentő tálcákat átfogóan kell ellenőrizni és tanúsítvánnyal kell ellátni. A DENIOS acéltálcák minden hegesztési varratát a folyadékbehatolásos (penetrációs) vizsgálattal tesztelik.

Mekkora a tűzveszélyes folyadékok tárolására használható kármentő tálcák maximális magassága?

Elvileg az 500 mm-es tálcamagasságot nem szabad túllépni, mivel ekkor már nem garantált a megfelelő szellőzés. Ha nagyobb tálcamagasságra van szükség, akkor pl. mesterséges szellőztetés alkalmazható.

Hogyan határozhatom meg a megfelelő felfogó mennyiséget?

A kármentő tálcának a legnagyobb tartály tartalmát vagy a tárolt mennyiség legalább 10%-át kell felfognia. Ha a vízszennyező anyagok vízvédelmi területen történő tárolása általánosan megengedett, akkor a teljes tárolt mennyiség 100%-át kell felfognia a kármentő tálcának.

Milyen kezelői kötelezettségek vonatkoznak a kármentő tálcákra (a StawaR szerint)?

  • Az üzemeltető felelős a rendeltetésszerű használatért.

  • Üzemeltetés/karbantartás.

  • A kármentő tálcát víztől és szennyeződéstől mentesen kell tartani.

  • A felületvédelem sérüléseit azonnal ki kell javítani (korrózió).

  • Rendszeres ellenőrzés (legalább hetente egyszer).

  • A kármentő tálca (rács) állapotát 2 évente szemrevételezéssel ellenőrizni kell.

  • Az eredményt jegyzőkönyvezni kell, és kérésre bemutatni a vízügyi hatóságnak.

Mit kell tudnom az új létesítményrendeletről (AwSV)?

Sok évnyi várakozás után 2017-ben komolyra fordultak a dolgok: A németországi Vízszennyező anyagok kezelésére szolgáló létesítményekről szóló rendeletet (AwSV) 2017. április 21-én jelentették be a Szövetségi Törvényközlönyben, és 2017. augusztus 1-jén lépett hatályba. A rendelet a korábban hatályos német állami rendeletek helyébe lép, és szabályozza az anyagok és keverékek veszélyességi osztályba sorolását, azokat a műszaki követelményeket, amelyeknek az ilyen anyagokat és keverékeket kezelő üzemeknek meg kell felelniük, valamint az üzemek üzemeltetőinek kötelezettségeit.

A DENIOS kármentő tálcák segítenek most és a jövőben is, hogy megfeleljen a jelenlegi vízjogi követelményeknek az AwSV szerint. A következő folyamatábra bemutatja, hogy mit kell figyelembe vennie meglévő létesítményeinél:

Mi a teendő, ha...

... 2 különböző anyagot kell tárolnom egy kármentő tálcán?

Ellenőrizze, hogy az anyagok együtt tárolhatók-e a TRGS 510 (németországi Veszélyes anyagokra vonatkozó műszaki szabályok) szerint. A DENIOS veszélyes anyagokkal kapcsolatos útmutatója praktikus tárolási táblázatot tartalmaz, amely segít a TRGS 510 előírásainak betartásában.

... nem tudom, mire kell figyelni a PE-ből készült tálcákkal?

Felállíthatók épületen beltéren és kültéren, de nem robbanásveszélyes területeken. A szabadban történő felállítás esetén a felfogóeszközöket védeni kell a csapadék ellen.

... de mi romlott el?

A szivárgást a veszélyes anyagnak megfelelően kiválasztott felitató anyaggal itassa fel. Ezenkívül győződjön meg arról, hogy a felitató anyag változata megfelel a szivárgásnak. A felitató anyagok olajfelitató, univerzális és vegyszerfelitató változatban kaphatók.

.. veszélyes anyag gyűlt össze a tálcában, vagy új, összeférhetetlen anyagot kell tárolni benne?

A kármentő tálcát hetente legalább egyszer szemrevételezéssel ellenőrizni kell. A veszélyes anyagot megfelelő felitató anyagokkal alaposan távolítsa el. A kármentő tálcák jogszabályi előírásoknak megfelelő vizsgálatáról itt talál további információkat. Kiegészítő, praktikus ellenőrzési segédeszközként ajánljuk a SpillGuard® veszélyes anyag szivárgásra figyelmeztető rendszerünket. A praktikus SpillGuard®, amely bármilyen kármentő tálcába helyezhető, könnyen aktiválható, és szivárgás esetén 24 órán keresztül optikai és hangjelzést ad – így hatékonyan figyelmeztet.

... nem tudom, hogy a kármentő tálcám ép-e még?

Tekintse át a vizsgálati tanúsítványokat, valamint a gyártó által adott garanciát. Ha korrózió jeleit észleli, a tálcát a jogszabályoknak megfelelően kell ártalmatlanítani. Az általános szivárgásteszt elvégzéséhez természetesen egyszerűen öntsön vizet a tálcába, hogy ellenőrizze a tömítettséget.

... el kell szállítanom a kármentő tálcámat?

A kármentő tálcák nagy része alá aláfogható, azaz targoncával A-ból B-be szállítható. Egyes modellek görgővel is kaphatók. Ha padlóvédő tálcát kell szállítani, azt raklapon is megteheti. Mindenesetre ügyelni kell arra, hogy a tálca ne legyen annyira tele, hogy a szállítás során fennáljon a szivárgás veszélye. Ha olyan szállításra van szükség, amely közúton és nem a cég területén történik, akkor a veszélyes áruk szállítására vonatkozó jogszabályokat kell figyelembe venni.

Szívesen adunk Önnek tanácsot!

Akár telefonon, e-mailben, vagy személyesen a telephelyén - örömmel segítünk és tanácsot adunk Önnek. Lépjen kapcsolatba velünk!

Ingyenes szaktanácsadás 06 96 800 147

Hasonló bejegyzések

Tölt…
i

Az ezen az oldalon található szakmai információkat gondosan, legjobb tudásunk és meggyőződésünk szerint állítottuk össze. A DENIOS GmbH mindazonáltal semmiféle garanciát vagy felelősséget nem vállal, legyen az akár szerződéses, kártérítéses, akár bármilyen más módon, az aktualitás, a teljesség és a helytállóság szempontjából - sem az olvasóval, sem harmadik féllel szemben. Az információ és a tartalom saját vagy harmadik fél céljaira történő felhasználása ezért saját felelősségére történik. A helyi és a jelenleg hatályos jogszabályok betartandóak.

Menü
Bejelentkezés
Az Ön kosaraHozzáadva a kosárhoz
A kosárhoz
Szívesen adunk önnek tanácsot!

Hívjon minket, küldjön e-mailt: info@denios.hu, vagy töltse ki az űrlapot, és mi a lehető leghamarabb válaszolunk Önnek.

H – Cs: 8:00 – 17:00 | P 8:00 – 14:00