DENIOS GmbH Magyarországi Közvetlen Kereskedelmi Képviselete
Sarkantyú köz 5.
9021 Győr

Tel.: 06 96 800 147
Fax:  +43 6225-20533-44
E-mail: info@denios.hu
Internet: www.denios.hu

IBC tartály- 16 kérdés IBC szakértőknek

Az IBC tartály ma az egyik leggyakrabban használt csomagolóeszköz az iparban és a kereskedelemben. IBC szakértőink most válaszolnak a 16 leggyakrabban feltett kérdésre a népszerű ömlesztett csomagolással kapcsolatban a nagy DENIOS IBC tartály útmutatóban.

Érdekes tények az IBC tartályokról

Mi az IBC tartály?

Az IBC az Intermediate Bulk Container rövidítése, magyarul köztes ömlesztettáru-tartály, és a folyadékok tárolására és szállítására használt nagy tárolótartályokra utal. Az IBC tartályok az egyik leggyakrabban használt csomagolási típusok az iparban, mivel számos előnnyel rendelkeznek a többi tartálytípushoz képest. Például nagyon jó helykihasználást tesznek lehetővé: egy IBC tartályban ugyanazon az alapterületen nagyobb térfogatot tárolhatunk, mint például hordókban.

A szokásos IBC tartályok egy téglatestű tartályból állnak, amely védelem céljából rácsos ketreccel vagy csőkerettel van ellátva. Alatta egy fixen rögzített raklap található, amely lehetővé teszi az IBC tartály könnyű kezelését raklapemelővel vagy villástargoncával.

Mekkorák az IBC tartályok?

Az IBC tartályok különféle szabványos méretekben kaphatók. A leggyakoribb IBC-méretek 600, 800 vagy 1000 literesek. A térfogat viszont befolyásolja az IBC méreteit. Íme néhány példa:

Űrtartalom (l) Külső hossz (mm) Küldő szélesség (mm) Külső magasság (mm)
600 / 640 1200 800 1000
800 / 820 1200 1000 1000
1000 1200 1000 1160

Mennyi egy IBC tartály súlya?

Az üres IBC tartály tömege számos tényezőtől függ. A méret vagy a kapacitás mellett különösen fontos szerepet játszik az az anyag, amelyből az IBC-tartály és a hozzá tartozó raklap készül. Egy 1000 literes műanyag tartállyal, acélcső rácsos kerettel és műanyag raklappal ellátott IBC tartály körülbelül 50 kilogrammot nyom, míg a teljes egészében rozsdamentes acélból készült IBC tartály 160 kilogrammjával több mint háromszorosa lehet. A DENIOS webáruházban található IBC tartályokhoz a műszaki adatok között mindig megtalálja a súlyadatokat.

Mit szállítanak az IBC tartályokban?

A klasszikus IBC tartályok folyékony anyagok tárolására és szállítására szolgálnak (a víztől a veszélyes anyagokig). IBC tartályokban elvileg nagy folyékonyságú anyagok (veszélyesáru osztály nélkül) is szállíthatók, mint a por, granulátum, ömlesztett áru - erre azonban általában a speciális silókonténerek alkalmasak. Ezeket azonban gyakran IBC tartály néven is kínálják.

Használhatók IBC tartályok veszélyes anyagokhoz?

Az IBC tartályok elvileg nagyon alkalmasak veszélyes folyadékok szállítására és – egyéb törvények és előírások betartásával – tárolására is. De nem minden IBC tartály alkalmas automatikusan minden veszélyes anyaghoz! Fontos, hogy az IBC-t olyan anyagból válasszuk, amely ellenáll az adott tárolandó anyagnak és alkalmas arra. Veszélyes áruk közúti, belvízi és vasúti szállítása csak az ENSZ által jóváhagyott, UN engedéllyel rendelkező IBC tartályokban engedélyezett.

Válassza ki az optimális IBC tartályt

Milyen IBC tartályok vannak, és hol szerezhetek be IBC tartályokat?

Az IBC konténereket kényelmesen megrendelheti a DENIOS online boltjában. Széles választékot kínálunk az alkalmazások és felhasználási területek széles skálájához. IBC tartályaink opcionálisan elérhetők NÁ 150, 225 és 400 beöntő nyílásokkal. A kifolyócsőhöz NÁ 50 (2") és NÁ 80 (3") változatok állnak rendelkezésre.

Melyik IBC tartály megfelelő az alkalmazásomhoz?

Az IBC tartályok rendkívül sokoldalúak, és sokféle célra használhatók. Számos különböző modellváltozat létezik, amelyek tulajdonságaikban és felszereltségükben különböznek. A vonatkozó üzemeltetési követelmények határozzák meg az IBC anyagának, méretének és raklapjának megválasztását. Fontos: Ha veszélyes anyagokat szeretne közutakon szállítani, akkor UN-engedéllyel rendelkező IBC-re van szüksége a veszélyes áruk szállításához.

Ezek a tényezők befolyásolják az IBC anyagának kiválasztását:

 • Az adott közeggel szembeni ellenállóképesség és szükség esetén élelmiszerhez való alkalmasság
 • Robbanásvédelmi követelmények (pl. IBC Ex-kivitelben antisztatikus külső réteggel)
 • Tűzvédelmi követelmények (pl. a rozsdamentes acélból készült IBC-k 30 percig tűzállóak – a BAM – Szövetségi Anyagkutató és -vizsgáló intézet által tesztelte)
 • Különleges követelmények a mechanikai vagy termikus terhelés miatt (pl. különösen robusztus IBC acéllemez házzal)

Ezek a tényezők befolyásolják az IBC méretének megválasztását:

 • A betöltendő áru mennyisége (szükséges kapacitás)
 • Helyigény/helykihasználás

A fa raklapokkal ellátott IBC előnyei és hátrányai

Előnyök
Költséghatékony
Hátrányok
Kevésbé robusztus és tartós
Nem alkalmas különleges higiéniai követelményekhez és veszélyes anyagokhoz (fennáll a veszélye, hogy felszívja a folyadékot)
Nehéz tisztítani

Az acél raklapokkal ellátott IBC előnyei és hátrányai

Előnyök
Nagyon strapabíró és robusztus, mechanikai és termikus terhelés mellett is
Magas higiéniai előírásoknak megfelelő (élelmiszeripar vagy veszélyes anyagok)
Könnyen és gyorsan tisztítható
Hátrányok
Korrózió veszélye

A műanyag raklapokkal ellátott IBC előnyei és hátrányai

Előnyök
Hosszú élettartam
Magas higiéniai előírásoknak megfelelő (élelmiszeripar vagy veszélyes anyagok)
Könnyen és gyorsan tisztítható
Hátrányok
Kicsit drágább (de tartós)

A kompozit raklappal ellátott IBC előnyei és hátrányai

Előnyök
Egyesíti a két anyag (fa és műanyag) előnyeit
A műanyag csúszótalpak védenek a nedvességtől és az esetleges gombásodástól
Megnövelt élettartam
Hátrányok
Nagyobb önsúly

Biztonságosan használt IBC tartály vásárlása?

Akinek IBC tartályra van szüksége, az gyakran szembesül a kérdéssel: újat vegyen vagy használtat? Hiszen egy használt IBC nemcsak különösen olcsó, hanem erőforrás-takarékos és környezetbarát is. A használt IBC vásárlás tehát nem csak a magánszemélyek, hanem az ipar, a kereskedelem és a kézművesség számára is megfontolandó.

Ha használt IBC-tartályt szeretne vásárolni, mindenképpen ügyeljen arra, hogy azt szakszerűen felújítottott, azaz professzionálisan feldolgozott legyen. Csak így feltételezhető, hogy az IBC szivárgásmentes és megfelelően működőképes. A veszélyes anyagokkal vagy veszélyes árukkal foglalkozó cégeknek fokozottan figyelniük kell az IBC felújításának mértékére, mielőtt használtat vásárolnak. Sok szállítónál a használt belső tartályokat kitisztítják és újra felhasználják. Ez bizonyos célokra való felhasználáskor nem jelent problémát - például ha a használt IBC tartályt csak üzemi vízellátásra vagy ellensúlyként kívánja használni. Biztonsági okokból azonban már ne tároljon vagy szállítson benne veszélyes anyagokat. Ebben az esetben vegyen új terméket vagy vásároljon felújított IBC-t a DENIOS-tól – mert ezek egyesítik a helyreállítás előnyeit a veszélyes anyagok optimális biztonságával:

A DENIOS felújított IBC-tartályaival minden alkatrész, amely a termékkel érintkezik, új (pl. belső tartály és csavaros kupak), ezért biztonságosan használható veszélyes anyagokhoz. A rácsos keret és a raklap használt, professzionálisan tisztítotva és ellenőrizve. Ez egyesíti a legmagasabb termékbiztonságot az új belső tartály révén az erőforrások megtakarításával a tisztított és tesztelt rácsos keretek/keretállványok és raklapok használatával.

IBC tartályok kezelése és szállítása

Milyen magasra lehet egymásra rakni az IBC tartályokat?

Ha IBC tartályokat szeretne egymásra rakni, először ellenőrizze, hogy alkalmasak-e erre. Fontos, hogy az IBC-nek legyen úgynevezett „beágyazható”-egymásba rakható raklapja. Ezt az alján lévő mélyedésről ismerheti fel, amely az alatta lévő tartály rácsába illeszkedik. Ez biztosítja a stabilitást az IBC-tartályok egymásra rakásakor. Nem szabad egymásra rakni az IBC-tartályokat, ha nincs egymásba rakható raklapjuk. Előfordulhat, hogy még a sérült IBC-tartályok sem biztosítanak biztonságos tartást, ezért nem szabad egymásra rakni őket. Alapvetően csak azonos kialakítású IBC-ket szabad egymásra rakni.

Az IBC-tartályokat soha nem szabad egymásra rakni, ha:

 • nincs beágyazható raklapjuk
 • más a kialakításuk
 • a tartály vagy a rácskeret rozsdás vagy deformálódott

A maximális IBC-berakási magasság többek között attól is függ, hogy az IBC-t függőlegesen (statikus teher) vagy szállítani, például teherautón (dinamikus terhelés) kívánja-e tárolni. Az álló tárolás ökölszabálya: maximum 4 db IBC tartály rakható egymásra. A megengedett halmozási magasság mozgás közben a betöltött anyag sűrűségétől függ.

Helyzet Megengedett IBC halmozási magasság
Statikus terhelés (álló IBC tárolás) Maximum 4-szeres
Dinamikus terhelés (szállítás), betöltött anyagsűrűség < 1,4 Maximum 2-szeres
Dinamikus terhelés (szállítás), betöltött anyagsűrűség > 1.4 Maximum 1-szeres
i

Figyelmeztetés: Ez az információ csak példa, és az IBC gyártójától függően változhat! Mindenesetre ellenőrizze a gyártó információit és/vagy konzultáljon velünk.

Milyen tartozékok vannak az IBC tartályokhoz?

A DENIOS webáruházban tartozékok széles skáláját találja, amelyek még biztonságosabbá és hatékonyabbá teszik IBC-jének kezelését: Az IBC-fedélnyitótól a megfelelő szivattyúkon és keverőkön át az IBC fűtőköpenyéig, például az anyagok fagymentes tárolására vagy a szükséges hőmérsékleten tartsására.

Melyik szivattyú alkalmas IBC tartályokhoz?

Az IBC-tartályok szivattyúinak nemcsak az IBC-menethez kell illeszkedniük, hanem megfelelő merülési mélységgel is kell rendelkezniük, és ennek megfelelően nagy áramlási sebességre kell tervezni őket. Az IBC-ből nagyobb mennyiségek minél hatékonyabb és ergonómikus kiszivattyúzása érdekében célszerű elektromos vagy pneumatikus, azaz sűrített levegős szivattyút használni. A kézi szivattyúk csak korlátozottan alkalmasak kis mennyiségek esetenkénti eltávolítására az IBC-kből. Mivel a megfelelő IBC szivattyú kiválasztása sok egyéb tényezőtől is függ, ezért ajánljuk figyelmébe „3 lépésben a megfelelő szivattyúhoz” című útmutatónkat.

Hogyan szállíthatók biztonságosan az IBC tartályok a cég területén?

Ami a belső szállítást illeti, az IBC-tartály a kezelhetőségét tekintve jó pontszámot ér el. Mivel közvetlenül a raklapon áll, könnyen és biztonságosan szállítható egyenként is, raklapemelővel vagy targoncával. Szállítás előtt minden esetben ellenőrizze, hogy az IBC nem sérült-e, és győződjön meg arról, hogy minden nyílás szorosan zárva van. És legyen óvatos: A veszélyes anyag szivárgásának kockázata mindig megnő, amikor az IBC-t mozgatni kell – például be- és kirakodáskor. Minden esetre legyen készenlétben a vészhelyzeti felszerelés. Például egy mobil vészhelyzeti készletet magával vihet egy targoncába, hogy helyet takarítson meg. Használhatja a gyakorlati DENIOS ellenőrzőlistát is a veszélyes anyagok vállalaton belüli biztonságos szállításához.

Mire kell ügyelni, ha veszélyes anyagokat IBC-tartályokban szállítanak közúton?

Ha IBC-tartályokat közúton szállít, mindig ügyeljen a rakomány megfelelő rögzítésére. A tárolt folyadék sűrűségétől függően az IBC-ket nem, vagy csak alacsony magasságban helyezheti egymásra. Ha veszélyes anyagokat szeretne közutakon IBC-tartályokban szállítani, csak UN szállítási engedéllyel rendelkező IBC-t használhat. Bizonyos szállítási mennyiségek felett a sofőrnek veszélyes áruk vezetői engedélye szükséges. Ügyeljen az IBC ADR szerinti helyes azonosítására és címkézésére. Vészhelyzet esetén hordozhat például mobil vészhelyzeti készleteket a teherautóban.

Figyelem: korlátozott tartósság!

A műanyag IBC-tartályok veszélyes áruk szállítására a gyártástól számított legfeljebb öt évig használhatók (ADR). 2,5 év elteltével első közbenső vizsgára van szükség egy minősített cégnél. A különösen veszélyes anyagoknál rövidebb használati idő is előírható.

A nemesacél IBC-k esetében is kötelező az ADR-vizsgálat 2,5 évente. A műanyag IBC-kkel ellentétben itt nincs általános lejárati dátum. Az ADR-vizsgálatokat az IBC-tábláján kell dokumentálni.

Veszélyes anyagok tárolása IBC tartályokban

Mely törvények vonatkoznak a veszélyes anyagok IBC-tartályokban való tárolására?

A veszélyes anyagokról szóló törvényben az IBC-tartály az úgynevezett „mobil tartályok” (nem beépített vagy tartósan telepített, de szállítható konténerek) közé tartozik. Mindenkinek, aki veszélyes anyagokat IBC tartályokban tárol, meg kell felelnie a TRGS 510 előírásainak a veszélyes anyagok mobil tartályokban történő tárolására vonatkozóan.

Hogyan lehet a veszélyes anyagokat biztonságosan tárolni IBC-ben?

A veszélyes anyagok IBC-ben való biztonságos tárolásához kármentő tálcára van szükség. Ez biztosítja, hogy a lefejtési folyamatok, szivárgások vagy sérülések során ne kerüljenek veszélyes anyagok a környezetbe. A DENIOS webáruházban a világ legnagyobb termékválasztékát találja veszélyes anyagok IBC-vel történő tárolására:

Kármentő tálcák IBC-hez

A kármentő tálcák a veszélyes anyagok biztonságos tárolásának klasszikusai. Kínálatunkban kármentő tálcákat talál akár 10 IBC tárolására.

Kármentő tálcák IBC-hez

Veszélyesanyag-tároló állványok IBC-hez

A veszélyesanyag-tároló állványok lehetővé teszik az IBC-k több tárolószinten történő tárolását. A DENIOS akár 6 IBC-hez is kínál megoldásokat.

Veszélyesanyag-tároló állványok IBC-hez

Veszélyesanyag-depók IBC-hez

A veszélyesanyag-depók 1 vagy 2 IBC tárolására használhatók. Előny: Zárhatóak és kültéri telepítésre is alkalmasak.

Veszélyesanyag-depó IBC-hez

Veszélyesanyag-tárolók IBC-hez

A DENIOS veszélyesanyag-tárolói akár 18 IBC biztonságos tárolását teszik lehetővé tűzvédelemmel vagy anélkül. Egyedi megoldások is lehetségesek, ha nagyobb tárolóhely szükséges.

Veszélyesanyag-tárolók IBC-hez

Hogyan kell az IBC-ket veszélyes anyagokkal címkéznem?

A veszélyes anyagokat tartalmazó IBC-tartályokat elöl és hátul a CLP-rendeletnek megfelelően, jól láthatóan és jól olvashatóan fel kell tüntetni a megfelelő címkével. Ez feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a vállalatnál tárolt összes veszélyes anyag egyértelműen azonosítható és megfelelően kezelhető legyen. Az eredeti tartályból más tartályokba (pl. IBC) történő áttöltéskor ezeket az eredeti tartályokhoz hasonlóan fel kell címkézni. Az IBC kötelező jelölése a következőket tartalmazza:

 • Az anyag vagy keverék megjelölése
 • Veszélyt jelző piktogramok és a kapcsolódó figyelmeztető szavak
 • Figyelmeztető mondatok (H-mondatok)
 • Biztonsági utasítások (P-mondatok)
 • Gyártó, bevezető (importőr) vagy szállító
Szívesen adunk Önnek tanácsot!

Akár telefonon, e-mailben, vagy személyesen a telephelyén - örömmel segítünk és tanácsot adunk Önnek. Lépjen kapcsolatba velünk!

Ingyenes szaktanácsadás 06 96 800 147

Hasonló bejegyzések

Tölt…
i

Az ezen az oldalon található szakmai információkat gondosan, legjobb tudásunk és meggyőződésünk szerint állítottuk össze. A DENIOS GmbH mindazonáltal semmiféle garanciát vagy felelősséget nem vállal, legyen az akár szerződéses, kártérítéses, akár bármilyen más módon, az aktualitás, a teljesség és a helytállóság szempontjából - sem az olvasóval, sem harmadik féllel szemben. Az információ és a tartalom saját vagy harmadik fél céljaira történő felhasználása ezért saját felelősségére történik. A helyi és a jelenleg hatályos jogszabályok betartandóak.

Menü
Bejelentkezés
Az Ön kosaraHozzáadva a kosárhoz
A kosárhoz
Szívesen adunk önnek tanácsot!

Hívjon minket, küldjön e-mailt: info@denios.hu, vagy töltse ki az űrlapot, és mi a lehető leghamarabb válaszolunk Önnek.

H – Cs: 8:00 – 17:00 | P 8:00 – 14:00