DENIOS GmbH Magyarországi Közvetlen Kereskedelmi Képviselete
Sarkantyú köz 5.
9021 Győr

Tel.: 06 96 800 147
Fax:  +43 6225-20533-44
E-mail: info@denios.hu
Internet: www.denios.hu

3 lépésben a megfelelő szivattyúhoz

A szivattyúk lehetővé teszik a hordók biztonságos és pontos lefejtését, pl. hordóból kisebb tartályokban. Igénytől függően különféle kivitelben kaphatók. Az optimális termékválasztás szempontjából fontos például a tartály mérete, a kívánt szállítási sebesség, és nem utolsósorban a szivattyú alkalmassága a lefejtendő közeghez. Ebben a cikkben eláruljuk, hogyan lehet kiválasztani az igényeinek megfelelő, optimális szivattyút.

1. Milyen anyagot kell szállítani?

A megfelelő szivattyú kiválasztásánál a legfontosabb szempont a szivattyúzandó anyag. A folyadékok viszkozitásukban és kémiai tulajdonságaikban nagymértékben különböznek. Nincs olyan szivattyú, amely kielégítően képes az összes közeget szállítani - és természetesen a szivattyúnak ellenállónak kell lennie a lefejtendő közeggel szemben is. Ezért a követelményektől függően a szivattyúkat különféle veszélyes anyagokra optimalizálják.

Szivattyúk ásványi olajokhoz

Ezeket a szivattyúkat ásványolajok, biodízel, gépolajok, hidraulikaolajok, hűtő-emulziók vagy fagyálló szivattyúzására optimalizálták.

A termékekhez

Szivattyúk vegyszerekhez, savakhoz és lúgokhoz

Ezek a szivattyúk ellenállnak a vegyszereknek, savaknak, lúgoknak vagy tisztítószereknek. Válasszon a széles kínálatból a különféle alkalmazásokhoz.

A termékekhez

Szivattyúk gyúlékony folyadékokhoz

A robbanásveszélyes területeken használt szivattyúknak meg kell felelniük a szigorú biztonsági előírásoknak. A speciális robbanásbiztos hordó- és tartályszivattyúk számos funkcióval vannak felszerelve és az ATEX és az IEC EX szerint jóváhagyottak.

A termékekhez

Élelmiszeripari szivattyúk

Különösen élelmiszerek, kozmetikumok vagy gyógyszerek szállítására szolgálnak, ezek a szivattyúk élelmiszer-biztonságos csatlakozásokkal és kiváló felületi minőséggel rendelkeznek. Repce- vagy növényi olajokhoz is kaphatók modellek.

A termékekhez

Információk elolvasása:

Itt található az ellenállósági lista, amelyben már számos gyakran előforduló folyadékhoz hozzárendeltük a legmegfelelőbb termékeket:

Ellenállósági lista kézi hordószivattyúk kiválasztásához

A megfelelő kézi szivattyú kiválasztásakor fontos figyelembe venni a tároló tartály méretét és típusát, valamint a kívánt teljesítményt és a szivattyú megfelelőségét a lefejtendő anyaghoz. Emellett a szivattyúnak ellenállónak kell lennie az áttöltendő közeggel szemben, továbbá számos területen speciális munkavédelmi és környezetvédelmi előírásoknak kell megfelelnie, például a robbanásvédelemnek.

Fontos megjegyzés:
Az következő adatokat az alapanyagok laboratóriumi vizsgálata alapján határozták meg. Az alapanyagokból készült műanyag alkatrészek gyakran olyan hatásoknak vannak kitéve, amelyeket a laboratóriumi vizsgálatok során nem észlelnek. Ezért a megadott értékek csak ajánlásnak tekinthetők. Ezen adatok alapján nem támaszthatók jogi követelések. Kétség esetén javasoljuk, hogy végezzen vizsgálatot. A kémiai ellenállóképesség mellett egyéb vonatkozó előírásokat is figyelembe kell venni, például a robbanásvédelmet.

Ellenállósági lista elektromos hordószivattyúk kiválasztásához

2. Milyen meghajtású szivattyú szükséges az alkalmazáshoz?

Kézi, elektromos, akkumulátoros vagy sűrített levegős? Attól függően, hogy milyen gyakran és milyen ürítési kapacitáshoz kívánja használni a szivattyút, a működési módok különbözőek. Míg az elektromos és sűrített levegős szivattyúkat általában nagyobb tartályokhoz tervezték, és mindenekelőtt nagy mennyiségek gyors átfejtését teszik lehetővé, a kézi szivattyúk jobban alkalmazhatók kis mennyiségek alkalmankénti átfejtésére. A szivattyúzandó közeg viszkozitása szintén jelentős hatással van a működési mód megválasztására. Az elektromos, akkumulátoros vagy sűrített levegős szivattyú választásánál fontosak a cégnél elérhető csatlakozások. A sűrített levegős szivattyúk gyakran a különösen nehezen szállítható anyagok esetében érhetik el a legjobb eredményeket. Az alábbiakban összegyűjtöttük Önnek a különféle meghajtású szivattyúk legfontosabb előnyeit és hátrányait.

Elektromos szivattyúk

Az elektromos szivattyúk a bevált klasszikusok a folyadékok sokféle tartályból való lefejtésére és áttöltésére – a kannáktól az IBC-tartályokig. Hatékony és ergonomikus munkát biztosítanak nagyobb szállítási mennyigég és/vagy rendszeres használat mellett.

Az elektromos szivattyúkhoz
Előnyei
hatékony és ergonómikus szinte minden anyaghoz
hatékony és ergonómikus nagy ürítési mennyiségnél
alkalmas gyakori és/vagy állandó használatra
Hátrányai
helyszíni tápcsatlakozó szükséges

Akkumulátoros szivattyúk

Az akkumulátoros szivattyúk hálózatfüggetlen, vezeték nélküli lefejtést és áttöltést tesznek lehetővé – ideális mobil használatra, rugalmas használathoz több munkaállomáson és mindenhol, ahol nincs elérhető csatlakozó. Az akkumulátoros szivattyúk alacsony viszkozitású, vizes és enyhén viszkózus közegekhez alkalmasak. A töltési szünetek elkerülése érdekében a cserélhető akkumulátorok megtarthatók és könnyen kicserélhetők.

Az akkumulátoros szivattyúkhoz
Előnyei
mobil és rugalmasan használható
teljesen független a meglévő csatlakozástól
hatékony és ergonomikus gyakori használathoz alacsony viszkozitású, vizes és enyhén viszkózus közegekhez
Hátrányai
nem alkalmas magas viszkózus anyagokhoz

Pneumatikus szivattyúk

A sűrített levegős szivattyúk különösen nagy teljesítményűek, ezért gyakran a megfelelő választás a különösen nehezen szivattyúzható közegekhez. Ide tartoznak a rendkívül magas viszkozitású anyagok, valamint a koptató vagy szilárd anyagokat tartalmazó anyagok.

A pneumatikus szivattyúkhoz
Előnyei
alkalmas rendkívül viszkózus anyagokhoz, amelyek nehezen szállíthatók
hatékony és ergonomikus nagy szállítási mennyiséghez
alkalmas gyakori és/vagy állandó használatra
Hátrányai
a helyszínen sűrített levegős csatlakozó szükséges

Kézi hordószivattyúk

A kézi szivattyúk kézzel vagy lábbal működtethetők. Költséghatékony alternatívát jelentenek az alacsony viszkozitású anyagok alkalmi használatára és kis mennyiségben történő szállítására. Sőt, a nagyobb tartályokból, például hordókból is lehet kisebb mennyiséget kivenni: modelltől függően a merülőcső a tartály mélységéhez állítható.

A kézi szivattyúkhoz
Előnyei
mobil és rugalmas használat
teljesen független a meglévő csatlakozótól
gazdaságos
Hátrányai
nagy erőkifejtés és idő szükséges nagy ürítési mennyiségnél
nem alkalmas viszkózus anyagokhoz
adott esetben nem alkalmas nagy szintkülönbségnél
nem alkalmas folyamatos használatra

3. Milyen tartályból kell szivattyúzni?

A szivattyú kiválasztásánál az is meghatározó, hogy milyen tartályból kell a folyadékot szivattyúzni. Mert attól függően, hogy kis kannából, hordóból vagy 1000 literes IBC-ből akarunk szivattyúzni, a szivattyúnak megfelelő merülési mélységgel és szállítási kapacitással kell rendelkeznie. A szivattyú csatlakozásának meg kell egyeznie a megfelelő tartály menetével is. Különféle szivattyútípusok széles választékát kínáljuk – a miniszivattyútól a tartályszivattyúig. Ha a menet nem illeszkedik, használhat menetes adaptert.

Tartályszivattyúk

A tartályszivattyúk alkalmasak folyadékok szivattyúzására kisebb tartályokból. Ide tartoznak a palackok, kannák, ballonok vagy kisebb hordók 60 literig.

A tartályszivattyúkhoz

Hordószivattyúk

A hordószivattyúkat kifejezetten hordók lefejtésére és áttöltésére fejlesztették ki. Kiválasztáskor ügyeljen az adott hordóméretnek és menetnek megfelelő merülési mélységre. Különösen a műanyag hordók esetében ez utóbbi változhat.

A hordószivattyúkhoz

Konténer szivattyúk

A konténer szivattyúkat 1000 literes IBC-hez és ennek megfelelően nagy áramlási sebességhez tervezték. Nagy merülési mélységük van.

A konténer szivattyúkhoz

Nagy tartály szivattyúk

Rendelkezünk extra nagy merülési mélységű nagy tartály szivattyúkkal és megfelelő csatlakozásokkal, különösen nagy tartályokból történő lefejtéshez.

A nagy tartály szivattyúkhoz

Szivattyúk speciális igényekhez

A speciális alkalmazásokhoz speciális szivattyúkra is szükség van. Éppen ezért a DENIOS széles választékában számos speciális szivattyút is találhat. Például légmentes szivattyúk erős szagú anyagok, például ammónia szagmentes lefejtéséhez. Vagy miniszivattyúk kis mennyiségek biztonságos lefejtéséhez a laboratórium területén. Kínálatunkban olyan mobil szivattyúrendszereket is talál, amelyek például egy elektromos szivattyú teljesítményét optimális rugalmassággal ötvözik. A szárazon üzemelő szivattyúk megoldást jelentenek olyan alkalmazásokhoz, ahol alulról történő ürítésre (padlólefolyóra) van szükség.

Tippek és tartozékok a biztonságos és gazdaságos szivattyúzáshoz

Szivattyú tartozékok a nagyobb hatékonyság érdekében

A lefejtés és áttöltés során az optimális eredmény érdekében a DENIOS tartozékok széles skáláját érheti el. Itt találhat például átfolyásmérőket, töltöttségszint-jelzőket vagy hordókéket a hordók billentéséhez az optimális ürítés érdekében. A hordószivattyúk általában az adott alkalmazási területhez vagy a tartály anyagához megfelelő hordómenettel rendelkeznek. Minden más alkalmazáshoz a kínálatunkban megtalálható általános tartályméretekhez megfelelő menetadaptereink vannak.

Szivattyútartozékok az optimális biztonság érdekében

Mielőtt átfejtést vagy áttöltést végez, ennek megfelelően kell előkészülni és a megfelelő egyéni védőeszközöket (PPE-t) alkalmazni. Ez magában foglalja legalább a védőszemüveget és a védőkesztyűt. Attól függően, hogy melyik anyagot kívánja szivattyúzni, és hogy mit ír elő a használati utasítás, további felszerelésekre is szüksége lehet, például köpenyre a test védelmére vagy megfelelő légzésvédelemre. Ha a munkát egyének végzik, felügyeleti intézkedéseket kell hozni, amelyek lehetővé teszik a segélyintézkedések gyors elérhetőségét vészhelyzetben. Gyúlékony folyadékok szivattyúzásakor földelésre lehet szükség a statikus elektromosság elvezetéséhez.

Ezenkívül óvintézkedéseket kell tennie a cseppveszteségek visszatartására. Különösen a szivattyú kihúzásakor a visszamaradó folyadék csepegő veszteségeket okozhat. Itt megbízható védelmet nyújtanak a hordószivattyúkhoz készült biztonsági állványok integrált gyűjtőtartállyal. De a használat során is óvatosnak kell lenni. Az átfejtési és újratöltési munkálatokat csak speciálisan kijelölt területeken szabad elvégezni, amelyek nem átjárókon vagy közlekedési utakon helyezkednek el. Ha szükséges, legyen kéznél megfelelő felitató anyag is. A csepegő folyadékveszteségek észlelése érdekében tegye a hordót egy kármentő tálcára, használjon speciális lefejtő állványt és/vagy tölcsért a folyadékok biztonságos elvezetéséhez. Helyhez kötött töltőállomások esetén érdemes a SpillGuard® veszélyesanyag-szivárgásjelző rendszerét megfelelő kármentő tálcákba helyezni. Ez időben észleli a kiszabaduló veszélyes anyagokat, és ebben az esetben optikai és akusztikus riasztást vált ki.

Szívesen adunk Önnek tanácsot!

Akár telefonon, e-mailben, vagy személyesen a telephelyén - örömmel segítünk és tanácsot adunk Önnek. Lépjen kapcsolatba velünk!

Ingyenes szaktanácsadás 06 96 800 147

Hasonló bejegyzések

Tölt…
i

Az ezen az oldalon található szakmai információkat gondosan, legjobb tudásunk és meggyőződésünk szerint állítottuk össze. A DENIOS GmbH mindazonáltal semmiféle garanciát vagy felelősséget nem vállal, legyen az akár szerződéses, kártérítéses, akár bármilyen más módon, az aktualitás, a teljesség és a helytállóság szempontjából - sem az olvasóval, sem harmadik féllel szemben. Az információ és a tartalom saját vagy harmadik fél céljaira történő felhasználása ezért saját felelősségére történik. A helyi és a jelenleg hatályos jogszabályok betartandóak.

Menü
Bejelentkezés
Az Ön kosaraHozzáadva a kosárhoz
A kosárhoz
Szívesen adunk önnek tanácsot!

Hívjon minket, küldjön e-mailt: info@denios.hu, vagy töltse ki az űrlapot, és mi a lehető leghamarabb válaszolunk Önnek.

H – Cs: 8:00 – 17:00 | P 8:00 – 14:00