DENIOS GmbH Magyarországi Közvetlen Kereskedelmi Képviselete
Sarkantyú köz 5.
9021 Győr

Tel.: 06 96 800 147
Fax:  +43 6225-20533-44
E-mail: info@denios.hu
Internet: www.denios.hu

Ergonómia és a hát kímélése a munkahelyen

Fáj a háta? Akkor Ön is úgy érzi magát, mint sokan mások – mert statisztikailag minden harmadik ember szenved ebben a pillanatban hasonló panaszoktól. Különösen a helytelen munkahelyi stresszt tartják a hátfájdalmak és más úgynevezett izom-csontrendszeri rendellenességek (MSD) előidézőjeként – jelenleg közel 25%-ban a munkaképtelenség leggyakoribb oka.

Tényellenőrzésünkben megtudhatja, mely kockázati tényezők leselkednek a mindennapi üzleti életben, mely szakmai csoportok vannak különösen veszélyeztetve, és mit érdemes figyelembe venni a kockázatértékelés során. Ezen kívül bemutatunk 3 bevált megelőző intézkedést az ergonómia és a hát egészségének javítása érdekében a munkahelyen.

Tények ellenőrzése: Amit a munkahelyi ergonómiáról tudni kell

Miért olyan fontos az ergonómia a munkahelyen?

Az úgynevezett izom-csontrendszeri betegségeket (MSD-k) különösen a helytelen munkahelyi fizikai megerőltetés okozza. Az MSD-vel kapcsolatos leggyakoribb tünetek a nyak- és hátfájás. Németországban és nemzetközi szinten is a mozgásszervi megbetegedések jelentik a keresőképtelenség leggyakoribb okait, és a második leggyakoribb oka a korai nyugdíjazásnak.

Az izom-csontrendszeri betegségek (MSD) évente a következőket okozzák:

 • Az összes betegszabadság 22,5%-át
 • 21 380 új nyugdíj a keresőképesség csökkenésével
 • 17,2 milliárd eurós termeléskiesés
 • 30,5 milliárd eurós bruttó hozzáadott érték veszteség

Forrás: Munkahelyi biztonság és egészségvédelem - tárgyév 2017 / BAuA (német Szövetségi Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Intézet) (szerk.)

A hátfájás és más mozgásszervi megbetegedések nemcsak óriási szenvedéssel járnak, hanem a hiányzások, a termelési veszteségek, a működési zavarok vagy a rehabilitáció miatti magas költségek is számmottevőek. A munkahely ergonomikus kialakítása rendkívül fontos szerepet játszik az egészségügyi és gazdasági károk elkerülésében.

Mely foglalkozási csoportokat érintik különösen a hátproblémák és egyéb mozgásszervi megbetegedések?

Egyes foglalkozási csoportokban a hátfájás és a mozgásszervi rendszer egyéb megbetegedésének kockázata lényegesen magasabb. Ez mindenekelőtt azokra a tevékenységekre vonatkozik, amelyek jelentős fizikai megterhelést fejtenek ki a testre. Ezért különösen veszélyeztetettek a kézműves szakmában vagy az iparban dolgozók („kék galléros munkások”) – de a szolgáltatási szektorban dolgozók is.

Infografika: Hátproblémák miatti munkaképtelenség foglalkozási csoportok szerint

Melyek a mozgásszervi betegségek kockázati tényezői a mindennapi munka során?

A hátfájás és a mozgásszervi megbetegedések akkor jelentkeznek, ha a mozgások, testtartások vagy a teherkezelés túlságosan egyoldalú, túl gyakori vagy szélsőséges. A tipikus fizikai igénybevételek közé tartoznak az ergonómiailag kedvezőtlen munkakörülmények, mint pl:

Kézi rakománymozgatás

Nehéz terhek emelése, szállítása, tolása vagy húzása technikai segédeszköz nélkül

Kényszer testtartás

Például állandó állás, ülés, vállmagasság feletti munkavégzés, görnyedés, térdelés stb.

Fokozott erőkifejtés vagy -hatás

Olyan tevékenységek, amelyek során nagy erőkifejtésre van szükség vagy hatnak a testre (pl. mászás, kalapálás, fúrás)

Ismétlődő tevékenységek

Folyamatosan ismétlődő munkafolyamatok és mozgások, például a futószalagos munkaállomásokon

Milyen előírások vonatkoznak az ergonómiára a munkahelyen?

A német munkavédelmi törvény (ArbSchG) biztosítja a munkahelyi „ergonómiai kötelezettség” jogi alapját. Az ArbschG 3. §-a szerint a munkáltató általános alapkötelezettségei közé tartozik, hogy a munkavállalók munkahelyi biztonságát és egészségvédelmét munkavédelmi intézkedésekkel biztosítsa. A kockázatértékelés részeként a munkáltatónak meg kell határoznia a vállalatnál fennálló kockázatokat (pl. fizikai igénybevétel miatt), és megfelelő megelőző és védőintézkedéseket kell tennie.

A német rakománykezelési rendelet (LasthandhabV) ezt kifejezetten a rakományok munkahelyi kézi emelésére, szállítására, húzására vagy tolására vonatkozóan határozza meg. Például előírja, hogy a kézi rakománymozgatást el kell kerülni vagy minimálisra kell csökkenteni megfelelő munkaeszközök használatával (LasthandhabV 2. §).

Hogyan javíthatja az ergonómiát és a hát egészségét a munkahelyen?

Először is meg kell határozni a munkahelyen előforduló mozgásszervi betegségek kockázati tényezőit. Ez kockázatértékelés segítségével történik.

A veszélyek meghatározásához felhasználhatja például a foglalkozás-egészségügy megállapításait, a jogszabályokat és a műszaki szabályokat, valamint a balesetbiztosítóktól származó információkat. A munkahely ellenőrzése, a munkavállalók bevonása, kikérdezése szintén lényeges információforrás.

Fontos megjegyezni, hogy a terhelő tevékenységek puszta előfordulása nem mond semmit a kockázati potenciáljukról. A mozgásszervi betegségek, például a hátfájás kockázatának felméréséhez mindig meg kell határozni a fizikai megterhelés mértékét, időtartamát és gyakoriságát.

Az olyan egyéni tényezők, mint az életkor, a nem, a tapasztalat és a fizikai alkalmasság szintén befolyásolhatják a megterhelés mértékét, ezért ezeket szintén be kell vonni az elemzésbe. A megfelelő megelőző intézkedéseket a veszélyek típusával és mértékével kapcsolatos ismeretek alapján kell levezetni.

A megelőző intézkedések levezetésénél a következő elvek érvényesülnek:

Helyettesítés
Technikai intézkedések
Szervezeti intézkedések
Személyes intézkedések

A felsorolás sorrendje megfelel a végrehajtandó intézkedések prioritásának is. Mindenekelőtt azt kell ellenőrizni, hogy a mozgásszervi rendszerre veszélyes munkalépések helyettesíthetők-e (helyettesítés) más, nem veszélyes munkalépésekkel. Ha a terhelések nem elkerülhetők, akkor azokat minimalizálni kell (minimalizálási követelmény). A 4 felsorolt elv szerint a technikai intézkedések mindig elsőbbséget élveznek a szervezeti vagy személyi intézkedésekkel szemben. A mozgásszervi betegségek megelőzésére számos technikai lehetőség kínálkozik a piacon. A következőkben 4 kipróbált termékcsoportot mutatunk be.

3 bevált intézkedés a nagyobb ergonómia érdekében a munkahelyen

Használjon technikai segédeszközöket a rakománykezeléshez

A belső szállítást segítő eszközök minimálisra csökkentik az emberi izomerő felhasználását, és megelőzik a hátproblémákat. Ide tartoznak a szállítókocsik, molnárkocsik, kézikocsik vagy görgős szállító. A nehéz terhek emelését egyszerűbbé teszik az olyan eszközök, mint a raklapemelők, darukarok vagy emelők. Fontos tudnivaló: A német rakománykezelési rendelet (LasthandhabV) megköveteli a mechanikus berendezések használatát, különösen a kézi rakománymozgatás veszélyeinek elhárítása érdekében.

Veszélyes anyagok kezelése – itt fontos az ergonómia és a biztonság!

A hordókban, gázpalackokban vagy más nehéz tartályokban lévő veszélyes anyagok kezelése során a munkavállalók nemcsak fizikai igénybevételnek vannak kitéve. A kézi kezelés is fokozott balesetveszélyt jelent. A tartály ebből eredő károsodása veszélyes anyagok ellenőrizetlen kijutásához vezethet. Veszélyes anyagok szállítása és kezelése során csak kifejezetten erre a célra kialakított munkaeszközt szabad használni. A DENIOS átfogó speciális választékot kínál a veszélyes anyagok biztonságos intralogisztikájához:

 • Hordók kezelése

 • Kis tároló edények kezelése

 • Kezelés veszélyesanyag-tárolóban

 • Gázpalackok kezelése

Gondoskodjon hatékony tehercsökkentésről az ergonomikus munkahelyi szőnyegekkel

Bizonyított, hogy a kemény felületeken való hosszú ideig tartó állás és munkavégzés a hát maradandó károsodásához vezethet. Az ergonomikus munkahelyi szőnyegekkel (a fáradtság elleni szőnyegekkel is) például jelentősen csökkentheti a terhelést az álló munkaállomásokon. Az ergonómikus munkahelyi szőnyegek párnázó vagy rugalmas anyagokból, például vinilhabból vagy gumiból állnak, nagy anyagvastagsággal és strukturált felülettel (pl. barázdált vagy csúszásgátló). Az ergonomikus munkahelyi szőnyegek tompítják a rázkódás általi terhelést mozgás közben, és jótékony mikromozgásokat és izomstimulációt ösztönöznek hosszú állás esetén.

Der Nutzen für die Beschäftigten:

 • Fokozott álláskomfort
 • A láb, az ízületek és a gerinc tehermentesítése
 • Javított vérkeringés
 • A fáradtság jeleinek csökkenése
 • Megelőző hatás a degeneratív ízületi elváltozások, görcsök és keringési problémák ellen

Használjon munkahelyi széket, munkazsámolyt és álláskönnyítő széket a kiegyensúlyozott testtartás érdekében

A hosszan tartó állás vagy ülés negatív hatásainak elkerülésének másik módja a testtartás rendszeres megváltoztatása. Mindenekelőtt az állandó és egyoldalú testtartás káros a hátra és a mozgásszervi rendszerre. Ezért a munkahelyen az állás, ülés és járás kiegyensúlyozott kombinációjára kell törekedni. A munkahelyi székek és amunkazsámolyok esetében ezért az alkalmazottaknak ergonomikus ülési lehetőséget kell biztosítani. A műhelyben vagy a termelésben végzett álló tevékenységekhez is érezhető könnyebbséget jelenthet az úgynevezett álláskönnyítő székek használata. Az álláskönnyítő szék lényegesen magasabb, mint a klasszikus munkazsámoly, és lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy ergonomikusan nekidőljön az álló munkaállomásokon.

Slágertermékek
24 órás szék fekete kárpittal, deréktámasz
6 változat elérhető
353 200,00 Ft Áfa nélkül
Premium munkahelyi szék piros kárpittal, talp, lábtartó gyűrű
11 változat elérhető
204 100,00 Ft Áfa nélkül
Munkahelyi szék fekete kárpittal, talp, lábtartó gyűrű
11 változat elérhető
149 300,00 Ft Áfa nélkül
Szívesen adunk Önnek tanácsot!

Akár telefonon, e-mailben, vagy személyesen a telephelyén - örömmel segítünk és tanácsot adunk Önnek. Lépjen kapcsolatba velünk!

Ingyenes szaktanácsadás 06 96 800 147

Hasonló bejegyzések

Tölt…
i

Az ezen az oldalon található szakmai információkat gondosan, legjobb tudásunk és meggyőződésünk szerint állítottuk össze. A DENIOS GmbH mindazonáltal semmiféle garanciát vagy felelősséget nem vállal, legyen az akár szerződéses, kártérítéses, akár bármilyen más módon, az aktualitás, a teljesség és a helytállóság szempontjából - sem az olvasóval, sem harmadik féllel szemben. Az információ és a tartalom saját vagy harmadik fél céljaira történő felhasználása ezért saját felelősségére történik. A helyi és a jelenleg hatályos jogszabályok betartandóak.

Menü
Bejelentkezés
Az Ön kosaraHozzáadva a kosárhoz
A kosárhoz
Szívesen adunk önnek tanácsot!

Hívjon minket, küldjön e-mailt: info@denios.hu, vagy töltse ki az űrlapot, és mi a lehető leghamarabb válaszolunk Önnek.

H – Cs: 8:00 – 17:00 | P 8:00 – 14:00