DENIOS GmbH Magyarországi Közvetlen Kereskedelmi Képviselete
Sarkantyú köz 5.
9021 Győr

Tel.: 06 96 800 147
Fax:  +43 6225-20533-44
E-mail: info@denios.hu
Internet: www.denios.hu

Ablakos és ejektoros technológiájú laboratóriumi elszívófülkék összehasonlítása

Számos laboratóriumban klasszikus, ablakos laboratóriumi elszívófülkéket használnak a veszélyes gőzök, gázok, aeroszolok vagy por visszatartására. A gyakorlatban azonban az üveg mögötti munka gyakran mintavételt jelent. Akinek ezért elszívófülkét kell beszereznie, érdemes tájékozódnia az alternatívákról is. Az ejektoros technológiás veszélyesanyag-munkaállomások akadálymentes munkavégzést tesznek lehetővé veszélyes anyagokkal a laboratóriumban - intelligens légáramlás és elszívás helyettesíti az ablakot. Technológiai összehasonlításunk során az ejektoros technológiát összehasonlítjuk a klasszikus, ablakos laboratóriumi elszívófülkével, és megmutatjuk, melyik rendszer jár előrébb.

Laboratóriumi elszívófülkék működése ablakos és ejektoros technológiával

Laboratóriumi elszívófülke ablakkal: Biztonsági ablakvédelem

A klasszikus laboratóriumi elszívófülkék hátsó részén elszívóberendezés található, amely az illékony veszélyes anyagok, például gázok, por vagy aeroszolok felfogására szolgál. Az elülső részen egy állítható védőüveg, az úgynevezett ablak választja el a kezelőt az elszívófülke belsejétől. Modelltől függően az ablak manuálisan vagy elektromosan mozgatható, lehetővé téve a munkaterülethez való hozzáférést.

Laboratóriumi elszívófülke ejektoros technológiával: Védelem az intelligens légáramlás révén

Az ejektoros technológiás laboratóriumi elszívófülkében a légterelő fúvókákat, úgynevezett ejektorokat a munkalap elülső szélén és a mennyezet területén lévő speciális fúvókákon keresztül a hátsó falban lévő szívólécre irányítják. Az így létrejövő légáramok a veszélyes anyagokat, például gőzöket, aeroszolokat, gázokat vagy port a hátsó fal irányába vezetik, ahonnan azokat célirányosan és biztonságosan elszívják. Az elülső rész szabadon hozzáférhető a kezelő számára.

A laboratóriumi elszívófülke rendszerek előnyei és hátrányai

Védelem az illékony veszélyes anyagok ellen

Elvileg mind az ablakos, mind az ejektoros technológiás elszívófülkék magas szintű védelmet nyújtanak az úgynevezett illékony veszélyes anyagok (pl. gőzök, gázok, aeroszolok vagy por) ellen. Az elszívófülke DIN EN 14175 szerinti kialakítása igazolja, hogy megfelel a laboratóriumi irányelvek és a TRGS (német Veszélyes anyagokra vonatkozó műszaki szabályok) 526 vonatkozó követelményeinek. Az ablakos elszívófülkék esetében azonban a védőhatás mindig a helyes használaton múlik. Az elszívófülkén belüli munkavégzés érdekében az ablakot ki kell nyitni. Az ablakot mindig akkorára kell kinyitni, ami a tevékenységekhez szükséges. Mivel minél tovább nyitják ki az ablakot, annál inkább romlik az elszívó visszatartó képessége és robusztussága. A gyakorlatban ez gyorsan olyan hibákhoz vezethet az elszívófülke kezelésében, amelyek rontják annak védő hatását. Az ejektoros technológiás laboratóriumi elszívófülkékben a teljes előlap végig nyitva van – de az elülső területen célzott kifújással generált stabil légfüggöny biztosítja a munkaterület és a környező terület hatékony elválasztását. Ezáltal gondoskodva a folyamatosan magas szintű védelemről. Jó tudni: A sok éven át kipróbált és bevált áramlási kialakításnak köszönhetően a légakadály akkor is stabil marad, ha a dolgozó benyúl rajta keresztül a munkaterületre.

Fizikai veszélyek elleni védelem

Ha fennáll a veszélye annak, hogy veszélyes anyagok szóródhatnak a levegőbe vagy üvegszilánkok repkedhetnek, csak a biztonsági ablakkal ellátott elszívófülke nyújt megfelelő védelmet. Ugyanez vonatkozik a robbanásveszélyre is. Mielőtt elszívófülkét vásárolna, alaposan nézze át a tervezését, és vegye figyelembe a lehetséges fizikai veszélyeket a védelmi intézkedések meghozatalakor. Ezekhez az alkalmazásokhoz a DENIOS lehetőséget kínál arra, hogy az elszívófülkét ejektoros technológiával (prémium típusú munkaasztal) szerelje fel egy további összecsukható előlappal/ablakkal. Egyedi, ablakos megoldások is lehetségesek. Lépjen kapcsolatba velünk!

Használhatóság és hatékony munkavégzés

A használhatóság és a hatékonyság tekintetében az ejektoros technológiás elszívófülkék egyértelmű előnyöket kínálnak az ablakos modellekkel szemben. Minél jobban be van húzva a klasszikus laboratóriumi elszívófülke ablaka, annál jobban érinti a munkaterületet. Az ejektoros technológiás veszélyesanyag-munkaállomások viszont alapkivitelben nyitott elülső résszel rendelkeznek, ami akadálymentes és ergonomikus munkavégzést tesz lehetővé. A nagy méretű tároló edények, sőt a terjedelmes laboratóriumi berendezések is gond nélkül elhelyezhetők. Ezenkívül a klasszikus laboratóriumi elszívófülkéknél elengedhetetlen, hogy a tevékenység befejezése után az ablakot ismét bezárják. A munka megkezdése előtt az ablakot ismét megfelelően be kell állítani. Ezek a munkafolyamatot lassító intézkedések nem vonatkoznak azokra a laboratóriumi elszívófülkékre, amelyek ablak helyett ejektoros technológiával vannak felszerelve.

Energiahatékonyság és fenntarthatóság

A nyitott ablakú elszívófülke megnövekedett energiafogyasztással jár. Mivel a térfogatáramot és az elszívott levegő mennyiségének szabályozását az ablak helyzetének megfelelően kell beállítani. Ez nagyobb mennyiségű elszívott levegőt hoz létre, amelyet a laboratórium vagy az épület szellőzőrendszerének kell feldolgoznia. A levegő kezelése pedig általában drága. Az ejektoros technológiával ellátott elszívófülke jobb energiahatékonyságot kínál itt. Bár a készülékek nagy teljesítményűek, lényegesen kevesebb levegőt kell elszívniuk, mint a hagyományos laboratóriumi elszívófülkének. Energiát takarít meg, csökkenti az elszívott levegő szűrésének, tisztításának és légkondicionálásának költségeit, és védi a környezetet.

Összefoglalás

Ablak Ejektoros technológia
Illékony veszélyes anyagok (pl. gőzök, gázok, aeroszolok vagy por) elleni védelem +++ (helyes használat esetén) +++
Fizikai veszélyek elleni védelem (pl. robbanás, veszélyes anyagok fröccsenése vagy repülő üvegszilánkok) +++ + (ablakkal felszerelt modellek is kaphatók)
Használhatóság és hatékony munkavégzés + +++
Energiahatékonyság és fenntarthatóság ++ +++

Laboratóriumi elszívófülkék ejektoros technológiával a DENIOS-tól

Vegye igénybe szaktanácsadásunkat!

Az ügyfélspecifikus tanácsadás, a szolgáltatások és a termékek sokszínűsége az erősségeink közé tartozik.

Tanácsadóink készséggel állnak rendelkezésére a telephelyén is!

Ingyenes szaktanácsadás 06 96 800 147

Hasonló bejegyzések

Tölt…
i

Az ezen az oldalon található szakmai információkat gondosan, legjobb tudásunk és meggyőződésünk szerint állítottuk össze. A DENIOS GmbH mindazonáltal semmiféle garanciát vagy felelősséget nem vállal, legyen az akár szerződéses, kártérítéses, akár bármilyen más módon, az aktualitás, a teljesség és a helytállóság szempontjából - sem az olvasóval, sem harmadik féllel szemben. Az információ és a tartalom saját vagy harmadik fél céljaira történő felhasználása ezért saját felelősségére történik. A helyi és a jelenleg hatályos jogszabályok betartandóak.

Menü
Bejelentkezés
Az Ön kosaraHozzáadva a kosárhoz
A kosárhoz
Szívesen adunk önnek tanácsot!

Hívjon minket, küldjön e-mailt: info@denios.hu, vagy töltse ki az űrlapot, és mi a lehető leghamarabb válaszolunk Önnek.

H – Cs: 8:00 – 17:00 | P 8:00 – 14:00