DENIOS GmbH Magyarországi Közvetlen Kereskedelmi Képviselete
Sarkantyú köz 5.
9021 Győr

Tel.: 06 96 800 147
Fax:  +43 6225-20533-44
E-mail: info@denios.hu
Internet: www.denios.hu

Vészzuhanyok: 10 kérdés, 10 válasz

Biztosan ismeri, mikor "van valami a szemében". A szem azonnal megpróbálja kiöblíteni az idegen testet azáltal, hogy több könnyfolyadékot termel. Testünknek ez a védelmi mechanizmusa azonban korlátozott. Itt jönnek a képbe a vészzuhanyok és a professzionális szemöblítések, amelyek a természetes modellek alapján biztosítják a megfelelő öblítést vészhelyzetben. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a vészzuhanyokkal kapcsolatos kérdések folyamatosan felmerülnek. Az alábbiakban megtalálja a válaszokat és a megfelelő termékeket a szokásos módon a DENIOS webáruházban.

1. Mi az a vészzuhany?

Ahol veszélyes anyagokat használnak, mindig fennáll az emberek egészségének veszélye. A veszélyes folyadékok, porok, gőzök, szikrák, fémforgácsok és faszilánkok a szembe vagy a bőrre kerülhetnek, és ott súlyos károkat okozhatnak.

A vészzuhanyok a gyors elsősegélynyújtás elengedhetetlen eszközei. Lehetővé teszik az érintett területek azonnali öblítését, ezáltal segítik az akut károsodások megfékezését és a negatív hosszú távú következmények elkerülését. A ruházat égését vészzuhannyal is el lehet oltani. Az alkalmazási területtől függően testzuhanyokat, szemzuhanyokat vagy szemmosó palackokat használnak.

2. A törvény előírja a vészzuhanyt?

Attól függ, hogy pontosan hol dolgozik. A vészzuhanyok szükségességére tekintettel a jogalkotó eltérő szabályozást ír elő a laboratóriumokra, a veszélyesanyag-tárolókra és egyéb munkahelyekre.

Vészzuhany kötelezettség a laboratóriumokban

Egyértelmű kötelezettség a vészzuhanyok kialakítása a laboratóriumokban. A kifejezetten laboratóriumokra érvényes szabályok, mint például a TRGS (német Veszélyes anyagokra vonatkozó műszaki szabályok) 526 "Laboratories" és a Német Balesetbiztosítási laboratóriumi irányelvei (DGUV Information 213-850) kötelezik a test- és szemzuhany használatát. Szemmosó palackok használata megengedett, ha nem áll rendelkezésre folyó ivóvíz a vészzuhany ellátására. Emellett az említett előírások részletesen meghatározzák, hogy a laboratóriumi vészzuhanyoknak milyen minimumkövetelményeknek kell megfelelniük, és milyen legyen a rendszeres karbantartás.

6.6.1. és 6.6.2. bekezdés TRGS 526 "Laboratóriumok": "Laboratóriumokban a kijáratnál vízzel táplált test-vészzuhanyokat kell elhelyezni - ha lehetséges ivóvíz minőségű -. [...] A testzuhany területén vagy a mosdókagylónál lehetőség szerint ivóvíz minőségű vízzel táplált vészhelyzeti szemzuhanyokat kell elhelyezni úgy, hogy azok minden munkaterületről azonnal elérhetőek legyenek. […] Steril öblítőfolyadékkal ellátott szemmosó palackok használata megengedett, ha nem áll rendelkezésre folyó ivóvíz.”

Speciális ellenőrzési kötelezettség a veszélyesanyag-tárolóknál

A TRGS 510 (német Veszélyes anyagokra vonatkozó műszaki szabályok) a vészzuhanyokat egyfajta alapfelszereltségnek tekinti a veszélyesanyag-tárolóban. Ha veszélyes anyagokat tárol a TRGS 510 szerinti raktárban, akkor kockázatértékelésében kifejezetten ellenőriznie kell, hogy elsősegélynyújtásként szükséges-e test- és szemzuhany, vagy eltérhet-e ettől a szabványtól. Ha úgy dönt, hogy nem használ vészzuhanyokat, ezt kifejezetten meg kell indokolnia a vonatkozó dokumentációban.

TRGS 510 4.3.8. bekezdés: "A kockázatértékelés részeként ellenőrizni kell, hogy a szem- és testzuhany mellőzhető-e. A lemondást a dokumentációban indokolni kell."

Egyéb munkahelyek: A kockázatértékelés a meghatározó!

Ellentétben a laboratóriumi irányelvekkel és a TRGS 510-el, a biztonsági zuhanyokat nem említik külön olyan szabályozások, mint a munkahelyi egészségvédelmi és biztonsági törvény, a munkahelyi rendelet vagy a veszélyes anyagokról szóló rendelet (Németországban). A munkáltató azonban általában köteles minden szükséges intézkedést végrehajtani munkavállalói védelmében. Ezért minden esetben kockázatértékelést kell végeznie, és ennek eredményeként meg kell határoznia és azonosítania a szükséges elsősegélynyújtási intézkedéseket, például a vészzuhanyozást.

*ArbSchG (német Törvény a munkavédelemről) 10. §: "A munkáltatónak meg kell tennie az elsősegélynyújtáshoz szükséges intézkedéseket [...] a munkahely típusa és a tevékenységek, valamint az alkalmazottak számának megfelelően." *

GefStoffV (német Veszélyes anyagokról szóló rendelet) 13. §: "A munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében működési zavarok, balesetek vagy vészhelyzetek esetén a munkáltatónak [megfelelő] sürgősségi intézkedéseket kell meghatároznia [...]. Ez magában foglalja a megfelelő elsősegélynyújtó létesítmények biztosítását [...].”

3. Mikor van szükség vészzuhanyra a kockázatértékelés szerint?

Az üzemi gyakorlat tapasztalatai azt mutatják: Az azonnali, bő vízzel történő öblítés az első választás bármilyen szennyeződés esetén (vö. 6. melléklet, DGUV Tájékoztatás 203-022 „Elsősegélynyújtás a vállalatban”). Mert a különösen fontos mechanikai tisztítás mellett az öblítéssel a reakcióhő és anyagpárolgás gyors elvezetését is elérjük. Emiatt a vészzuhany az egyik leghatékonyabb elsősegélynyújtó létesítmény. Ha Ön nem esik bele a vészzuhany törvényi kötelezettségébe, kockázatértékelés segítségével gyorsan megtudhatja, hogy szüksége van-e vészzuhanyra. Gyakorlatilag a létesítményében végzett tevékenységekhez meg kell határoznia, hogy fennáll-e a bőrrel vagy szemmel való érintkezés kockázata a veszélyes anyagokkal, amelyek vészhelyzetben azonnali öblítést igényelnek. A vészzuhany általános használatán túlmenően a biztosítandó testzuhanyok, szemzuhanyok vagy szemmosó palackok száma, kialakítása és elhelyezése mindig eseti döntés és a helyi viszonyoktól függ. Ha az Ön vállalatában veszélyes anyagokat használnak, a biztonsági adatlap (SDS) az egyik legfontosabb információforrás a kockázatértékeléshez. Például a 4. részben a gyártó tájékoztatást ad a szükséges elsősegélynyújtási intézkedésekről.

Fontos információforrás: A biztonsági adatlap
Ha az Ön vállalatában veszélyes anyagokat használnak, a biztonsági adatlap (SDS) az egyik legfontosabb információforrás a kockázatértékeléshez. Például a 4. részben a gyártó tájékoztatást ad a szükséges elsősegélynyújtási intézkedésekről.

Tevékenységek és eljárások mérlegelése
Veszélyes anyagok azonban a tevékenységek során is keletkezhetnek vagy kiszabadulhatnak. Ide tartozik például a por, szikra, fémforgács vagy faszilánk – de az égési sérülések és forrázások is problémát jelentenek, és ezeket figyelembe kell venni a kockázatértékelés során.

4. Használható vészzuhany helyett "normál" vízforrás is?

Ez határozottan nem ajánlott. Vészhelyzetben kulcsfontosságú az azonnali, hatékony és kellően hosszú, elegendő folyadékkal végzett öblítés. Csak a speciálisan kialakított vészzuhanyok biztosítanak optimális és hatékony ellátást a nagy térfogatáramnak és a megfelelő áramlási sebességnek köszönhetően.

Számos fontos kiegészítő funkcióval is fel vannak szerelve, amelyeket a hagyományos mosóberendezések nem kínálnak. Például különösen egyszerű működési mechanizmusok, amelyek elkerülik a súlyos időveszteséget vészhelyzetekben. Illetve speciálisan kialakított szemkitámasztók, amelyek hatékonyan segítik a szemhéjak nyitva tartását és csak így teszik lehetővé a szemkörnyék optimális öblítését.

Ezen okok miatt a biztonsági zuhanyok is szigorúan szabványosítottak. A minimális követelményeket az EN 15154 szabvány szabályozza (öt részre osztva):

1 rész "testzuhanyokhoz vízcsatlakozással laboratóriumok számára"
2 rész "vízcsatlakozós szemzuhanyokhoz"
3 rész "testzuhanyokhoz vízcsatlakozás nélkül"
4 rész "vízcsatlakozás nélküli szemzuhanyokhoz"
5 rész "fejmagasság felett elhelyezett, vízzel ellátott zuhanyokhoz laboratóriumoktól eltérő helyeken"

i

Jó tudni: A DENIOS vészzuhanyok természetesen megfelelnek az EN 15154 követelményeinek. Sok modell rendelkezik a DVGW (Német Gáz- és Vízügyi Egyesület) független tanúsítvánnyal is – amely többek között az ivóvízrendeletnek való megfelelés megbízható bizonyítéka.

5. Melyik biztonsági zuhany a megfelelő az alkalmazásomhoz?

A DENIOS webáruházában átfogó termékválasztékot talál az öblítőfolyadékkal végzett vészhelyzeti ellátásához. A kínálatban megtalálhatók a szemmosó flakonok, vízcsatlakozós szemmosók, vízcsatlakozós testzuhanyok, vízcsatlakozós kombinált vészzuhanyok, fagyálló vészzuhanyok és speciális, helyszíni vízellátást nem igénylő tartályos vészzuhanyok.

6. Mit kell figyelembe venni a vészzuhany felállításakor?

Elhelyezés

A laboratóriumok számára a TRGS 562 (német Veszélyes anyagokra vonatkozó műszaki szabályok) a kijáratnál határozza meg a vészzuhany elhelyezését. Ellenkező esetben a következők érvényesek: Vészhelyzetben biztosítani kell a vészzuhany optimális hozzáférhetőségét. Tehát hol van pontosan a veszélyforrás? Alapszabály, hogy onnan legfeljebb 10 másodpercen belül el kell érnie a vészzuhanyzót. Különösen veszélyes anyagok esetében ez gyorsabb is lehet (az Ön kockázatértékelésétől függően). A DGUV (Német kötelező balesetbiztosítás) laboratóriumi irányelvei lényegesen gyorsabb időt is meghatároznak, maximum 5 másodpercig. Tippünk: csináljon egy gyakorlati tesztet, és nézze meg, mennyi ideig tart!

Akadálymentesség

Képzelje el, hogy van valami a szemében – a szemhéjak reflexszerűen összeszorulnak, és jelentősen csökkent látással kell eljutnia a vészzuhanyhoz. Ha ilyenkor nem szabad az út, mert a területet valamivel lezárták, akkor baj van. A feltűnő padlójelölés segíthet a biztonsági zuhany megfelelő elkerítésében és megakadályozhatja, hogy oda állítsanak valamit. A biztonsági zuhanyok felállításakor el ki kell küszöbölni az egyéb megbotlási veszélyeket is. A sérült személynek nem szabad lépcsőn mászni, rámpán közlekedni vagy ajtókat kinyitni. Ezért a biztonsági zuhanyzót mindig a veszélyforrással egy szintre helyezze, és kerülje el az akadályokat, például ajtókat és kapukat a biztonsági zuhany felé vezető úton.

Láthatóság

Annak érdekében, hogy a vészzuhanyt ne hagyják figyelmen kívül, jó láthatóságot kell biztosítaniuk. Ez magában foglalja a vészzuhany körüli terület megfelelő megvilágítását és a „vészzuhany” vagy „szemmosási lehetőség” elsősegély jel jól látható helyen történő elhelyezését.

7. Mit kell tudniuk az alkalmazottaknak a vészzuhanyok használatáról?

Mikor kell használni a vészzuhanyt?
A kezelési útmutató a kockázatértékelés szerves részét képezi: Tájékoztassa munkatársait a mindennapi működés során felmerülő lehetséges veszélyekről és ismertesse a szükséges elsősegélynyújtási intézkedéseket. Ezután mindenkinek tudnia kell, hogy mely helyzetekben kell azonnali öblítést végezni.

Hol található a vészzuhany?
Vészhelyzetben a hosszú keresés nem megoldás! Mert ezzel értékes időt veszíthetünk el a sürgősségi ellátás kárára. Ezért az alkalmazottaknak pontosan tudniuk kell, hogy vészhelyzetben hol találhatják a vészzuhanyt és a szemmosót. Gondoskodjon arról, hogy a biztonsági zuhany jól látható legyen a szükséges elsősegélyjel jelzés kihelyezésével, és a képzés részeként mutassa meg a dolgozóknak azokat a helyeket, ahol vészzuhany és szemmosó található.

Hogyan működik a vészzuhany?
Ha nem tudja, hogyan kell vészhelyzetben használni a biztonsági zuhanyt, akkor komoly problémája van. A biztonsági zuhanyokat úgy tervezték, hogy azok a lehető legintuitívabban kezelhetők legyenek, de a kioldási mechanizmus típusonként változhat. Míg a testzuhanyok működését általában húzórúddal lehet kiváltani, addig a szemzuhany működtetésére több lehetőség van: nyomólappal, szelepkarral vagy védőburkolattal, amely felhajtva aktiválja a szemzuhanyat. A szemmosó flakonok viszont az öblítőfolyadékot a palack testének kézi összenyomásával engedik fel.

8. Mi történik a szennyvízzel?

Ha a vészzuhany veszélyes anyagokkal történt balesetek utáni öblítésre szolgál, ezek a ipari vizet is szennyezhetik. Ezért a biztonsági zuhany tervezése során gondoljon a megfelelő tárolási vagy szakszerű ártalmatlanítási lehetőségekre (lásd. §22 AwSV (német Rendelet a vízszennyező anyagok kezelésére szolgáló létesítményekről)).

9. Milyen gyakran kell karbantartást végezni a vészzuhanyoknál?

Mind a testzuhanyokat, mind a szemzuhanyokat évente szakértői vizsgálatnak kell alávetni. Ezenkívül a felhasználónak legalább havonta egyszer működésellenőrzést kell végeznie. Szemzuhany esetén a DGUV még rövidebb ellenőrzési intervallumokat javasol, hogy a szennyeződés kockázatát az abszolút minimumra csökkentse.

DENIOS gondoskodik az éves vészzuhany karbantartásáról

Már tudta? A professzionális DENIOS karbantartó szolgáltatás test- és szemzuhanyhoz is elérhető! Vonzó karbantartási szerződéseinkkel nem csak az elsősegélynyújtó létesítmények hosszú élettartamát élvezheti, de nem marad le több időpontról sem – hiszen az éves biztonsági ellenőrzést Ön helyett tervezzük.

10. Mit kell figyelembe venni a vészzuhanyok működésellenőrzésekor?

A vészzuhany rendszeres ellenőrzése nem csak a megfelelő működés biztosítására szolgál. A rendszeres működtetés elősegíti a szelep zökkenőmentes mozgását is. A gyakori vízcsere megakadályozza a vízvezeték szennyeződését és elkoszolódását is. A működésellenőrzés során szemrevételezéssel értékelje mind a térfogatáramot, mind a zuhanyfej vízeloszlásának képét, mind a vízminőséget. Tiszta és hatékony ellenőrzés a praktikus vészzuhany ellenőrző járművekkel lehetséges.

Szívesen adunk Önnek tanácsot!

Akár telefonon, e-mailben, vagy személyesen a telephelyén - örömmel segítünk és tanácsot adunk Önnek. Lépjen kapcsolatba velünk!

Ingyenes szaktanácsadás 06 96 800 147

Hasonló bejegyzések

Tölt…
i

Az ezen az oldalon található szakmai információkat gondosan, legjobb tudásunk és meggyőződésünk szerint állítottuk össze. A DENIOS GmbH mindazonáltal semmiféle garanciát vagy felelősséget nem vállal, legyen az akár szerződéses, kártérítéses, akár bármilyen más módon, az aktualitás, a teljesség és a helytállóság szempontjából - sem az olvasóval, sem harmadik féllel szemben. Az információ és a tartalom saját vagy harmadik fél céljaira történő felhasználása ezért saját felelősségére történik. A helyi és a jelenleg hatályos jogszabályok betartandóak.

Menü
Bejelentkezés
Az Ön kosaraHozzáadva a kosárhoz
A kosárhoz
Szívesen adunk önnek tanácsot!

Hívjon minket, küldjön e-mailt: info@denios.hu, vagy töltse ki az űrlapot, és mi a lehető leghamarabb válaszolunk Önnek.

H – Cs: 8:00 – 17:00 | P 8:00 – 14:00