DENIOS GmbH Magyarországi Közvetlen Kereskedelmi Képviselete
Sarkantyú köz 5.
9021 Győr

Tel.: 06 96 800 147
Fax:  +43 6225-20533-44
E-mail: info@denios.hu
Internet: www.denios.hu

Vészzuhanyok: 10 kérdés, 10 válasz

Biztosan ismeri, mikor "van valami a szemében". A szem azonnal megpróbálja kiöblíteni az idegen testet azáltal, hogy több könnyfolyadékot termel. Testünknek ez a védelmi mechanizmusa azonban korlátozott. Itt jönnek a képbe a vészzuhanyok és a professzionális szemöblítések, amelyek a természetes modellek alapján biztosítják a megfelelő öblítést vészhelyzetben. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a vészzuhanyokkal kapcsolatos kérdések folyamatosan felmerülnek. Az alábbiakban megtalálja a válaszokat és a megfelelő termékeket a szokásos módon a DENIOS webáruházban.

1. Mi az a vészzuhany?

Ahol veszélyes anyagokat használnak, mindig fennáll az emberek egészségének veszélye. A veszélyes folyadékok, porok, gőzök, szikrák, fémforgácsok és faszilánkok a szembe vagy a bőrre kerülhetnek, és ott súlyos károkat okozhatnak.

A vészzuhanyok a gyors elsősegélynyújtás elengedhetetlen eszközei. Lehetővé teszik az érintett területek azonnali öblítését, ezáltal segítik az akut károsodások megfékezését és a negatív hosszú távú következmények elkerülését. A ruházat égését vészzuhannyal is el lehet oltani. Az alkalmazási területtől függően testzuhanyokat, szemzuhanyokat vagy szemmosó palackokat használnak.

2. A törvény előírja a vészzuhanyt?

Attól függ, hogy pontosan hol dolgozik. A vészzuhanyok szükségességére tekintettel a jogalkotó eltérő szabályozást ír elő a laboratóriumokra, a veszélyesanyag-tárolókra és egyéb munkahelyekre.

Vészzuhany kötelezettség a laboratóriumokban

Egyértelmű kötelezettség a vészzuhanyok kialakítása a laboratóriumokban. A kifejezetten laboratóriumokra érvényes szabályok, mint például a TRGS (német Veszélyes anyagokra vonatkozó műszaki szabályok) 526 "Laboratories" és a Német Balesetbiztosítási laboratóriumi irányelvei (DGUV Information 213-850) kötelezik a test- és szemzuhany használatát. Szemmosó palackok használata megengedett, ha nem áll rendelkezésre folyó ivóvíz a vészzuhany ellátására. Emellett az említett előírások részletesen meghatározzák, hogy a laboratóriumi vészzuhanyoknak milyen minimumkövetelményeknek kell megfelelniük, és milyen legyen a rendszeres karbantartás.

6.6.1. és 6.6.2. bekezdés TRGS 526 "Laboratóriumok": "Laboratóriumokban a kijáratnál vízzel táplált test-vészzuhanyokat kell elhelyezni - ha lehetséges ivóvíz minőségű -. [...] A testzuhany területén vagy a mosdókagylónál lehetőség szerint ivóvíz minőségű vízzel táplált vészhelyzeti szemzuhanyokat kell elhelyezni úgy, hogy azok minden munkaterületről azonnal elérhetőek legyenek. […] Steril öblítőfolyadékkal ellátott szemmosó palackok használata megengedett, ha nem áll rendelkezésre folyó ivóvíz.”

Speciális ellenőrzési kötelezettség a veszélyesanyag-tárolóknál

A TRGS 510 (német Veszélyes anyagokra vonatkozó műszaki szabályok) a vészzuhanyokat egyfajta alapfelszereltségnek tekinti a veszélyesanyag-tárolóban. Ha veszélyes anyagokat tárol a TRGS 510 szerinti raktárban, akkor kockázatértékelésében kifejezetten ellenőriznie kell, hogy elsősegélynyújtásként szükséges-e test- és szemzuhany, vagy eltérhet-e ettől a szabványtól. Ha úgy dönt, hogy nem használ vészzuhanyokat, ezt kifejezetten meg kell indokolnia a vonatkozó dokumentációban.

TRGS 510 4.3.8. bekezdés: "A kockázatértékelés részeként ellenőrizni kell, hogy a szem- és testzuhany mellőzhető-e. A lemondást a dokumentációban indokolni kell."

Egyéb munkahelyek: A kockázatértékelés a meghatározó!

Ellentétben a laboratóriumi irányelvekkel és a TRGS 510-el, a biztonsági zuhanyokat nem említik külön olyan szabályozások, mint a munkahelyi egészségvédelmi és biztonsági törvény, a munkahelyi rendelet vagy a veszélyes anyagokról szóló rendelet (Németországban). A munkáltató azonban általában köteles minden szükséges intézkedést végrehajtani munkavállalói védelmében. Ezért minden esetben kockázatértékelést kell végeznie, és ennek eredményeként meg kell határoznia és azonosítania a szükséges elsősegélynyújtási intézkedéseket, például a vészzuhanyozást.

ArbSchG (német Törvény a munkavédelemről) 10. §: "A munkáltatónak meg kell tennie az elsősegélynyújtáshoz szükséges intézkedéseket [...] a munkahely típusa és a tevékenységek, valamint az alkalmazottak számának megfelelően."

GefStoffV (német Veszélyes anyagokról szóló rendelet) 13. §: "A munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében működési zavarok, balesetek vagy vészhelyzetek esetén a munkáltatónak [megfelelő] sürgősségi intézkedéseket kell meghatároznia [...]. Ez magában foglalja a megfelelő elsősegélynyújtó létesítmények biztosítását [...].”

3. Mikor van szükség vészzuhanyra a kockázatértékelés szerint?

Az üzemi gyakorlat tapasztalatai azt mutatják: Az azonnali, bő vízzel történő öblítés az első választás bármilyen szennyeződés esetén (vö. 6. melléklet, DGUV Tájékoztatás 203-022 „Elsősegélynyújtás a vállalatban”). Mert a különösen fontos mechanikai tisztítás mellett az öblítéssel a reakcióhő és anyagpárolgás gyors elvezetését is elérjük. Emiatt a vészzuhany az egyik leghatékonyabb elsősegélynyújtó létesítmény. Ha Ön nem esik bele a vészzuhany törvényi kötelezettségébe, kockázatértékelés segítségével gyorsan megtudhatja, hogy szüksége van-e vészzuhanyra. Gyakorlatilag a létesítményében végzett tevékenységekhez meg kell határoznia, hogy fennáll-e a bőrrel vagy szemmel való érintkezés kockázata a veszélyes anyagokkal, amelyek vészhelyzetben azonnali öblítést igényelnek. A vészzuhany általános használatán túlmenően a biztosítandó testzuhanyok, szemzuhanyok vagy szemmosó palackok száma, kialakítása és elhelyezése mindig eseti döntés és a helyi viszonyoktól függ. Ha az Ön vállalatában veszélyes anyagokat használnak, a biztonsági adatlap (SDS) az egyik legfontosabb információforrás a kockázatértékeléshez. Például a 4. részben a gyártó tájékoztatást ad a szükséges elsősegélynyújtási intézkedésekről.

Fontos információforrás: A biztonsági adatlap

Ha az Ön vállalatában veszélyes anyagokat használnak, a biztonsági adatlap (SDS) az egyik legfontosabb információforrás a kockázatértékeléshez. Például a 4. részben a gyártó tájékoztatást ad a szükséges elsősegélynyújtási intézkedésekről.

Tevékenységek és eljárások mérlegelése

Veszélyes anyagok azonban a tevékenységek során is keletkezhetnek vagy kiszabadulhatnak. Ide tartozik például a por, szikra, fémforgács vagy faszilánk – de az égési sérülések és forrázások is problémát jelentenek, és ezeket figyelembe kell venni a kockázatértékelés során.

4. Használható vészzuhany helyett "normál" vízforrás is?

Ez határozottan nem ajánlott. Vészhelyzetben kulcsfontosságú az azonnali, hatékony és kellően hosszú, elegendő folyadékkal végzett öblítés. Csak a speciálisan kialakított vészzuhanyok biztosítanak optimális és hatékony ellátást a nagy térfogatáramnak és a megfelelő áramlási sebességnek köszönhetően. Számos fontos kiegészítő funkcióval is fel vannak szerelve, amelyeket a hagyományos mosóberendezések nem kínálnak. Például különösen egyszerű működési mechanizmusok, amelyek elkerülik a súlyos időveszteséget vészhelyzetekben. Illetve speciálisan kialakított szemkitámasztók, amelyek hatékonyan segítik a szemhéjak nyitva tartását és csak így teszik lehetővé a szemkörnyék optimális öblítését. Ezen okok miatt a biztonsági zuhanyok is szigorúan szabványosítottak. A minimális követelményeket az EN 15154 szabvány szabályozza (hat részre osztva):

1. rész "testzuhanyokhoz vízcsatlakozással laboratóriumok számára"
2. rész "vízcsatlakozós szemzuhanyokhoz"
3. rész "testzuhanyokhoz vízcsatlakozás nélkül"
4. rész "vízcsatlakozás nélküli szemzuhanyokhoz"
5. rész "fejmagasság felett elhelyezett, vízzel ellátott zuhanyokhoz laboratóriumoktól eltérő helyeken"
6. rész: "többsugaras testzuhanyok vízcsatlakozással a laboratóriumokon kívüli helyeken".

i

Jó tudni: A DENIOS vészzuhanyok természetesen megfelelnek az EN 15154 követelményeinek. Sok modell rendelkezik a DVGW (Német Gáz- és Vízügyi Egyesület) független tanúsítvánnyal is – amely többek között az ivóvízrendeletnek való megfelelés megbízható bizonyítéka.

5. Melyik biztonsági zuhany a megfelelő az alkalmazásomhoz?

A DENIOS webáruházában átfogó termékválasztékot talál az öblítőfolyadékkal végzett vészhelyzeti ellátásához. A kínálatban megtalálhatók a szemmosó flakonok, vízcsatlakozással ellátott szemzuhanyok, vízcsatlakozással ellátott testzuhanyok, vízcsatlakozással ellátott kombinált vészhelyzeti zuhanyok, fagyálló vészhelyzeti zuhanyok és speciális tartályos vészhelyzeti zuhanyok, amelyek nem igényelnek helyszíni vízellátást. De melyik termék a megfelelő? Hogy segítsünk Önnek a legjobb döntést meghozni, összeállítottunk egy áttekinthető kiválasztási útmutatót.

6. Mit kell figyelembe venni a vészzuhany felállításakor?

Elhelyezés

A laboratóriumok számára a TRGS 562 (német Veszélyes anyagokra vonatkozó műszaki szabályok) a kijáratnál határozza meg a vészzuhany elhelyezését. Ellenkező esetben a következők érvényesek: Vészhelyzetben biztosítani kell a vészzuhany optimális hozzáférhetőségét. Tehát hol van pontosan a veszélyforrás? Alapszabály, hogy onnan legfeljebb 10 másodpercen belül el kell érnie a vészzuhanyzót. Különösen veszélyes anyagok esetében ez gyorsabb is lehet (az Ön kockázatértékelésétől függően). A DGUV (Német kötelező balesetbiztosítás) laboratóriumi irányelvei lényegesen gyorsabb időt is meghatároznak, maximum 5 másodpercig. Tippünk: csináljon egy gyakorlati tesztet, és nézze meg, mennyi ideig tart!

Akadálymentesség

Képzelje el, hogy valami belement a szemébe - a szemhéjak reflexszerűen összeszorulnak, és jelentősen csökkent látási viszonyok mellett kell eljutnia a biztonsági zuhanyzóig. Ha az út most nem szabad, például mert a területet valamivel eltorlaszolták, akkor problémája van. Egy feltűnő padlójelölés segíthet a biztonsági zuhany elkerítésében és megakadályozhatja, hogy oda állítsanak valamit. A biztonsági zuhanyok felállításakor az egyéb megbotlási veszélyeket is ki kell küszöbölni. A sérült személyt nem szabad arra kényszeríteni, hogy lépcsőt másszon, rámpára másszon vagy ajtót nyisson. Ezért a biztonsági zuhanyzót mindig a veszélyforrással azonos szinten helyezze el, és kerülje az akadályokat, például az ajtókat és kapukat a biztonsági zuhanyzóhoz vezető úton. Az EN 15154 szabvány is meghatározza a megfelelő követelményeket.

Láthatóság

Annak érdekében, hogy a biztonsági zuhany ne maradjon figyelmen kívül, jó láthatóságot kell biztosítaniuk. Az EN 15154 szabvány szerint a biztonsági zuhanyzó körüli területet megfelelően meg kell világítani, és a "biztonsági zuhanyzó" vagy "szemmosási lehetőség" elsősegély jelzésnek jól láthatónak kell lenniük.

7. Mit kell tudniuk az alkalmazottaknak a vészzuhanyok használatáról?

Mikor kell használni a vészzuhanyt?

A kezelési útmutató a kockázatértékelés szerves részét képezi: Tájékoztassa munkatársait a mindennapi működés során felmerülő lehetséges veszélyekről és ismertesse a szükséges elsősegélynyújtási intézkedéseket. Ezután mindenkinek tudnia kell, hogy mely helyzetekben kell azonnali öblítést végezni.

Hol található a vészzuhany?

Vészhelyzetben a hosszú keresés nem megoldás! Mert ezzel értékes időt veszíthetünk el a sürgősségi ellátás kárára. Ezért az alkalmazottaknak pontosan tudniuk kell, hogy vészhelyzetben hol találhatják a vészzuhanyt és a szemmosót. Gondoskodjon arról, hogy a biztonsági zuhany jól látható legyen a szükséges elsősegélyjel jelzés kihelyezésével, és a képzés részeként mutassa meg a dolgozóknak azokat a helyeket, ahol vészzuhany és szemmosó található.

Hogyan működik a vészzuhany?

Ha nem tudja, hogyan kell vészhelyzetben használni a biztonsági zuhanyt, akkor komoly problémája van. A biztonsági zuhanyokat úgy tervezték, hogy azok a lehető legintuitívabban kezelhetők legyenek, de a kioldási mechanizmus típusonként változhat. Míg a testzuhanyok működését általában húzórúddal lehet kiváltani, addig a szemzuhany működtetésére több lehetőség van: nyomólappal, szelepkarral vagy védőburkolattal, amely felhajtva aktiválja a szemzuhanyat. A szemmosó flakonok viszont az öblítőfolyadékot a palack testének kézi összenyomásával engedik fel.

8. Mi történik a szennyvízzel?

Ha a biztonsági zuhany veszélyes anyagokkal kapcsolatos balesetek utáni öblítésre szolgál, ezek is szennyezhetik az üzemvizet. Ezért a biztonsági zuhany tervezésekor gondoljon a megfelelő visszatartási vagy szakszerű ártalmatlanítási lehetőségekre (vö. AwSV 22. §). Egyénileg konfigurálható biztonsági zuhanyzóink igény esetén kármentő tálcával is felszerelhető.

9. Milyen gyakran kell karbantartást végezni a vészzuhanyoknál?

Minden biztonsági zuhanyzót rendszeresen (legalább havonta egyszer vagy a gyártó utasításai szerint) ellenőrizni kell, hogy megfelelően működjön. Továbbá ajánlott a rendszeres karbantartás és tisztítás.

DENIOS gondoskodik a vészzuhany karbantartásáról

Már tudta? A professzionális DENIOS karbantartó szolgáltatás test- és szemzuhanyhoz is elérhető! Vonzó karbantartási szerződéseinkkel nem csak az elsősegélynyújtó létesítmények hosszú élettartamát élvezheti, de nem marad le több időpontról sem – hiszen az éves biztonsági ellenőrzést Ön helyett tervezzük.

10. Mit kell figyelembe venni a vészzuhanyok működésellenőrzésekor?

A vészzuhany rendszeres ellenőrzése nem csak a megfelelő működés biztosítására szolgál. A rendszeres működtetés elősegíti a szelep zökkenőmentes mozgását is. A gyakori vízcsere megakadályozza a vízvezeték szennyeződését és elkoszolódását is. A működésellenőrzés során szemrevételezéssel értékelje mind a térfogatáramot, mind a zuhanyfej vízeloszlásának képét, mind a vízminőséget. Tiszta és hatékony ellenőrzés a praktikus vészzuhany ellenőrző járművekkel lehetséges.

Szívesen adunk Önnek tanácsot!

Akár telefonon, e-mailben, vagy személyesen a telephelyén - örömmel segítünk és tanácsot adunk Önnek. Lépjen kapcsolatba velünk!

Ingyenes szaktanácsadás 06 96 800 147

Hasonló bejegyzések

Tölt…
i

Az ezen az oldalon található szakmai információkat gondosan, legjobb tudásunk és meggyőződésünk szerint állítottuk össze. A DENIOS GmbH mindazonáltal semmiféle garanciát vagy felelősséget nem vállal, legyen az akár szerződéses, kártérítéses, akár bármilyen más módon, az aktualitás, a teljesség és a helytállóság szempontjából - sem az olvasóval, sem harmadik féllel szemben. Az információ és a tartalom saját vagy harmadik fél céljaira történő felhasználása ezért saját felelősségére történik. A helyi és a jelenleg hatályos jogszabályok betartandóak.

Menü
Bejelentkezés
Az Ön kosaraHozzáadva a kosárhoz
A kosárhoz
Szívesen adunk önnek tanácsot!

Hívjon minket, küldjön e-mailt: info@denios.hu, vagy töltse ki az űrlapot, és mi a lehető leghamarabb válaszolunk Önnek.

H – Cs: 8:00 – 17:00 | P 8:00 – 14:00