DENIOS GmbH Magyarországi Közvetlen Kereskedelmi Képviselete
Sarkantyú köz 5.
9021 Győr

Tel.: 06 96 800 147
Fax:  +43 6225-20533-44
E-mail: info@denios.hu
Internet: www.denios.hu

A veszélyes anyagok tárolása során az Airbus is a DENIOS szakértelmére hagyatkozik

Az Airbus finkenwerderi telephelyén a lakkokat és festékeket személyre szabott és a hatályos jogszabályoknak is megfelelő DENIOS veszélyesanyag-raktárakban tárolják. A DENIOS a projekt gördülékeny és határidőre történő lebonyolításával az Airbus által megfogalmazott elvárásokat a cég legnagyobb megelégesédére teljesítette.

Kihívás és feladat

Az Airbus a világ egyik vezető repülőgépgyártója a civil légiközlekedés területén és a világszerte tevékenykedő EADS konszernhez tartozik, amely Európában a legnagyobb repülőgép- és űripari vállalat. A 2007-es évben 1458 darab kiszállított repülőgéppel az Airbus megdöntötte addigi saját rekordját, amit 2005-ben állított fel 1111 megrendeléssel. Az új megbízók rangsorának első helyein gyorsan növekvő és fapados légitársaságok egyaránt megtalálhatóak. A kiemelkedő A380 típusra eddig 198 megrendelés érkezett be. Az Airbus világszerte összesen 58 ezer alkalmazottat foglalkoztat. A vállalat Európában 16 fejlesztési- és gyártóüzemet működtet Németországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában és Spanyolországban. Az Airbus finkenwerderi gyárában egy festékkeverő-kamrát tervezett kialakítani a nagy hatótávolságú repülőgépek hidraulikai és pneumatikai alkatrészeinek összeszerelésére szolgáló üzemcsarnokban. A kitűzött cél megvalósítása során több lényeges szempontnak is meg kellett felelni. Egyfelől szükséges volt szem előtt tartani a vizekre káros és gyúlékony veszélyes anyagok (festékek és lakkok) törvényi előírásoknak megfelelő tárolását a biztonságos kezelés érdekében. Ezen túlmenően az alkalmazni kívánt rendszernek rendelkeznie kellett minden szükséges engedéllyel. Hiszen csak az előírásoknak megfelelően engedélyezett rendszerek kaphatják meg a hatósági jóváhagyást és jelentenek védelmet biztosítástechnikai szempontból.

Az Airbus által megfogalmazott elvárások része volt az is, hogy a megoldás tartalmazzon egy F90 tűzvédelmi raktárat, amelyben ki kellett alakítani egy integrált, légelszívóval rendelkező vegyifülkét is. A tűzvédelem és a légtechnika ennek során jelentős szerepet kaptak. A vegyifülke mellett a teljes munkapad mentén további elszívás megvalósítására volt szükség, amely a dolgozókat hivatott megóvni az egészségre veszélyes gőzöktől. Természetesen mindezek során az Airbus idevágó üzemi normáit is maximálisan figyelembe kellett venni. A festékkeverő-kamra használatához szükséges volt a konténeren belül 10x-es légcsere biztosítására is. A konténerből, a vegyifülkéből, valamint a munkapad és a merülőtartály közvetlen környezetéből történő kombinált elszívás nagyon összetett csövezést igényelt a használt levegő elvezetéséhez.

Megoldás

A megbízás elbírálásánál a DENIOS AG a tűzvédelem és légtechnika területén bizonyított kiemelkedő tapasztalatával és szakértelmével jeleskedett. Döntő szempont volt, hogy a gyártó a megrendelő által támasztott minden követelménynek megfelelve képes legyen egy kézből átfogó és kulcsrakész megoldást kínálni. Az Airbus ezen túlmenően a teljes projektfolyamat kompetens támogatását igényelte - kezdve a követelmény-jegyzék összeállításától egészen a gyári és hatósági átvételig.

A DENIOS tökéletesen megfelelt ennek a szolgáltatási profilnak és így végül elnyerte a megbízást. A DENIOS szakértőinek megoldási javaslata egy bejárható F90-rendszer volt, integrált vegyifülkével és elszívóval. A választás a BMC-K840X konténerre esett, amely kívülről és belülről is 90 perces tűzvédelmet biztosít minden irányból. A felszereltség részét képezték többek között a technikai szellőztetés, a szellőzéskontroll, az ajtórögzítők, az üzemzavar-jelző illetve a mozgásérzékelő is. Minden beépített elektronikus eszköznél a robbanás- védett (EX) kivitelt használtuk. A vegyifülke tartalmaz egy AT-20 típusú károsanyag-elszívót is, szintén EX-kivitelben, 2,00 x 0,80 m méretű munkafelülettel.

Eredmény és előnyök

Az Airbus olyan multifunkcionális festékkeverő-kamrát kapott, amelyben minden veszélyes anyagot biztonságosan és a hatályos jogszabályoknak megfelelő módon lehet tárolni és amely az összes követelménynek megfelelt, így szavatolva a használatbavételt követően minden munkatárs számára az abban tárolt festékek és lakkok biztonságos kezelését. A veszélye sanyag tároló kedvező elhelyezkedése további előnnyel is járt: hatékonyan sikerült költségeket és időt megtakarítani. Időközben több más Airbus üzemben is hasonló megoldásokat alkalmaznak.

Hozzáillő termékek felfedezése

Tűzvédelmi raktárkonténerek

A DENIOS tűzvédelmi raktárkonténerek kétoldali megbízható T 90 (REI 90) tűzvédelmet kínálnak. Használja ki a tűzvédelmi raktárak ellenőrzött biztonságának előnyeit!

A választékhoz

Munkaasztalok

Munkaasztalok és biztonsági munkapadok különféle szellőzőrendszerekkel és az Ön igényeinek megfelelő egyedi felszerelési lehetőségekkel.

A választékhoz

Vegye igénybe szaktanácsadásunkat!

Az ügyfélspecifikus tanácsadás, a szolgáltatások és a termékek sokszínűsége az erősségeink közé tartozik.

Tanácsadóink készséggel állnak rendelkezésére a telephelyén is!

Ingyenes szaktanácsadás 06 96 800 147

Hasonló bejegyzések

Útmutató

Műszaki biztonsági elszívófülkék hatékonysága

A műszaki elszívórendszerek a port és a gőzöket a veszélyforrásnál fogják fel, mielőtt azok szétterjednének a helyiség levegőjében és a légzési zónába jutnának. Ismertetjük a munkahelyi káros anyagok kimutatásának jogalapját, az úgynevezett STOP-elvet és a különböző elszívórendszerek előnyeit és hátrányait.

Továbbolvasás
Esettanulmány

Lakktároló és festékellátó helyiségek moduláris, csatlakoztatásra kész egységként

A folyékony bevonóanyagok és hígítók, valamint a festési technológiához használt tisztító- és segédanyagok általában tűzveszélyes és vízszennyező veszélyes anyagok közé sorolandók. Szigorú óvintézkedéseket kell tenni a tárolás és a feldolgozás során, amelyek különösen a szerkezeti és berendezéstechnikai szempontokat érintik. A bevonóanyagok egyéb veszélyes jellemzői, mint pl. rákkeltő, még magasabb követelményekhez vezethet.

Továbbolvasás
Újságcikk

ÚJDONSÁG a DENIOS-nál: Veszélyesanyag-tárolók visszavétele és újrahasznosítása

A DENIOS, az üzemi környezetvédelmi és munkabiztonsági világpiac vezető vállalata immár az első olyan veszélyesanyag-tárolók gyártója és szállítója, amely lehetővé teszi a régi rendszerek visszavételét és újrahasznosítását.

Továbbolvasás
Cikk

Ablakos és ejektoros technológiájú laboratóriumi elszívófülkék összehasonlítása

Sok laboratóriumban klasszikus, ablakos elszívósfülkéket használnak. A gyakorlatban azonban az üveg mögötti munka gyakran jelentős kompromisszumokat jelent. Az alternatív megoldást az ejektoros technológia jelenti: Összehasonlítottuk mindkét rendszert, és megmutatjuk, melyik rendszer jár előrébb.

Továbbolvasás
Cikk

Rendkívül ellenálló: a DENIOS műszaki raktárrendszerei

Annak érdekében, hogy a DENIOS műszaki raktárrendszerei mindig stabilak maradjanak, kiterjedt elméleti számításokat, hosszú távú teszteket és gyakorlati próbákat végzünk. A statika megbízhatóan ellenáll a szél, hó és földrengés okozta külső erőknek.

Továbbolvasás
Interjú

Tolókapukkal ellátott tűzvédelmi rendszer 120 percig tűzálló

Másfél éves projektidő után a DENIOS a világon elsőként teljesítette az EN 13501 európai tűzvédelmi szabvány szerinti, tolóajtóval felszerelt tűzvédelmi raktárkonténer 120 perces tűzvédelmi tesztjét. A GIT SECURITY megkérdezte Carsten Heumannt, a DENIOS értékesítési műszaki felügyelőjét a részletekről.

Továbbolvasás
További termékek letöltése 6 termék lett letöltve 36 termékből
Menü
Bejelentkezés
Az Ön kosaraHozzáadva a kosárhoz
A kosárhoz
Szívesen adunk önnek tanácsot!

Hívjon minket vagy töltse ki az űrlapot.

H – Cs: 8:00 – 17:00 | P 8:00 – 14:00