DENIOS GmbH Magyarországi Közvetlen Kereskedelmi Képviselete
Sarkantyú köz 5.
9021 Győr

Tel.: 06 96 800 147
Fax:  +43 6225-20533-44
E-mail: info@denios.hu
Internet: www.denios.hu

Fontos hozzájárulás az energetikai átálláshoz

A megújuló energiák elterjedése folyamatosan halad. A megújuló energiaforrásokból származó villamosenergia-termelés aránya a teljes német bruttó villamosenergia-fogyasztáson belül 2021-ben mintegy 41,1 százalék volt. Legutóbb a megújuló energiák fogyasztása Németországban meghaladta a 230 terawattórát (TWh). A jövőbiztos villamosenergia-ellátás alapvetően a zöldáram-termelés erőteljes bővítését igényli. A hatékony lítiumion-technológiával működő helyhez kötött akkumulátoros tárolórendszerek jelentősen hozzájárulhatnak az energetikai átálláshoz.

A "Power Safe"-el a DENIOS egy olyan kombinált akkumulátortároló és tűzvédelmi rendszert mutat be, amely a mai napig egyedülállónak számít a piacon. A DENIOS már évtizedek óta kínál lítiumion-akkumulátorok tárolására és tesztelésére szolgáló helyiségeket, és erre a tapasztalatra alapozva most bővíti portfólióját. A bevált tűzvédelmi rendszereket kiváló minőségű Tesvolt lítium-ion akkumulátor-tároló rendszerekkel szerelik fel, és "Power Safe" néven komplett csomagként szállítják az ügyfeleknek.

Forrás: bauSICHERHEIT, júniusi szám, 6. és 7. oldal a magazinban.

A tervezett megújuló energiaforrásokról szóló 2023. évi német törvény (EEG) előírja, hogy 2030-ra a bruttó villamos energia legalább 80 százalékát megújuló energiaforrásokból kell előállítani. Ez azt jelenti, hogy a megújuló energiák aránya ebben a néhány évben megduplázódik. E cél eléréséhez még számos, a bővítést jelenleg lassító tényezőt kell leküzdeni. Ezek közé tartozik a kapacitáshiány és a hosszadalmas engedélyezési eljárások. A fosszilis tüzelőanyagok olykor drasztikus áremelkedése szintén hatással van a megújuló energiák elterjedésére:

Különösen a kis- és középvállalkozásoknak néha magas költségterhekkel kell szembenézniük, ami ugyanakkor arra ösztönzi őket, hogy megújuló energiákra álljanak át. Mindez azonban azzal is együtt jár, hogy a jövőbiztos áramellátás biztosítása érdekében tömegesen bővíteni kell a zöldenergia-ellátást. Az energiatermelés azonban, amely - különösen a szélenergia és a fotovoltaika esetében - többnyire időjárásfüggő, ellentétben áll a keresletfüggő fogyasztással. Ahhoz, hogy a termelés és a fogyasztás közötti ingadozó különbségeket gazdaságilag életképes módon kompenzálni lehessen, többek között a zöldáram-termelés csúcsidőszakaihoz igazodó tárolókapacitásra van szükség.

Akkumulátortároló a megoldás részeként

A Denios szerint a hatékony lítiumion-technológiával működő helyhez kötött akkumulátoros tárolórendszerek jelentősen hozzájárulhatnak az energiaátálláshoz. A technológia azonban tudatos megközelítést is igényel, például a "hőmegfutás" kockázatával kapcsolatban. A tűzveszélyt különösen kritikusnak tartják a sűrűn beépített infrastruktúrákban, ahol a technológiában keletkező tűz gyorsan pusztító következményekkel járhat. Az akkumulátortároló rendszerek üzemeltetőinek ezért átfogó kockázatértékelést kell végezniük, és megfelelő védelmi intézkedéseket kell meghatározniuk a technológia biztonságos és fenntartható használatához. Ennek magában kell foglalnia egy biztonsági és tűzvédelmi koncepciót.

A „Megelőző és védekező tűzvédelem nagyléptékű lítium-ion tárolórendszerekben” című irányelv a német Energiatároló Rendszerek Szövetsége ( Bundesverband Energiespeicher Systeme e. V. (BVES))ismerteti az akkumulátor tárolásának biztonsággal kapcsolatos engedélyezési követelményeit, és a tűzvédelemre helyezi a hangsúlyt. Közepes vagy magas kockázat esetén többek között osztályozott tűzállóságú szerkezeti elválasztás, valamint automatikus tűzérzékelő és tűzoltó rendszer biztosítását javasolja. A tűzvédelemnek nemcsak belülről kifelé kell működnie, hanem fordítva is. Ez azért fontos, hogy megvédje az akkumulátortároló rendszert és annak alkalmazását, és ne növelje a tűz/robbanás kockázatát.

Mivel az akkumulátortároló rendszerek szerkezeti létesítmények, a követelmények részben a vonatkozó állami építési előírásokból és az állami építési jog alapján bevezetett előírásokból származnak. Az épület tulajdonosa vagy üzemeltetője felelős azért, hogy a vonatkozó építési engedélyben foglalt követelmények teljesüljenek. Az építésügyi előírások követelményein túlmenően a munkavédelmi, környezetvédelmi, biztosítási és üzemeltetői érdekeket is figyelembe kell venni.

Teljes körű megoldás a gyorsabb bővítéshez

A "Power Safe" révén a DENIOS olyan megoldást mutat be, amely az energiatároló rendszerek gyorsabb elterjedését hivatott elősegíteni. Egyesíti az energiatárolás és a tűzvédelem kategóriáinak modern technológiáját, így egyesítve a fenntarthatóságot és a biztonságot. A "Power Safe" különböző méretekben kapható, ezért sokféleképpen használható: például a kereskedelemben és az iparban, valamint az önkormányzati épületekben, ahol sok áramfogyasztót látnak el. Előnye, hogy a "Power Safe" tűzvédelme miatt az épületektől biztonsági távolságok nélkül telepíthető. Ez azt jelenti, hogy zárt helyiségekben is használható.


Egyszerűen ellenőrizze a fontos paramétereket

Ha például az akkumulátortároló rendszer műszaki hibája miatt tűz keletkezik, azt nehéz eloltani. Ezen a ponton a „Power Safe” képes kifejteni teljes hatását: A kettős vázszerkezet REI90/REI120 tűzvédelmi besorolással rendelkezik, így legalább 90 percig ellenáll a belülről vagy kívülről keletkező tűznek. Ez a védelem az állandó megfigyeléssel együtt elegendő időt biztosít az üzemeltetőnek a vészhelyzeti intézkedések megtételére. A felügyeletet intelligens vezérlőrendszerek segítik, a légkondicionáló és a belső érzékelők pedig folyamatosan szemmel tartják a legfontosabb paramétereket, például a helyiség hőmérsékletét és páratartalmát. Ha bizonyos értékek mégis a normál tartományon kívülre esnek, a rendszer riasztást ad, és közvetlenül a mobiltelefonra küld egy e-mailt vagy szöveges üzenetet.

A tűzvédett helyiségrendszerek Európai Műszaki Engedéllyel (ETA) és a hozzá tartozó CE-jelöléssel rendelkeznek.

DENIOS POWER SAFE LI-ION AKKUMULÁTOROS ENERGIATÁROLÓ TŰZVÉDELEMMEL

A lítium-ion technológiával működő akkumulátoros tárolórendszerek jelentősen hozzájárulnak az energiaellátás átalakításához. A technológia azonban a túlterhelés ("hőmegfutás") kockázatának tudatos megközelítését is megköveteli. Ezt számos akkumulátortűz bizonyítja, többek között a nagy tárolórendszerek területén. Az engedélyezési eljárás során felmerülő biztonsági aggályok lassíthatják az energiatároló rendszerek gyors terjedését. Ezért a biztonsági és tűzvédelmi koncepció a megoldás lényeges része.

A moduláris felépítésű tárolóból és tűzvédelemből álló teljes megoldás a világon egyedülálló, és a DENIOS-tól mostantól POWER SAFE sorozatnév alatt különböző méretekben kapható - a kis megoldásoktól (80 kWh) a nagy energiaállomásokig (több mint 1 MWh).

Vegye igénybe szaktanácsadásunkat!

Az ügyfélspecifikus tanácsadás, a szolgáltatások és a termékek sokszínűsége az erősségeink közé tartozik.

Tanácsadóink készséggel állnak rendelkezésére a telephelyén is!

Ingyenes szaktanácsadás 06 96 800 147

Hasonló bejegyzések

Tölt…
i

Az ezen az oldalon található szakmai információkat gondosan, legjobb tudásunk és meggyőződésünk szerint állítottuk össze. A DENIOS GmbH mindazonáltal semmiféle garanciát vagy felelősséget nem vállal, legyen az akár szerződéses, kártérítéses, akár bármilyen más módon, az aktualitás, a teljesség és a helytállóság szempontjából - sem az olvasóval, sem harmadik féllel szemben. Az információ és a tartalom saját vagy harmadik fél céljaira történő felhasználása ezért saját felelősségére történik. A helyi és a jelenleg hatályos jogszabályok betartandóak.

Menü
Bejelentkezés
Az Ön kosaraHozzáadva a kosárhoz
A kosárhoz
Szívesen adunk önnek tanácsot!

Hívjon minket, küldjön e-mailt: info@denios.hu, vagy töltse ki az űrlapot, és mi a lehető leghamarabb válaszolunk Önnek.

H – Cs: 8:00 – 17:00 | P 8:00 – 14:00