DENIOS GmbH Magyarországi Közvetlen Kereskedelmi Képviselete
Sarkantyú köz 5.
9021 Győr

Tel.: 06 96 800 147
Fax:  +43 6225-20533-44
E-mail: info@denios.hu
Internet: www.denios.hu

Tűzoltás lítium-akkumulátorok kigyulladása esetén

Mi a teendő, ha lítium tűz keletkezik? A lítium-ion akkumulátorok tüzét nagyon nehéz leküzdeni. A hagyományos inert szerekkel végzett oltási kísérletek többnyire sikertelenek, mivel a lítium-ion cellák maguk termelik a tűzhöz szükséges oxigént. A megfelelő oltóanyag kiválasztásakor az elemek mérete és mennyisége, de az üzemi adottságok is szerepet játszanak. Ehhez különböző lehetőségeket mutatunk be Önnek.

Tűzoltás vízzel

Különböző nézetek vannak a víz oltóanyagként való felhasználásáról. Mivel a lítium nagyon reakcióképes, egyesek azt tanácsolják, hogy ne kerüljön vízzel érintkezésbe. A legújabb tanulmányok azonban azt mutatják, hogy nagyobb mennyiségű víz képes lítium tüzeket megfékezni és hatékonyan leküzdeni őket. Az itt adott magyarázat többek között a hűtőhatás, amely lelassítja a cellák reakcióját. Ennek ellenére a nagy méretű akkumulátorok, például az égő elektromos autókban, rendszeresen óriási kihívást jelentenek a tűzoltóság számára. Ez könnyen megmagyarázható az elektromos jármű akkumulátor szerkezetével:

Alapvetően egy nagy elektromos jármű akkumulátor sok kisebb cellából áll, amelyek össze vannak kötve egymással. Ha egyetlen cella felmelegszik, a legrosszabb esetben a modul közepén, a szomszédos cellák is szükségszerűen felmelegszenek. Ez láncreakcióhoz vezet, amely lényegesen erősebb energia leadást vált ki. Ha a láncreakció az akkumulátor közepéről indult ki, szinte lehetetlen oltóanyagggal, pl. vízzel, megállítani vagy megfékezni a reakciót. Ha megpróbál hűteni egy ilyen modult, akkor a víz csak a külső rétegeket, ill. az elemek burkolatát éri el. Más a helyzet a kisebb modulokkal, ahol kevesebb cellát használnak. Itt a külső hűtés általában közvetlenül a reagáló cellákra hat.

2019 nyarán a VdS kiadott egy 3856 számú tájékoztatót "Sprinkler védelem lítium-akkumulátorokhoz". Először tesznek különbséget a tárolóegységenkénti energiatartalom szerint, és a kockázatot az alábbi táblázat szerint osztályozzák:

Hazard Level (HL) - veszélyességi szint Rizikó Energiatartalom kWh / tárolóegység
I alacsony >1
II közepes 1,0 - 50
III magas >50

Tárolóegységenként (pl. EUR raklap) legfeljebb 50 kWh tárolása javasolt. Ez megfelel a II. veszélyességi szintnek. Az amerikai FM-Global Vagyonbiztosító és a Német Biztosítási Szövetség (GDV), mint bejegyzett egyesület kimutatták, hogy a magas polcokon lévő lítium elemek tüzeinek terjedése megelőzhető a célzott sprinklerrendszerekkel. A vizsgálatok eredményei azonban csak a kartondobozba csomagolt kis lítium-akkumulátorokra érvényesek. A nagy akkumulátor-egységek vízzel való permetezése továbbra is tanácsos, mivel az egyes akkumulátorok tüze általában nem alszik ki, de a szomszédos elemekre való átterjedése lassítható, esetlegesen meg is akadályozható.

A tűz oltásához azonban lényegesen nagyobb mennyiségű vízre van szükség, mint a hagyományos tüzek esetében. A siker felgyorsítása és adott esetben a szükséges vízmennyiség csökkentése érdekében különféle adalékokat adhat az oltóvízhez. Reakció esetén fennáll annak a veszélye is, hogy a cella belsejéből olyan káros anyagok, mint a sósav vagy a hidrogén-fluorid is kiválasztódnak. Ezek például gőzök formájában fordulhatnak elő, és bőrrel érintkezve vagy belélegezve kárt okozhatnak az emberi szervezetben. Az oltási folyamat során oltóvízzel hígíthatók, beszivároghatnak a talajba (ha nincs megfelelő gyűjtőeszköz), és környezeti károkat okozhatnak.

Tanácsadó

Lítium-ion akkumulátorok

A lítium-ion akkumulátorok mindenütt jelen vannak. Ebben a cikkben mindent megtalál, amit tudnia kell a lítium-ion akkumulátorok működéséről, veszélyeiről, tárolásáról és szállításáról.

Aeroszolos oltó technológia

A lítium tüzek oltási technológiájának másik lehetősége az aeroszolos oltó technológia. Ez egy állandóan működő műszaki berendezés, amelyet a tűz lefolytására használnak, amíg a tűzoltóság meg nem érkezik a tűz végleges eloltására. Az oltó technológia az EN 15276-10 szabvány szerint működik víz hozzáadása nélkül. Amikor a hőmérséklet emelkedik, az oltógenerátor 4,5-15 másodpercen belül (modelltől függően) hatékonyan megszakítja a kémiai égési folyamatot. Ez a technológia környezetbarát és emberbarát (nem káros az egészségre, nem szorítja ki az oxigént), és többek között az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségénél (US EPA) hivatalos "HALON helyettesítő oltóanyagként" szerepel. Az alacsony súly/beépítési térfogatnak és a csővezetékek nélküli szerkezetnek köszönhetően gyors és egyszerű telepítés lehetséges. A beruházási és járulékos költségek továbbra is alacsonyak, mivel az aeroszolos oltó technológia nem igényel karbantartást és hosszú élettartamú.

Tűzoltó granulátumok

Az oltógranulátumok szigetelik az akkumulátort. Az oltó- vagy szigetelő hatás azonnal aktív és teljesen önállóan működik. Az előfeltétel azonban az, hogy az elemeket elegendő granulátum vegye körül. A különleges PyroBubbles® oltógranulátummal fel lehet venni a küzdelmet a kezdődő tüzekkel szemben - a DIN EN 3-7 szerint tesztelte az MPA Dresden az A, B, D és F tűzosztályokhoz.

A PyroBubbles® nagyrészt szilícium-oxidból áll, átlagos szemcsemérete 0,5-5 mm. Kb. 1050 °C hőmérsékleten kezd olvadni, és egy zárt hőszigetelő réteget képez a tűz forrása körül. A PyroBubbles® univerzálisan használható: nemcsak tűzoltószerként alkalmasak a kompakt energiatároló rendszerek tűzoltására, hanem megelőző töltőanyagként is használhatók a tároláshoz és szállításhoz. Megfelelő szállító- és tároló boxok UN jóváhagyással kaphatók fémből és műanyagból.

Figyelem!

Általános szabály, hogy fel kell mérni a üzemben fennálló egyéni kockázatokat és veszélyeket, ill. szakemberekkel és vagyonbiztosítókkal együttműködve ki kell dolgozni egy megfelelő oltási és tűzvédelmi koncepciót.

Szívesen adunk Önnek tanácsot!

Akár telefonon, e-mailben, vagy személyesen a telephelyén - örömmel segítünk és tanácsot adunk Önnek. Lépjen kapcsolatba velünk!

Ingyenes szaktanácsadás 06 96 800 147

Hasonló bejegyzések

Tölt…
i

Az ezen az oldalon található szakmai információkat gondosan, legjobb tudásunk és meggyőződésünk szerint állítottuk össze. A DENIOS GmbH mindazonáltal semmiféle garanciát vagy felelősséget nem vállal, legyen az akár szerződéses, kártérítéses, akár bármilyen más módon, az aktualitás, a teljesség és a helytállóság szempontjából - sem az olvasóval, sem harmadik féllel szemben. Az információ és a tartalom saját vagy harmadik fél céljaira történő felhasználása ezért saját felelősségére történik. A helyi és a jelenleg hatályos jogszabályok betartandóak.

Menü
Bejelentkezés
Az Ön kosaraHozzáadva a kosárhoz
A kosárhoz
Szívesen adunk önnek tanácsot!

Hívjon minket, küldjön e-mailt: info@denios.hu, vagy töltse ki az űrlapot, és mi a lehető leghamarabb válaszolunk Önnek.

H – Cs: 8:00 – 17:00 | P 8:00 – 14:00