DENIOS GmbH Magyarországi Közvetlen Kereskedelmi Képviselete
Sarkantyú köz 5.
9021 Győr

Tel.: 06 96 800 147
Fax:  +43 6225-20533-44
E-mail: info@denios.hu
Internet: www.denios.hu

Tűzálló veszélyesanyag-tároló szekrények karbantartása

A gyúlékony folyadékok munkahelyi tárolására az EN 14470-1 szigorú követelményeinek megfelelő tűzvédelmi szekrény szükséges. Ahhoz, hogy a veszélyesanyag-tároló szekrények hosszú távon is megfeleljen ezeknek a követelményeknek, rendszeres karbantartás szükséges, beleértve a tűzvédelmi műszaki használhatósági vizsgálatot is. A következőkben elolvashatja, hogyan működik a szakszerű karbantartás, és milyen tanúsítványokkal kell rendelkeznie a megbízott szerviztechnikusnak.

Tűzvédelmi követelmények az EN 14470-1 szerint

Az EN 14470-1 szabályozza a munkahelyiségekben gyúlékony folyadékok tárolására szolgáló tűzálló biztonsági szekrények szerkezeti követelményeit és vizsgálati feltételeit. Ezek a szigorú tűzvédelmi követelmények:

  • Minimális ideig (pl. 90 perc) tesztelt tűzállóság
  • A robbanásveszélyes légkör elkerülése mesterséges elszívó rendszerrel
  • Tűz esetén a szekrényajtóknak minden helyzetből automatikusan és teljesen be kell csukódniuk legfeljebb 20 másodpercen belül
  • Az elszívó nyílások automatikus zárása 70 (+/-10) °C-tól
  • A polcoknak/kihúzható tálcáknak el kell viselniük a tűz során a gyártó által meghatározott maximális terhelést is
  • A szivárgásgátló padlótálcáknak még tűz után is teljesen működőképesnek kell lennie

Tűzvédelmi berendezések vizsgálata - csak minősítéssel!

A gyúlékony folyadékok tárolására szolgáló veszélyesanyag-tároló szekrényeket legalább évente egyszer átfogóan ellenőrizni kell működésük és megbízhatóságuk szempontjából. Biztonsági ellenőrzéseket, különösen az elektromos berendezéseken, valamint a tűz- és robbanásvédelmi berendezéseken csak megfelelő képesítéssel rendelkező, hozzáértő személyek végezhetnek. A DENIOS technikusai a következő minősítésekkel rendelkeznek:

Az összes szolgáltatás folyamatosan magas színvonalának alapja a Vállalkozók Biztonsági Tanúsítványa (SCC) minősítés. Szerviztechnikusaink szakképzett villanyszerelő képzésükkel szakszerűen és biztonságosan tudják elvégezni az elektromos kapcsolási és szerelési munkákat. Továbbá veszélyes anyagokkal foglalkozó megbízottként szakértők a veszélyes anyagok kezelésében, és pontosan tudják, hogyan kell megfelelően tárol. Ezen kívül technikusaink rendszeres belső és külső képzéseken vesznek részt, hogy mindig naprakészek legyenek a legújabb ismeretekkel.

Így működik a karbantartás

A biztonsági szekrények karbantartása a jogszabályoknak megfelelően mindenre kiterjedő folyamatban, az alábbi karbantartási lépések segítségével történik. A vizsgálati eljárás minden előírt kritériumát lelkiismeretesen és szakszerűen hajtják végre, és írásban dokumentálják.

1

Teljesítményvizsgálat és szemrevételezés

A szervizszakemberek ellenőrzik a biztonsági szekrény külső és belső sérüléseit. Ily módon képesek felismerni az üzemi használat során fellépő hibákat. Ezenkívül ellenőrizni kell a kármentő tálcákat, a szellőzőnyílásokat és a csőátvezetéseket esetleges szennyeződések szempontjából. Fontos betartani a polcok maximális terhelését, amelyet nem szabad túllépni. Ezt az ügyfélnek kell garantálnia.

2

Biztonsági ellenőrzés

A szerviztechnikusok kiemelt figyelmet fordítanak az ajtók és a tűzvédelmi csappantyúk zárószerkezetének pontos ellenőrzésére. Ezeknek mindig kifogástalanul kell működniük, mert sérülés esetén mind az ajtóknak, mind a légbevezető és légelvezető nyílásoknak automatikusan be kell tudni zárni a további esetleges sérülések elkerülése érdekében.

3

Tűzbiztonsági teszt

Itt a biztonsági szekrény tömítési rendszereit ellenőrzik. Vészhelyzetben ezeknek megfelelően le kell zárni, hogy ne kerülhessenek ki mérgező gázok vagy lángok a szekrényből. Ezzel szemben a levegő nem hatolhat be a szekrénybe, hogy a tűz ne tudjon továbbterjedni.

4

Légtechnikai vizsgálat

A mesterséges szellőztetést átvizsgálják, a benne lévő légszűrőt újra cserélik. Csak a légszűrő rendszeres cseréje garantálja a jó légcserét a biztonsági szekrényben, így a levegőben lévő veszélyes anyagokból kiáramló gázok megtisztíthatók. A légszűrő cseréjének elmulasztása a gázok összekeveredését okozhatja, ami a legrosszabb esetben tüzet vagy robbanást okozhat. Ezenkívül ellenőrzik a felügyeleti elektronika és a vezérlési technológia működőképességét.

5

Jogbiztonsági ellenőrzés

A tálca törvényileg előírt gyűjtőmennyiségének betartása alapvető tényező a biztonsági szekrény biztonsága szempontjából, és ezt a technikus ennek megfelelően ellenőrzi. A jogbiztonsági ellenőrzés részeként a jogszabályban előírt jelöléseket is megvizsgálják.

6

Dokumentáció

A dokumentációt kifejezetten szekrénytípusonként koordinálják felülvizsgálati matrica kiadásával és elektronikus vizsgálati jegyzőkönyv (PDF) készítésével. Ön biztonságban van az ellenőrzés során és kár esetén. Csak a biztonsági szekrények rendszeres karbantartása hosszabbítja meg a gyártó garanciáját, és jelentősen hozzájárul alkalmazottai védelméhez és rendszerei értékének megőrzéséhez. Ez növeli termelékenységét, és elkerüli a többletköltségeket.

Az Ön teljes körű kiszolgálása: karbantartás szakemberektől

Használja a DENIOS professzionális karbantartási szolgáltatását. Szerviztechnikusaink minden szükséges tanúsítvánnyal rendelkeznek a tűzvédelmi szekrények funkcionális tesztelésének és karbantartási munkáinak szakszerű elvégzéséhez. A dokumentációhoz vizsgálati jegyzőkönyvet és felülvizsgálati matricát kap tőlünk.

Szakértői tanácsadás

Kérdése van a szervizzel és karbantartással kapcsolatban, vagy segítségre van szüksége az ellenőrzést igénylő termékeivel kapcsolatban? Lépjen kapcsolatba velünk, a DENIOS szakértői csapata hozzáértő partnerként az Ön oldalán áll.

Ingyenes szaktancsadás 06 96 800 147

Hasonló bejegyzések

Tölt…
i

Az ezen az oldalon található szakmai információkat gondosan, legjobb tudásunk és meggyőződésünk szerint állítottuk össze. A DENIOS GmbH mindazonáltal semmiféle garanciát vagy felelősséget nem vállal, legyen az akár szerződéses, kártérítéses, akár bármilyen más módon, az aktualitás, a teljesség és a helytállóság szempontjából - sem az olvasóval, sem harmadik féllel szemben. Az információ és a tartalom saját vagy harmadik fél céljaira történő felhasználása ezért saját felelősségére történik. A helyi és a jelenleg hatályos jogszabályok betartandóak.

Menü
Bejelentkezés
Az Ön kosaraHozzáadva a kosárhoz
A kosárhoz
Szívesen adunk önnek tanácsot!

Hívjon minket, küldjön e-mailt: info@denios.hu, vagy töltse ki az űrlapot, és mi a lehető leghamarabb válaszolunk Önnek.

H – Cs: 8:00 – 17:00 | P 8:00 – 14:00