DENIOS GmbH Magyarországi Közvetlen Kereskedelmi Képviselete
Sarkantyú köz 5.
9021 Győr

Tel.: 06 96 800 147
Fax:  +43 6225-20533-44
E-mail: info@denios.hu
Internet: www.denios.hu

Téli útkarbantartás és munkavédelem nedves, havas és jeges körülmények között

A téli útkarbantartás minden vállalat számára a munkáltatói feladatok közé tartozik. Mint minden veszélyhelyzetben, a vállalat törvényileg köteles a vállalat telephelyét és a szomszédos területeket biztonságossá tenni. Ez számos fontos kérdést vet fel: Mit kell betartani a téli karbantartás során? Hogyan lehet megelőzni a felelősségi kockázatokat? Mi a leghatékonyabb módja a téli útkarbantartás megszervezésének? Ezen az oldalon a gyakran feltett kérdésekre válaszolunk a közlekedésbiztonsági kötelezettségekkel és a nedves, havas és jeges útviszonyok esetén fennálló védelmi kötelezettségekkel kapcsolatban. Azt is megtudhatja, hogy mely téli segítők nélkülözhetetlenek, és hogy miért van értelme a szervezett időjárás-ellenőrzésnek.

Milyen törvényi előírásokat kell követnem a téli útkarbantartás során?

Nem számít, hogy télen hó és jég borítja a vállalat telephelyét, vagy a nedvesség veszélyt jelent az ügyfelekre és az alkalmazottakra. A közúti közlekedésbiztonsági kötelezettség megszegése költséges lehet az Ön vállalkozása számára.

Télen, csúszós, havas és nedves útviszonyok között a következő kötelezettségek érvényesek:

  • Üzleti tevékenységének megkezdése előtt meg kell tennie a megfelelő intézkedéseket annak biztosítására, hogy az ügyfelek és az alkalmazottak nagyrészt biztonságosan használhassák az üzlethelyiségeket, beleértve természetesen az ügyfelek és az alkalmazottak parkolóját is

  • A meghozandó intézkedések mértéke egyrészt attól függ, hogy mi szükséges a forgalom biztosításához, másrészt attól, hogy mi ésszerű a biztonság nyújtására kötelezett személy számára

  • A kölni regionális felsőbíróság ítélete szerint a nyilvánosan hozzáférhető parkolóhelyek esetében már létezik a szórási kötelezettség

  • Konkrétan az utakon lévő jeges foltokat megfelelő eszközökkel kell csúszásmentessé tenni

Ki a felelős, ha baleset történik a jeges utak miatt?

Havas és jeges útviszonyok között különösen nagy a balesetek valószínűsége. Ebben az esetben a téli útkarbantartásra kötelezett ingatlantulajdonosnak számolnia kell azzal, hogy a felelősségi jog alapján felelősségre vonják, és kártérítést (beleértve a fájdalomdíjat és a szenvedésért járó kártérítést is) kell fizetnie. Az egyedi esettől függően a tulajdonosnak büntetőjogi következményekkel is számolnia kell (gondatlan testi sértés esetén). Kétség esetén a érveléssel kell bizonyítania a vállalat számára, hogy a biztonságosabb téli útkarbantartáshoz szükséges összes intézkedést megtették.

Más is elvégezheti helyettem a téli útkarbantartást?

Igen. Egy megfelelő harmadik fél átveheti a téli útkarbantartás ellátását, a végső felelősség azonban továbbra is az ingatlantulajdonosé marad.

Mi is pontosan az időjárás előrejelzés?

Az úgynevezett időjárás előrejelzéssel óvintézkedéseket tehet: A téli útkarbantartásra általában vállalati ügyeletet szerveznek. Szükség esetén az ügyeletes személy az aktuális időjárás jelentések alapján, valamint "az ablakból" ellenőrzi az időjárási helyzetet, vagy rövid ellenőrzést tart a vállalat telephelyén.

Itt különösen fontos az előrelátható, időjárással kapcsolatos veszélyek - például a jegesedés - megelőzése is. Ha a hőmérséklet éjszaka fagypont alá csökken, vagy ha fagy van, és ha például a parkolóban az aszfalt vagy a burkolat nem garantálja, hogy az esővíz azonnal és teljes mértékben lefolyik, mindig gondoskodni kell arról, hogy a felületek biztonságosan járhatóak legyenek.

Igen. A téli karbantartás elvégzését egy megfelelő harmadik fél is átveheti, de a végső felelősség továbbra is az ingatlantulajdonosé marad.

Mit jelent a takarítási és szórási kötelezettség?

Az utak és járdák hó- és jégmentesítésének és szórásának kötelezettsége a közlekedés biztonságát szolgáló általános kötelezettség. Biztosítania kell, hogy az embereknek ne essen baja. Ha a közlekedésbiztonsági kötelezettséget nem az előírtaknak megfelelően teljesítik, fennáll a veszélye annak, hogy baleset esetén a károsult fél kártérítési igényt támaszt. Annak érdekében, hogy az ilyen felelősségi kockázatokat már a kezdetektől fogva elkerülje, teljesítenie kell a szükséges tisztítási és szórási kötelezettségeket.

Mit tartalmaz a "tisztítási és szórási kötelezettség"?

Az Ön telephelyének havas, jeges és csúszós körülmények között is biztonságosan járhatónak kell lennie. Ez az általánosan érvényes előírásokon túlmenően munkanapokon reggel 7 órától este 8 óráig, vasárnap és ünnepnapokon pedig reggel 9 órától este 8 óráig érvényes, feltéve, hogy ennek operatív oka van, például az ügyfél- vagy munkavállalói forgalom miatt. Az este 8 óra után lehullott havat és jeget másnap reggel 7 óráig, illetve vasárnap és ünnepnapokon 9 óráig kell eltakarítani. Tartós havazás vagy jeges eső esetén naponta többször kell szórni vagy havat takarítani! A gyalogosforgalom számára legalább 1 méter széles járdákat kell hómentesíteni. Ha nincs járda, akkor a telekhatár mentén 1 méter széles járdát kell megtisztítani és leaszfaltozni. Itt is érvényes a következő: a hó eltakarítása és a jegesedés elleni küzdelem szóróanyagokkal (pl. homok, sóder). Ha a szóróanyag tartós jegesedés (pl. jeges eső) esetén veszít a hatásából, előfordulhat, hogy többször is ki kell szórni.

Hová tegyük a sok havat?

A járdán lévő havat és jeget mindig a járda út felé eső szélén kell felhalmozni. A nagyobb mennyiségű havat úgy kell félretolni, hogy a gyalogosok és a járművek közlekedését ne veszélyeztesse, illetve ne akadályozza az elkerülhetetlennél jobban. Figyelem: az ereszcsatornákat, csatornalefolyókat, be- és kijáratokat, valamint a kerékpárutakat mindenképpen tisztán kell tartani! Különösen a gyalogátkelőhelyeken, kereszteződésekben és útkereszteződésekben a felhalmozott hó nem okozhat látási vagy egyéb akadályokat.

Mit kell még betartani a szóráskor?

A szórásmaradványokat a lehető leghamarabb fel kell söpörni. Igen. Megfelelő harmadik fél végezheti a téli szolgálatot, de a felelősség végső soron az ingatlantulajdonosé marad.

Praktikus tippünk a téli karbantartáshoz:

Az időjárásálló, könnyen hozzáférhető és a telephelyen elosztott szóróanyag tárolók megkönnyítik a téli útkarbantartást, és jelentősen csökkentik a szükséges időt és személyzetet!

Milyen szóróanyagok használata engedélyezett?

A téli csúszós utak ellen alapvetően kétféle szóróanyagot használnak:

  • Az olvadó szóróanyagok olyan kémiai anyagok, amelyek tulajdonságaiknak köszönhetően fizikai-kémiai úton olvasztják el a havat és a jeget

  • A finomszemcsés szóróanyagok a jégrétegeken vagy tömörített havon való tapadásuknak köszönhetően növelik a mechanikai tapadást (súrlódási együttható)

Csúszás esetén a járdákat megfelelően le kell szórni fenntartható szóróanyagokkal, például sóderrel, homokkal vagy fűrészporral. A faforgács, amely nedvességgel telítődhet, nem alkalmas szóróanyagként. A legtöbb településen ökológiai okokból tilos az útszóró só használata. Kivételt képezhetnek a lépcsők, a meredek emelkedők és a jeges eső miatti jégeső. Ezekben az esetekben néha legfeljebb 25 százalékos útszóró só hozzáadása megengedett - de ez nem minden településre vonatkozik. Érdeklődjön az önkormányzatnál.

Biztonságosan átvészelni a telet a megfelelő szóróanyaggal:

Jégtelenítő só csak keverékként (9 rész szóróanyag és 1 rész só) alkalmazható jég vagy csúszós hó esetén a buszmegállókban, lépcsőkön és 10%-nál nagyobb lejtésű lejtőkön.

Milyen szemcseméretet használjak?

A csúszásmentesítéshez kavicsot, homokot vagy granulátumot kell szórni. A finom hamu szórása is alkalmas. Elvileg az a legköltséghatékonyabb, ha először hólapáttal vagy seprűvel tisztítjuk meg a felületeket. Ha még mindig nem lehet biztonságosan gyalogolni vagy vezetni, akkor a fent említett szóróanyagokat lehet használni. Kérjük, mindig vegye figyelembe a felületet, amelyre a szemcséket felviszi. A hamu elszíneződést hagyhat például a nagyon világos színű kőlapokon. Az olvadás során a teljes felületről el kell távolítani mindenféle szemcsét is. A granulátum eltávolításának legegyszerűbb módja, ha felsepri, összegyűjti és a következő tél beálltakor újra felhasználja.

Gondoljon a környezetére!

Kérjük, hogy a fák gyökérzetét és a növényzetet tartsa szabadon a hótól és az olvadékanyagoktól, hogy tavasszal minden újra zöld legyen.

Hol érvényes a közlekedésbiztonsági kötelezettség télen?

Az Ön vállalati telephelyén és az ügyfélparkolóban is szükséges a szórás és a téli útkarbantartás, valamint a közlekedésbiztonsággal kapcsolatos mindenre kiterjedő gondossági kötelezettség. Az épület optimális biztonságáról is gondoskodnia kell!

A közúton lévő úttestre is vonatkozik a szórási kötelezettség?

Nem, a gépjárműforgalom számára fenntartott utakon nincs téli útkarbantartási kötelezettség az ingatlantulajdonosok számára. A járda nélküli utakon azonban a téli útkarbantartást az ingatlan mentén kell elvégezni.

Mi történik, ha az ingatlanom gyalogos zónával határos?

A járdákhoz hasonlóan itt is a gyalogos övezetek esetében hétköznapokon 7 órától 20 óráig, vasárnap és ünnepnapokon 9 órától 20 óráig az ingatlantulajdonosok kötelesek a gyalogosforgalom számára szolgáló járdákat az ingatlanhatárok mentén legalább 2 méter szélességben hótól mentesen tartani.

A telephelyünk előtt van egy tűzcsap. Mire kell figyelnem?

A tűzcsapokhoz, segélyhívó telefonokhoz és telefonfülkékhez való útszakaszt is meg kell tisztítani a hótól és a jégtől.

A közlekedésbiztonsági kötelezettség csak a kültéri területre vonatkozik?

Nem. Az Ön kötelessége a közúti közlekedésbiztonság biztosítása a vállalati telephelyeken és a kereskedelmi célú területeken - például az ügyfélparkolókon - kívül kiterjed az Ön által használt valamennyi területre és épületre is. Az épületeken belül is eleget kell tennie közlekedésbiztonsági kötelezettségének, és például biztonságos munkakörnyezetet kell biztosítania, természetesen egész évben. Csúszásgátló szőnyegeink például egész évben csúszásmentes közlekedést biztosítanak Önnek.

Szívesen adunk Önnek tanácsot!

Akár telefonon, e-mailben, vagy személyesen a telephelyén - örömmel segítünk és tanácsot adunk Önnek. Lépjen kapcsolatba velünk!

Ingyenes szaktanácsadás 06 96 800 147

Hasonló bejegyzések

Tölt…
i

Az ezen az oldalon található szakmai információkat gondosan, legjobb tudásunk és meggyőződésünk szerint állítottuk össze. A DENIOS GmbH mindazonáltal semmiféle garanciát vagy felelősséget nem vállal, legyen az akár szerződéses, kártérítéses, akár bármilyen más módon, az aktualitás, a teljesség és a helytállóság szempontjából - sem az olvasóval, sem harmadik féllel szemben. Az információ és a tartalom saját vagy harmadik fél céljaira történő felhasználása ezért saját felelősségére történik. A helyi és a jelenleg hatályos jogszabályok betartandóak.

Menü
Bejelentkezés
Az Ön kosaraHozzáadva a kosárhoz
A kosárhoz
Szívesen adunk önnek tanácsot!

Hívjon minket, küldjön e-mailt: info@denios.hu, vagy töltse ki az űrlapot, és mi a lehető leghamarabb válaszolunk Önnek.

H – Cs: 8:00 – 17:00 | P 8:00 – 14:00