DENIOS GmbH Magyarországi Közvetlen Kereskedelmi Képviselete
Sarkantyú köz 5.
9021 Győr

Tel.: 06 96 800 147
Fax:  +43 6225-20533-44
E-mail: info@denios.hu
Internet: www.denios.hu

Secu hordókezelő eszközök: ergonómiai bajnokaink

A munkahelyi ergonómia egyre fontosabbá válik. Régóta ismert tény: az ergonómikus munkahely kialakítás alapvetően hozzájárul a munkahelyi balesetek és a foglalkozási megbetegedések megelőzéséhez. Ennek fényében a DENIOS mérnökei "Secu" típusjelöléssel új termékcsaládot fejlesztettek ki a biztonságos és ergonómikus hordómozgatáshoz. Az interjúban termékmenedzserünk elmagyarázza az összefüggéseket.

Miért olyan fontos az ergonómia a hordókezelésben?

A házon belüli szállítási és mozgatási segédeszközöket úgy tervezték, hogy minimalizálják az emberi izomerő felhasználását. Például segít megelőzni a gyakori sérüléseket és a hátproblémákat. Különösen a hordómozgatásnál kell nagy és nehéz teherheket mozgatni, ami általában nagy fizikai megterhelést jelent. Ezenkívül ezek a tevékenységek megnövekedett baleseti kockázattal járnak. Az olyan törvényi rendeletek, mint például a kézi tehermozgatás 25%1998. (XII.27.) EüM rendelet előírják, hogy megfelelő segédeszközöket kell használni a kockázatok lehető legnagyobb mértékű csökkentésére. Természetesen a leállások ezzel járó csökkentése szintén fontos szerepet játszik. Ezen okok miatt, mint fejlesztők az a feladatunk, hogy biztonságos és könnyen használható munkaeszközöket biztosítsunk a felhasználó számára. Ezért az új fejlesztések során nem csak az ergonómiára figyeltünk, hanem ergonómiai szempontból optimalizáltuk a meglévő hordómozgató termékeket is.

A Secu termékcsalád fejlesztésénél az egyik fő hangsúly az ergonómia volt. Miért ez a magas státuszt?

Az ergonómia egyre fontosabb szerepet játszik ügyfeleink számára, nemcsak a jogi követelmények miatt.

Növekszik az egészségügyi kérdések tudatossága - csakúgy, mint a hatékony munkaeszközök iránti vágy. Manapság a folyamatoknak gyorsabbnak kell lenniük az engedélyezéstől, és mindezt magasabb költségek mellett. Az ergonómiára helyezett súlypont nemcsak hozzájárul az egészségügyi munkaképtelenség és a hiányzások csökkentéséhez. Ez a termelékenységet és a teljesítménynövelést is javítja. Az egészségügyi szempontok mellett a gazdasági előnyei is óriásiak.

Mit nyújt a Secu termékcsalád, amelyet a hagyományos hordómozgató berendezések nem tudnak megtenni?

A hagyományos hordómozgató berendezéseket inkább szükségszerű segédeszközöknek fejlesztették ki olyan eseti tevékenységekhez, mint például a nehéz hordók szállítása vagy felemelése. Az ergonómiai kritériumok szerepet játszanak abban, hogy bizonyos szabványokat és irányelveket be kell tartani. Ennek ellenére többnyire szükség van egy erős személyre a berendezés működtetéséhez - ezek ergonómiai szempontból nem feltétlenül alkalmasak gyakori használatra.

Ezzel szemben azt szeretnénk, hogy ügyfeleinknek új szintű ergonómiát kínáljunk a Secu termékcsaláddal. A termékeknek lehetővé kell tenniük a biztonságos és ergonómikus munkát még gyakori használat esetén is. Végső soron ez nemcsak észrevehető megkönnyebbülést eredményez, hanem azt is biztosítja, hogy a személyzet egy nagyobb része át tudja venni hordókezelési feladatokat. A fejlesztés során ezért külön hangsúlyt fektettünk az egyes alkatrészek ergonómiai tulajdonságaira, és ennek megfelelően optimalizáltuk.

Egy jó példa erre a Secu Comfort molnárkocsi:

Legfeljebb 350 kg teherre tervezték. Kezelőjének csak 200 Newton erőt (kb. 20 kg-nak felel meg) kell kifejtenie ezekhez a terhekhez. A kifinomult karos módszer így még tapasztalatlan és fizikailag gyengébb személyek számára is lehetővé teszi a hordók biztonságos emelését és mozgatását. A BG Bau építőipari cég például irányadó értéknek maximum 250 N erőkifejtést határoz meg folyamatonként a felhasználó egészségkárosodásának elkerülése érdekében. A Secu Comfort hordókocsi tudatosan alámegy ez alá az érték alá, és így akár napi 40 teljes műveletet tesz lehetővé egy személy számára.

A Secu Comfort hordókocsikhoz

Hogyan ültették át az ergonómiai elemeket a többi Secu termék fejlesztésében?

A Secu termékcsalád jelenleg 4 termékből áll:A Secu Comfort hordókocsi mellett a programban két Secu Ex és Secu Drive hordóemelő, valamint a Secu Plus hordóbillentő is található.

A hordóbillentők alapvető funkciója természetesen a rakomány felemelése és leengedése. A Secu Ex hordóemelőnél ez lábvezérlésű hidraulika segítségével valósul meg. Alapvetően a lábvezérlés mellett döntöttünk, mivel ez a lényegesen hátkímélőbbb, mint a kézi vezérlés. A fejlesztés során nagy figyelmet fordítottunk az emelőkapacitás optimális energiaátvitelére. Pedálonként egy 24 mm-es emelési magasság érhető el. A lábpedál magassága jól átgondolt, így itt is energiatakarékos hatás érhető el. A lábpedál ezenkívül egy gumi borítással van felszerelve, amely biztosítja a biztonságos működést csúszás veszélye nélkül. A hordót külön pedál engedi le. A biztonságos leengedési sebesség már gyárilag előre be van állítva amely egy kifinomult leengedést tesz lehetővé. A pedál elengedésekor a hordó az aktuális állásban marad.

A Secu Drive hordóemelő egy lépéssel előrébb jár az ergonómiai munkavégzésben. A rakomány felemelése és leengedése ezzen a modellel fizikai erő hozzáadása nélkül végezhető el. Az emelést és a leengedést egy modern orsós emelő biztosítja. Ez nagyon kevés karbantartást igényel, megbízható, és két nagy teljesítményű lítium-ion akkumulátorral működik. A típustól függően a Secu Drive kézi erőfeszítés nélkül biztosítja az emelési magasságot akár 1430 mm-ig. A felhasználó egy flexibilis távirányítóval vezérli a hordóemelőt, így nem kell a gép mögött állnia, mint a kézi emelésnél. A munkával kapcsolatos túlterhelések, amelyek különösen a hordók mozgatásakor fordulhatnak elő, jelentősen csökkenthetők ezzel a munkaeszközzel - a Secu Drive ezért ideális a gyakori emelési tevékenységekhez. Egy akkumulátor töltéssel akár 60 emelési- és leengedési ciklust lehet teljes terhelés mellett megvalósítani.

És mi a fontos még az alapvető funkció mellett az ergonómia szempontjából?

A hordók emelése és leengedése mellett az ergonómiailag optimális manőverezési képesség követelményeit is figyelembe vettük a hordóemelőinknél. Ezért kizárólag golyós csapágyazású beálló görgőket használnak, melyek alacsony gördülési ellenállásúak. A hordóemelőket még teljes terhelés esetén is könnyű manőverezni, és az alváz változatától függően a lehető legkisebb helyen is 360°-kal elfordíthatók. A "puha érintésnek" köszönhetően a kerek, ívelt fogantyúvasalat kellemes munkafolyamatot biztosít. A fogantyú magasságát úgy tervezték meg, hogy különböző magasságú emberek optimálisan és kis erőfeszítéssel kezelhessék a hordóemelőt.

A Secu Plus hordóbillentő működtetésekor azonnal észrevehető: A terméket a hordókocsi kiegészítéseként fejlesztettük ki. A nagy horganyzott platform ideális a hordó közvetlen felvételéhez a Secu Comfort-ról. A Secu Plus innovatív felépítésének köszönhetően a hordót sokkal könnyebben lehet vízszintes helyzetben elhelyezni, mint a hagyományos hordóbillentővel. Ez nagyon szépen látható az alkalmazásvideónkban is.

Megfelelően lettek tesztelve a termékek?

Természetesen. A fejlesztés korai szakaszában az alkalmazott erõket és feszültségeket elméletileg FEM szimulációval számítják ki. Ergonómiai szempontból alaposan megvizsgálják az egyes elemeket önmagában, valamint a különféle alkotóelemek kölcsönhatását. Természetesen mindig a jelenlegi szabványok és irányelvek szem előtt tartásával.

A gépekkel történő kézi rakománykezeléshez ezek például az EN DIN 1005-2 és az ISO 11228-1. Ezek meghatározzák például a tolóerő, amelyet a szállítás vagy az emelés során fenn kell tartani. Ezen túlmenően nemcsak a szabványnak való megfelelést igyekeztünk elérni, hanem a felhasználó érdekében a lehető legjobb eredményt is.

Jó példa erre a Secu Plus hordóbillentő: Különböző szöghelyzetben a hordó helyzete is eltolódik. Olyan hosszú ideig igazítottuk hozzá és optimalizáltuk a kialakítást, hogy a felhasználó számára mindig a legminimálisabb erőfeszítést érjünk el.

Végül, amikor elégedettek vagyunk a számítógépes tervekkel, különféle prototípusokat építünk fel, amelyekkel gyakorlati teszteket végzünk. Több tesztkörben megvizsgálják és lépésről lépésre optimalizálják a kezelési teljesítményt valamint a különböző tesztszemélyek fizikai testtartását. Természetesen ilyenkor ismét fontos felismerések kerülnek napvilágra - vagy teljesen pozitív eredmények. Még mindig emlékszem a Secu Comfort hordókocsi tesztelésére: Az irodából érkező kolléganő véletlenül jött arra, és egyszer ö is ki akarta próbálni. Végül nagyon lelkes volt a szerkezet könnyű kezelésétől, de megkérdezte tőlem, hogyan nézne ki ez egy teljes hordóval. Aztán mondtuk nekik, hogy a teszhordónk valójában tele volt.

Végül: Mit tehetnek a vállalatok általában azért, hogy nagyobb ergonómiát biztosítsanak a munkahelyen?

A vállalatokat általában felkérik, hogy azonosítsák a veszélyeket és a terheket és amennyire csak lehetséges, csökkentsék azokat.

Ezt a szóban forgó tevékenységet a kockázatelemzésben végzik el. A kézzel végzendő munkánál a maximális fizikai terhelés szabályozását a 78/2003. (XII. 23.) ESZCSM rendelet írja le. Elvileg minden munkavállaló és munkáltató találkozik ezzel a rendelettel, amelynek a munka során kézzel kell emelnie, hordoznia, mozgatnia, húznia, tolnia vagy leengednie, azaz az emberi fizikai erő hatására. A munkáltatónak, figyelembe véve a tevékenységeket és az alkalmazottak számát, biztosítania kell a megfelelő szervezetet és rendelkezésre kell bocsátania a munkavállalók biztonságának és egészségének javításához szükséges erőforrásokat. Ez különösen a megfelelő kezelő és mozgató berendezéseknél fordulhat elő.

Győződjön meg a használatáról a termékvideóban

Szívesen adunk Önnek tanácsot!

Akár telefonon, e-mailben, vagy személyesen a telephelyén - örömmel segítünk és tanácsot adunk Önnek. Lépjen kapcsolatba velünk!

Ingyenes szaktanácsadás 06 96 800 147

Hasonló bejegyzések

Tölt…
i

Az ezen az oldalon található szakmai információkat gondosan, legjobb tudásunk és meggyőződésünk szerint állítottuk össze. A DENIOS GmbH mindazonáltal semmiféle garanciát vagy felelősséget nem vállal, legyen az akár szerződéses, kártérítéses, akár bármilyen más módon, az aktualitás, a teljesség és a helytállóság szempontjából - sem az olvasóval, sem harmadik féllel szemben. Az információ és a tartalom saját vagy harmadik fél céljaira történő felhasználása ezért saját felelősségére történik. A helyi és a jelenleg hatályos jogszabályok betartandóak.

Menü
Bejelentkezés
Az Ön kosaraHozzáadva a kosárhoz
A kosárhoz
Szívesen adunk önnek tanácsot!

Hívjon minket, küldjön e-mailt: info@denios.hu, vagy töltse ki az űrlapot, és mi a lehető leghamarabb válaszolunk Önnek.

H – Cs: 8:00 – 17:00 | P 8:00 – 14:00