DENIOS GmbH Magyarországi Közvetlen Kereskedelmi Képviselete
Sarkantyú köz 5.
9021 Győr

Tel.: 06 96 800 147
Fax:  +43 6225-20533-44
E-mail: info@denios.hu
Internet: www.denios.hu

Mobil töltőállomások biztonságos és hatékony használata

Különösen nagyobb berendezések és gépek használata az állandó üzemanyag-ellátástól függ. A járművek időnként folyamatosan használatban vannak – nem szabad időt vesztegetni a tankolásra. Az önellátó tankolás sok időt takarít meg, és hatékonyan minimalizálja az állásidőket.

Mobil töltőállomások alkalmazását tervezi? A GYIK-ben fontos információkat és tippeket talál a vásárláshoz és a napi üzemeltetéshez.

Mely jogi alapelvek vonatkoznak a mobil töltőállomásokra?

A veszélyes áruk szállításához minden esetben típusvizsgált és jóváhagyott tartályokra van szükség. A mobil töltőállomások szállítását Németországban a GGVSEB (Veszélyes áruk közúti, vasúti és belvízi szállításáról szóló rendelet) és a GGVSee (Veszélyes áruk tengeri szállításáról szóló rendelet), nemzetközi szinten pedig a Veszélyes áruk közúti szállítására vonatkozó egyezmények (ADR) szabályozzák. ), vasúton (RID), belvízi utakon (ADN) és tengerjáró hajókkal (IMDG-kódex).

Kell-e veszélyes áru vezetői engedély a szállításhoz?

A német Veszélyes árukról szóló rendelet szerint a mobil töltőállomások jóváhagyása IBC-ként (UN 31A kód az acélból készült termékeknél, UN 31H kód a műanyag IBC-nél vagy UN 31HZ az acélból és műanyagból készült kombinált termékeknél) vagy csomagolásként (UN 1A1 vagy UN kód) 1A2...) veszélyes áruk szállítására lehetséges. Ez azt jelenti, hogy az ADR 1.1.3.6 szerinti "egyszerűsített feltételekkel" lehetséges a szállítás:

Az ADR 1.1.3.6 szerint a veszélyes árukat különböző szállítási kategóriákba sorolják. Például:

Fuvarozási kategória Anyag és tárgyak Maximális mennyiség
2 II. csomagolási csoport, pl. benzin 333 liter
3 III. infocsomagolási csoport, pl. dízel 1.000 liter

Veszélyes áru vezetői engedély nélkül az üzemanyag szállítása akkor lehetséges, ha az 1.1.3.6.3. pontban felsorolt ​​szállítóegységenkénti maximális mennyiségeket nem lépik túl (Megjegyzés: Az ADR 1.2.1. pontja szerint szállítóegységnek minősül az a gépjármű, amelynek nincs pótkocsi vagy egy járműből álló egység követéssel). Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy veszélyes áruk vezetői engedélye nélkül egy járműben maximum 1000 liter gázolajat vagy maximum 333 liter benzint szállíthat. A járművet nem szükséges veszélyes árut szállítóként megjelölni; továbbá nem kell semmilyen veszélyes árut szállító felszerelést magával vinnie. Ha egy szállítóegységben különböző szállítási kategóriájú veszélyes anyagokat szállítanak, az ún. 1000 pontos szabály (1.1.3.6.4. pont) érvényes. A szállított üzemanyagok (például benzin és gázolaj) pontok számának meghatározásához a 2. szállítási kategória mennyiségét (literben) 3-mal, a 3. szállítási kategóriát pedig 1-gyel megszorozzuk. Összesen nem haladhatja meg az 1000 pontot.

Mit kell figyelembe venni mobil töltőállomások szállítása során?

Még ha az ADR számos rendelkezését nem is kell figyelembe venni az egyszerűsített fuvarozás esetén, mégis van néhány előírás, amelyet be kell tartani:

A jelölésnek és a címkézésnek (ADR 5.2 fejezet) teljesnek és olvashatónak kell lennie

Egy 2 kg-os tűzoltó készüléknek (ADR 8.1.4.1(a) szakasz) rendelkezésre kell állnia

Szállítási okmányt (ADR 5.4.1 szakasz) magával kell vinni

A tartálynak sértetlennek kell lennie

A tartályon lévő összes nyílást (töltőnyak, nívópálca, golyóscsap stb.) szorosan le kell zárni

Az előírt ismétlődő vizsgálatokat el kell végezni

Hogyan kell jelölni a mobil töltőállomásokat?

A mobil töltőállomások GGVSEB (német Veszélyes árukról szóló rendelet szárazföldi, vasúti és belvízi szállítása) 5.2 fejezete szerinti címkézése a következő matricákat tartalmazza:

1. 1x "nem rakásolható" vagy "rakásolható" jelölés (ha "rakásolható", meg kell adni a megengedett egymásra rakható terhelést)

2. 2x "gyúlékony folyadékok" veszélyességi bárca (elölre és hátulra kell ragasztani)

3. 2x UN-szám (elöl és hátul kell felragasztani)

4. 2x "környezetre veszélyes anyagok" jelölés (elöl és hátul kell felragasztani)

5. 1x veszélyre vonatkozó figyelmeztetések a GHS szerint a szállított közeg alapján

Miért kell tudnom, hogy a mobil töltőállomást IBC-ként vagy csomagolásként engedélyezték?

A kód első 5 számjegyéből megtudhatja, hogy az Ön mobil tartályrendszere IBC-nek vagy csomagolásnak minősül-e:

UN 31A: Jóváhagyás IBC-ként (acél)

UN 31H: Jóváhagyás IBC-ként (műanyag)

UN 31HZ: Jóváhagyás kombinált IBC-ként (acél és műanyag)

UN 1A1 vagy UN 1A2: Jóváhagyás csomagolásként

Akár IBC-ként, akár csomagolásként hagyták jóvá – az ADR szerinti „egyszerűsített feltételekkel” történő szállításra vonatkozó rendelkezések mindkét tartályra egyaránt vonatkoznak. Mobil töltőállomásként engedély nélkül szállíthatja, függetlenül attól, hogy IBC-ről vagy csomagolásról van szó, figyelembe véve az ADR 1.1.3.6. pontja szerinti előírásokat.

i

Fontos tudnivaló: Attól függően, hogy az Ön mobil töltőállomásoka IBC-ként vagy csomagolásként van-e jóváhagyva, eltérő ellenőrzési követelmények vonatkoznak. Noha a csomagolásnál nincs szükség időszakos ellenőrzésekre, meg kell terveznie az IBC-ként jóváhagyott töltőállomásának rendszeres ellenőrzését.

Milyen rendszeres ellenőrzéseket és vizsgálatokat kell ütemezni?

A GGVSEB (ADR/RID) szerint minden IBC-ként jóváhagyott mobil tartályrendszert ismétlődő ellenőrzésnek vetik alá:

2,5 év után ismétlődő ellenőrzés

Szakértői kivitelezés a BAM-GGR (német Szövetségi Anyagkutató és -vizsgáló intézet – Veszélyes árukra vonatkozó szabályok) 002 5.3. sz.

  • A nagytartály/tartály adatainak és általános állapotának rögzítése, azaz a nem ADR-releváns berendezések (pl. fedél, szivattyú stb.)

  • A külső állapot ellenőrzése

  • A jelölés ellenőrzése

  • Az üzemi berendezés, azaz a töltőállomáshoz tartozó összes szerelvény működésének ellenőrzése, de nem a beszerelhető szivattyú

  • Szivárgáspróba 0,2 bar (levegő) túlnyomással

Vizsgálat 5 év után

Szakértők vagy ellenőrző szervek általi végrehajtás a BAM-GGR 002, 5.1. sz. vagy 5.2.

  • Ellenőrzés 2,5 évente és ezen felül:

  • A típusmegfelelőség ellenőrzése

  • Belső szemrevételezés

Megjegyzés: A csomagolásként jóváhagyott mobil töltőállomásoknál nincs szükség ismétlődő vizsgálatokra. A műanyagból vagy kombinált IBC-kből (acél és műanyag) készült mobil tartályrendszerek legfeljebb 5 évig használhatók.

Tippünk: Mobil PolyMove töltőállomásainkra vonzó karbantartási csomagokat kínálunk, mindent magában foglaló áron.

Mit kell figyelembe vennem mobil tartályrendszerből történő töltéskor?

Győződjön meg arról, hogy a töltőterület megfelelően rögzítve van, hogy megbízhatóan visszatartsa a kilépő üzemanyagot.

Tippünk: Mindig tartson kéznél elegendő felitató anyagot, minden esetre. Ily módon, ha valami kiömlik a töltés során, azonnal eltávolíthatja a kifolyt üzemanyagot. Megfelelő felittó anyagokat webáruházunkban talál.

Szívesen adunk Önnek tanácsot!

Akár telefonon, e-mailben, vagy személyesen a telephelyén - örömmel segítünk és tanácsot adunk Önnek. Lépjen kapcsolatba velünk!

Ingyenes szaktanácsadás 06 96 800 147

Hasonló bejegyzések

Tölt…
i

Az ezen az oldalon található szakmai információkat gondosan, legjobb tudásunk és meggyőződésünk szerint állítottuk össze. A DENIOS GmbH mindazonáltal semmiféle garanciát vagy felelősséget nem vállal, legyen az akár szerződéses, kártérítéses, akár bármilyen más módon, az aktualitás, a teljesség és a helytállóság szempontjából - sem az olvasóval, sem harmadik féllel szemben. Az információ és a tartalom saját vagy harmadik fél céljaira történő felhasználása ezért saját felelősségére történik. A helyi és a jelenleg hatályos jogszabályok betartandóak.

Menü
Bejelentkezés
Az Ön kosaraHozzáadva a kosárhoz
A kosárhoz
Szívesen adunk önnek tanácsot!

Hívjon minket, küldjön e-mailt: info@denios.hu, vagy töltse ki az űrlapot, és mi a lehető leghamarabb válaszolunk Önnek.

H – Cs: 8:00 – 17:00 | P 8:00 – 14:00