DENIOS GmbH Magyarországi Közvetlen Kereskedelmi Képviselete
Sarkantyú köz 5.
9021 Győr

Tel.: 06 96 800 147
Fax:  +43 6225-20533-44
E-mail: info@denios.hu
Internet: www.denios.hu

Lítium akkumulátorok töltése: Ismeri a gondoskodási kötelezettségét?

A lítium akkumulátorok évente körülbelül 6000 tűzesetet okoznak Németországban, amelyek közül néhány jelentős anyagi kárt eredményez. Ennek nagy része a töltési folyamat hibáinak tudható be, amelyek egyre gyakrabban vezetnek jogi vitákhoz a vagyonbiztosítók és a kötvénytulajdonosok között. Az alábbiakban megtudhatja, hogy az ügyvédek mit tekintenek hanyag magatartásnak a lítium akkumulátorok töltése során, és mely általános gondossági kötelezettségeket kell ezért feltétlenül betartania. Ez növeli cége biztonságát, és elkerüli a szükségtelen bonyodalmakat biztosítási káresemény esetén.

Fokozott tűzveszély lítium akkumulátorok töltésekor

Statisztikailag a lítium akkumulátorok töltésekor a legnagyobb a tűzveszély. Ez különösen akkor érvényes, ha egy hibás lítium akkumulátor töltőhöz van csatlakoztatva, és a szolgáltatott energia már nem használható fel megfelelően. A hibákat sokféle esemény okozhatja. Például a lítium akkumulátor mechanikai sérülése (leesés, ütés, zúzódás) vagy nem megfelelő tárolás (hőterhelés, nedvességnek való kitettség, mélykisülés a rendszeres csepptöltés nélküli tartós tárolás miatt). De a sértetlen lítium akkumulátorok töltésekor is elromolhatnak a dolgok: Például az akkumulátor túl magas töltési feszültség vagy túl hosszú töltési idő miatt túltöltődhet. A kívülről érkező túlzott hőség is veszélyes lehet. Röviden: A lítium akkumulátorok töltésekor számos hibaforrás adódik a felhasználó számára.

Tűzkísérlet: Ez történik, ha töltési hibák vannak!

Nézze meg a videót, hogy megtudja, milyen gyorsan terjed a lítiumtűz. A DENIOS tűztesztje a lítium modul túltöltését szemlélteti:

A teszthez 12 lítium akkumulátor cellát szereltünk össze modullá. Ez körülbelül 2 kW teljesítménynek felel meg (egy e-autó akkumulátorának teljesítménye körülbelül 100 kW). A lítium modult megnövelt töltőfeszültségnek tették ki. Amikor ez eléri az 5 V-nál valamivel nagyobb értéket, reakció lép fel, és a lítium akkumulátor cellánként lángra robban és füstöl (Thermal Runaway). Egy hőmérsékletmérés kb. 800 °C-ot mutat az akkumulátoron.

A 4 legfontosabb gondoskodási kötelezettség

A vagyonbiztosítók és a kötvénytulajdonosok közötti jogviták tárgya általában az a kérdés, hogy a felhasználó hanyagul járt-e el a lítium akkumulátor használatakor, és ezzel vétkesen okozta-e a tüzet. Mindenesetre be kell tartania az alábbi gondoskodási kötelezettségeket, mivel a jogsértések nemcsak veszélyesek, hanem a jogi szakértők hanyagságnak is minősítik:

1. A lítium akkumulátorokat csak megfelelő tűzvédelem mellett töltse

Soha ne töltse a lítium akkumulátorokat gyúlékony anyagok vagy tárgyak közelében. Ezenkívül ne töltse a lítium akkumulátorokat olyan helyeken, ahol magas hőmérséklet vagy közvetlen napsugárzás várható. Mivel maga a töltési folyamat hőt termel, soha ne takarja le a lítium akkumulátorokat töltés közben. Főleg, ha több készüléket szeretnénk egyszerre tölteni, kerüljük a felmelegedést zárt helyiségekben vagy szekrényekben. Ez működés közben problémát okozhat, például ha az eszközöket töltés közben be kell zárni, vagy védeni kell az illetéktelen hozzáféréstől.

Biztosíthatja a lítium akkumulátorok biztonságos töltését professzionális akkumulátortöltő szekrényekben és -helyiségekben, amelyek mindkét oldalon 90 perces tűzvédelmet biztosítanak.

A szabványos veszélyes anyagokat tartalmazó szekrényekkel ellentétben a lítium akkumulátorok töltőszekrényeinek nem csak kívülről, hanem belülről is 90 perces tűzvédelemmel kell rendelkezniük. Ha több eszközt szeretne egyszerre tölteni egy töltőszekrényben, akkor annak mesterséges szellőztetése kell, hogy elkerülje a szekrényen belüli felmelegedést. Az üzembiztonsági koncepciótól függően integrált oltórendszerrel ellátott töltőszekrények is rendelkezésre állnak. Az alkalmazástól függően a DENIOS töltőhelyiségei a biztonsági alkatrészek széles választékával szerelhetők fel. Például kiegészítő tűzvédelmi és oltó technológiával, függőleges 90 perces tűzvédelemi válaszfalakkal az elkülönített tároláshoz és töltéshez, vagy mesterségs szellőztetéssel felfelé irányuló szenzoros hőmérsékletszabályozással.

2. A lítium akkumulátorokat csak felügyelet vagy megfigyelés mellett töltse

A lítium akkumulátor töltését mindig felügyelet mellett kell végezni, hogy komplikációk esetén gyorsan tudjunk reagálni. Ez természetesen problémás a cégeknél, ha a személyzeti felügyeletet a munkavállalók nem tudják folyamatosan garantálni. Például, ha a személyzet nincs mindig jelen, vagy nem üzemidőben, például éjszaka vagy hétvégén.

A műszaki raktárrendszerek támogathatják Önt a töltési folyamatok nyomonkövetésében.

A lítium akkumulátorokhoz használható professzionális töltőszekrények integrált érzékelőrendszerrel (füstérzékelővel és hőmérséklet-érzékelővel) rendelkeznek, és riasztást adnak, ha füst keletkezik. A potenciálmentes érintkező lehetővé teszi a riasztás továbbítását az épületfelügyeleti rendszerhez. Az integrált aeroszolos tűzoltó rendszerrel rendelkező modelleknél ez a kritikus belső hőmérséklet túllépése esetén automatikusan működésbe lép. A megfelelő tartozékokkal a különböző riasztások megkülönböztethetők (pl. különböző hőmérsékleti szintek), és a mobilhálózaton keresztül közvetlenül továbbíthatók okostelefonjára. A lítium töltőhelyiségek egyedileg felszerelhetők a legújabb vezérlési technológiával és érzékelőkkel, hogy biztosítsák a legkülönfélébb paraméterek folyamatos rögzítését. Vészhelyzetben a riasztások automatikusan működésbe léphetnek, és aktiválhatók a zár- vagy oltórendszerek.

3. Vegye figyelembe a gyártó biztonsági előírásait

Az akkumulátorral működő készülékek gyártói a kezelési útmutatóban fontos biztonsági előírásokat is figyelembe vesznek. Általában azt jelzik, hogy csak a mellékelt eredeti töltőt használhatja az akkumulátor töltésére. Mert csak ez illeszkedik optimálisan a készülékbe helyezett akkumulátorhoz. Az utángyártott töltő használata nem tanácsos. További információk például az akkumulátor tölthető hőmérsékleti ablakára, a maximális töltési időre, amelyeket nem szabad túllépni, vagy a töltés előtti használat után betartandó hűtési időre vonatkoznak.

Alapvető fontosságú, hogy betartsa a gyártó előírásait, és szükség esetén tüntesse fel azokat a használati utasításban.

4. Legyen óvatos, ha nem ismeri az akkumulátor állapotát

Ne töltse fel hanyagul a lítium akkumulátort, ha nincs tudomása a korábbi sérülésekről. Ilyen lehet például, ha használt eszközöket vásárolt vagy bérelt. A több alkalmazott által használt eszközök azonban ennek megfelelő kockázatot is hordozhatnak.

Ezért minden töltési folyamat előtt szemrevételezéssel ellenőrizze a lítium akkumulátor külső sérüléseit (például repedt, horpadt vagy felduzzadt ház).

Ha sérülést talál, a lítium akkumulátort soha nem szabad töltőhöz csatlakoztatni. Az olyan üzemi eseményeket, amelyek a lítium akkumulátorok károsodását okozhatják, jelenteni kell, és az akkumulátort utólag ellenőrizni kell. Javasoljuk, hogy ezeket az óvintézkedéseket rögzítse a használati utasításban, és ennek megfelelően hívja fel a munkavállalók figyelmét. A fennmaradó kockázatok kizárása érdekében az összes fent említett gondossági kötelezettséget is be kell tartani.

A lítium-ion akkumulátorokról további információkat talál útmutatónkban.

Lítium akkumulátorok biztonságos feltöltése a DENIOS töltőszekrényeivel és töltőhelyiségeivel

Szívesen adunk Önnek tanácsot!

Akár telefonon, e-mailben, vagy személyesen a telephelyén - örömmel segítünk és tanácsot adunk Önnek. Lépjen kapcsolatba velünk!

Ingyenes szaktanácsadás 06 96 800 147

Hasonló bejegyzések

Tölt…
i

Az ezen az oldalon található szakmai információkat gondosan, legjobb tudásunk és meggyőződésünk szerint állítottuk össze. A DENIOS GmbH mindazonáltal semmiféle garanciát vagy felelősséget nem vállal, legyen az akár szerződéses, kártérítéses, akár bármilyen más módon, az aktualitás, a teljesség és a helytállóság szempontjából - sem az olvasóval, sem harmadik féllel szemben. Az információ és a tartalom saját vagy harmadik fél céljaira történő felhasználása ezért saját felelősségére történik. A helyi és a jelenleg hatályos jogszabályok betartandóak.

Menü
Bejelentkezés
Az Ön kosaraHozzáadva a kosárhoz
A kosárhoz
Szívesen adunk önnek tanácsot!

Hívjon minket, küldjön e-mailt: info@denios.hu, vagy töltse ki az űrlapot, és mi a lehető leghamarabb válaszolunk Önnek.

H – Cs: 8:00 – 17:00 | P 8:00 – 14:00