DENIOS GmbH Magyarországi Közvetlen Kereskedelmi Képviselete
Sarkantyú köz 5.
9021 Győr

Tel.: 06 96 800 147
Fax:  +43 6225-20533-44
E-mail: info@denios.hu
Internet: www.denios.hu

Lítium-akkumulátorok: kármegelőző intézkedések

A lítium-ion akkumulátorok tárolása sok vállalat számára dilemmát jelent. A munkáltatónak az 1993. évi XCIII. munkavédelmi törvény 54. §-a szerint általános kötelessége felmérni a vállalat veszélyeit, és megfelelő védőintézkedésekkel ellensúlyozni azokat. Jelenleg azonban nincsenek jogszabályok, amelyek útmutatóként használhatók, kifejezetten a lítium energiatároló eszközök tárolására. Ezért maguknak a vállalatoknak kell meghatározniuk és végrehajtaniuk a megfelelő intézkedéseket. A különböző típusú akkumulátorok nagy száma miatt - többek között - jelenleg nem lehet általános megállapításokat tenni a megfelelő védelmi intézkedésekről és koncepciókról. Ezért minden esetben egyéni megfontolás szükséges. Célszerű együttműködni a tűzoltósággal, a vagyonbiztosítókkal és az akkreditáló testületekkel, hogy átfogó védelmi koncepciót lehessen kidolgozni az Ön egyedi tárolási helyzetéhez. A veszélyes anyagok tárolásának szakértőiként természetesen örömmel segítünk Önnek. Lépjen kapcsolatba velünk! A következőkben számos információforrást talál, amelyekből további tanácsokat szerezhet a lítium-ion akkumulátorok biztonságos tárolásáról.

Gyártói információk

A gyártó alapvetően általános információkat ad a termékei biztonságos kezeléséről és tárolásáról - például az optimális működési és tárolási hőmérsékletről. Ezeket az előírásokat, amelyeket általában a használati utasításban és/vagy a biztonsági adatlapokban talál, szigorúan be kell tartani. A 445/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet az elem- és akkumulátorhulladékkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységekről 7. §-a szerint a gyártók is kötelesek tájékoztatást adni a termékeikben található anyagokról és azok környezetre és emberi egészségre gyakorolt ​​hatásairól. Ebből következtetéseket is levonhat a kockázatértékeléshez.

A VdS tájékoztatója

Továbbá a Német Vagyonbiztosítók Szövetsége (VdS) közzétett egy tájékoztatót, amely útmutatást nyújt a kármegelőzésről és a lítium-ion akkumulátorok készenlétbe helyezéséről a gyártási és tárolási területeken. A VdS ajánlása szerint a lítium energiatároló eszsközöket három különböző teljesítményosztályra sorolják: kis teljesítményű, közepes teljesítményű és nagy teljesítményű lítium-akkumulátorok. Ebből a célból az általánosan alkalmazható, és a teljesítményosztálytól függően a tárolásukra vonatkozó speciális biztonsági szabályok kerülnek meghatározásra. Az alábbi infografika ebben nyújt áttekintést.

Ami a lítium-ion elemek gyártási helyen történő rendelkezésre bocsátását illeti, a VdS rámutat, hogy be kell tartani a napi szükségletet, azaz a rendelkezésre álló mennyiséget a szükséges minimumra kell korlátozni. Ezenkívül megfelelő tűzoltó berendezéseket kell rendelkezésre bocsátani.

Tanácsadó

Lítium-ion akkumulátorok

A lítium-ion akkumulátorok mindenütt jelen vannak. Ebben a cikkben mindent megtalál, amit tudnia kell a lítium-ion akkumulátorok működéséről, veszélyeiről, tárolásáról és szállításáról.

Szaksajtó és szakmai kiadványok

Nem csak a napi sajtó foglalkozik a lítium energiatárolás biztonsági vonatkozásaival. A téma folyamatos aktualitása miatt a szaksajtó is rendszeresen publikál megfelelő cikkeket. Felkutattuk és összefoglaltuk a lítium-akkumulátorok kezelésével kapcsolatos leggyakoribb információkat és tippeket.

Általánosságban elmondható, hogy a lítium-energiatárolókat veszélyes anyagként kell kezelni, és ennek megfelelően kell megtervezni a kezelésüket, azaz kockázatértékelést kell végezni, megfelelő intézkedéseket kell levonni belőlük, különleges biztonsági utasításokat kell kidolgozni, és a munkavállalókat betanítani a veszélyes anyagok megfelelő kezelésére. A meglévő előírások, mint például a Veszélyes anyagokról szóló rendelet (44/2000. (XII. 27.) EüM rendelet), az Üzembiztonságról szóló rendelet (BetrSichV) vagy a TRGS 510 "Veszélyes anyagok tárolása mozgatható tartályokban" megfelelő támpontokat nyújthatnak.

A hőterhelés nemcsak az élettartamra, hanem a lítium-ion akkumulátorok biztonságára is hatással lehet. Ne tegye ki az energiatárolót közvetlenül és tartósan magas hőmérsékletnek vagy hőforrásnak. Ez magában foglalja a közvetlen napfényt is. Kerülni kell a hosszú távú hideghatást is, mivel ez elősegíti a mélykisülést használat közben. Ha a nagyon lemerült lítium energiatároló eszközöket ezután újra csatlakoztatja a töltőhöz, tűz is előfordulhat. Ezért be kell tartani a gyártó által javasolt üzemi és tárolási hőmérsékletet.

A nedvességgel (pl. csapadék, páralecsapódás vagy fröccsenő víz) való érintkezés rövidzárlatot okozhat az akkumulátorban. Ezért a lítium-tárolóeszközöket mindig száraz helyen kell tárolni, és szállítás és használat közben védeni kell őket a nedvességtől.

Az akkumulátor kigyulladásának egyik leggyakoribb oka, különösen magánlakásokban, az inkompatibilis töltők használata. Ezeknek például nagyobb feszültsége lehet, mint ami az akkumulátorhoz szükséges, és ezáltal tönkreteheti azt. Ezért csak olyan akkumulátor töltőt használjon, amelyet az akkumulátor típusával együtt használnak.

A rossz töltő használata mellett a töltési folyamat más kockázatokkal is jár. Ne töltse a lítium-akkumulátorokat hosszú ideig, amikor nincs rájuk szükség. A közelben lévő gyúlékony tárgyak szintén veszélyt jelentenek. Ha lehetséges, helyezze az akkumulátort beton- vagy csempézett padlóra töltés közben. Ha ezt követően szeretné tárolni az akkumulátorokat, akkor körülbelül 30%-os töltöttségi szint (SoC) ajánlott. Ez csökkenti az energiamennyiséget, amely vészhelyzetben kárt okozhat. Figyelem: A minimális töltési szintnek mindig rendelkezésre kell állnia a teljes lemerülés megakadályozása érdekében. Kövesse a gyártó erre vonatkozó utasításait.

A mechanikai sérülések az akkumulátorban lévő cellák deformációját okozhatják, és belső rövidzárlathoz vezethetnek. Ezért gondoskodni kell arról, hogy a lítium energiatároló ne legyen lökésnek, ütésnek vagy ütközésnek kitéve. Ha ezek közül valami mégis bekövetkezik, a sérült akkut semmi esetre sem szabad újra használni, hanem azonnal el kell távolítani, külön kell tárolni az ártalmatlanításig, és megfelelően kell ártalmatlanítani. Óvintézkedésként a sérült akkumulátor pólusait is biztosítani kell, például pólussapkákkal. Természetesen a lítium-akkumulátorokat nem szabad szétszedni, kinyitni vagy összetörni.

Vegye igénybe szaktanácsadásunkat!

Az ügyfélspecifikus tanácsadás, a szolgáltatások és a termékek sokszínűsége az erősségeink közé tartozik.

Tanácsadóink készséggel állnak rendelkezésére a telephelyén is!

Ingyenes szaktanácsadás 06 96 800 147

Hasonló bejegyzések

Tölt…
i

Az ezen az oldalon található szakmai információkat gondosan, legjobb tudásunk és meggyőződésünk szerint állítottuk össze. A DENIOS GmbH mindazonáltal semmiféle garanciát vagy felelősséget nem vállal, legyen az akár szerződéses, kártérítéses, akár bármilyen más módon, az aktualitás, a teljesség és a helytállóság szempontjából - sem az olvasóval, sem harmadik féllel szemben. Az információ és a tartalom saját vagy harmadik fél céljaira történő felhasználása ezért saját felelősségére történik. A helyi és a jelenleg hatályos jogszabályok betartandóak.

Menü
Bejelentkezés
Az Ön kosaraHozzáadva a kosárhoz
A kosárhoz
Szívesen adunk önnek tanácsot!

Hívjon minket, küldjön e-mailt: info@denios.hu, vagy töltse ki az űrlapot, és mi a lehető leghamarabb válaszolunk Önnek.

H – Cs: 8:00 – 17:00 | P 8:00 – 14:00