DENIOS GmbH Magyarországi Közvetlen Kereskedelmi Képviselete
Sarkantyú köz 5.
9021 Győr

Tel.: 06 96 800 147
Fax:  +43 6225-20533-44
E-mail: info@denios.hu
Internet: www.denios.hu

Légtisztító a koronavírus ellen: Ez a 3 dolog fontos Önnek!

A légtisztítókat egyre gyakrabban használják a jelenlegi koronajárványban. Ennek oka, hogy a koronavírussal való megfertőződés kockázata annál nagyobb, minél inkább a beltérre korlátozódik az élet. A fertőzés kockázatának hatékony csökkentéséhez elegendő légcserét kell biztosítani. Különösen azokon a helyeken, ahol a rendszeres sokk- vagy keresztszellőztetés nem vagy csak korlátozottan lehetséges, a mobil légtisztítók hatékony segítséget nyújtanak a biztonságos és egészséges munkakörnyezet megteremtésében.

Jelenleg azonban számos szállító lép a piacra a legkülönbözőbb technológiákkal, szűrőtípusokkal és teljesítményosztályokkal. Laikusként gyakran nehéz eldönteni, hogy melyik légtisztító alkalmas a saját alkalmazásunkhoz. Különösen azért, mert a légtisztítóknak a koronavírusok biztonságos kiszűrése érdekében bizonyos követelményeknek kell megfelelniük. Mutatunk 3 dolgot, amire mindenképpen figyelnie kell a termék kiválasztásakor.

1. A szűrő alkalmassága vírusokra

Nem minden szűrő egyformán alkalmas a vírustartalmú részecskék levegőből való kiszűrésére. Az olcsóbb légtisztítók gyakran olyan szűrőtípusokkal vannak felszerelve, amelyek visszatartják a port, a polleneket vagy a baktériumokat - de nem a vírustartalmú aeroszolokat, amelyek a PM1 kategóriába tartozó legkisebb és legnehezebben felfogható részecskék közé tartoznak. A koronavírus például a becslések szerint körülbelül 0,16 μm méretű.

2. A vírusok szűrésének hatékonysága

Az EPA (Efficient Particulate Air) vagy HEPA (High Efficiency Particulate Air) jelöléssel ellátott HEPA-szűrők a legkisebb részecskék kiszűrésére szolgálnak a levegőből. A teljesítményben azonban itt is jelentős különbségek vannak. A szűrőket különböző osztályokba sorolják aszerint, hogy mennyire képesek kiszűrni a legnehezebben befogható részecskeméretet, a PM1-et, amelybe a vírusok is beletartoznak. Csak a nagyteljesítményű H14 HEPA szűrőkkel felszerelt légtisztítók képesek még az apró vírusos aeroszolokat (0,1-0,2 µm) is 99,995%-ban kiszűrni a szoba levegőjéből. Ez azt jelenti, hogy a H14 szűrők már 10-szer nagyobb szűrőteljesítményt nyújtanak, mint a H13 szűrők, és kifejezetten olyan helyiségekben használatosak, ahol a fertőzésvédelem fontos szerepet játszik. A SARS-CoV-2 vírust is megbízhatóan képesek felfogni.

Szűrőosztály Elválasztási hatékonyság
EPA E 10 > 85 %
EPA E 11 > 95 %
EPA E 12 > 99,5 %
HEPA H 13 > 99,95 %
HEPA H 14 > 99,995 %

3. A légtisztító megfelelő térfogatárama

A vírusokkal terhelt aeroszolok általi fertőzés kockázatának hatékony csökkentése érdekében a teljes helyiség levegőjét rendszeresen cserélni kell. A légcsere gyakorisága azt jelzi, hogy óránként milyen gyakran történik a helyiség teljes levegőjének cseréje.

Levegőcsere-arány Biztonság
< 2-szeres légcsere Abszolút elégtelen
6-szoros légcsere Megfelelő
10-szeres légcsere Nagyon jó

A légtisztító által elért légcsere-érték elsősorban a teljesítményétől (térfogatáram) és a helyiség méretétől függ, amelyben a légtisztítót elhelyezték. A DENIOS H14 HEPA-szűrővel ellátott légtisztítója például 1180 m³/h térfogatáramot ér el. Így 120 m³ helyiségtérfogatig (pl. 40 m² helyiségterület 3 m-es szobamagasság mellett) óránként 10-szeres légcserét biztosít. 195 m³ helyiségtérfogatnál (pl. 65 m² helyiségterület 3 m-es szobamagasság mellett) óránként 6-szoros légcserét biztosít.

Légtisztítók a DENIOS-tól

A DENIOS a szellőzőrendszerek és a professzionális légtechnikai megoldások gyártójaként több mint 30 éve nyújt tanácsot és támogatást ügyfeleinek. Kiterjedt termékkínálatunkban nagy teljesítményű légtisztító berendezéseket is talál a vírusfertőzés hatékony csökkentésére a munkahelyi helyiségekben, iskolákban, irodákban, étkezdékben, várótermekben, kórházakban, sportlétesítményekben, mozikban, éttermekben, szállodákban és sok más területen.

Vegye igénybe szaktanácsadásunkat!

Az ügyfélspecifikus tanácsadás, a szolgáltatások és a termékek sokszínűsége az erősségeink közé tartozik.

Tanácsadóink készséggel állnak rendelkezésére a telephelyén is!

Ingyenes szaktanácsadás 06 96 800 147

Hasonló bejegyzések

Tölt…
i

Az ezen az oldalon található szakmai információkat gondosan, legjobb tudásunk és meggyőződésünk szerint állítottuk össze. A DENIOS GmbH mindazonáltal semmiféle garanciát vagy felelősséget nem vállal, legyen az akár szerződéses, kártérítéses, akár bármilyen más módon, az aktualitás, a teljesség és a helytállóság szempontjából - sem az olvasóval, sem harmadik féllel szemben. Az információ és a tartalom saját vagy harmadik fél céljaira történő felhasználása ezért saját felelősségére történik. A helyi és a jelenleg hatályos jogszabályok betartandóak.

Menü
Bejelentkezés
Az Ön kosaraHozzáadva a kosárhoz
A kosárhoz
Szívesen adunk önnek tanácsot!

Hívjon minket, küldjön e-mailt: info@denios.hu, vagy töltse ki az űrlapot, és mi a lehető leghamarabb válaszolunk Önnek.

H – Cs: 8:00 – 17:00 | P 8:00 – 14:00