DENIOS GmbH Magyarországi Közvetlen Kereskedelmi Képviselete
Sarkantyú köz 5.
9021 Győr

Tel.: 06 96 800 147
Fax:  +43 6225-20533-44
E-mail: info@denios.hu
Internet: www.denios.hu

Lakktároló és festékellátó helyiségek moduláris, csatlakoztatásra kész egységként

A folyékony bevonóanyagok és hígítók, valamint a festési technológiához használt tisztító- és segédanyagok általában tűzveszélyes és vízszennyező veszélyes anyagok közé tartoznak. Szigorú óvintézkedéseket kell tenni a tárolás és a feldolgozás során, különös tekintettel a szerkezeti és üzemtechnikai szempontokra. A bevonóanyagok egyéb veszélyes tulajdonságai, mint például a rákkeltő hatás, még magasabb követelményeket támaszthatnak.

Követelmények

Tervezési és befektetési biztonság a magas követelmények ellenére

Ideális esetben a festékellátó helyiségnek a festékkabin közvetlen közelében kell lennie, és az ellátó vezetékeknek a lehető legrövidebbeknek kell lenniük, hogy a bevonóanyagra gyakorolt ​​hatások, például a hőmérséklet és a viszkozitás ingadozása jelentősen minimalizálódjanak. Hatékonysági okokból a festékraktár is gyakran a termelés közelében vagy az épületben található. A meglévő épületben, épületrészben történő beépítés alapvetően építésjogi értelemben használat módosulást jelent, ami engedélyköteles. A kültéri létesítmény ezzel szemben olyan építési projektet jelent, amelyhez alapot kell biztosítani és építési engedélyt kell szerezni.

A rendeltetésmódosításhoz, akárcsak az építési engedélyhez, igazolni kell, hogy minden jogszabályban előírt védelmi cél teljesül:

 • A bevonatanyagokat feldolgozó vagy raktározó személyeket védeni kell az esetleges egészségügyi veszélyektől (munkavédelem és egészségvédelem).

 • A német Vízháztartásról szóló törvény (WHG) és az AwSV (német Rendelet a vízszennyező anyagok kezelésére szolgáló létesítményekről) értelmében meg kell akadályozni a veszélyes anyagok kiszivárgása által okozott víz- és környezetkárosodást (környezetvédelem).

 • A környezetet a tűzveszélytől, valamint a bevonatanyagokkal ellátott veszélyes területeket egyaránt védeni kell (szerkezeti és üzemi tűzvédelem)

 • Ugyanakkor fontos a robbanás elleni védelem is (robbanásvédelem).

 • Az anyagokat a gyártási utasítások szerint kell tárolni és feldolgozni (termékvédelem).

A veszélyeket és kockázatokat kockázatértékelésének részeként az ügyfélnek kell meghatározni, amely a jogilag biztonságos tervezés legfontosabb alapja.

Megoldás

A DENIOS cég a veszélyes anyagok biztonságos tárolásának specialistája és olyan moduláris helyiségegységek ("műszaki raktárrendszerek") gyártója, amelyek speciális felépítésüknél és felszereltségüknél fogva már megfelelnek a jogszabályban előírt védelmi céloknak, és helytakarékosan is elhelyezhetők. Ez jelentősen leegyszerűsíti a tervezést, a jóváhagyást és a kivitelezést. A lehetőleg közvetlenül a gyártótól kapott tanácsok nagy jelentőséggel bírnak a tervezés korai szakaszában annak érdekében, hogy az üzemeltető egyedi igényeire testreszabott megoldást találjunk. Szintén célszerű az üzemeltetőnek a hatóságokat és a vagyonbiztosítókat már korai szakaszban tájékoztatni a projektről, és bevonni őket.

Valódi tűztesztekkel bizonyított tűzvédelem

A gyúlékony veszélyes anyagok Németországban történő tárolásánál figyelembe kell venni a TRGS 510 Veszélyes Anyagokra vonatkozó műszaki szabályok szerinti védőintézkedéseket. A fokozott tűzveszély miatt és a gyártáshoz közeli beépítés esetén a festékraktár tűzvédelmi elkülönítését a festékműhelytől és egyéb felhasználási területektől jogszabály írja elő. Tűz esetén a festékraktár burkolatának legalább 90 percig ki kell ellenállnia, hogy elegendő idő legyen az oltási munkákra. A szállítóeszközök csővezetékei, a szellőzőcsatornákat és kábelcsatornákat tűzterjedés ellen biztosítani kell. A tárolástól eltérő felhasználást ki kell zárni, és be kell tartani az együtt tárolási tilalmakat. A jogilag biztonságos tervezést segítő tanácsadó szolgáltatások itt is segíthetnek.

A DENIOS műszaki raktárrendszereinél a tűzvédelmet egy duplafalú acél vázszerkezet biztosítja, amely tűzálló speciális panelekkel van burkolva. A belső váz védi az egész rendszert külső tűz esetén, a külső váz pedig belső tűz esetén. Tűz esetén speciális duzzadó anyagok hermetikusan lezárják az önzáró ajtót. Ezzel párhuzamosan a szellőzőnyílások beolvadnak. Minden falnyílás tűzálló válaszfallal van rögzítve. A Németországban előírt 90 perces (F 90) tűzállósági követelménynek való megfelelést a teljes rendszerre vonatkozóan egy független vizsgáló intézet valós tűzteszteken állapította meg. A DENIOS európai verziókat is kínál, amelyeket akár 120 percig teszteltek. A megfelelő bemérések kérésre rendelkezésre bocsáthatók.

Robbanásvédelem és szellőzés

A TRGS 510 (német Veszélyes anyagokra vonatkozó műszaki szabályok) szerint megfelelő szellőzést kell biztosítani a festékraktár számára. A szellőzésnek folyamatosan hatékonynak kell lennie a padló közelében. Mivel azonban nem zárható ki a robbanásveszélyes légkör kialakulása, a teljes helyiségre 2-es robbanásveszélyes zónát feltételezünk. A veszélyes elektrosztatikus töltések elkerülése érdekében a robbanásveszélyes zónában a tárolóban/munkahelyiségben lévő összes fémtárgynak elektromosan vezetőképesnek és földeltnek kell lennie (potenciálkiegyenlítés). Az elektromos berendezéseknek robbanásbiztosnak kell lenniük.

Az előírt légcserét általában mesterséges szellőztetéssel érik el. A mesterséges szellőztetés nagyobb légcserét és célzottabb légáramlást tesz lehetővé. A TRGS 510 2021-es új verziójával a mesterséges szellőztetést a levegőcsere sebességétől függetlenül szellőzés ellenőrző berendezéssel kell felszerelni.

Ha a festékellátó helyiségben a bevonóanyagokat emberek dolgozzák fel, a szellőzőrendszernek biztosítania kell a gázok, gőzök és köd foglalkozási expozíciós határértékeinek betartását. Ez általában csak mesterséges szellőztetéssel érhető el, amely biztosítja az oldószergőzök elszívását a keletkezés helyén. A DENIOS speciális elszívófülkét kínál a munkavállalók védelmére, amikor közvetlenül kezelik a veszélyes anyagokat. A hagyományos, ablakos laboratóriumi elszívófülkék ellentétben a DENIOS elszívófülkékkel ejectoros technológiát alkalmaznak. Akadálymentes, kényelmes és ergonomikus munkavégzést tesznek lehetővé. Intelligens légáramlási és elszívó rendszer helyettesíti az ablakot.

A DENIOS csatlakoztatásra kész műszakiraktárrendszere figyelembe veszi a robbanásvédelmi és szellőzési előírásokat, és minden berendezéssel előre összeszerelve kerül szállításra, hogy az üzembe helyezés gyorsan megtörténhessen.

Cikkek a robbanásvédelem témakörében

Tölt…

Eredmény és ügyfélelőnyök

Digitális megfigyelés

A lakkraktárban és a festékellátó helyiségben a légbefúvó rendszer felügyelete mellett a helyiség levegő hőmérsékletét is célszerű ellenőrizni. Hibák esetén automatikus üzenetet lehet küldeni a központi vezérlőrendszernek és az (üzemi) tűzoltóságnak.

A DENIOS connect megoldással a műszaki raktárrendszer olyan intelligens eszközzé válik, amely valós időben reagál a zavarokra, káreseményekre, és így megbízhatóan támogatja az üzem működést. A vonatkozó üzemi paraméterek hatékony állapotfigyelése biztosítja a sérülések optimális korai felismerését és hiba esetén a gyors reakcióidőt.

Szerviz a gyártótól

A rendszeres ellenőrzést, karbantartást és javítást jogszabály írja elő a veszélyesanyag-tároló használható állapotának megőrzése érdekében. Azok az üzemeltetők, akik nem tesznek eleget ezeknek a kötelezettségeknek, időnként magas bírságot és a biztosítási fedezet elvesztését kockáztatják kár esetén. A szolgáltatások végzéséhez - különösen az elektromos rendszereken, valamint tűz- és robbanásvédelmi berendezéseken - feltétlenül szükséges a kivitelező szakember megfelelő végzettsége. A DENIOS itt is a termék teljes életciklusa alatt tanúsított, teljeskörű szolgáltatást nyújtó gyártóként áll rendelkezésére. A DENIOS nemrégiben a régi rendszerek visszavételével és újrahasznosításával egészítette ki szolgáltatásait.

Mindezt egy kézből

A DENIOS műszaki raktárrendszerére vonatkozó komplett ajánlat előnyei, amelyeket lakkraktárként vagy festékellátó helyiségként előre összeszerelve és csatlakoztatásra készen szállítják, nyilvánvalóak:

 • A gyártó által tesztelt és tanúsított minőség.

 • Egy kapcsolattartó személy, aki az összes szolgáltatást lefedi – beleértve a tanácsadást és a szervizszolgáltatást is.

 • Minden törvényileg előírt védelmi intézkedést kielégít.

 • Jogi, tervezési és befektetési biztonság adott.

 • A műszaki raktárrendszer jóváhagyási igazolása felgyorsítja az engedélyezési folyamatot.

 • Az üzemeltető egyéni igényeinek figyelembe vétele.

Ezzel az ajánlattal az üzemeltetők gyorsan és rugalmasan reagálhatnak a kapacitásbővítésekre, és teljes biztonságban vann a befektetésük.

Vegye igénybe szaktanácsadásunkat!

Az ügyfélspecifikus tanácsadás, a szolgáltatások és a termékek sokszínűsége az erősségeink közé tartozik.

Tanácsadóink készséggel állnak rendelkezésére a telephelyén is!

Ingyenes szaktanácsadás 06 96 800 147

Hasonló bejegyzések

Tölt…
Menü
Bejelentkezés
Az Ön kosaraHozzáadva a kosárhoz
A kosárhoz
Szívesen adunk önnek tanácsot!

Hívjon minket, küldjön e-mailt: info@denios.hu, vagy töltse ki az űrlapot, és mi a lehető leghamarabb válaszolunk Önnek.

H – Cs: 8:00 – 17:00 | P 8:00 – 14:00