DENIOS GmbH Magyarországi Közvetlen Kereskedelmi Képviselete
Sarkantyú köz 5.
9021 Győr

Tel.: 06 96 800 147
Fax:  +43 6225-20533-44
E-mail: info@denios.hu
Internet: www.denios.hu

Károsanyag-gyűjtő kamrák tervezési tényezői

Ipari környezetben a károsanyag-gyűjtő kamrát az igényeknek megfelelően kell kialakítani. Ezért fontos pontosan meghatározni a szükségletet. A következő szakértői interjúban Sascha Mohe-val, a DENIOS szellőztetéstechnikai termékmenedzserével megtudhatja, mely tervezési tényezőket kell figyelembe venni.

Mr. Mohe, Ön a DENIOS SE légtechnikájáért/légtechnológiai rendszereiért felelős. Többek között munkaasztalokat és nyitott munkaállomásokat kínálnak. Milyen igényeket fednek le ezek a termékek?

Bárki, aki munkahelyén veszélyes anyagokkal foglalkozik, fokozott egészségügyi kockázatnak van kitéve. A munkavédelmi törvény előírja, hogy a veszélyeket mindig közvetlenül a forrásnál kell megszüntetni, illetve mérsékelni. Munkaasztalainkat ezért olyan ipari munkaterületeken alkalmazzuk, ahol a munkavállalót meg kell óvni a munkája során az egészségre ártalmas kibocsátásoktól. De munkapadjainkat gyógyszerészeti környezetben végzett tevékenységekre is használják, például porított CMR-anyagok áttöltésére. A DENIOS-nál a munkavállalók és a veszélyes anyagok légtechnikai elkülönítését, amelyet minden légtechnikai rendszerünk - azaz munkaasztalok és nyitott munkaállomások - megvalósítanak, a "légtechnikai rendszerek" kifejezés alatt foglaljuk össze.

STOP! Már tudta?

A kockázatértékelés részeként a munkavédelmi intézkedések kiválasztására az úgynevezett STOP elv érvényesül:

S (Substitution) Helyettesítés

T (Technische Maßnahmen) Műszaki intézkedések

O (Organisatorische Maßnahmen) Szervezeti intézkedések

P (Personenbezogene Maßnahmen) Személyes intézkedések
Az intézkedések sorrendje egyet jelent a fontossági sorrenddel. Egy műszaki megoldás, mint pl. károsanyag-munkaállomás nagyobb prioritást élvez az egyéni intézkedésekkel szemben, mint például a PPE viselése.

A munkavállalók védelme ezért meghatározó az Ön termékkörében. Mi a fontos a megfelelő rendszer kiválasztásakor?

Mindenekelőtt részletes igényelemzést kell végezni: Milyen anyagokat használnak? Mi a tényleges védelmi cél? Csak a szagok tiszta elszívása a környező helyiségek védelme érdekében, vagy az alkalmazottak szagérzékenysége miatt? A termék keresztszennyeződéstől való védelméről van szó, vagy a rendkívül aktív anyagokkal dolgozó munkavállaló tényleges védelméről? A követelményekről alkotott világos, közös kép elengedhetetlen egy olyan megoldás megvalósításához, amely minden fél számára megfelelő.

Ön minden ügyfélnek egyénileg ad tanácsot. A megoldás személyre szabott is? Gyártóként megadja a szükséges rugalmasságot?

Ez valóban így van. A légtechnikai rendszerek a DENIOS-nál a "Vario-Flow" márkanéven ismertek. Ezzel azt szeretnénk kifejezni, hogy különböző levegőtechnológiákkal és kialakításokkal változtatva tudunk alkalmazkodni az adott vásárlói folyamathoz: legyen szó vízszintes kiszorításos áramlásról, mint tiszta elszívóberendezésről, bevált ejektoros technológiás rendszerről vagy lamináris Downflow technológiás fülkéről. A Vario-Flow rugalmasságot jelent a robusztus ipari követelményekhez, valamint a nagy tisztaságú GMP munkaállomásokhoz való megoldásokhoz.

Milyen mértékben érinti a védőintézkedés a munkavállaló munkáját?

A hangsúly az ügyfél munkafolyamatán van. Szeretnénk a lehető legkevesebb befolyást gyakorolni az ügyfél munkafolyamatára, és megoldásunkat inkább támogatásként használni. Ezért alaposan megvizsgáljuk, hogyan és mivel dolgozunk. Például egy meglehetősen nagy beavatkozási felület fontos egy bizonyos folyamathoz, de nem különösebben fontos egy másik folyamathoz.

Mit kell figyelembe venni egy munkaasztal vagy egy nyitott munkaállomás tervezésénél?

Fontos, hogy az ügyfél előre átgondolja: mennyi helyre van szükségem a tényleges folyamathoz? Milyen szerelvényekre pl. konnektorok, víz stb. lesznek telepítve? Ha állandó munkahelyről van szó, ahol a munkavállalónak a lehető legkényelmesebben kell dolgoznia, akkor olyan szempontokat kell figyelembe venni, mint az ergonómia, a beépített alkatrészek elhelyezkedése, a világítás és a zajszint. Emellett fontos, hogy az ügyfél tudja, hogy néha jelentős mennyiségű levegővel dolgozunk. Mit csináljunk az elszívott levegővel? Lehet-e ezt szűrni és tisztán visszavezetni, vagy az elszívott levegőt kifelé irányítjuk biztonságos helyre - és ha igen, hol és hogyan történik ez? Az energiahatékonyság témája minden bizonnyal itt is aktuális.

Vannak-e olyan jogi előírások, amelyeket be kell tartani?

Elvileg az ügyfél, mint munkáltató köteles megfelelő kockázatértékelést végezni azokon a munkaterületeken, ahol a munkavállalók veszélyes anyagokat kezelnek. Ez alapján beállítható a munkaasztal vagy a nyitott munkaállomás konfigurációja. Ezért mindig azt javaslom, hogy a tervezési folyamat során a lehető legtöbb belső és külső érintettet vonják be a megbeszélésbe. A hatóságoknak és a szakmai szövetségeknek néha más elképzeléseik vannak a munkavédelemről, mint a belső szakembereknek. A jogalapok többek között a biztonsági adatlapokból és a Veszélyes anyagok kezelésének műszaki szabályaiból (német TRGS) származnak. A TRGS 400 „Veszélyes anyagokkal végzett tevékenységek kockázatértékelése” itt meghatározó. Például, ha rákkeltő veszélyes anyagokkal foglalkozunk, a TRGS 410 jó tájékozódási lehetőséget biztosít az A vagy E porral végzett tevékenységek tekintetében (TRGS 504). Munkáltatóként tisztáznom kell, hogy milyen anyagokat használnak a cégemben, és meg kell adni, hogy milyen magas például a megengedett legnagyobb foglalkozási expozíciós határérték (TRGS 900) vagy az OEL/OEB határértékek. A gyógyszerszektorban a GMP ("Good Manufacturing Practice") vagy az FDA („Food and Drug Administration“) megfelelőség témája természetesen megkerülhetetlen az üzem tervezésénél, és különösen itt kell az illetékes felügyeleti hatóságokat már a projekt korai szakaszában bevonni.

Van-e különös jelentősége a robbanásvédelem (EX védelem) témakörnek?

A robbanásveszély felmérésének kulcskérdése a következő: Kialakulhat-e robbanásveszélyes légkör egy óránként több száz légcserével működő rendszerben? A vásárlók itt nagyon eltérően érvelnek, és eltérő értékelési elveket is alapul vesznek, például a felhasznált veszélyes anyag mennyiségének mérlegelésekor. Például a robbanásvédelem gyakran nem probléma a laboratóriumi munkahelyek elszívószekrényeinél a laboratóriumokban felhasznált mennyiségek miatt. Elvileg minden rendszerünket felszerelhetjük robbanásvédelemmel. A megfelelő tervezés alapját az üzemeltető robbanásvédelmi dokumentuma képezi.

Tehát széles termékskálát kínálnak. Hogyan tud az ügyfél eligazodni?

Valójában a rendszerek általában moduláris komponensek összeállításán alapulnak. Így ritkán fordul elő, hogy egy adott terméket, például egy munkaasztalt, ugyanabban a változatban adunk el két különböző cégnek. Ezért kiemelten fontosnak tartjuk a vevővel való kezdettől fogva szoros együttműködést és a folyamatos tanácsadást annak érdekében, hogy az ügyfél a lehető legjobban elégedett legyen. Szabványos rendszereket is kínálunk laboratóriumi alkalmazásokhoz.

Az Ipar 4.0 idején – mennyire hálózatba kapcsoltak a DENIOS megoldásai?

Évek óta nagyon gyakran használunk olyan felügyeleti eszközöket, mint az elszívott levegő vagy a befúvott levegő felügyelete, a szűrők nyomáskülönbségmérése vagy a hibaüzenetek. Az elmúlt években megnövekedett követelmények a hibaüzenetek, a felhasználói viselkedés, a karbantartás stb. A DENIOS felhő alapú megoldást (DENIOS connect) fejlesztett ki, hogy támogassa az ügyfeleket a műszaki raktárrendszerek és elszigetelési megoldások megfelelő és hatékony működésében. A DENIOS connect egyetlen felhasználóbarát alkalmazásban egyesíti a tesztelési, karbantartási és dokumentációs kötelezettségeket. A javasolt éves karbantartás a terméken látható, és mostantól kényelmesen megrendelhető közvetlenül az alkalmazáson keresztül. Ily módon olyan holisztikus megoldási koncepciót kínálunk az ügyfélnek, amely magában foglalja a megbízható működést.

DENIOS Technikum: Ha a tanácsadás a legfontosabb, hogyan kérheti az ügyfél ezt a tanácsot?

Számos lehetőség van itt. Először is, a DENIOS www.denios.hu weboldala jó áttekintést nyújt széles termékválasztékunkról. Az érdeklődők kérésüket a DENIOS-hoz intézhetik az űrlapon vagy e-mailben, vagy telefonon is kaphatnak első tanácsadást. Szakmailag képzett kollégáink készséggel állnak nyújtanak tanácsadást a helyszínen is. Igényfelmérést személyes találkozás keretében, lehetőség szerint közvetlenül a tervezett helyszínen végeznek. Ez zökkenőmentes folyamatot és igény szerinti ajánlatot tesz lehetővé. Ha egy ügyfél vagy érdeklődő meg szeretne győződni rendszereink működéséről és minőségéről, a Bad Oeynhausen-i központban található új légtechnikai műszaki központunk bármikor elérhető a túrákra. Megbeszélés szerint tesztekre, mérésekre is.

Vegye igénybe szaktanácsadásunkat!

Az ügyfélspecifikus tanácsadás, a szolgáltatások és a termékek sokszínűsége az erősségeink közé tartozik.

Tanácsadóink készséggel állnak rendelkezésére a telephelyén is!

Ingyenes szaktanácsadás 06 96 800 147

Hasonló bejegyzések

Tölt…
i

Az ezen az oldalon található szakmai információkat gondosan, legjobb tudásunk és meggyőződésünk szerint állítottuk össze. A DENIOS GmbH mindazonáltal semmiféle garanciát vagy felelősséget nem vállal, legyen az akár szerződéses, kártérítéses, akár bármilyen más módon, az aktualitás, a teljesség és a helytállóság szempontjából - sem az olvasóval, sem harmadik féllel szemben. Az információ és a tartalom saját vagy harmadik fél céljaira történő felhasználása ezért saját felelősségére történik. A helyi és a jelenleg hatályos jogszabályok betartandóak.

Menü
Bejelentkezés
Az Ön kosaraHozzáadva a kosárhoz
A kosárhoz
Szívesen adunk önnek tanácsot!

Hívjon minket, küldjön e-mailt: info@denios.hu, vagy töltse ki az űrlapot, és mi a lehető leghamarabb válaszolunk Önnek.

H – Cs: 8:00 – 17:00 | P 8:00 – 14:00