DENIOS GmbH Magyarországi Közvetlen Kereskedelmi Képviselete
Sarkantyú köz 5.
9021 Győr

Tel.: 06 96 800 147
Fax:  +43 6225-20533-44
E-mail: info@denios.hu
Internet: www.denios.hu

Innovatív, moduláris vegyszertároló épült Tübingenben

„Csak tegyük meg az első lépést!” Ez a hitvallása Günther Schätzle-nek, a tübingeni CHT Germany GmbH üzemmérnöki termelési és logisztikai vezetőjének, mely egy speciális vegyi anyagokkal foglalkozó globálisan működő cégcsoport németországi vállalata. A CHT-nál eltöltött közel 20 éves munkaviszonya alatt megszilárdult számára a siker koncepciója: az új bevezetések szekvenciális megközelítése és a moduláris koncepciókon alapuló rugalmas kiigazítások minden területen – más szóval: lépésről lépésre kipróbálva, hogy mi működik a maximális mozgástér kihasználásához, hatékonyan megbírkózva a kihívásokkal.

Ez a megközelítés most ismét bevált egy nagy projekt esetében.

Törvényi követelmények, mint kihívás

A vegyipari vállalatoknak összetett és olykor egymásnak ellentmondó szabályozási követelményekkel kell szembenézniük, amikor nagy mennyiségű különböző veszélyes anyagok tárolásáról van szó. A veszély mértékétől és a tárolt mennyiségtől függően ennek megfelelően komplex védekezési intézkedéseket kell tenni. Különféle veszélyes anyagok esetén mindig ellenőrizni kell, hogy megengedett-e a közös tárolás. A tűz- és robbanásveszélyt gondosan mérlegelni kell és figyelembe kell venni a tűzvédelmi koncepcióban. A jóváhagyási folyamat általában megerőltető és hosszadalmas.

A CHT-csoport törzsüzeme Dußlingenben, Tübingen közelében, 50 000 tonna speciális vegyszert állít elő vásárlói számára a világ minden tájáról. A telephelyen több ezer tonna veszélyes anyagot tárolnak. Az üzemre ezért a rendkívüli eseményekről szóló rendelet kiterjesztett kötelezettségei és a hatósági speciális ellenőrzés vonatkozik.

A szokásos eljárástól eltérő építési projekt

A CHT Csoport termékei egyre összetettebbé és ügyfélspecifikusabbá válnak, ezért nagyon fontos a legkülönfélébb veszélyes anyagok rugalmas és biztonságos tárolása. Ugyanakkor az ilyen anyagok tárolási előírásainak végrehajtása egyre bonyolultabbá válik. A helyzetet tovább rontja a nyersanyagpiacon tapasztalható növekvő ellátási bizonytalanság. A CHT Csoport logisztikáját ezért hatékonyan és rugalmasan kell megtervezni, ehhez sürgősen szükség volt egy további veszélyes anyagok tárolására szolgáló tároló létesítésére a telephelyen.

E feladatok teljesítése érdekében Günther Schätzle egy moduláris koncepcióra támaszkodott. Ennek során nem az iparágban megszokott megközelítést választotta – egy másik nagy, nyitott polcokkal rendelkező raktár felépítését. "Túl rugalmatlanok, a hatósági követelmények és az építési költségek túl magasak, a projekt időtartama túl hosszú" - hangzott el a következtetés.

2020 tavaszán Günther Schätzle a DENIOS-t, a veszélyes anyagok biztonságos tárolásának szakértőit ​​hozta a fedélzetre. Egy éves műszaki és kereskedelmi tervezési fázis után a CHT és a DENIOS megkezdte a közös projektet, amely a 30 tárolómodul szállítása mellett a rendszeradatok digitális távfelügyeletét is tartalmazza. A projekt öt kulcspontját a Company4 ipari építőipari szakemberekkel közösen fogalmaztuk meg: biztonság, rugalmasság, modularitás, energia önellátás, digitalizálás.

A tároló modulok speciális betonalapzaton állnak, szivárgásmentes tálcaként kialakítva. A teljes konstrukció padlóval, tároló modulokkal és tetővel minden előírásnak megfelel, beleértve a 3. földrengési zónában, Európa legmagasabb kategóriájában lévő rendszerek kiépítését is.

Végső szállítás és összeszerelés

Az építkezés ideje alatt a DENIOS már szállította a CHT-nek az első tárolómodulokat a megszakítás nélküli átmeneti tárolás érdekében. A fennmaradó rendszerek végső leszállítása és a végső összeszerelés zökkenőmentesen és gyorsan megtörtént 2021. november elején. A 30 tárolómodult három héten belül felállítottuk. Erről rövid összeállítást készítettünk, melyet megtekinthet a videóban.

Ezután elkészült a teljes raktárterület tetőfedésére szolgáló áthidaló acélkonstrukció, az összes tárolórendszer elektromos ellátásának és az adathálózatnak a biztosítása a házon belüli folyamatirányító rendszerrel, valamint a helyhez kötött oltórendszer kiépítése. A tetőn elhelyezett fotovoltaikus rendszer biztosítja a teljes rendszer energia-önellátó működését.

Az összes tárolómodul maximális biztonsága és rugalmassága

Minden egyes tárolómodul külön-külön tűzvédelmi technológiával van felszerelve, és a TRGS510 szerint minősített, és megfelelően méretezett a helyi szél-, hó- és földrengésterheléshez. Ezek az F 90/REI 90 típusú, 90 perces tűzvédelmi raktárkonténerek és a tűzvédelmi paneles, szigetelt veszélyesanyag-tárolók, amelyek költséghatékonyan és helytakarékosan egymással koordinálva, a tűzvédelmi távolságok figyelembevételével állíthatók fel.

Günther Schätzle-t többször is megkérdezték, hogy a különböző típusú modulok miért vannak felváltva, és miért nem méret szerint rendezve; ez nem néz ki jól! "Ez a trükk az egészben. Az előírások betartásával kétszer annyi raklap tárolható, mint amennyi ilyen területen általában lehetséges lenne!" Günther Schätzle külön kiemeli az új veszélyesanyag-tároló további rugalmasságát:

Minden egyes tárolómodul külön tárolóterület a veszélyes anyagokra vonatkozó jogszabályok szerint. A modulonkénti tárolási osztályokat bármikor módosíthatjuk. Ez egy rendkívül rugalmas koncepció, és megadja nekünk a szükséges szabadságot, amikor a raktárt a TRGS 510 által ismert összes tárolási osztályokkal látjuk el.

Günther Schätzle, üzemmérnöki termelési és logisztikai igazgató, CHT Németország

A gyártó DENIOS rendelkezik egy általános építésfelügyeleti engedéllyel a DIBt-től minden tárolóegységre - a vízszennyező anyagok kezelésére szolgáló rendszerekről szóló német rendelet (AwSV) szerinti vízvédelmi alkalmasság és a tűzvédelmi alkalmasság igazolására. Ezenkívül minden rendszer fel van szerelve a SpillGuard® connect digitális szivárgásjelző rendszerrel, amely keskeny sávú IoT-n keresztül továbbítja az adatokat egy DENIOS felhőalkalmazásba, és ott elérhetővé teszi azokat az ügyfél számára, hogy visszakereshesse. A CHT a felhőadatokat MTP adatformátumba* konvertálja, és saját folyamatvezérlő rendszerében használja fel állapotfigyelésre.

Az egész rendszer a legmagasabb szintű biztonságot nyújtja, ami nemcsak a TÜV-öt nyűgözte le. Az építési projekt felelős jóváhagyó hatósága a biztonsági koncepciót is előremutatónak értékelte az iparág számára, és rekordidő alatt jóváhagyta a projektet.

Meggyőző előnyök és példaértékű karakter

A nagyszámú, egymástól elválasztott tárolómodulnak köszönhetően a CHT mostantól széleskörű tárolási kapacitással rendelkezik. A kisebb tárolóegységekben sokkal jobban betarthatók az anyaghoz kötődő küszöbmennyiségek, és sokkal gyorsabban végrehajthatók az ingadozó igények miatti kiigazítások. „Az előnyei teljesen meggyőzőek!” – állapítja meg Günther Schätzle. Az ő szemszögéből a projekt minta az egész vegyipar számára, és az európai telephelyek biztosítását szolgálja.

Megjegyzés:

A CHT szinergikusan összekötötte az építési projektet egy IIoT/automatizálási projekttel, amely magában foglalja a gyártó által biztosított jel- és vezérlési adatok innovatív integrálását az ügyfél folyamatirányító rendszerébe. A DENIOS szivárgásjelző rendszer SpillGuard® connect jeladatait alkotóelemként az OPC UA-képes folyamatadat-rendszereken MTP adatformátumok használatával egyesítik más rendszerelemekből származó adatfolyamokat, gyártótól függetlenül.

*MTP = Module Type Package, VDI 2658 szerinti modul típusú csomag. Részletes projektjelentés külön következik.

Hasonló termékek megtekintése

Tűzvédelmi raktárkonténerek

A DENIOS tűzvédelmi raktárkonténerek kétoldali megbízható T 90 (REI 90) tűzvédelmet kínálnak. Használja ki a tűzvédelmi raktárak ellenőrzött biztonságának előnyeit!

A választékhoz

Felszereltségek veszélyesanyag-tárolóhoz

Tekintse meg a felszereltségi lehetőségeket a veszélyesanyag-tárolókhoz, a tűzvédelmi raktárkonténerekhez, valamint a peroxid- és lítium-ion akkumulátorok tárolókhoz.

A választékhoz

Vegye igénybe szaktanácsadásunkat!

Az ügyfélspecifikus tanácsadás, a szolgáltatások és a termékek sokszínűsége az erősségeink közé tartozik.

Tanácsadóink készséggel állnak rendelkezésére a telephelyén is!

Ingyenes szaktanácsadás 06 96 800 147

Hasonló bejegyzések

Tölt…
Menü
Bejelentkezés
Az Ön kosaraHozzáadva a kosárhoz
A kosárhoz
Szívesen adunk önnek tanácsot!

Hívjon minket, küldjön e-mailt: info@denios.hu, vagy töltse ki az űrlapot, és mi a lehető leghamarabb válaszolunk Önnek.

H – Cs: 8:00 – 17:00 | P 8:00 – 14:00