DENIOS GmbH Magyarországi Közvetlen Kereskedelmi Képviselete
Sarkantyú köz 5.
9021 Győr

Tel.: 06 96 800 147
Fax:  +43 6225-20533-44
E-mail: info@denios.hu
Internet: www.denios.hu

A tolóajtókkal ellátott tűzvédelmi rendszer 120 percig tűzálló

Másfél éves projektidő után a DENIOS a világon elsőként teljesítette az EN 13501 európai tűzvédelmi szabvány szerinti, tolóajtóval felszerelt tűzvédelmi raktárkonténer 120 perces tűzvédelmi tesztjét. A GIT SECURITY, a Wiley tudományos kiadó vezető szaklapja, amely minden biztonsággal kapcsolatos témával foglalkozik, Carsten Heumannt, a DENIOS értékesítési műszaki felügyelőjét kérdezte a részletekről.

GIT SECURITY: Heumann úr, Ön bemutatott egy tűzvédelmi raktárt tolóajtóval. Mik a termék különleges tulajdonságai?

Carsten Heumann: RFP SD tűzvédelmi rendszerünk mindkét oldalon teleszkópos tolóajtóval rendelkezik, amelyek (tűz esetén is) automatikusan záródnak. Ezen túlmenően, az EI1 60, EI2 90 és EI2 120 szabványokkal megfelelünk a különböző európai piaci követelményeknek. A piacon jelenleg kapható tolóajtók nem felelnek meg ezeknek a követelményeknek. Ezért döntöttünk úgy, hogy mi magunk fejlesztjük a tűzvédelmi tolóajtókat, és az EN 16034 szabvány szerinti DENIOS-t mint ajtókat/kapukat gyártó céget tanúsítjuk. A legszigorúbb európai REI 120-as tűzvédelmi besorolást igazoló tanúsítvány megszerzése érdekében a teljes raktárrendszerre, beleértve a tolóajtókat is, valódi tűztesztek sorozatát végeztük el. A tesztelési folyamat során fokozatosan javítottuk az általános konstrukciót, és végül átmentünk a több mint 120 perces tűzteszten. Ez eddig egyetlen más tűzvédelmi rendszer gyártónak sem sikerült. Az egyik kihívás, hogy a rendszer 100%-os védelmet nyújtson tűz esetén, a mozgó alkatrészeinek mérete ellenére. Többtagú, sok éves tapasztalattal rendelkező projektcsapatunk minden konstruktív részletet megoldott.

Pontosan milyen előnyöket kínál a termék?

Carsten Heumann: A tolókapukkal ellátott RFP SD tűzvédelmi raktárkonténer 50%-kal nagyobb tárolókapacitást kínál a 180 fokos nyílóajtós tűzvédelmi rendszerekhez képest, amelyeket általában a 3 x 3 m-es maximális szabványos méret (BRM) korlátoz. Az RFP SD tűzvédelmi teleszkópos tolóajtói lényegesen nagyobbak. Az elektromos meghajtás és a távirányító használata az árut gyakori rakodásának kényelmét is növelheti. A targoncavezetőnek többé nem kell elhagynia a targoncát az ajtó kinyitásához és zárásához. Ez jelentős előrelépés az ergonómia és a munkabiztonság terén. Vannak olyan ügyfelek is, akik a tűzvédelmi rendszereket a szabadban, szeles zónákban (pl. a vízpart közelében) használják. Ott is vannak előnyei a teleszkópos tolóajtó használatának. Tűzvédelmi rendszereink kiváló védelmet nyújtanak a korrózió ellen is, mivel az acélváz és a két kármentő tálca teljesen horganyzott alapanyagból készül, és emellett kiváló minőségű festékkel van bevonva.

Mely piacokra alkalmas a termék?

Carsten Heumann: Nemcsak a nemzeti építésjogi követelményekkel rendelkező német piacra koncentrálunk, hanem Európa összes többi országára is. A DENIOS az USA-ban és Kínában is képviselteti magát gyártó telephelyekkel. Mivel a tűzvédelmi követelmények nemzetközileg nem egységesítettek, termékünk variálható, hogy megfeleljen a különböző hatósági követelményeknek. Ugyanakkor magas szintű nemzetközi szabványosítást értünk el a termékkel, hogy elsajátítsuk ezt a komplexitást. Az egész Európában érvényes tűzvédelmi tanúsítványok megszerzése érdekében minden tűzvédelmi rendszerünket a legszigorúbb előírások szerint teszteljük az EN 13501-2 REI 120 szabványnak megfelelően. Gyártóként és piacvezetőként ez alátámasztja műszaki raktárrendszereink magas színvonalát.

Mire kell figyelnem tűzvédelmi raktárt vásárlása esetén Németországban?

Carsten Heumann: Németországban a veszélyesanyag-tárolóknak, amelyekre a TRGS 510 szerint 90 perces tűzállóságot (F 90) írnak elő, 90 perces tűzterhelést kell elviselniük belülről vagy kívülről, ha biztonsági távolság betartása nélkül vannak telepítve. Tűzvédelmi raktárkonténereink kettős vázszerkezetűek. Ha belül tűz van, a raktárrendszer külső tartókerete biztosítja a szükséges támasztást. Ha kint ég, fordítva. Ezeket a feltételezéseket minden DENIOS tűzvédelmi raktárkonténer-termékcsalád esetében egy hivatalos "bejelentett szervezet" teszteli és igazolja valós tűzviszonyok között. Az egyfalú, EI 90 tűzvédelmi panelekből álló acélszerkezetek nem felelnek meg ennek a követelménynek, ezért nem felelnek meg a 90 perces (F 90) tűzvédelmi tesztnek.

Mely felhasználók számára alkalmas a termék - és milyen kivitelben, méretben stb. lesz elérhető az új tűzvédelmi rendszer?

Carsten Heumann: A termék olyan felhasználók számára alkalmas, akik nagyobb mennyiségű veszélyes anyagot tárolnak korlátozott helyen, és akiknek a tárolási osztályok (TRGS 510 szerint) vagy a vagyonbiztosító követelményei miatt tűzállóan (90 perces) körülhatárolt, elkülönített tárolást kell fontolóra venniük. A korábban ismert, szárnyas ajtós bejárható és polcos tűzvédelmi rendszereken kívül az RFP 815.30 SD tolóajtós tűzvédelmi rendszer 12 db IBC tárolókapacitással lesz elérhető. A berendezés döntő szerepet játszik az egyedi termékkonfigurációban. Legyen szó például más tűzvédelmi intézkedésekről, mint pl. B. Tűzoltó rendszerekre van szükség, hogyan kell kialakítani a klíma- és szellőztetési technológiát, van-e értelme az állapotfigyelésnek stb. - ezek a kérdések tisztázódnak a tapasztalt DENIOS tanácsadóval folytatott személyes beszélgetés során, és személyre szabott megoldáshoz vezetnek.

SD mint „Sliding Doors“-"tolóajtók"

A DENIOS új fejlesztésbe kezdett a már kialakult RFP tűzvédelmi polcos raktárkonténereken: a gyártó a korábban szabványos szárnyas ajtókat tolóajtókra cserélte, amelyek most RFP SD („Sliding Doors”-tolóajtók) elnevezéssel kerültek a szolgáltatások körébe. Ezt a rendszert a franciaországi Efectis Intézetben minősítették kiterjedt tűzvizsgálatok keretében, amelyek során az ajtók tűzállóságát a válaszfallal (E=téralzáró) és szigeteléssel (I=hőszigetelés) tesztelték. A teszttel három EN 13501 szerinti tűzállósági osztályt teszteltek és teljesítettek: EI1 60, EI2 90 és EI2 120.

„Ez egy fontos mérföldkő raktárdszereink történetében. Nagy örömünkre szolgál, hogy most egy olyan termék is elérhető az európai piacon, amely végre egyesíti a tűzvédelem, a biztonság és a kényelem előnyeit” – mondja Holger Stenbrock, a DENIOS raktárdszerek részlegének innovációs vezetője. Az európai piaci bevezetés 2020 decemberében, a német piacon pedig idén tavasszal kezdődik. A szabadalmaztatás megtörtént.

Vegye igénybe szaktanácsadásunkat!

Az ügyfélspecifikus tanácsadás, a szolgáltatások és a termékek sokszínűsége az erősségeink közé tartozik.

Tanácsadóink készséggel állnak rendelkezésére a telephelyén is!

Ingyenes szaktanácsadás 06 96 800 147

Hasonló bejegyzések

Tölt…
i

Az ezen az oldalon található szakmai információkat gondosan, legjobb tudásunk és meggyőződésünk szerint állítottuk össze. A DENIOS GmbH mindazonáltal semmiféle garanciát vagy felelősséget nem vállal, legyen az akár szerződéses, kártérítéses, akár bármilyen más módon, az aktualitás, a teljesség és a helytállóság szempontjából - sem az olvasóval, sem harmadik féllel szemben. Az információ és a tartalom saját vagy harmadik fél céljaira történő felhasználása ezért saját felelősségére történik. A helyi és a jelenleg hatályos jogszabályok betartandóak.

Menü
Bejelentkezés
Az Ön kosaraHozzáadva a kosárhoz
A kosárhoz
Szívesen adunk önnek tanácsot!

Hívjon minket, küldjön e-mailt: info@denios.hu, vagy töltse ki az űrlapot, és mi a lehető leghamarabb válaszolunk Önnek.

H – Cs: 8:00 – 17:00 | P 8:00 – 14:00