DENIOS GmbH Magyarországi Közvetlen Kereskedelmi Képviselete
Sarkantyú köz 5.
9021 Győr

Tel.: 06 96 800 147
Fax:  +43 6225-20533-44
E-mail: info@denios.hu
Internet: www.denios.hu

Gázpalackok biztonságos kezelése

A gázpalackokat sok vállalat naponta használja. Sokszor ki vagyunk téve annak a tévedésnek, hogy használatuk ártalmatlan, hiszen a gázpalackokat bárki használhatja a magánszférában anélkül, hogy biztonsági ismereteit igazolnia kellene. Mindazonáltal minden egyes alkalmazásnál körültekintően kell eljárni, mert a gázpalackok kezelésében fellépő hibák pusztító következményekkel járhatnak. Ezért a mindennapi munkáfolyamatok során történő gázpalackok kezelésénél be kell tartania néhány biztonsági előírást, és tájékoztatnia kell az alkalmazottakat is.

Biztonságos munkavégzés gázpalackokkal

Általánosságban elmondható, hogy a vállalatánál a gázpalackok használatára vonatkozó biztonsági intézkedéseket és előírásokat a korábbi kockázatértékelése alapján kell meghatároznia. Mindazonáltal itt van néhány általános megjegyzés: A biztonsági adatlap, amelyet az Ön gázszolgáltatója biztosít, minden fontos információt tartalmaz a gázok biztonsággal kapcsolatos tulajdonságairól és megjegyzéseket a speciális biztonsági intézkedésekről. Rendszeresen és megfelelő mértékben oktassa a dolgozókat a sűrítettgáz-palackok működéséről, az egyes veszélyekről és a balesetek, üzemzavarok esetén teendő intézkedésekről. Különös óvatosság és odafigyelés szükséges, különösen az palackcsere során. Használat előtt például fel kell venni az előírt egyéni védőfelszerelést (PPE), és ha van, be kell kapcsolni az elszívó készüléket. Lehetőség szerint megfelelő természetes szellőzésről is gondoskodni kell.

A palack használata vagy cseréje előtt győződjön meg arról, hogy a megfelelő gázpalackot csatlakoztatta, és vegye figyelembe a tartalom konkrét anyagtulajdonságait. Rendszeresen ellenőrizze a vezetékeket és tömlőket, hogy nem sérültek-e, és győződjön meg arról, hogy minden csatlakozás szorosan el van-e zárva. A tömlők későbbi sérülésének elkerülése érdekében ügyeljen arra, hogy ne súrlódnak a sarkokhoz és a szélekhez, és ne haladjanak át olyan közlekedési útvonalakon, ahol áthajthatnak. Az oxigénhez való szerelvények, tömlők és szerszámok mindig zsír-, olaj- és szennyeződésmentesek legyenek, különben fennáll az öngyulladás veszélye. A munkahelyen is biztosítsa a gázpalackot leesés ellen, és hosszabb munkaszünet esetén zárja el a palack szelepeit.

Mit kell figyelembe venni a gázpalackok szállítása során?

Tudta, hogy egy gázpalack tömege meghaladja a 70 kg-ot? Ez sérülésveszélyt jelent, amelyet nem szabad alábecsülni – különösen szállítás közben. Nem csak a gázpalack szakszerűtlen kezelése okozhat sérüléseket. Szállítás közben a gázpalack sérülésének veszélye is jelentősen megnő. Leesés esetén például a gázpalack leggyengébb pontja, a szelep leszakadhat, és a nyomás alatt lévő tartalom hirtelen kiszabadulhat. A gázpalackok így valódi lövedékekké válhatnak, amelyek akár betonfalakon is áthatolhatnak. Ezért elengedhetetlen bizonyos biztonsági követelmények betartása, amikor gázpalackokat kell szállítani. Általánosságban elmondható, hogy a gázpalackokat csak csavarozott szelepsapkával szabad szállítani, és szállítás közben védeni kell a gázpalackokat a túlzott hőhatástól, hogy elkerülje a nyomásnövekedést a palackban.

Gázpalackok szállítása a cég területén

Először itt se felejtse el felvenni a megfelelő PPE-t (pl. védőcipőt és védőkesztyűt). Gázpalackok szállítása során azok lökése, a dobása és a fektetve gurítása abszolút tabu. Általánosságban elmondható, hogy a gázpalackokat nem szabad kézben vinni, és állva sem szabad gurítani. Használjon helyette gázpalack szállító kocsikat és - szállító állványokat. Ezek a professzionális szerszámok különösen ajánlottak a rendszeres tevékenységekhez, és számos biztonsági funkcióval rendelkeznek, amelyek megakadályozzák a gázpalackok felborulását, elgurulását és tárgyakba ütközését szállítás közben. Ha a gázpalackot más emeletre kell szállítani, soha nem tartózkodhatnak emberek és gázpalackok együtt a liftben. A gázpalackokat csak akkor szállítsa daruval, ha kalodában vannak. Erre a célra speciális, daruzható gázpalack kalodákat kínálunk webáruházunkban. Széles kínálatunkban gázpalackos kocsikat és targoncákhoz vagy raklapemelőkhöz való szállítóállványokat is talál.

Gázpalackok szállítása közúton

A gázpalackok közúti szállítása során be kell tartani az ADR (Veszélyes Áruk Nemzetközi Közúti Szállításáról szóló Európai Megállapodás) előírásait. Szállítás előtt tájékozódjon az anyagai szállítási egységenkénti maximálisan megengedett összmennyiségeiről (mentességi határértékekről). Az egyéb veszélyes árukkal való vegyes rakodásra vonatkozó rendelkezéseket is be kell tartani.

Ha az Ön által szállított mennyiség a mentességi határ alatt marad, a következő elvek érvényesek:

 • Csak szelepvédelemmel ellátott (pl. védőkupakos) tömített gázpalackok szállítása
 • A csomagokat tilos kinyitni
 • Az előírt jelölés és címkézés rögzítése
 • Vigyen magával tűzoltó készüléket
 • Rakodás lehetőleg nyitott vagy szellőző járművekben
 • Tűz és nyílt láng használata tilos
 • A rakodási munka során dohányozni tilos
 • Az élelmiszerekre, luxuscikkekre és állati takarmányokra vonatkozó óvintézkedések betartása mérgező gázok esetén
 • Sérülés elleni védelem megfelelő rakományrögzítéssel
 • Szállítási okmány magánál tartása
 • A járművezető utasítása
 • A járműnek és a vezetőnek meg kell felelnie a vonatkozó előírásoknak (üzem- és közlekedésbiztonság, felszereltség)

A fent felsorolt ​​alapelvek a tisztítatlan üres gázpalackok szállítására is vonatkoznak. Ebben az esetben a fuvarokmányon a csomagokon eltérő információkat kell feltüntetni.

A mentességi határérték túllépése esetén további speciális előírásokat kell betartani:

 • Vigyen magával két tűzoltó készüléket
 • Kiegészítő védőfelszerelés szükséges
 • A sofőrnek ADR bizonyítványra van szüksége
 • A szállítóegységet és adott esetben a csomagokat (ha konténereket használnak) külön meg kell jelölni
 • Különleges óvintézkedések vonatkoznak a megállásra, parkolásra, be- és kirakodásra
 • Szükség esetén a járművek felügyelete
 • Vigyen magával fényképes igazolványt a jármű személyzetének minden tagja számára
 • A mérgező gázokra vonatkozó speciális előírások betartása
 • Szeszes italok vagy egyéb, szolgálati tevékenységet befolyásoló anyagok fogyasztásának tilalma
Szívesen adunk Önnek tanácsot!

Akár telefonon, e-mailben, vagy személyesen a telephelyén - örömmel segítünk és tanácsot adunk Önnek. Lépjen kapcsolatba velünk!

Ingyenes szaktanácsadás 06 96 800 147

Hasonló bejegyzések

Tölt…
i

Az ezen az oldalon található szakmai információkat gondosan, legjobb tudásunk és meggyőződésünk szerint állítottuk össze. A DENIOS GmbH mindazonáltal semmiféle garanciát vagy felelősséget nem vállal, legyen az akár szerződéses, kártérítéses, akár bármilyen más módon, az aktualitás, a teljesség és a helytállóság szempontjából - sem az olvasóval, sem harmadik féllel szemben. Az információ és a tartalom saját vagy harmadik fél céljaira történő felhasználása ezért saját felelősségére történik. A helyi és a jelenleg hatályos jogszabályok betartandóak.

Menü
Bejelentkezés
Az Ön kosaraHozzáadva a kosárhoz
A kosárhoz
Szívesen adunk önnek tanácsot!

Hívjon minket, küldjön e-mailt: info@denios.hu, vagy töltse ki az űrlapot, és mi a lehető leghamarabb válaszolunk Önnek.

H – Cs: 8:00 – 17:00 | P 8:00 – 14:00