DENIOS GmbH Magyarországi Közvetlen Kereskedelmi Képviselete
Sarkantyú köz 5.
9021 Győr

Tel.: 06 96 800 147
Fax:  +43 6225-20533-44
E-mail: info@denios.hu
Internet: www.denios.hu

EN 14470-1: Ez áll rajta – erre képes a biztonsági szekrény

Aki gyúlékony folyadékot szeretne a munkaterületen tárolni, az nem kerülheti el az EN 14470-1 szerinti biztonsági tárolószekrényeket. Az európai szabvány 2004 óta van érvényben, és 2004 októberéig nemzeti szabvány státuszt kellett adni neki. Az EN 14470-1 szabályozza a munkahelyiségekben gyúlékony folyadékok tárolására szolgáló tűzálló biztonsági szekrények szerkezeti követelményeit és vizsgálati feltételeit. Ha a DENIOS termékcsalád tűzvédelemmel ellátott biztonsági szekrénye mellett dönt, biztos lehet benne, hogy az EN 14470-1 szabvány szerint típusvizsgált, és minden vonatkozó követelménynek megfelel. De mit is mond pontosan az EN 14470-1, és milyen terhelésvizsgálaton kell átmennie egy veszélyes anyagokat tartalmazó szekrénynek ahhoz, hogy nagyobb biztonságot nyújthasson az Ön cégében? Ezeket összefoglaltuk Önnek!

Biztonság extrém helyzetekben is

A gyúlékony folyadékokat – ideértve például az oldószereket, kenőanyagokat, lakkokat és festékeket – széles körben használják a gyakorlatban. Bizonyos körülmények között azonban gyúlékony keveréket képezhetnek a levegővel. Szigorúan véve nem maga a folyadék veszélyes, hanem az általa kibocsátott gázok és gőzök. Ha külső hő hatására eléri a lobbanáspontot és gyorsan begyulladhat. A veszélyhelyzetből ítélve szinte felelőtlenség lenne gyúlékony folyadékokat a munkavégzés helyén védelem nélkül tárolni. Ahol az emberek tartózkodnak és dolgoznak, a veszélyt minden áron ki kell zárni.
Az európai szabvány leírja a gyúlékony folyadékok zárt tartályokban, normál szobahőmérsékleten történő tárolására használt biztonsági szekrények tervezési és vizsgálati kritériumait, és három fő biztonsági követelményt fed le: A tűzveszély minimalizálása és a szekrény tartalmának védelme tűz esetén. ismert (tesztelt) minimális időtartam (tűzállósági osztály), valamint minimálisra csökkenti a munkakörnyezetbe kerülő és a szekrényeken belüli esetleges szivárgásokat és füstöt.

A gyakorlatban a tűzvédelmi besorolás lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy a körülmények figyelembevételével olyan szekrényt válasszon, amely elegendő időt biztosít a személyzet számára a helyiségből való kilépéshez, és elegendő időt biztosít a tűzoltók számára az épületbe való belépéshez, mielőtt a tárolt éghető anyagok kiszabadulnának és egy kisebb olthatóból fékezhetetlen tűzzé válnak.

Keménységvizsgálat tűz esetén

Az EN 14470-1 a biztonsági szekrényeket tűzállóságuk szerint 4 osztályba sorolja. A 15-ös, 30-as, 60-as és 90-es típusosztályok száma azt az időtartamot jelzi percben, amelyet a biztonsági tárolószekrénynek tűz esetén legalább ki kell bírnia. Számos európai országban a 90 perces tűzállóságú biztonsági szekrények a legkorszerűbbek. Például a német szabályozás, mint például a TRGS 510 (Veszélyes anyagokra vonatkozó műszaki szabályok), a legmagasabb szintű tűzállóságot ír elő a gyúlékony folyadékok munkaterületen való korlátlan tárolására. A TRGS 510 azt is meghatározza, hogy a biztonsági szekrények a jelen TRGS értelmében raktárak, és legalább 90 perces tűzállóságú raktárszakasznak minősülnek. A 30-as típusú biztonsági szekrények viszont csak bizonyos feltételek mellett használhatók. A 15-ös típusú biztonsági szekrények egyáltalán nem engedélyezettek Németországban. Elvileg mindig be kell tartani az adott európai országok minimumkövetelményeit. Továbbá a vállalatnál a felelős személyek kockázatértékelésének eredménye meghatározó a szükséges tűzállósági osztály kiválasztásánál.

Miért fontos a 90 perces :tűzállóság

Tűzkitörés

A tűzriadó működésbe lép, és a személyzet elhagyja a veszélyzónát

Égési idő 5-10 perc

A munkaerőt evakuálták, a tűzoltóság pedig úton van

Égési idő 10-15 perc

A tűzoltóság megérkezik és megkezdi az oltást

Égési idő 15-90 perc

Ideje eloltani a tüzet. A 90-es típusú biztonsági szekrények értékes perceket adnak ajándékba

Ha az EN 14470-1 szerinti biztonsági tárolószekrény típusosztályozással van megjelölve, a gyártónak meg kell győződnie arról, hogy a szekrény megfelel a szabvány szerkezeti követelményeinek, és teljesítette a tűzállósági igazolást a szabványban meghatározott vizsgálati feltételek mellett. A szekrény tűzállóságát típusvizsgálattal határozzák meg A tűzkamrában végzett terhelésvizsgálat során a szekrényt az EN 1363-1:1999, 5.1.1 szabvány szerinti hőmérséklet-idő görbe szerint lángokkal melegítik, ill. mérik a hőmérséklet-emelkedést a szekrényen belül. A szekrény 15-ös, 30-as, 60-as vagy 90-es típusba sorolható, attól függően, hogy mennyi idő telik el, amíg a belső hőmérséklet maximum 180 K-el megemelkedik valamelyik meghatározott mérési ponton. Azt is tesztelik, hogy a szekrény megfelel-e az EN 14470-1 szabvány egyéb követelményeinek is. Ebbe beletartozik:

 • Önzáró ajtók
  A szekrényajtóknak minden helyzetből automatikusan és teljesen be kell csukódniuk. A kioldástól számított zárási idő nem haladhatja meg a 20 másodpercet. Ajtórögzítő rendszer beépítése esetén az ajtóknak 50 (+0/-10) °C hőmérsékleten teljesen be kell zárniuk a szekrény előtti területet is védve.

 • Önzáró szellőzőnyílások
  Az előírt nyílásoknak a befúvó és elszívott levegő számára automatikusan be kell zárniuk, ha 70 (+/-10) °C hőmérsékletnek vannak kitéve.

 • A belső tér teherbírása
  A biztonsági szekrény rögzített és kihúzható polcainak el kell bírniuk a gyártó által előírt maximális terhelést tűz esetén is.

 • A kármentő tálca funkcionalitása
  A szivárgások elkerülése érdekében a legalacsonyabb szint alatt padlótálcát kell biztosítani. Minimális felfogtérfogatuk a szekrényben tárolt összes edény 10%-a, vagy a legnagyobb edényzet térfogatának legalább 110%-a. A padlótálcáknak a tűz után is teljesen működőképesnek kell lennie.

A GS jelzés - Mi a fontos a tűzvédelem mellett

A biztonsági szekrénynek a tűzvédelmi követelményeken túlmenően biztonságos eszköznek kell lennie a felhasználó számára a mindennapi használat során. A független vizsgálóközponttól származó GS vizsgálati tanúsítvány bizonyítja, hogy a biztonsági szekrény megfelel a németországi Termékbiztonsági törvény (§21 (1) bekezdés) követelményeinek a biztonság és az egészség garantálása tekintetében. Az egyik fókusz a biztonsági szekrények hosszú távú működésének és ezáltal a felhasználó biztonságának tesztelése. A mechanikai alkatrészeket (például ajtók és fiókkihúzók) maximális terhelés mellett is tartóssági tesztnek vetik alá. A GS védjegy csak akkor jár, ha 50 000 nyítást/zárást sértetlenül kiállnak. A tűzálló területen végzett tűzpróba során a szekrény padlóján a további hőmérsékletmérő pontokat kell elhelyezni (fontos pl. aláfogható aljzatú szekrényszerkezeteknél). Bizonyítani kell, hogy a szekrény minden működő része mentes a mérgező / rákkeltő policiklikus aromás szénhidrogénektől (PAH). Ez csak néhány a 22 további terméktulajdonság közül, amelyeket teljesíteni kell..

Szívesen adunk Önnek tanácsot!

Akár telefonon, e-mailben, vagy személyesen a telephelyén - örömmel segítünk és tanácsot adunk Önnek. Lépjen kapcsolatba velünk!

Ingyenes szaktanácsadás 06 96 800 147

Hasonló bejegyzések

Tölt…
i

Az ezen az oldalon található szakmai információkat gondosan, legjobb tudásunk és meggyőződésünk szerint állítottuk össze. A DENIOS GmbH mindazonáltal semmiféle garanciát vagy felelősséget nem vállal, legyen az akár szerződéses, kártérítéses, akár bármilyen más módon, az aktualitás, a teljesség és a helytállóság szempontjából - sem az olvasóval, sem harmadik féllel szemben. Az információ és a tartalom saját vagy harmadik fél céljaira történő felhasználása ezért saját felelősségére történik. A helyi és a jelenleg hatályos jogszabályok betartandóak.

Menü
Bejelentkezés
Az Ön kosaraHozzáadva a kosárhoz
A kosárhoz
Szívesen adunk önnek tanácsot!

Hívjon minket, küldjön e-mailt: info@denios.hu, vagy töltse ki az űrlapot, és mi a lehető leghamarabb válaszolunk Önnek.

H – Cs: 8:00 – 17:00 | P 8:00 – 14:00