DENIOS GmbH Magyarországi Közvetlen Kereskedelmi Képviselete
Sarkantyú köz 5.
9021 Győr

Tel.: 06 96 800 147
Fax:  +43 6225-20533-44
E-mail: info@denios.hu
Internet: www.denios.hu

A tűzvédelmi raktárkonténerek új DIBt-engedélye

Az építési termékekre vagy építési típusokra vonatkozó általános építési engedély a használhatóság megbízható bizonyítéka, amelyet Németországban csak a Német Építéstechnikai Intézet (DIBt) adhat ki. Mindenekelőtt tervezési biztonságot és gyors, egyszerű ügyintézést kínál Önnek az építésügyi hatóságoknál és a vagyonbiztosítóknál. Szigorúbb tesztelés a még nagyobb biztonság érdekében. 2017 óta új irányelvek vonatkoznak a Német Építéstechnikai Intézet (DIBt) tűzvédelmi raktárak engedélyezésére. A DENIOS helyiségrendszereken már sokszor sikeresen kipróbált, ismert tűzvizsgálatok mellett mostantól az úgynevezett "forró bemérés" is bekerült a vizsgálati protokollba. A tűzvédelmi raktárkonténerek új DIBt-engedélyezéséről mindent megtudhat GyIK-ünkben.

Egyáltalán, miért van szükség a DIBT engedélyre?

A DENIOS tűzvédelmi raktárkonténerek a tűzvédelemmel ellátott épületből és egy WHG kármentő tálcából állnak az esetlegesen kiszabaduló veszélyes anyagok számára. A német építésügyi jogszabályok szerint a raktárépület felfogómedencéje úgynevezett nem szabályozott építési termék. Az ilyen típusú építési termékhez általános építésügyi hatósági jóváhagyás kötelező. Enélkül az engedély nélkül a gyűjtőtálca nem használható. A kármentő tálca feletti építmény tűzvédelmi tulajdonságait megvizsgálták, és 90 perces tűzvédelemmel hagyták jóvá. Ez a két jóváhagyás megerősíti a tulajdonságokat, mint tűzvédett veszélyesanyag-tároló létesítmény, és megkönnyíti a németországi vállalatok számára, hogy a szükséges építési kérelmet különleges építményként nyújtsák be.

Felállítás, üzembe helyezés, biztonság

A DENIOS ügyfelei jogbiztonságot élveznek - WFP tűzvédelmi raktárkonténerünk nemcsak a REI 90 szerinti legmagasabb szintű tűzvédelmet nyújtja, hanem megfelel a DIBt legújabb vizsgálati feltételeinek is, és rendelkezik a Z-38.5-292 építésügyi hatósági engedéllyel.

Milyen bizonyítékok szükségesek a DIBt engedélyhez?

Az általános típusjóváhagyáshoz bizonyítani kell, hogy a szerkezetet nem károsítják a bevezetett és az időjárással kapcsolatos terhelések (szél, hó). Továbbá bizonyítani kell, hogy a kiszabaduló folyadékokat biztonságosan összegyűjtik. Mivel tűz esetén az acél 200 °C felett veszít szilárdságából, a szerkezeti elemzést megnövekedett hőmérsékleten újra el kell végezni, és egy számítási modell segítségével ellenőrizni kell, hogy a helyiségrendszer még mindig stabil-e. Ezt az eljárást tűz esetén forró bemérésnek nevezik. A fent említett elméleti megfontolásokat szabványosított előírások szerinti valós tűzvizsgálatokkal kell igazolni. A helyiségrendszer egyik oldalát egy kemencében 1200 °C-ra hevítik, a tűztől távolabb eső felület a helyiség hőmérsékletéhez képest csak 180 K (Kelvin) értékkel melegedhet fel.

Nem elég, ha a tűzvédelmi raktár egyes elemei tanúsítvánnyal rendelkeznek?

Nem, a felhasznált alkatrészek egyedi tanúsítványai nem elegendőek, mivel az alkatrészek melegítés hatására megvetemednek, és a burkolaton hézagok és nyílások keletkezhetnek. Ezeknek a hatásoknak a megelőzésére a gyártó szakértelme szükséges.

A DENIOS tűzvédelmi rendszerek a REI 90 szerint tanúsítottak. Mit jelent ez?

Az európai szabványosítás harmonizációja során a tűzvédelmi tulajdonságokat az EN 13501-1 és -2 szabványsorozat keretében vezették be. A korábbi DIN 4102-es szabványból ismert F 90 vagy tűzálló kifejezések így R (Resistance = ellenállás = terhelhetőség), E (Etancheité = integritás) és I (Insulation = hőszigetelő képesség) fogalmakban kerültek meghatározásra. A szám az ellenállás időtartamának felel meg, ebben az esetben 90 percnek (F 90 = REI 90).

Milyen előnyökkel járnak az ügyfelek számára az REI által bevizsgált tűzvédelmi rendszerek?

A DENIOS már évek óta időt, energiát és pénzt fektet termékeink kiterjedt tűzvédelmi vizsgálataiba. Vásárlóként bízhat benne: a DENIOS tűzvédelmi raktárkonténere minden vizsgálaton megfelelt, és a legmagasabb szintű biztonságot képviseli.

Mi történik a "régi" tűzvédelmi rendszeremmel?

2016. szeptember 14-i hatállyal a DIBt valamennyi gyártó tűzvédelmi raktárkonténerre vonatkozó általános építésfelügyeleti engedélyét érvénytelenné nyilvánította. Azóta ezek az egyedi építési engedélyezési eljárásban a használhatóság igazolásaként már nem érvényesek. Az új DIBt jóváhagyás megszerzéséhez a gyártóknak magasabb, a technika állásának megfelelő követelményeket kell teljesíteniük (pl. a forró bemérési eljárás). A DENIOS ügyfelei itt jogbiztonságot élveznek - WFP tűzvédelmi raktárunk nemcsak a REI 90 szerinti legmagasabb szintű tűzvédelmet nyújtja, hanem megfelel a legújabb DIBt vizsgálati feltételeknek is, és rendelkezik a Z-38.5-292 építésügyi hatósági jóváhagyással. A lejárt DIBt jóváhagyással rendelkező tűzvédelmi raktárak tulajdonosai azonban nyugodtak lehetnek: Az építési hatóság által már jóváhagyott projektek az új DIBt jóváhagyással nem veszítik el érvényességüket. Ez azt jelenti, hogy nem kell új jóváhagyást szereznie "régi" tűzvédelmi raktárára.

Szívesen adunk Önnek tanácsot!

Akár telefonon, e-mailben, vagy személyesen a telephelyén - örömmel segítünk és tanácsot adunk Önnek. Lépjen kapcsolatba velünk!

Ingyenes szaktanácsadás 06 96 800 147

Hasonló bejegyzések

Tölt…
i

Az ezen az oldalon található szakmai információkat gondosan, legjobb tudásunk és meggyőződésünk szerint állítottuk össze. A DENIOS GmbH mindazonáltal semmiféle garanciát vagy felelősséget nem vállal, legyen az akár szerződéses, kártérítéses, akár bármilyen más módon, az aktualitás, a teljesség és a helytállóság szempontjából - sem az olvasóval, sem harmadik féllel szemben. Az információ és a tartalom saját vagy harmadik fél céljaira történő felhasználása ezért saját felelősségére történik. A helyi és a jelenleg hatályos jogszabályok betartandóak.

Menü
Bejelentkezés
Az Ön kosaraHozzáadva a kosárhoz
A kosárhoz
Szívesen adunk önnek tanácsot!

Hívjon minket, küldjön e-mailt: info@denios.hu, vagy töltse ki az űrlapot, és mi a lehető leghamarabb válaszolunk Önnek.

H – Cs: 8:00 – 17:00 | P 8:00 – 14:00