DENIOS GmbH Magyarországi Közvetlen Kereskedelmi Képviselete
Sarkantyú köz 5.
9021 Győr

Tel.: 06 96 800 147
Fax:  +43 6225-20533-44
E-mail: info@denios.hu
Internet: www.denios.hu

A tökéletes biztonsági szekrény: 3 kérdés, amelyet fel kell tennie magának vásárlás előtt

Sok cégnél a veszélyes anyagok használata a mindennapi élet része, és gyakorlatilag elkerülhetetlen. A munkahelyen a napi munkához biztosított veszélyes anyagok mennyiségét a napi/műszakonkénti szükségletre kell korlátozni. Az ezt meghaladó mennyiségeket tárolni kell, és külön követelmények és előírások vonatkoznak rájuk. Veszélyes anyagok tárolására, munkahelyiségekben is, különösen a - Veszélyes anyagokra vonatkozó műszaki szabályok (német TRGS) 510 - Veszélyes anyagok tárolása hordozható tartályokban - érvényes.

Veszélyes anyagokat elvben nem szabad olyan helyen tárolni, ahol ez veszélyeztetheti a munkavállalókat vagy más személyeket. Az olyan szabályok, mint a német TRGS 510 (Veszélyes anyagokra vonatkozó műszaki szabályok) meghatározzák, hogy a raktáron kívüli tárolás mely mennyiségekig megengedett, és mikortól kell betartani a kiegészítő és speciális védelmi intézkedéseket. Veszélyes anyagokat csak akkor szabad a munkaterületen tárolni, ha a tárolás összeegyeztethető a munkavállalók védelmével. Figyelembe kell venni a Veszélyes anyagokról szóló rendelet minimalizálási követelményét. Veszélyes anyagokat csak a TRGS 510 szerinti mennyiségi határérték felett (1. táblázat) szabad munkaterületeken tárolni speciális berendezésekben, mint pl. biztonsági szekrények. Erre kisebb mennyiségek kockázatértékelése esetén is szükség lehet.

A különféle biztonsági szekrények széles választéka révén nem olyan egyszerű megtalálni a saját alkalmazásához megfelelő terméket. Megmondjuk, milyen kérdéseket kell feltennie magának, hogy ki tudja választani a megfelelő modellt.

1. Milyen típusú szekrényre van szükség?

Az, hogy melyik biztonsági szekrényre van szüksége, nagyban függ a tárolni kívánt anyagok tulajdonságaitól. A megfelelő szekrénytípus kiválasztásához a legjobb, ha a tárolandó anyag legnagyobb kockázati lehetőségéből indul ki. Infografikánk segítséget nyújt az eljáráshoz, és megfelelő termékpéldákat mutat be.

Segédeszköz veszélyesanyag-tároló szekrény kiválasztásához

2. Milyen felszereltség szükséges?

Típustól függően a DENIOS biztonsági szekrények különféle funkciókat kínálnak a biztonságos és kényelmes munkavégzés érdekében.

Mesterséges szellőztetés

A munkavállalók biztonsága és egészségvédelme szempontjából fontos tényező a szellőztetés kérdése. Főleg gyúlékony veszélyes anyagok tárolásakor, mesterséges szellőztetés nélkül, a szekrényben vagy környékén robbanásvédett (Ex) zónákat kell fenntartani vagy garantálni. Ez ellentmond az ATEX-RL 1999/92/EG-nek, mivel a potenciálisan robbanásveszélyes légkör elkerülését (elsődleges robbanásvédelem) mindig más intézkedések előtt kell megtenni. A TRGS 510 (3. melléklet) mellett egyéb előírások is szükségessé tehetik a mesterséges szellőztetést. Ha például maró vagy mérgező anyagokat tárolnak, vagy ha a tárolt anyagok szagártalommal járnak, általában műszaki szellőztetésről kell gondoskodni (hasonlítsa össze a Veszélyes anyagokról vagy Munkahelyekről szóló rendelet). Modelltől függően a biztonsági szekrények természetes szellőzővel vagy légelvezető csatlakozással rendelkeznek a külső szellőzéshez. A DENIOS recirkulációs szűrő rögzítésével a műszaki szellőztetés is alacsony költséggel biztosítható bonyolult légelvezető rendszer nélkül és a robbanásvédelmi intézkedések elkerülése mellett.

Mesterséges szellőztetés kifelé vezető légelvezetővel (legalább 10 alkalom/óra):

Előnyök
Nem veszélyezteti az alkalmazottak egészségét
Minden veszélyes anyagot (beleértve a savas és lúgos gőzöket is) eltávolít
Hátrányok
Drága elszívórendszerekre van szükség, lehetőleg fali/mennyezeti nyílásokkal
Magas energiafogyasztás a távozó levegő hővesztesége miatt
A csatlakoztatott légelvezető miatt a biztonsági szekrény már nem mozgatható átalakítás nélkül

Mesterséges szellőztetés recirkulációs szűrővel (legalább 10 alkalom/óra):

Előnyök
Nem veszélyezteti az alkalmazottak egészségét
Nincs szükség robbanásveszélyes zónák azonosítására a biztonsági szekrény körül
Nincs szükség drága légelvezetőre
A biztonsági szekrény rugalmas beépítése
Nincs energiaveszteség az elszívott levegő kivezetése miatt
Az elszívott levegő mennyiségének állandó elektronikus felügyelete
Bevizsgált és tanúsított rendszer
Költségmegtakarítás a biztonsági szekrény közvetlen közelében lévő eszközök esetében (nem kell robbanásbiztosnak lennie)
Hátrányok
Csak az oldószergőzök (szénhidrogének) szűrhetők

Igény szerinti ajtóverziók

A kézi működtetésű szárnyas ajtók (1 vagy 2 szárnyas) a leggyakoribb változat. Helytakarékos megoldásként szűk hely esetén kínálunk harmónikaajtós, tolóajtós, redőnyös vagy függőlegesen kihúzható fiókos modelleket is. Ráadásul az ajtóválasztásnál a biztonsági szempontokat sem szabad figyelmen kívül hagyni. A tűz esetén automatikusan bezáródó ajtók vagy fiókok elengedhetetlenek gyúlékony anyagok tárolása során. Ajánlott termékek az alapkivitelben automatikus ajtózáras biztonsági szekrények, amelyek 60 másodperc után kioldják a bezárt ajtókat vagy a függőlegesen kihúzható fiókrendszerek (akusztikus és vizuális figyelmeztető jelzéseket adnak az ajtók bezárása előtt). A szekrények így minden egyes művelet után újra biztonságosan záródnak. Az ajtókban üvegbetétes modellek is kaphatók, így mindig szemmel tarthatja a tartalmat. Magától értetődik, hogy szekrényeink zárhatóak, hogy megvédjük a tárolt árukat az illetéktelen hozzáféréstől.

Szükséges az aláfoghatóság?

Modelltől függően a biztonsági szekrények aláfogható lábazattal is felszerelhetők. Érdemes lehet ezt a szempontot figyelembe venni vásárláskor, ha előzetesen gyakori helyváltoztatásra számít (vigyázat: a biztonsági szekrényeket csak üresen szállítsa!). A lábazat megkönnyíti az aláfogást emelőkocsival, és feleslegessé teszi a raklapokat a szekrény belső szállításához. A mesterséges szellőztetéshez használt DENIOS lévegőkeringtető szűrőberendezéssel együtt ezek a szekrények maximális rugalmasságot biztosítanak a szekrény elhelyezésékor.

Jól átgondolt helyiségelrendezés

Minden biztonsági szekrényben bevált standard belső szerelvények vannak. Számos modellünk lehetővé teszi a tárolási szintek beállítását, hogy a veszélyes anyagokat rugalmasan tárolhassa és reagálhasson az aktuális követelményekre. Az állítható magasságú kármentő tálcák és polclapok optimális helykihasználást biztosítanak. Modelltől függően további polcok, kármentő tálcák és kihúzható polcok opcionálisan konfigurálhatók, vagy tartozékként kaphatók.

A kombinált szekrények ideális megoldást jelentenek kis mennyiségű különböző veszélyes anyagok tárolására. Itt a függőleges válaszfalak lehetővé teszik a különböző anyagok elkülönített tárolását egy szekrényben. A vegyszertároló szekrények modellváltozatokban kaphatók speciális, EN 14470-1 szerinti 30-as típusú biztonsági boxokkal, amelyek kisebb mennyiségű gyúlékony veszélyes anyag esetén biztosítják a szükséges tűzvédelmet.

Hatékony szivárgásmegelőzés

Szivárgás esetén a padlótálca a legfontosabb elem a folyadékok visszatartására. Az acél vagy műanyag kármentő tálcákat minden típusú biztonsági szekrényben használják gyúlékony folyadékok, nem gyúlékony vegyszerek vagy maró anyagok, például savak és lúgok tárolására. Ezen csepegtetőtálcák nagy része a StawaR (német Acéltálcákról szóló irányelv) vagy Általános építésügyi hatósági engedéllyel rendelkező minősített termék. Ez mentesíti Önt a tálcarendszerek vízjogi ellenőrzési kötelezettsége alól, és szivárgás esetén teljes körűen igazolhatja a vízjogi aggodalomra okot adó elv betartását.

A műanyagból készült tálcabetétek agresszív veszélyes anyagok tárolása esetén is használhatók az acéllemez tárolószintek korrózió elleni védelmére. Sok biztonsági szekrényünk kihúzható csepegtetőtálcával van felszerelve, ami jelentősen megkönnyíti a tárolt áruk (kis tartályok ≤ 1 literes) elérését. A kihúzható tálcák a vízszennyező anyagok feltöltésekor és dekantálásakor keletkező cseppveszteségeket is biztonságosan felszívják.

Időben észlelje a szivárgásokat

Ha nem csak szivárgás esetén szeretne védelemben részesülni, hanem időben figyelmeztetést is szeretne kapni, akkor a padlóját vagy a tálcáit fel kell szerelnie a SpillGuard® veszélyes anyag szivárgásra figyelmeztető rendszerével, amely kis kármentő tálcákhoz is alkalmas. : Ez egy gombnyomásra történő aktiválás után akusztikus riasztást és 24 órán át látható jelzést ad, ha veszélyes folyékony anyagok távoznak. Jól átgondolt: A SpillGuard® fejlesztésénél figyelembe vették, hogy a riasztó olyan hangos, hogy még akkor is hallható, ha a biztonsági ajtók zárva vannak.

FIGYELEM!

Ha olyan tevékenységeket kell végezni, mint a kis mennyiségek lefejtése és dekantálása a biztonsági szekrényben, ez már aktív tárolásnak minősül, és a kockázatértékelésben külön kell értékelni. A tűzveszélyes anyagok biztonsági szekrényei kizárólag passzív tárolásra szolgálnak (TRGS 510, 3. melléklet (6)). Ha gyúlékony anyagokat kell aktívan tárolni, ezt a tevékenységet külön kell értékelni, majd természetesen engedélyezni kell, feltéve, hogy az esetlegesen szükséges további intézkedéseket megtették. Ezekre azonban nem vonatkoznak a TRGS 510 állításai.

Teljesen biztos akarsz lenni? Használja tanácsadásunkat! A gyúlékony anyagok aktív tárolására tűzvédelmi tároló konténert kínálunk kényelmes térrel és megfelelő biztonsági felszereléssel.

3. Milyen méretekkel és kapacitással kell rendelkeznie a szekrénynek?

A tárolandó mennyiség és a felhasználási helyen rendelkezésre álló hely függvényében a megrendelő általában a közvetlenül a munkapad vagy a munkaasztal mellé helyezhető klasszikus szekrény (modelltől függően többféle szélességben kapható) között dönt: szekrény vagy fali szekrény, amely közvetlenül a falra van rögzítve. Ha nem csak kis edényeket, hanem hordókat is szeretne a munkaterületen tárolni, használjon kifejezetten 200 literes hordók tárolására kialakított hordótároló szekrényt.

A tűzvédelemmel ellátott biztonsági szekrények legújabb innovációja: A függőleges kihúzható technológiás Scoper – igazi csoda, amely minden munkahelyen elfér. Kíváncsi?

Szívesen adunk Önnek tanácsot!

Akár telefonon, e-mailben, vagy személyesen a telephelyén - örömmel segítünk és tanácsot adunk Önnek. Lépjen kapcsolatba velünk!

Ingyenes szaktanácsadás 06 96 800 147

Hasonló bejegyzések

Tölt…
i

Az ezen az oldalon található szakmai információkat gondosan, legjobb tudásunk és meggyőződésünk szerint állítottuk össze. A DENIOS GmbH mindazonáltal semmiféle garanciát vagy felelősséget nem vállal, legyen az akár szerződéses, kártérítéses, akár bármilyen más módon, az aktualitás, a teljesség és a helytállóság szempontjából - sem az olvasóval, sem harmadik féllel szemben. Az információ és a tartalom saját vagy harmadik fél céljaira történő felhasználása ezért saját felelősségére történik. A helyi és a jelenleg hatályos jogszabályok betartandóak.

Menü
Bejelentkezés
Az Ön kosaraHozzáadva a kosárhoz
A kosárhoz
Szívesen adunk önnek tanácsot!

Hívjon minket, küldjön e-mailt: info@denios.hu, vagy töltse ki az űrlapot, és mi a lehető leghamarabb válaszolunk Önnek.

H – Cs: 8:00 – 17:00 | P 8:00 – 14:00