DENIOS GmbH Magyarországi Közvetlen Kereskedelmi Képviselete
Sarkantyú köz 5.
9021 Győr

Tel.: 06 96 800 147
Fax:  +43 6225-20533-44
E-mail: info@denios.hu
Internet: www.denios.hu

A lítium-ion akkumulátorok működése

Annak érdekében, hogy felmérhessük a lítium energiatároló eszközök által jelentett veszélyeket, működésük ismerete nagyon hasznos lehet. Fontos tudni: Nincs olyan, hogy „egy” lítium-akkumulátor. Ehelyett számos különböző energiatároló eszköz létezik, amelyekben a lítiumot tiszta vagy kötött formában található. Alapvetően meg kell különböztetni az elsődleges (nem újratölthető) és a másodlagos (újratölthető) lítium-ion cellákat. A köznyelvben ez utóbbiakat szokták érteni, amikor lítium-ion elemekről vagy lítium-ion akkumulátorokról beszélünk.

Ebben a cikkben többet megtudhat a lítium-akkumulátorok működéséről és kémiai tulajdonságairól.

Működése

Az akkumulátor teljesítményétől függően több cellából áll. Minden lítium-ion cella pozitív és negatív elektródából, az anódból és a katódból áll. Egy ionvezető elektrolit van közöttük. Ez garantálja a lítiumionok szállítását az elektródák között a töltési vagy kisütési folyamat során. A lítium energiatároló eszközök legismertebb formája a lítium-ion akkumulátorok, amelyekben folyékony elektrolitot használnak. Egy másik fontos alkotóelem az elválasztó. Megakadályozza az anód és a katód közötti közvetlen érintkezést, és ezáltal megakadályozza a rövidzárlatot. Kisütéskor lítium-ionok és elektronok szabadulnak fel az anód oldalon. Az elektronok átfolynak a külső áramkörön, és elvégzik az elektromos munkát. Ezzel párhuzamosan a lítium-ionok az elektrolitfolyadékon és az elválasztón keresztül a katódra vándorolnak. Töltéskor ez a folyamat megfordul.

A rendszertől függően a lítium-ion akkumulátor szerkezete és anyaga változhat. A lítium-polimer akkumulátorban az elektrolit egy polimer réteg molekulaszerkezetébe van beépítve. Ez azt jelenti, hogy a külön leválasztó elhagyható. A lítium-polimer energiatároló készülékek csak kis kisülési áramot képesek generálni. A polimer réteg azonban lapos kialakítást tesz lehetővé, ezért az ilyen energiaraktárakat elsősorban mobiltelefonokban és laptopokban használják. A vékonyrétegű lítiumcella egy energiatároló eszköz, amelyben az elektrolitot egy ionvezető üveggel helyettesítik. Ez lehetővé teszi a lítiumfém használatát és ezáltal a rendkívül nagy energiasűrűséget. Ez a technológia jelenleg a lítium energiatároló kutatások fontos része.

Kémiai tulajdonságok

Míg a Német Szövetségi Munkahelyi Biztonsági és Egészségügyi Intézet (BAuA) a lítium-ion akkumulátorokat a REACH rendelet szerinti termékeknek tekinti, az Amerikai Munkahelyi Biztonsági és Egészségügyi Hatóság (OSHA) az elemeket keverékként osztályozza. A gyakorlat azt mutatja, hogy sok vállalat biztonsági kötelezettségek nélkül is elkészíti és elérhetővé teszi a lítium-akkumulátorok biztonsági adatlapját. Ezek általában értékes információkkal szolgálnak az akkumulátorok tárolásáról és kezeléséről. Azonban gyakran megtalálhatók a kémiai összetételre vonatkozó adatok is, amelyek információt nyújtanak a veszélyekről. Alapvetően a lítium-akkumulátor anódra, elektrolitfolyadékra és katódra osztható.

Általában anódként használják a grafitot (C), amelyet a CLP-rendelet értelmében nem kell címkézni.

A katódban sokféle anyagot használnak. A katód anyagának pontos összetétele nagymértékben meghatározza az olyan tulajdonságokat, mint az élettartam, a töltési idő és a teljesítmény. A katódban gyakran vasat, mangánt, kobaltot vagy nikkelt használnak.

Az elektrolit folyadék szerves oldószerből és vezetőképes lítiumsóból áll. Bár sok lehetséges oldószer létezik, a lítium-hexafluor-foszfátot (LiPF6) szinte kizárólag vezető sóként használják.

Elektrolit folyadék = szerves oldószer + vezetőképes lítiumsó (LiPF6)

A megfelelő oldószerelegy pontos kémiai összetétele általában a gyártó titka. A különböző adatlapok megtekintésével azonban áttekintést kaphat a felhasznált összetevőkről. Az oldószer-összetevők lobbanáspontja + 160 °C és néha 0 °C alatt van. Ez magyarázza a lítium-akkumulátor termikus instabilitását.

A vezetőképes lítiumsó többek között fluort (F) is tartalmaz. A nem koncentrált formában felszabaduló hidrogén-fluor-sav (HF) különböző veszélyes helyzetekhez vezethet sérült lítium elem esetén.

Szívesen adunk Önnek tanácsot!

Akár telefonon, e-mailben, vagy személyesen a telephelyén - örömmel segítünk és tanácsot adunk Önnek. Lépjen kapcsolatba velünk!

Ingyenes szaktanácsadás 06 96 800 147

Hasonló bejegyzések

Poszter

Hibás lítium akkumulátorok azonosítása és kezelése

Rendszeresen ellenőrizze az akkumulátort hibajelek esetén.

Továbbolvasás
Termékvilág

Lítium-akkumulátorok: Zárja be a rizikót!

A lítium akkumulátorok kezelése veszélyt jelenthet. Függetlenül attól, hogy egyenként, kisebb teljesítményű vagy nagy mennyiségű nagy teljesítményű akkumulátorokat szeretne biztonságosan tárolni, tölteni és szállítani, vagy stressztesztekhez egy helyiségre van szüksége: a DENIOS mindenre a megfelelő megoldást kínálja.

Továbbolvasás
safety@work

Lítium-ion

Megoldások a lítium energiatároló eszközök tárolására, töltésére és szállítására.

Továbbolvasás
Útmutató

Lítium akkumulátorok töltése: Ismeri a gondoskodási kötelezettségét?

Tudja meg, milyen gondossági kötelezettségeket kell feltétlenül betartania a lítium akkumulátorok töltése során, hogy növelje cége biztonságát és elkerülje a szükségtelen bonyodalmakat biztosítási káresemény esetén.

Továbbolvasás
Útmutató

Lítium-ion akkumulátor - működése, veszélyei, tárolása és szállítása

A lítium-ion akkumulátorok mindenütt jelen vannak - áramot szolgáltatnak okostelefonokhoz, számítógépekhez, akkus csavarhúzókhoz, robotfűnyírókhoz, e-kerékpárokhoz és autókhoz. A lítium-akkumulátorok néha hatalmas energiákat tárolnak kis helyen. Ebben a bejegyzésben mindent megtalál, amit a lítium-ion akkumulátorokról tudni kell.

Továbbolvasás
Brosúra

Lítium akkumulátorok biztonságos tárolása és tesztelése (Angol)

Tűzvédelmi raktárkonténerek, biztonsági szekrények, vizsgálóhelyiségek, oltóanyagok és szállító tartályok.

Továbbolvasás
További termékek letöltése 6 termék lett letöltve 15 termékből
i

Az ezen az oldalon található szakmai információkat gondosan, legjobb tudásunk és meggyőződésünk szerint állítottuk össze. A DENIOS GmbH mindazonáltal semmiféle garanciát vagy felelősséget nem vállal, legyen az akár szerződéses, kártérítéses, akár bármilyen más módon, az aktualitás, a teljesség és a helytállóság szempontjából - sem az olvasóval, sem harmadik féllel szemben. Az információ és a tartalom saját vagy harmadik fél céljaira történő felhasználása ezért saját felelősségére történik. A helyi és a jelenleg hatályos jogszabályok betartandóak.

Menü
Bejelentkezés
Az Ön kosaraHozzáadva a kosárhoz
A kosárhoz
Szívesen adunk önnek tanácsot!

Hívjon minket vagy töltse ki az űrlapot.

H – Cs: 8:00 – 17:00 | P 8:00 – 14:00