DENIOS GmbH Magyarországi Közvetlen Kereskedelmi Képviselete
Sarkantyú köz 5.
9021 Győr

Tel.: 06 96 800 147
Fax:  +43 6225-20533-44
E-mail: info@denios.hu
Internet: www.denios.hu

A „keringtető fülke” megvédi a BASF kutatóit – biztonságosabb és hatékonyabb munkavégzés

A De Meern-i BASF vegyi üzemében a közelmúltban katalizátorkutatás zajlott egy lenyűgöző, hét méter széles lamináris légtechnikai kabinban, rozsdamentes acélból készült levegőkeringetéssel. Ez kevésbé körülményessé teszi a munkát, pl. több légelszívó ponttal, és egyben hatékonyabb.

Kiindulási helyzet

Dr. Rob Gosselink vegyész tudós a kollégájával, Dr. Esther Groeneveld-del, a kutatócsoport projektmenedzserével elmagyarázza, hogy a BASF főleg porszerű katalizátorokkal dolgozik, és úgy döntött, hogy megvásárol egy „Downflow Recirculation Booth”-t, azaz egy "levegő keringtető fülkét". „Annak érdekében, hogy alkalmazottaink és a környező terület védve legyen, amikor ezekkel a porokkal nagyobb mennyiségben dolgozunk.” Gosselink hangsúlyozza, hogy a laboratóriumban és a környező területen dolgozók mindig biztonságban voltak. „A laborban porkivonásra alkalmas asztali modelljeink vannak, ahol biztonságosan dolgozhatunk kis mennyiségekkel. Nagyobb mennyiségekhez korábban különféle elszívókkal rendelkeztünk, amelyeket a meglévő laboratóriumi elszívó rendszerhez kötöttünk. Emellett alkalmazottainknak számos kísérő óvintézkedést kellett megtenniük, mielőtt elkezdhettek dolgozni. Ez nagyon behatárolt bennünket.” Most az elszívás többé-kevésbé automatikus, így sokkal könnyebbé és gyorsabbá válik, és több idő marad a tényleges kutatómunkára.

Követelmény

"Mivel szilárd részecskékkel van dolgunk, az elszívott levegőt meg tudjuk szűrni és visszavezetni a kabinba, ami energetikai szempontból is érdekes" - mondja Rob Gosselink. A kabinban elszívókarok is vannak felszerelve, amelyek a meglévő laboratóriumi elszívó rendszerhez kapcsolódnak. Az elszívókarok elsősorban bizonyos műveletek, például porszárítás során keletkező (vizes) gőzök és gázok eltávolítására szolgálnak. Groeneveld hozzáteszi, hogy alapos vizsgálatot végeznek annak érdekében, hogy a kabint hogyan lehet a legjobban jövőbiztossá tenni. „Nemcsak elegendő elszívókarnak kellett lennie, hanem a kabin méretei és az elektromos rendszerek is fontos szerepet játszanak. Mert az innovatív kutatási és fejlesztési folyamatoknál mindig számolni kell azzal, hogy a tudósok később más, eltérő méretű eszközökkel is dolgozhatnak.”

Nincsenek szabványos kérések

A DENIOS egy pályázat után kapta meg a megrendelést, amelyre három gyártó válaszolt. A vonzó ár mellett az is kulcsfontosságú volt, hogy ez a gyártó jó múlttal rendelkezik a BASF-nél, és kezdettől fogva hajlandó volt együtt gondolkodni. Rüpp: „Ajánlatunkat a kutatócsoport kívánságaihoz és követelményeihez szabtuk.” „Ez nem egy standard program volt” – teszi hozzá Gosselink. „Valóban testreszabott megoldásra volt szükségünk. Bejárható biztonsági munkaállomás, ahol a kutatóteremben a rendelkezésünkre álló korlátozott helyen a lehető legtöbb munkaterület van. A DENIOS ezt a BASF által kért határidőn belül, másfél éven belül tudta kézbesíteni, az első kapcsolatfelvételeinktől számítva. Ebben már benne van a pályáztatási szakasz és a finanszírozás biztosítása is.” Rüpp: „Ráadásul nem volt kész kereskedelmi termékünk, amit csak be kellett szerelnünk. Nincsenek szabványos kabinjaink. Az ilyen termékeket mindig a megrendelő kívánsága szerint készítjük, lehetőleg milliméteres pontossággal. Ebben az esetben egy 7 m széles x 3,5 m magas egységről volt szó, amelyet az Egyesült Királyságban gyártott gyártóüzemünkben gyártottak, amelyet az épületen belül, szűk helyen kellett elhelyezni és beépíteni. Ez többek között azt jelentette, hogy sok cső alatt kellett egyensúlyoznunk.”

Eredmény és ügyfélelőnyök

Az eredmény lenyűgöző. A bejárható biztonsági munkaállomás nemcsak megfelel minden előírásnak, hanem a zajterhelés és a világítás terén is beváltja az ígéreteket. A huzat és zaj gyanúja miatti kedvezőtlen hatás nem valósult meg. Egyáltalán nincs huzat és zaj, ami nagyon figyelemre méltó, figyelembe véve az óránkénti 35 000 m³ légcserét. Minden pontosan a terv szerint zajlott. A projektvezetők, Groeneveld és Gosselink a kezdetektől fogva pontosan tudták, mit akarnak, de azt nem, hogyan érjék el. Rüpp: „Ahogy mondtam, a kívánságok és követelmények nagyon világosak voltak, de nem túl részletesek. Ez jó volt. Minden szabadságot megadtak a megvalósításban, hogy eleve ne korlátozzanak bennünket a különféle összetett követelmények, és bíztak szaktudásunkban. Ezt nagyon nagyra értékeltük, és a projekt alatti kiváló kommunikációnak és együttműködésnek köszönhetően nem volt probléma.” A DENIOS évek óta dolgozik a BASF-fel, korábban már kifejlesztett és szállított egy létesítményt a katalizátorgyár számára, ezért jól fel tudja mérni a vegyipari vállalat igényeit.

Az ügyfél összegzése

Groeneveld: „Az egész projekt kicsiben kezdődött. Amikor egy projekten dolgozik, úgy gondolja, hogy egy kis elszívókabin jól jöhet, ha nagyobb mennyiségű porral dolgozik. Aztán beszélgetsz másokkal, nézegetsz prospektusokat, és mielőtt észrevennéd, a fél csarnok tele van ilyen fülkével. Most pedig van egy biztonságos, védett terület, ahol dolgozhatunk” – mondja, miközben kollégájával, Sander Rüppel-lel bemutatja nekünk az igazán lenyűgöző kabint. „A munka nem biztonságosabb, mert korábban biztonságos volt, de könnyebbé vált. Még egyszer elmondom: most kevesebbet kell tennünk az azonos szintű biztonság garantálása érdekében, hogy úgymond azonnal kezdhessük!”

Hozzáillő termékek megtekintése

Tiszta levegős- és légtechnikai munkaállomások

Zárt, tiszta levegős helyiséget keres a porok vagy oldószerek biztonságos kezeléséhez?

A választékhoz

Felszereltségek légtechnikai munkaállomásokhoz

Sie möchten Ihre Containment-Lösung ganz individuell anpassen? Informieren Sie sich hier über unsere Ausstattungsmöglichkeiten im Bereich Lufttechnik.

A választékhoz

Vegye igénybe szaktanácsadásunkat!

Az ügyfélspecifikus tanácsadás, a szolgáltatások és a termékek sokszínűsége az erősségeink közé tartozik.

Tanácsadóink készséggel állnak rendelkezésére a telephelyén is!

Ingyenes szaktanácsadás 06 96 800 147

Hasonló bejegyzések

Tölt…
Menü
Bejelentkezés
Az Ön kosaraHozzáadva a kosárhoz
A kosárhoz
Szívesen adunk önnek tanácsot!

Hívjon minket, küldjön e-mailt: info@denios.hu, vagy töltse ki az űrlapot, és mi a lehető leghamarabb válaszolunk Önnek.

H – Cs: 8:00 – 17:00 | P 8:00 – 14:00