DENIOS GmbH Magyarországi Közvetlen Kereskedelmi Képviselete
Sarkantyú köz 5.
9021 Győr

Tel.: 06 96 800 147
Fax:  +43 6225-20533-44
E-mail: info@denios.hu
Internet: www.denios.hu

A biztonságos, államilag minősített technikus képzéshez

"A szárított katalizátorok kezelésének optimalizálása a gyártásban" volt a címe annak a projektmunkának, amellyel Benjamin Pietzsch, az Evonik Smart Materials - Evonik Operations GmbH hanaui telephelyének munkatársa és néhány sorstársa nemrégiben sikeresen befejezte többéves, államilag elismert technikusi képzését.

Nemcsak a katalizátorok kezelésének optimalizálása állt a középpontban, hanem a termelésben dolgozó kollégák munkakörülményeinek jelentős javítása és a megváltozott jogi követelményeknek való megfelelés is.

Fókuszban a munkavállalók védelme

Néhány katalizátor veszélyes anyagnak minősül. Ezért az olyan munkahelyeken, ahol ezekkel az anyagokkal részben nyíltan dolgoznak, a munkavállalók biztonságára kell összpontosítani.

Mivel a por alakú anyagok áttöltésére és mérlegelésére technológiai okokból nem jöhetett szóba automatizált megoldás, a vállalat olyan megfelelő megoldást keresett, amely megkönnyíti a kézi munkafolyamatokat, ugyanakkor biztosítja azokat. Hamarosan világossá vált, hogy az elavult transzferberendezések már nem felelnek meg a korszerűségnek. Így a projektmunka középpontjába a megfelelő áttöltő- és mérőberendezés tervezése és telepítése került.

Ennek alapja egy részletes igényfelmérés

"Kezdetben sokat kutattunk az interneten, és megnéztük az Evonik más üzemeinek meglévő létesítményeit is, például a marli telephelyünket" - mondja Pietzsch. Az üzem munkatársaival folytatott megbeszélések során kidolgozták egy ilyen rendszerrel szemben támasztott követelményeket, és a potenciális beszállítókkal folytatott eszmecsere is segített meghatározni a töltő- és mérőrendszerhez szükséges keretfeltételeket.

"Nem csak a magasságra, szélességre és mélységre kell figyelni egy ilyen rendszerben. A beszállítókkal részletesen meg kell beszélni és meg kell határozni az anyagokat, a forrás- és céltartályok méretét, a szükséges dokumentumokat, a kapcsolódási pontokat stb. Csak így kaphat összehasonlítható ajánlatokat és fektethet be egy megfelelő és biztonságos megoldásba."

Megoldás

Miután minden szükséges információ rendelkezésre állt, világossá vált, hogy a telepítendő egység egy biztonsági munkapad lesz egy munkaasztal formájában.

A választás végül a DENIOS AG munkaasztalára esett. "Korábban már több hasonló rendszert is megvalósítottunk az EVONIK számára. A telepített munkaasttakkak optimálisan feltérképezhetjük az ügyfél folyamatát, és gondoskodhatunk a dolgozók biztonságáról" - mondja Sascha Mohe, a DENIOS légtechnikai részlegének felelőse. Pietzsch úrral közösen olyan koncepciót dolgoztak ki, amely figyelembe veszi mind a folyamatot, mind a munkavállalók biztonságát. A DENIOS a projektcsoportot a projektmunkához szükséges információkkal is támogatta. Mohe hangsúlyozza: "Ez számunkra is nagyszerű dolog, természetesen örömmel támogatjuk sokéves szaktudásunkkal és információinkkal".

Az új áttöltő- és mérő egység a "Premium" sorozat munkaasztala. Ezek ejektoros technológiával vannak felszerelve (push-pull elv), ugyanakkor a legmagasabb szintű védelmet nyújtják a munkavállalók és a környezet számára a kibocsátásokkal szemben - ami elengedhetetlen előfeltétele a kritikus anyagokkal, többek között bizonyos katalizátorokkal való munkavégzésnek.

A termékre vonatkozó műszaki információk

Az alkalmazott ejektoros technológia a termék, a kibocsátó forrás és a munkavállaló közötti elválasztásként célzott friss légfüggönyökkel védi a munkavállalót és a környező helyiségeket. A felszabaduló kibocsátásokat, pl. port vagy gázokat a légfüggönyök kifejezetten felfogják, és a hátsó fal elszívórendszerébe vezetik. A tiszta légfüggönyöket a tetőn, a hátsó falon vagy az asztal elülső szélén lévő ejektoros fúvókák építik fel. Ezek pontosan illeszkednek egymáshoz a kialakítás, az alak és az irányok, valamint a sebességek és a légmennyiségek tekintetében. A hatékony légfüggönyök még mozgásigényes tevékenységek során is teljesen stabilak. A különösen magas összegyűjtési és elszívási minőség ellenére a Premium típusú munkaasztal a hagyományos elszívórendszerekhez képest lényegesen kisebb elszívott levegőmennyiséget igényel. Ez jelentősen csökkenti az üzemeltetési költségeket.

Az előírt határértékeknek való megfelelés érdekében az OEB 3 határértékig (ami 10-100 µg/m³ expozíciós szintnek felel meg) a munkaasztalt, amely általában elülső ablak nélkül van felszerelve, egy lehajtható elülső ablakkal szerelték fel. "A mi előnyünk itt egyértelműen a rugalmasságunk" - mondja Sascha Mohe.

Az asztal 2 munkaterülettel rendelkezik a 200 literes hordók behelyezéséhez. Ezenkívül a megfelelő polcok munka- vagy tárolófelületként a szállítási csomag részét képezik. "Ez lehetővé teszi számunkra, hogy a göngyölegméretek teljes spektrumát lefedjük - a kis ktároló edényektől a 200 literes hordókig" - mondja Pietzsch. Az ajtókban is elhelyezett ejektoros fúvókáknak köszönhetően a munkavállaló minden területen védve van. Az optimális tartósság és tisztíthatóság érdekében a rendszer teljes egészében rozsdamentes acélból (1.4301) készült.

Az üzem egy meglévő, szűrőtechnikát is tartalmazó légelvezető rendszerhez csatlakozik, és a padlómérlegeket is a meglévő üzemből vették át - ez költségtakarékossági okokból optimális megoldás volt az Evonik számára. "A további ventilátorok és szűrőrendszerek jelentősen megnövelték volna a beruházási költségeket. A DENIOS ezért azt javasolta, hogy a meglévő rendszert továbbra is használják" - magyarázza Pietzsch.

Sikeres befejezés

Időközben a Benjamin Pietzsch körüli csapat letette a záróvizsgát, és sikeresen elvégezte az államilag elismert technikusi képzést is - és eközben fenntarthatóan javította a telephelyen dolgozó kollégák biztonságát.

Vegye igénybe szaktanácsadásunkat!

Az ügyfélspecifikus tanácsadás, a szolgáltatások és a termékek sokszínűsége az erősségeink közé tartozik.

Tanácsadóink készséggel állnak rendelkezésére a telephelyén is!

Ingyenes szaktanácsadás 06 96 800 147

Hasonló bejegyzések

Tölt…
Menü
Bejelentkezés
Az Ön kosaraHozzáadva a kosárhoz
A kosárhoz
Szívesen adunk önnek tanácsot!

Hívjon minket, küldjön e-mailt: info@denios.hu, vagy töltse ki az űrlapot, és mi a lehető leghamarabb válaszolunk Önnek.

H – Cs: 8:00 – 17:00 | P 8:00 – 14:00