DENIOS GmbH Magyarországi Közvetlen Kereskedelmi Képviselete
Sarkantyú köz 5.
9021 Győr

Tel.: 06 96 800 147
Fax:  +43 6225-20533-44
E-mail: info@denios.hu
Internet: www.denios.hu

A 7 legnagyobb hiba a kármentő tálcák kiürítésekor

A folyadékszivárgás nem ritka, és bármikor előfordulhat. Aki kármentő tálcán tárolja a tárolóedényt, mindent jól csinált: Megbízhatóan megakadályozza, hogy a veszélyes anyagok a talajba kerüljenek. De hogyan tovább? Hogyan folyhat ki ismét a folyadék a tálcából? Ez nem olyan triviális, mint amilyennek hangzik: súlyos hibák fordulhatnak elő a kármentő tálcák kiürítésekor. Itt megtudhatja, mit ne tegyen semmilyen körülmények között – és hogyan kell helyesen cselekedni.

1. Semmit sem tenni

Szivárgást észlelünk, amikor belenézünk a kármentő tálcába. De jelenleg nincs idő ezzel foglalkozni, mert más munka van függőben, vagy hamarosan lejár a munkaidő. Nem számít, elhalasztjuk másnapra – nem jó ötlet!

Szivárgás esetén azonnal és minden további nélkül cselekednie kell. Mert törvényi kötelezettsége, hogy mindenkor garantálja a szükséges tárolóteret. Ha már van folyadék a tálcában, akkor az előírt felfogási mennyiség már nem áll rendelkezésre. A különösen érzékeny, veszélyes gőzöket kibocsátó anyagok esetében például még fontosabb a gyors cselekvés az egészség- és/vagy tűzveszély elhárítása érdekében. De ne veszítse el a fejét: a biztonság az első! Először is mérje fel a szivárgás veszélyét, és azonosítsa a kiszivárgott folyadékot és annak mennyiségét. A kockázatértékeléstől vagy az kezelési utasítástól függően előfordulhat, hogy a veszélyes területet le kell zárni és/vagy ki kell üríteni. Szükség esetén értesíteni kell a (üzemi) tűzoltóságot és egyéb segédszemélyzetet.

Annak érdekében, hogy időben értesüljön a szivárgásról, javasoljuk, hogy a kármentő tálcát szereljék fel a SpillGuard® veszélyesanyag-szivárgás figyelmeztető rendszerrel. Ez figyelmeztet a veszélyes folyadékok szivárgására egy 24 órás akusztikus és optikai riasztással.

2. Védőfelszerelés nélkül cselekedni

Szeretné teljesíteni kötelességeit, és a kármentő tálcát lehető leghamarabb újra használatra előkészíteni. Ezért kapkod és óvatlan. Nem megfelelő!

A kármentő tálca kiürítését ugyanúgy kell elvégezni, mint bármely más szivárgás elhárítását: Az első lépések egyike tehát a megfelelő egyéni védőfelszerelés (PPE) felvétele. Ez az alábbiakat foglalja magába:

Az anyagtól függően más felszerelésre is szükség lehet, mint például a légzésvédelem vagy a teljes test védelme. Olvassa el a használati utasítást vagy a biztonsági adatlapokat.

3. Megdönteni és kiborítani

Egyszerűen megbillenteni a kármentő tálcát, és kész? Csak azt ne!

Billentésnél vagy kiborításnál, jelentős a másodlagos szivárgás veszélye. Emiatt soha ne használjon villástargoncát a teljesen megtöltött kármentő tálca mozgatásához, és ne próbálja meg egyedül mozgatni.

Még ha többen is segítenek, túl nagy a kockázat – elég egy kis figyelmetlenség, és a legrosszabb esetben ráömölhet valakire a folyadékkal. Még akkor is, ha a kármentő tálca véletlenül megtelt esővízzel: Ne csak úgy ürítse ki! Előfordulhat, hogy a korábban tárolt üzemi anyagokból származó maradékokkal szennyeződött.

4. Fejtse át a folyadékot edényekbe

A kifolyt folyadék átfejtése sem megfelelő a szivárgás megszüntetésére.

Könnyen kiömlik és másodlagos szivárgást okozhat. És még ha védőkesztyűt is viselnek, szükségtelenül nagy területen léphet fel érintkezés a veszélyes anyaggal. A védőkesztyűk a lehető legnagyobb biztonságot nyújtják arra az esetre, ha valami rosszul sülne el a veszélyes anyagok kezelése során – továbbra sem szabad felesleges kockázatot vállalnia.

Ehelyett használjon szivattyút vagy folyadékelszívót a kifolyt folyadék összegyűjtésére (kis mennyiségű folyadékhoz elegendő lehet egy felitató anyag is). A lehető legalaposabban távolítsa el a folyadékot a kármentő tálcáról, majd ellenőrizze, hogy nem maradt-e maradék. Ezeket felitató anyaggal fel lehet törölni. Ezután a kármentő tálcát alaposan fertőtleníteni/tisztítani kell.

5. Egy segédeszköz minden anyaghoz

Egy szivattyút használni minden anyaghoz? Semmilyen körülmények között!

Nem csak a meghozandó biztonsági intézkedéseket kell az anyagnsk megfelelően, a használati utasítás szerint végrehajtani. Minden alkalmazott szivattyúnak, folyadékszívó berendezésnek és felitató anyagnak alkalmasnak kell lennie a kiszivárgott anyaghoz is! Legyen elérhető a megfelelő termék, hogy a legrosszabb esetben is rendelkezésre álljon a megfelelő segédeszköz.

6. Nem megfelelő tisztítószerek

Attól függően, hogy milyen folyadék szivárgott ki, víz vagy megfelelő tisztítószer használható a kármentő tálca fertőtlenítésére. Kerülje azonban a durva mechanikai tisztítási eljárásokat, és ne használjon mást, ami károsíthatja a tálca anyagát (pl. csiszolóanyag). Ellenkező esetben a kármentő tálca működőképessége már nem garantálható. Hiszen otthon sem acélszivaccsal tisztítaná a teflon serpenyőjét.

7. Egymás után különböző anyagok ellenőrzés nélküli tárolása a tálcán

Különösen szivárgás után alaposan ellenőrizze a tálcán tárolt anyagokat. Ha a kármentő tálcára az előzőleg tárolt áruval összeférhetetlen anyagok kerülnek, az a legrosszabb esetben nemkívánatos kölcsönhatásokhoz vezethet. Ezért mindig ellenőriznie kell, hogy az új anyagok kompatibilisek-e. Ehhez használhatja a TRGS 510 7. szakasza szerinti együtt tárolási táblázatot.

Gondoljon a megfelelő ártalmatlanításra is!

Ha a veszélyes anyagok elhagyják a vállalat területét, akkor garantálni kell a biztonságos szállítást. A felszívódott folyadékokat a törvényi előírásoknak megfelelően kell ártalmatlanítani. Erről minden tanúsított hulladékkezelő cég tájékoztatást ad. Az olajos felitató anyagok ideiglenes gyűjtése ASP-tartályokban történhet. Ezek egy- vagy duplafalú, tűzihorganyzott tartályok.

Szívesen adunk Önnek tanácsot!

Akár telefonon, e-mailben, vagy személyesen a telephelyén - örömmel segítünk és tanácsot adunk Önnek. Lépjen kapcsolatba velünk!

Ingyenes szaktanácsadás 06 96 800 147

Hasonló bejegyzések

Útmutató

Felitató anyag útmutató. Az optimális felitató anyagért

Legyen szó cseppveszteségről a gépeken a napi munka során, vagy sürgősségi ellátásról szivárgás esetén – a felitató anyagok segítenek elkerülni a kiszámíthatatlan kockázatokat és a kapcsolódó költségeket. A DENSORB® felitató anyagok sokféle alkalmazáshoz és számos praktikus kivitelben kaphatók.

Továbbolvasás
Folyóirat

3 stratégia a veszélyes anyagok gazdaságos tárolására

Ismerje meg, hogyan érhet el nagyobb hozzáadott értéket a DENIOS veszélyesanyag-depóival, és hogyan valósítható meg a biztonsággal kapcsolatos tényezők mellett az optimális helykihasználás és a hatékony munkafolyamatok a veszélyes anyagok tárolása során.

Továbbolvasás
Folyóirat

Veszélyes anyagok okozta környezeti károk - jogkövetkezmények, felelősség és megelőzés

Tudja meg: Milyen következményei vannak a környezeti jogsértéseknek. Ki, mikor és hogyan felelős a környezeti károkért. Miért vonatkoznak különösen szigorú követelmények a veszélyes anyagokkal dolgozó cégekre? És hogyan védekezhet a leghatékonyabban.

Továbbolvasás
Cikk

Mobil felitató anyag vészhelyzeti készletek: a veszélyesanyag-szivárgások gyors elhárítása mindenhol

Míg a raktárban nagy tárolókapacitású, helyhez kötött megoldásokra van szükség, a DENSORB® mobil vészhelyzeti készletei nagyobb rugalmasságot és gyorsaságot kínálnak, például a különálló munkaterületek, gépek és létesítmények ellátásakor vagy a szolgálati járművek felszerelésekor.

Továbbolvasás
Cikk

Az ötlettől a termékig: Így jön létre a műanyag kármentő tálca

Vessen egy pillantást a DENIOS kulisszái mögé! Megmutatjuk, hogyan készülnek műanyag kármentő tálcáink: innovációs részlegünk kezdeti ötletétől a jóváhagyási folyamaton át a kész sorozattermékig, amelyet saját rotációs műanyag öntőnkben gyártunk.

Továbbolvasás
Ellenőrző lista

Kármentő tálcák karbantartása

Minden kármentő tálcát használó cég köteles jó állapotban tartani azokat. Összegyűjtöttük a legfontosabb dolgokat, amelyeket figyelembe kell vennie a kármentő tálcák elhelyezése és karbantartása során.

Továbbolvasás
További termékek letöltése 6 termék lett letöltve 20 termékből
i

Az ezen az oldalon található szakmai információkat gondosan, legjobb tudásunk és meggyőződésünk szerint állítottuk össze. A DENIOS GmbH mindazonáltal semmiféle garanciát vagy felelősséget nem vállal, legyen az akár szerződéses, kártérítéses, akár bármilyen más módon, az aktualitás, a teljesség és a helytállóság szempontjából - sem az olvasóval, sem harmadik féllel szemben. Az információ és a tartalom saját vagy harmadik fél céljaira történő felhasználása ezért saját felelősségére történik. A helyi és a jelenleg hatályos jogszabályok betartandóak.

Menü
Bejelentkezés
Az Ön kosaraHozzáadva a kosárhoz
A kosárhoz
Szívesen adunk önnek tanácsot!

Hívjon minket vagy töltse ki az űrlapot.

H – Cs: 8:00 – 17:00 | P 8:00 – 14:00