Az élelmiszerek gyártása és előállítása során az élelmiszeripari cégeknek meg kell felelniük a higiéniára és a jelölésekre vonatkozó különböző jogi követelményeknek. Nemcsak a magas higiéniai követelmények teljesítése játszik fontos szerepet, hanem a szennyeződések és a maradék anyagok kérdését sem szabad elhanyagolni.
A DENIOS átfogó termékprogramot kínál az élelmiszeripar számára. Ez olyan kipróbált és bevált megoldásokat tartalmaz, amelyek biztosítják a veszélyes anyagok biztonságos kezelését és a veszélyes anyagok jogszabályoknak megfelelő tárolását. Az élelmiszeripar számára készült kínálatunkban a munkavállalók védelmét szolgáló termékek széles választéka is megtalálható. Kínálatunk számos más, a tisztításhoz és fertőtlenítéshez, tároláshoz, hulladékkezeléshez, szállításhoz szükséges, továbbá az üzemi felszereltséghez tartozó praktikus terméket is tartalmaz.
Ha élelmiszerekkel való érintkezésről van szó, nincs megbízhatóbb anyag a nemesacélnál. A nemesacél korrózióállóságát a sima, védelmet nyújtó és stabil króm-oxid réteg biztosítja. A korrózióállóság azt jelenti, hogy az alapanyagot nem befolyásolja az élelmiszerekkel (pl. gyümölcssavakkal) és egyéb környezeti hatásokkal (pl. oxigén és tisztítószerek) való érintkezés. A higiénia szempontjából egy másik pozitívum a nemesacél hatása az élelmiszerekre: nem hagy maga után káros anyagokat vagy szemcséket, és nem vezet az élelmiszerek szennyeződéséhez/elváltozásához. A nemesacél emellett nagyon könnyen tisztítható, ami azt jelenti, hogy a baktériumoknak és a baktériumoknak nincs olyan felület, amelyen megtapadhatnának, és a higiéniai feltételek optimálisak. Ezért ez az anyag az első számú választás, ha az élelmiszer- és italipar magas higiéniai szabványainak garantálásáról van szó.
A DENIOS-nál kiváló minőségű nemesacélból készült üzemi és biztonsági felszerelések széles választékát találja - a kármentő tálcáktól a hulladékgyűjtőkig.
Az élelmiszerek előállítása során olyan anyagokat is használnak, amelyek anyagi tulajdonságaik miatt veszélyesnek minősülnek. Ilyen például a szeszes italok vagy növényi olajok és gyümölcssavak előállítása során használt gyúlékony metanol. A berendezések tisztítására használt, környezetre veszélyes tisztítószerek szintén veszélyes anyagnak minősülnek az élelmiszeriparban.
A nemesacél kármentő tálcák nemcsak különösen higiénikusak, hanem rendkívül széles körben alkalmasak a legkülönbözőbb veszélyes anyagok tárolására is. A gyúlékony és vízszennyező anyagok biztonságos tárolása mellett a nemesacél tálcák agresszív folyadékok tárolása esetén hosszú távú védelmet nyújtanak a korrózió ellen.
Nemesacél veszélyesanyag-tároló állványaink lehetővé teszik a gyúlékony folyadékok (H224-226), az agresszív vegyi anyagok és bármely vízveszélyességi osztályba tartozó anyag biztonságos és áttekinthető tárolását. Különösen könnyen tisztíthatók és higiénikusak.
A veszélyesanyag-tároló szekrények lehetővé teszik a például élelmiszerlaborokban a veszélyes anyagok kis tároló edényekben történő biztonságos tárolását. Kérjük, tekintse át a „Biztonságos munkavégzés a laboratóriumban” című útmutatónkat is!
A szállítótartályoknak praktikusnak és könnyen kezelhetőnek kell lenniük. A higiénikus tisztaság ugyanolyan fontos, mint a tárolóedények rendszeres karbantartása. Ezenkívül a szállító- és tárolóedényeket fel kell címkézni - mivel az élelmiszereket csak megfelelő jelöléssel ellátva szabad szállítani, hogy elkerülhető legyen az összetévesztés az egyéb, potenciálisan veszélyes anyagokkal. Az EU-ban egységesen szabályozott az élelmiszerek jelölése. Ennek alapja a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 1169/2011/EU európai rendelet.
A DENIOS széles választékot kínáló termékprogramjában szerepelnek higiéniai raklapok, termékdobozok, rakásolható- és többfunkciós tárolók, amelyek az élelmiszeripari minőségű polipropilén anyaguknak köszönhetően ideálisak élelmiszerek tárolására. Elektromos szivattyúink élelmiszeripari előírásoknak megfelelő csatlakozókkal és magas felületi minőséggel rendelkeznek, különösen élelmiszerek szállítására. Élelmiszeripari minőségű tartályainkban nagy és kis kiszerelésű tároló edények is tárolhatók és szállíthatók. Az előre csomagolt élelmiszerek üzemen belüli szállításához különböző szállító kocsik és gurulós dobozok szerepelnek kínálatunkban.
Mit jelent az, hogy élelmiszeripari minőségű?
Az élelmiszeripari minőségű csomagolóanyag közvetlenül érintkezhet az élelmiszerekkel, anélkül, hogy az egészségügyi szempontból aggályos lenne. Ezenkívül az ilyen anyag nem befolyásolja az élelmiszer szagát és ízét.
Ahol élelmiszerekkel foglalkoznak, ott elengedhetetlen az abszolút higiénia. A tisztítási és fertőtlenítési intézkedéseket a jogszabályok egyértelműen szabályozzák, így garantálják a fogyasztók védelmét. Minden élelmiszeripari cég kötelessége, hogy megfelelő ipari higiénia biztosításával védje az élelmiszereket és ezáltal a fogyasztók egészségét. A helyiségek, létesítmények és berendezések szakszerű tisztítása és fertőtlenítése alapvető követelmény a mikrobiológiai előírások betartásához.
Kínálatunkban számos élelmiszeripari minőségű tisztítókendő található, amelyek robusztus szakítószilárdságuknak köszönhetően ideálisak a felületek, gépek és rendszerek tisztítására. Felületek fertőtlenítéséhez a kendők megnedvesíthetők pl. a FALCON gazdaságos nedvesítő tartályok segítségével. Az új mobil fertőtlenítő kádak ideálisak járművek és szállító eszközök fertőtlenítésére és szennyeződéseinek eltávolítására. És ha mégis baj történne, vészhelyzetben a DENSORB felitató anyagok a legjobb választás: a nagy nedvszívó képességű felitató kendők és granulátumok felszívnak minden folyadékot.
A tisztítás és a fertőtlenítés két különböző folyamat. A két fogalom a következőképpen különböztethető meg (DIN 10516 német szabvány):
Tisztítás: A szennyeződések eltávolítása (= minden nemkívánatos anyag, beleértve a termékmaradványokat, mikroorganizmusokat, tisztító- és fertőtlenítőszer-maradványokat).
Fertőtlenítés: Kémiai és fizikai eljárások a kórokozók elpusztítására olyan szinten, amely nem károsítja az egészséget és nem rontja az élelmiszerek minőségét.
A mobil fertőtlenítő kád ideális járművek és eszközök fertőtlenítésére és szennyeződésmentesítésére, pl. állatbetegségek elleni védekezéshez. Mindenekelőtt gyors és egyszerű összeszerelés, valamint újra-felhasználhatóság jellemzi, és használható például habfertőtlenítő zsilipekben.
Az áthajtó tálca a mosó- és szennyvíz, valamint a tisztító és fertőtlenítő oldatok beltéri és kültéri összegyűjtésére egyaránt szolgál. Alkalmas személygépkocsik és teherautók általi használatára, és akár néhány fős mentőegyég által is nagyon rövid idő alatt felállítható. Egyedi modulként használható a szennyezett mosóvíz összegyűjtésére, valamint a tiszta gumiabroncsok fertőtlenítésére. Ugyanakkor a kád akár egy mobil fertőtlenítő zsilip felállításakor részegységként is használható.
Az élelmiszereket a legnagyobb gondossággal kell ellenőrizni és tesztelni, mielőtt a gyártási folyamatba kerülnének. A kutatás és fejlesztés során mintákat vesznek és tesztelik a termékek minőségének biztosítása érdekében.
A DENIOS szárító- és melegítő szekrényei, amelyeket alacsony hőkibocsátás és a fűtési rendszer hőmérsékleti pontossága jellemez, pontosan teljesítik a minták szárítására, vagy melegen történő tárolására vonatkozó követelményeket a 300°C-ig terjedő hőmérsékleti tartományban. További plusz pont a higiéniai biztonság szempontjából: a nagy hőterhelés hatékonyan pusztítja el a csírákat és a baktériumokat.
Az élelmiszerek előállítása során a hőkamrák ideálisak például az élelmiszerek viszkozitásának csökkentésére és szivattyúzhatóvá tételére. E célból a melegítendő anyagot tartalmazó hordókat és/vagy IBC-ket a hőkamrába lehet helyezni, hogy felmelegítsék azokat. Az igény szerinti kapacitás és a rendelkezésre álló hely optimális kihasználása érdekében személyre szabott megoldásokat kínálunk.
Az élelmiszeriparban nemcsak az élelmiszerbiztonság játszik szerepet, hanem a munkavédelem és a munkavállalók biztonsága is. Mert csak akkor tudnak kiváló minőségű élelmiszereket előállítani, ha az alkalmazottak biztonságosan dolgoznak. Bemutatjuk a munkavédelemhez nélkülözhetetlen termékeket: Védje meg az alkalmazottakat az esésektől, a csúszásveszélytől és a súlyos hőmérsékleti eltérésektől, például a hőtől és a hidegtől!
A DENIOS-nál a munkavédelmi termékek széles választékát találja az élelmiszeripar számára: az egyéni védőeszközök között a szem- és arcvédőtől kezdve a légzésvédő maszkokig mindent megtalál. A vészhelyzet esetére a vészzuhanyok különböző változatait (mobil és fix), szemmosó palackokat, tapaszadagolókat és elsősegély készleteket kínálunk. A munkahelyi szőnyegek növelik az állás kényelmét, csökkentik a fáradtságot és szárazon, tisztán és csúszásmentesen maradnak. Az olyan érzékeny ágazatok számára, mint az élelmiszeripar, fémdetektálható műanyagból készült biztonsági késeket (MDP-kések) kínálunk, amelyek megakadályozzák, hogy a gépekbe vagy termékekbe idegentestek kerüljenek. A robusztus munkaasztalok és a nyitott munkaállomások a legmagasabb szintű védelmet nyújtják az emberek és a helyiségek részére szilárd anyagok, porok (alapanyagok, fűszerek, aromák, porok) és folyadékok (gőzökkel együtt) átfejtése, töltése, mérése és mintavétele során.
Az élelmiszerek beszennyeződésének elkerülése érdekében a hulladékkezelés során figyelembe kell venni néhány szempontot. Például a hulladékot elkülönítve kell tárolni. A különböző hulladéktípusok tárolására szolgáló edényeket fel kell címkézni, hogy elkerülhető legyen a félreértés. Ezenkívül a hulladéktároló edényeket szorosan záródó fedéllel kell ellátni, hogy a folyadék ne szivároghasson ki. Ezeket a tartályokat a maradék anyagok és a hulladékok gyűjtésére és későbbi megsemmisítésére használják. Emiatt az élelmiszeripari alkalmasság már nem szükséges.
ASF- és ASP-konténereinket a folyadékok biztonságos összegyűjtésére használják, mielőtt azokat a hulladékkezelő céghez szállítják. A nemesacél hulladékgyűjtők különböző kapacitással rendelkeznek, így akár nagy mennyiségű hulladék is elhelyezhető bennük.
A biztonságot nemcsak az élelmiszer-előállítási folyamaton belül kell biztosítani, hanem a gyártási helyszínen is. Végül is sok minden történhet a kiszállítás, elszállítás vagy a telephelyen tett látogatói körutak során: A teherautók és szállítóeszközök manőverezése szűk helyeken költséges ütközési károkat okozhat. Ha az emberek letérnek a biztonságos útvonalakról, annak szintén végzetes következményei lehetnek.
A megfelelő ütközés- és ráfutásvédelemmel hatékonyan megvédheti készletét az összeütközésektől. Ezzel egyidejűleg minimalizálja a munkahelyi balesetek kockázatát. Használjon padlójelöléseket és kordonokat, hogy a munkavállalókat és a látogatókat a kijelölt útvonalakon tartsa, megvédve őket a szabálytalan közlekedéstől. Az egyértelmű és megfelelő üzemi jelzőtáblák szintén növelik a munkahelyi biztonságot.
Munkavédelmi napot tervez a telephelyén, és szeretné kiképezni a munkavállalóit a veszélyes anyagok biztonságos kezelésére vagy szivárgási vészhelyzet esetére? Vegyen részt a webináriumon: DENIOS Akadémiánkban számos képzést talál, amelyeket számos különböző témában foglalhat le. A szivárgásveszélyhelyzeti képzéstől a kísérleti előadásokig.
Szívesen összeállítunk Önnel közösen egy olyan programot is, amely egyedileg az Ön igényeire szabott. Vegye fel velünk bátran a kapcsolatot!
Az ezen az oldalon található szakmai információkat gondosan, legjobb tudásunk és meggyőződésünk szerint állítottuk össze. A DENIOS GmbH mindazonáltal semmiféle garanciát vagy felelősséget nem vállal, legyen az akár szerződéses, kártérítéses, akár bármilyen más módon, az aktualitás, a teljesség és a helytállóság szempontjából - sem az olvasóval, sem harmadik féllel szemben. Az információ és a tartalom saját vagy harmadik fél céljaira történő felhasználása ezért saját felelősségére történik. A helyi és a jelenleg hatályos jogszabályok betartandóak.
Hívjon minket, küldjön e-mailt: info@denios.hu, vagy töltse ki az űrlapot, és mi a lehető leghamarabb válaszolunk Önnek.