DENIOS GmbH Magyarországi Közvetlen Kereskedelmi Képviselete
Sarkantyú köz 5.
9021 Győr

Tel.: 06 96 800 147
Fax:  +43 6225-20533-44
E-mail: info@denios.hu
Internet: www.denios.hu

Olvasási idő: 8 perc

Mik azok a felitató anyagok?

A felitató anyagok felszívják a kiömlött folyadékokat, szerkezetükben megkötik és így megkönnyítik az ártalmatlanításukat. Kémiai kötést hoznak létre két vagy több anyag között.

A felitató anyagok többféle kivitelben és formában kaphatók:

  • A felitató anyag felszívja az agresszív vegyszereket, és különösen előnyös, ha nem biztos benne, hogy melyik anyag szivárgott ki

  • A granulátumokat lehetőleg akkor használják kötőanyagként, ha az olaj nagy felületre ömlött ki

Klasszikus alkalmazási területek a feldolgozóiparban vagy a tűzoltóságban és a katasztrófavédelemben. Ha olajok, vegyszerek vagy egyéb veszélyes anyagok veszélyeztetik a munkabiztonságot, megzavarják a munkafolyamatokat vagy a környezetbe kerülnek, a felitató anyagokat mindig kéznél kell tartani. A DENSORB® segítségével a DENIOS a felitató anyagok széles skáláját állította össze, amelyek alkalmasak ezekre az alkalmazásokra.

DENSORB® TERMÉKELLENŐRZÉS

FELITATÓ FLÌZ VS. ÁSVÁNYI GRÁNULÁTUM

Ha a kiömlött folyadékokról van szó, egy dolog különösen érdekes: milyen gyorsan, biztonságosan és alaposan távolítható el. A vállalatok gyakran támaszkodnak ásványi granulátumok felhasználására a folyadékok megkötésére. Alternatív megoldás a DENSORB® felitató flíz?

3 lépésben az optimális felitató anyagig

Az alábbiakban fontos információkat és döntési segédleteket gyűjtöttünk össze Önnek, hogy gyorsan megtalálja az alkalmazásához megfelelő terméket.

A DENIOS a különböző kiváló minőségű felitató anyagok rendkívül széles választékát kínálja Önnek. Tudja már, melyik anyagot szeretné felitatni? Felitató anyag keresőnkkel gyorsan megtalálhatja a kívánt terméket.

1. Milyen folyadékokat kell felitatni?

Először válassza ki az alkalmazásához megfelelő felitató anyagot annak alapján, hogy milyen folyadékot kell felitatni. A DENSORB® felitató anyagok 3 változatban kaphatók.

A DENSORB® segítségével a DENIOS a felitató anyagok széles skáláját állította össze, amelyek alkalmasak ezekhez az alkalmazásokhoz.

DENSORB® UNIVERSAL

Gyorsan és biztonságosan felszívja az olajokat, hűtőfolyadékokat, oldószereket és vizet, valamint a nem agresszív savakat és lúgokat.

A termékekhez

DENSORB® OLAJ

Felszívja az olajat anélkül, hogy egy csepp vizet is felvenne. Olajokhoz, benzinhez, gázolajhoz, oldószerekhez, kőolajhoz (szénhidrogén alapú folyadékokhoz).

A termékekhez

DENSORB® SPEZIAL

Savakhoz, lúgokhoz, agresszív és ismeretlen folyadékokhoz használható.

A termékekhez
i

Anyagösszeférhetőségi lista a polipropilén nedvszívó anyagokhoz
Nedvszívó anyagaink összeférhetőségét különféle vegyi anyagokkal teszteltük. Anyagösszeférhetőségi lista

2. Milyen alkalmazáshoz szükségesek a felitató anyagok?

Nedvszívó alátét

Nedvszívó alátétként laboratóriumi, javítási vagy karbantartási munkákhoz

Szerszámtisztítás

Szerszámok vagy eszközök gyors és egyszerű tisztításához

Ggyalogos útvonalak

Állandó használatra, például gyalogos útvonalakra szőnyegként

Folyadékok

Kiömlött folyadékok és szivárgások feltakarítására

Mindennapi használatra szánt sokoldalú eszközök: tekercsek és szőnyegek

Legyen szó folyadékok felszívásáról karbantartási vagy tisztítási munkák során, vagy a szivárgás elleni hatékony küzdelemről – a DENSORB® kendők univerzálisan használhatók. Igény szerinti és gazdaságos használatot tesznek lehetővé a napi működés során, és hosszú távú használatra is tökéletesek. Szivárgás esetén a DENSORB® kendők alkalmasak a kifolyt folyadékok felitatására. Általában nagy mennyiségű nedvszívó anyagra van szüksége (pl. padlótakaráshoz), vagy a napi szükségletei miatt nagy a fogyasztás? Akkor a DENSORB® tekercsek a megfelelőek az Ön számára. A praktikus perforációnak köszönhetően pontosan feloszthatja a szükséges mennyiségű kendőt és tekercset, és csak annyi anyagot használ fel, amennyi feltétlenül szükséges.

Kipróbált eszközök speciális alkalmazásokhoz: pl. tömlők és párnák

A DENSORB® tömlők nélkülözhetetlenek a szivárgás elleni küzdelemben. Nagy abszorpciós képességgel rendelkeznek és könnyen formázhatók. Ily módon a szivárgások, például a hibás gépekből vagy tartályokból, gyorsan és egyszerűen megfékezhetők. A DENSORB® párnák ideálisak arra, hogy megbízhatóan felszívják a kiömlött folyadékokat vagy a nehezen elérhető helyeken lecsepegő veszteségeket. A párnák folyamatos használatra is ideálisak, például lefejtés közben. További védelmi intézkedésként folyékony veszélyes anyagok kiszivárgása esetén javasoljuk az innovatív SpillGuard® veszélyes anyag szivárgás figyelmeztető rendszer használatát. Könnyen üzembe helyezhető, és 24 órán keresztül optikai és akusztikus riasztást ad, ha veszélyes anyagokat észlel.

3. Mennyit kell kibírniuk a felitató anyagoknak?

Minél strapabíróbb az anyag, annál erősebb és hosszabb ideig vehető igénybe a termék, és annál tovább használható. Alkalmazástól függően érdemes tehát mérlegelnie, hogy rendkívül erős tartósságra van-e szüksége, vagy egy egyszerű rongy is elegendő a céljaihoz. A DENSORB® tekercsek és kendők 3 különböző flíz szerkezetben kaphatók:

ECONOMY SINGLE

A DENSORB® ECONOMY minőségű kendők és tekercsek rendkívül nedvszívó felitató anyagok, amelyek nem tartalmaznak alsó- vagy felső kiegészítő réteget. Alkalmasak a szivárgó folyadékok gyors felszívására, például egyszeri, rövid távú alkalmazásokhoz a szivárgások eltávolításakor.

ECONOMY DOUBLE

A DENSORB® kendők és tekercsek ECONOMY DOUBLE minőségben az anyag tetején további robusztus, spunbond eljárással készült kiegészítő réteggel rendelkeznek. Ez biztosítja a magas szakadás- és tépésállóságot. Ideális olyan alkalmazásokhoz, amelyeknél magas a tartósság és a hatékonyság követelménye – például hosszútávú használathoz vagy tisztítási munkákhoz.

ECONOMY TRIPLE

Válassza a DENSORB® tekercseket és kendőket ECONOMY TRIPLE minőségben a legjobb ár-teljesítmény aránnyal a hosszabb, igényes használat érdekében. A kétoldalas, folyadékáteresztő védőréteggel ellátott megerősítés maximális szakadás- és tépésállóságot biztosít. Lépés- és járműálló. Az Economy TRIPLE flíz anyagok szöszmentesek, ezért ideálisak laboratóriumokba és más szennyeződésekre érzékeny területeken.

PREMIUM TRIPLE

Válassza a DENSORB® tekercseket és kendőket PREMIUM TRIPLE minőségben a tartósság, a tisztaság, a szakadás- és a tépésállóság legmagasabb követelményeihez. A kétoldalas, folyadékáteresztő védőréteggel ellátott megerősítés nagy mechanikai ellenálló képességet biztosít, és lehetővé teszi, hogy gyalog és járművel is ráhajtsunk. A PREMIUM TRIPLE flíz anyagok szintén nem bolyhosodnak, ezért ideálisak padlók védelmére vagy munkapadok és munkafelületek alá alátétként.

A tartósság és a nedvszívó képesség mértéke a termékek anyagvastagságától is függ. A DENSORB® tekercsek és kendők kétféle anyagvastagságban kaphatók. Így az alkalmazásának megfelelő felitató anyagot használhatja.

LIGHT = kisebb felszívókapacitás

Nagyon rugalmas és ideális kis mennyiségű folyadék felszívására javítások, kisebb szivárgások esetén vagy a mindennapi gyártási folyamatok során.

HEAVY = dupla felszívókapacitás

Extra anyagvastagság maximális nedvszívó képességgel. A nagy szakítószilárdság lehetővé teszi a hosszútávú használatot és/vagy nagyobb mennyiségű folyadék felszívását, például nagyobb szivárgások esetén.

Felitató anyagok olajkiömlés és szivárgás esetén

Szivárgás vagy nagyobb olajszennyezés esetén gyors intézkedésre van szükség - mert fennáll a környezetkárosítás és a dolgozók balesetveszélye. Összefoglaltuk Önnek a legfontosabb tudnivalókat, hogy vészhelyzetben levonhassa a megfelelő következtetéseket. Webáruházunkban megtalálja az alkalmazási területéhez megfelelő olajfelitató anyagokat.

GyIK: Cselekedjen helyesen olajszennyezés esetén

A „Cselekedjen helyesen olajszennyezés esetén” című GyIK-ben választ adunk arra, hogy mit tehet és kell tennie annak érdekében, hogy jól felkészüljön, és az olajszivárgás ne fajuljon olajkatasztrófává.

A VÍZRE ÖMLÖTT OLAJ ELLENI KÜZDELEM OLAJFELFOGÓ GÁTAKKAL

A végzetes olajbalesestek újra és újra megtörténnek a vízeken. Hogyan tehetnek óvintézkedéseket a cégek? Milyen felszerelésre van szükség vészhelyzetben? És mi van, ha történik valami? Megválaszoljuk a legfontosabb kérdéseket.

Oktatóvideók és tippek szivárgás kezeléséhez

Gyakran sok múlik az apróságokon! Ezek tesznek különbséget a kiömlött veszélyes anyagok eltakarítása során a biztonság és a potenciális veszély között. Tobias Authmann, a veszélyes anyagok szakértője és a DENIOS Akadémia előadója kompakt oktatóvideóban mutatja be három legfontosabb szivárgási trükkjét.

Egy tartály szivárog, veszélyes anyag szivárgott ki, mit kell tennie? A pillanat hevében könnyű megmondani, hogy szivárgás esetén meg kell tenni a megfelelő lépéseket. Segítünk Önnek: DENIOS Akadémia tippjeinkkel, amelyeket veszélyes anyagokkal foglalkozó szakértőnk, Tobias Authmann mutat be.

Kesztyű helyes fel- és levétele

Meg fog lepődni, hogy mit ronthat el a kesztyűk fel- és levételekor – a szó szoros értelmében! Tobias Authmann elmeséli szakértői trükkjeit, hogy Ön biztonságosan nyújthassa a kezét a szivárgások felszámolásában.

Helyes testtartás a szivárgások eltávolításakor

A jó testtartás fontos a szivárgások felszámolásánál, hogy véletlenül se érintkezzen a kifolyt folyadékkal. Ebben a videóban Tobias Authmann megmutatja, mit tegyünk és mit ne tegyünk a mozdulataink során.

Másodlagos szivárgás elkerülése

Katasztrofális következmények a szivárgások felszámolásánál: Azok az alkalmazottak, akik észrevétlenül szállítják a kiszivárgott veszélyes anyagokat és beszennyezik a vállalat más területeit. Tobias Authmann elmagyarázza, mire kell odafigyelni, hogy a szivárgás ne terjedjen el ellenőrizetlenül.

További információ a szivárgásokról

Szivárgás-vészhelyzeti terv 10 lépésben

Minden olyan létesítménynek, amely veszélyes anyagokat használ, dolgoz fel vagy tárol, rendelkeznie kell egy vészhelyzeti tervvel a kiömlött folyadékok eltávolítására. A DENIOS 10 pontos vészhelyzeti terve végigvezeti Önt a szivárgás megszüntetésének folyamatán.

Poszter DENSORB® Szivárgás vészhelyzeti terv 10 lépésben

Ez az ingyenes DENIOS poszter megmutatja:

  • Hogyan lehet szisztematikusan kezelni és biztonságosan megtisztítani a veszélyes anyagok szivárgását
  • 10 vészhelyzeti intézkedés az ISO 14001 alapján
  • Hasznos tippeket a kockázatértékeléshez

GyIK: Gyakran ismételt kérdések a felitató anyagokkal kapcsolatban

Mit kell figyelembe venni a felitató anyagok kezelésekor?

A DENSORB® felitató anyagokat 160 °C olvadáspontú és 430 °C gyulladási hőmérsékletű polipropilénből készítik. Ezért forró felületektől és nyílt lángtól távol kell tartani, és nem szabad rendkívül forró folyadékok felitatására használni.

Milyen felitató anyagok vannak?

A DENSORB® felitató anyagok Olaj, Univerzális és Speciális változatban kaphatók. A DENSORB® Olaj olajok és más szénhidrogén alapú folyadékok felszívására szolgál. A vizet nem szívja fel, így a DENSORB® Olaj vízre is alkalmas. Alternatívaként olajfelszívásra szolgáló granulátum is kapható. A DENSORB® Univerzális hűtőfolyadékok, oldószerek, emulziók és egyéb nem agresszív folyékony vegyszerek felszívására alkalmas. Savak és lúgok felszívására a DENSORB® Speciál használható. Az abszorbensek agresszív vegyi anyagokat szívnak fel, és különösen előnyösek, ha nem biztos, hogy melyik anyag szivárgott ki.

Miből készülnek a felitató anyagok?

Minden DENSORB® felitató anyag tömlő, párna, szőnyeg és tekercs formájában is kapható. A tömlők folyadékok befogadására alkalmasak, a párnák nagyobb mennyiséget szívnak fel, a tekercsek pedig nagy területek lefedésére használhatók. A szőnyegek a kiömlött folyadékok gyors és egyszerű felszívására használhatók. A rendkívül nedvszívó és szakadásálló DENSORB® nem flíz anyagok polipropilén szálakból készülnek, és saját súlyuk 16-szorosát is képesek elnyelni az olajoknak. A tekercseket és a szőnyegeket kiviteltől függően alacsony bolyhosságú vagy szöszmentes védőréteg borítja.

Hogyan segít a DENIOS a kiválasztásban?

A megfelelő felitató anyag kiválasztása a kínálatunk nagy választéka ellenére meglehetősen egyszerű. Felitató anyag útmutatónk hasznos válaszokat ad a gyakran felmerülő kérdésekre. Ha kétségei vannak, egyszerűen vegye fel a kapcsolatot szaktanácsadóinkkal (06 96 800 147). Az ipar számára készleten lévő, azonnal felhasználható vészhelyzeti készleteket talál kínálatunkban.

Mennyire biztonságos az ártalmatlanítás?

A vegyi és olajos felitató anyagok önmagukban nem jelentenek biztonsági kockázatot. A flíz anyagok azonban átveszik a felszívott folyadék tulajdonságait. A használt vegyi és olajos felitató anyagokat a jogszabályi előírásoknak megfelelően kell ártalmatlanítani. A felszívott folyadék a döntő. Az olajat tartalmazó flíz anyagot ezért az olaj- / fáradtolaj-ártalmatlanítási előírásoknak megfelelően kell kezelni. Erről az illetékes hivataloknál (Vízügyi Hatóság, Környezetvédelmi Hivatal) kaphat tájékoztatást.

Mit kell betartani a DENSORB® felitató anyagok tárolásakor?

A vegyi és olajos felitató anyagokat védeni kell a tartós UV-sugárzástól, és száraz helyen kell tárolni. A hőmérsékletnek alig van szerepe a tárolás során, mivel az olvadási hőmérséklet 170 °C. Ha ezek a kritériumok teljesülnek, a flíz anyag tartósan tárolható.

i

ÓVATOSAN A HASZNÁLT FELITATÓ ANYAGOKKAL!

Az abszorbeált folyadék típusa és telítettségi foka jelentősen befolyásolja a lobbanáspontot, amely szélsőséges esetekben jelentősen csökkenhet. Mivel az olajkiömléseknél és az illékony vegyi anyagok felszívásakor robbanásveszélyes gáz- vagy gőz-levegő keverékek keletkezhetnek, az elektrosztatikus töltések okozta gyulladásveszélyre is figyelmet kell fordítani.

A felitató anyagok használata után

Használat előtt teszteljem a felitató anyagokat?

A DENSORB® felitató anyagok különböző vegyi anyagokkal való összeférhetőségét már teszteltük, és egy ellenállósági listában mutattuk be. Az ellenőrizhetetlen befolyásoló tényezők miatt a DENIOS nem tudja garantálni a 100%-os nedvszívó képességet. Az Ön biztonsága érdekében javasoljuk, hogy vásárlás előtt végezze el a vegyszerek összeférhetőségi és nedvszívó képességi tesztjét a DENSORB® felitató anyagokkal.

Hogyan ártalmatlanítják a telített felitató anyagokat?

A használt felitató anyagokat és szorbenseket a jogszabályi előírásoknak megfelelően kell ártalmatlanítani. Németországban a Kreislaufwirtschaftsgesetz KrWG (Újrahasznosítási és hulladékgazdálkodási törvény) az irányadó. A végső ártalmatlanítás a felszívott folyadéktól függ, amelynek tulajdonságait a flíz anyag felveszi. Az ásványolajjal átitatott felitató anyagok különleges felügyeletet igénylő hulladéknak minősülnek, és ugyanúgy ártalmatlanítandók, mint az olajos üzemanyagok. A hulladék kódszámát az EU-n belül az ártalmatlanító céggel egyeztetve kell meghatározni.

Felitató anyagok alkalmazása

Mennyi ideig tárolhatók a felitató anyagok? Mit kell betartani a tárolás során?

A polipropilén felitató anyagokat védeni kell a tartós UV-sugárzástól, és száraz helyen kell tárolni. A hőmérséklet alig játszik szerepet a tárolás során, mivel az olvadáspont 160 °C. Ha ezek a kritériumok teljesülnek, akkor tartósan is tárolhatók. A termékek felhasználhatóságát rendszeres időközönként ellenőrizni kell.

Milyen felitató anyagokat tartsak mindig készleten?

A németországi munkavédelmi törvény 5. §-a és a németországi veszélyes anyagokról szóló rendelet 7. §-a szerint a munkáltatónak kockázatértékelést kell végeznie annak megállapítására, hogy a veszélyes anyagok tárolása és kezelése kockázatot jelent-e a munkavállalókra vagy más személyekre. E kockázatértékelés keretében megfelelő intézkedéseket kell meghatározni a helyreállítási intézkedésekre vonatkozóan is. Ellenőrizze, hogy milyen folyadékokat kezel a napi tevékenysége során. Vegye figyelembe az anyagok típusát és mennyiségét, valamint azt, hogy milyen munkát végeznek velük. Mindig elegendő felitató anyaggal kell rendelkeznie, amelyek alkalmasak e folyadékok felszívására.

Anyag-összeférhetőségi lista a polipropilén felitató anyagokhoz

Nem biztos benne, hogy melyik DENSORB® verzió megfelelő az Ön által használt folyadékokhoz? Nedvszívó anyagaink kompatibilitását különféle vegyi anyagokkal teszteltük. A részletes lista itt található:

Közeg Olaj Univerzális Speciál
Acetaldehid
Aceton
Acetilklorid
Akrilsav
Allilalkohol
Aminobenzol sav
Ammónia (vízmentes)
Ammónium-fluorid
Ammónium-hidroxid
Amil-alkohol
Anilin
Éter
Benzaldehid
Benzin
Benzoesav
Benzol
Benzil-alkohol
Kéksav (hidrogén-cianid)
Bórsav
Fékfolyadék
Bróm
Butil-acetát
Butil-alkohol
Butil-glikolát
Kálcium-hidroxid
Celloszolv-eacetát
Klórbenzol
Klór-naftalin
Kloroform
Klóretén
Klórhidrogén
Krómsav (max. 50%)
Ciklohexán
Dibutil-ftalát
Dietil-amin
Dietil-éter
Dimetil-formamid
Dimetil-szulfoxid
Dioktil-ftalát
Ecetsav
Etil-acetát
Közeg Olaj Univerzális Speciál
Etilalkohol (etanol)
Etil-benzol
Etil-klorid
Etilén-diklorid
Etilén-glikol
Etil-éter
Etil-propionát
Repülőbenzin
Hidrogén-fluorid-sav
Folysav (max. 48%)
Formaldehid
Freon
Furfurol
Váltóolaj
Glicerin
Fűtőolaj
Hexán
Hidrazin
Hidrokinon
Izoamil-acetát
Izobutil-alkohol
Izooktán
Izopropil-acetát
Izopropil-alkohol
Kálium-hidroxid
Karbolsav (fenol)
Kerozin
Ketonok
Krezol
Linolsav
Lenmag-olaj
Metil-celloszolv
Metil-alkohol
Metil-amin
Metil-klorid (klórmetán)
Metilén-bromid (dibrómmetán)
Metil-éter
Metil-etil-keton
Metil-izobutil-keton
Metil-metakrilát
Ásványi olaj
Közeg Olaj Univerzális Speciál
Monoetanol-amin
Morfolin
Motorolajok
Nafta
Naftalin
Nátrium-bikarbonát
Nátrium-klorid
Nátrium-hidroxid (max. 30%)
Nátrium-hipoklorit
Nátrium-nitrát
Nátronlúg (max. 30%)
Nitrometán
Oktán
Parafin
Perklóretilén
Fenol
Foszforsav
Propanol
Propionsav
Propil-alkohol
Propil-glikol
Rezorcin
Salétromsav (max. 70%)
Sósav (max. 37%)
Kenőolaj
Szén-diszufid
Kénsav (max. 50%)
Ezüst-nitrát
Szilikonolaj
Sztirol
Terpentin
Tetra-klórhidrogén
Toluol
Transzformátor-olaj
Triklór-etilén
Trietilén-glikol
Hidrogén-perixid (max. 30%)
Xilol
Citromsav

Megjegyzés:
Jelen összeférhetőségi lista minden polipropilénből készült felitató anyagra vonatkozik. A DENSORB abszorbensek ellenállóképességét különféle vegyi anyagokkal tesztelték. Az ellenőrizhetetlen befolyásoló tényezők miatt a DENIOS nem garantálja a 100%-os nedvszívó képességet. Az Ön biztonsága érdekében javasoljuk, hogy a vásárlást megelőzően végezzen összeférhetőségi és abszorpciós tesztet a saját vegyszerein a DENSORB felitató anyaggokkal.

Szívesen adunk Önnek tanácsot!

Akár telefonon, e-mailben, vagy személyesen a telephelyén - örömmel segítünk és tanácsot adunk Önnek. Lépjen kapcsolatba velünk!

Ingyenes szaktanácsadás 06 96 800 147

Hasonló bejegyzések

Tölt…
i

Az ezen az oldalon található szakmai információkat gondosan, legjobb tudásunk és meggyőződésünk szerint állítottuk össze. A DENIOS GmbH mindazonáltal semmiféle garanciát vagy felelősséget nem vállal, legyen az akár szerződéses, kártérítéses, akár bármilyen más módon, az aktualitás, a teljesség és a helytállóság szempontjából - sem az olvasóval, sem harmadik féllel szemben. Az információ és a tartalom saját vagy harmadik fél céljaira történő felhasználása ezért saját felelősségére történik. A helyi és a jelenleg hatályos jogszabályok betartandóak.

Menü
Bejelentkezés
Az Ön kosaraHozzáadva a kosárhoz
A kosárhoz
Szívesen adunk önnek tanácsot!

Hívjon minket, küldjön e-mailt: info@denios.hu, vagy töltse ki az űrlapot, és mi a lehető leghamarabb válaszolunk Önnek.

H – Cs: 8:00 – 17:00 | P 8:00 – 14:00