DENIOS GmbH Magyarországi Közvetlen Kereskedelmi Képviselete
Sarkantyú köz 5.
9021 Győr

Tel.: 06 96 800 147
Fax:  +43 6225-20533-44
E-mail: info@denios.hu
Internet: www.denios.hu

Cselekedjen helyesen olajszennyezés esetén

Olajszivárgás vagy jelentősebb olajszennyezés esetén gyorsan kell cselekedni – hiszen fennáll a környezetkárosítás és a dolgozók balesetveszélye. A „Cselekedjen helyesen olajszennyezés esetén” című GYIK-ben arra adunk választ, hogy mit tehet és kell tennie annak érdekében, hogy optimálisan felkészüljön, és az olajszivárgás ne fajuljon olajkatasztrófává. A megfelelő olajfelitató anyag kiválasztásától az olajkár-korlátozáson át az olaj ártalmatlanításáig.

Az olajszennyeződés helyes megítélése

Mi olyan veszélyes az olajszennyezésben?

Az olajszivárgás veszélye az olajnak a felületeken való kiterjedt eloszlásában és vízben való oldhatatlanságában rejlik. Ez az oka annak, hogy a víztestek különösen nagy veszélyben vannak, mivel az olaj nedves felületeken gyorsan, nagy területen terjed. Az olaj réteget képez a víz felszínén, és gyorsan olajszenyezés következhet be. Mert: Már 1 csepp olaj akár 1000 liter vizet is beszennyez. A gyárcsarnokban vagy a gyár területén végzett mindennapi munkák során az emberek és a járművek a lejtőn és kanyarban is fokozott csúszásveszélynek vannak kitéve. Emiatt az olajfoltokat mindig teljesen el kell távolítani, amíg a folt "elhalványul".

Milyen következményei lehetnek egy olajszennyezésnek?

Pusztán erkölcsi okokból minden vállalatnak mindent meg kell tennie az esetleges környezeti katasztrófák elkerülése érdekében. De egyértelmű szabályok vannak arra vonatkozóan is, hogy vészhelyzetben mire számítsanak a cégek. Ezeket a Vízháztartási Törvény (WHG), a környezeti károkról szóló törvény (USchadG) és az ipari biztonsági rendelet (BetrSichV) határozza meg. Ezen előírások be nem tartása súlyos szankciókat vonhat maga után.

Például a víztestek olajszennyezésének okaként a vállalat köteles viselni a megfelelő helyreállító intézkedések költségeit a WHG 89. és 90. §-ai szerint. Ha a rendelkezésben nem tartják be a szükséges biztonsági előírásokat, a biztosítás megkötése ennek következtében elmaradhat.

Olajszivárgás szakszerű kezelése

Milyen megelőző intézkedéseket kell tenni olajszennyezés esetén?

A felkészülés a legfontosabb! Ahhoz, hogy olajszivárgás vagy olajszennyezés esetén gyorsan és hatékonyan tudjunk fellépni, kockázatértékelést kell végezni. Ki kell deríteni, hogy az üzemben hol fordulhat elő olajszivárgás. Például hidraulika olaj targoncákban, berendezéseknél és gépeknél, vagy az üzem- és segédanyagoknál is. Ezenkívül nyilván kell tartani, hogy mekkora olajmennyiség távozhat.

A megelőzés következő lépése a szivárgáskezelés. Ez azt jelenti: Mindenhol, ahol a vállalatnál lehetséges olajszivárgás veszélye áll fenn, elegendő olajfelitató anyagot vagy vészhelyzeti készletet kell biztosítani az olaj felitatására. Felszíni vizeken vagy azok közelében történő olajszennyezés esetén szivárgáskezelésre és gyors intézkedésre van szükség a környezetre gyakorolt ​​hatások elkerülése érdekében. "Olajszennyezés elleni küzdelem a felszíni vizekben" című szakcikkünkben mindent megtudhat a víztesteken történő olajszennyezés esetén végzett vészhelyzeti műveletekről.

Mi az az olajbrigád?

Az olajbrigádok a hatósági és vállalati tűzoltóság speciális tűzoltóegységei. Szakterületük a kiszivárgott ásványolajtermékek eltávolítása. A bevetések gyakran a közlekedési balesetek során keletkező olajnyomok eltávolítására vonatkoznak. Felszíni vizeken küzdenek az olaj terjedése és az esetleges olajszennyezés ellen.

Ha egy üzemi tűzoltóság felel az Ön cégéért, akkor az Önöknél várható bevetésekre specializálódik, például olajszivárgásra. A vízre kiömlött olaj általában bejelentési kötelezettség alá esik (220/2004. (VII. 21.) 11. §), valamint az olajbrigád feladata.

Mi a teendő olajszennyezés esetén?

Első lépésként ellenőrizni kell a kifolyt olaj mennyiségét. Nagyobb olajszennyezés esetén haladéktalanul értesíteni kell a hatóságokat. Olajszivárgás esetén a padlót is ellenőrizni kell, hogy tömített-e vagy vízáteresztő-e. Vízáteresztő talajburkolat, például térköves gyártelep esetében a burkolatot el kell távolítani, és meg kell mérni, hogy az olaj milyen mélyen hatolt be a talajba. A szennyezett talajt ezután el kell távolítani, zsákba kell csomagolni és megfelelően ártalmatlanítani kell. A kisebb szivárgásokat, például a lezárt padlóra ömlött olajat, saját maga is eltakaríthatja.

Az olajat felitatni, megkötni és ártalmatlanítani

Mi köti meg az olajat?

Minél viszkózusabb egy folyadék, annál nehezebb és hosszabb ideig tart egy kötőanyaggal felitatni. Olajszivárgás vagy nagyobb olajszennyezés esetén azonban kulcsfontosságú, hogy ezt a veszélyes anyagot a lehető leggyorsabban megfékezzék és megkötessék. Ezért a DENIOS kifejezetten olajokhoz fejlesztett ki egy DENSORB® felitató anyagot. Az Advanced Capillarity Technology-nak köszönhetően a DENSORB® felitató anyagok saját tömegük akár 16-szorosának megfelelő mennyiségű olajat is láthatóan gyorsabban képes felszívni, mint a hagyományos felitató anyagok. Különösen jellemző rá az is, hogy csak olajat szív fel, vizet viszont egy cseppet sem.

A DENSORB® termékcsalád olajfelitató anyagok széles választékát kínálja, amelyek azonnal szállíthatók minden alkalmazáshoz és minden formátumhoz. Az olajfelitató flíz méretre szabott kendőként és nagyobb mennyiségekhez tekercsben is kaphatók. Ezen kívül léteznek olajfelitató tömlők, különösen nagy abszorpciós képességű párnák és különböző szemcseméretű granulátumok. A DENSORB® olajzáró gátjai és olajfelfogó gátjai, olajfátyol felitatói, olajfelszedő szkimmerei és olajkockái a vízen lévő olajrétegek megfékezésére és eltávolítására szolgálnak.

Mire kell figyelni olajmegkötő anyag vásárlásakor?

Az olajmegkötő anyagok vásárlásakor figyelembe kell venni, hogy a felitató anyag szelektív áteresztőképességgel rendelkezik az olaj és más szénhidrogének számára. A speciálisan kifejlesztett DENSORB® olajfelitató anyagok vízlepergetőek és ideálisak olajok, benzin és szénhidrogén vegyületek felszívására. Csak az olajat szívják fel, egy csepp vizet sem. Minél nagyobb az olajszívó kendő nedvszívó képessége, annál hatékonyabb az olajkárosodás korlátozása. A DENSORB® olajfelitató anyag a saját tömegének akár 16-szorosát is láthatóan gyorsabban szívják fel, mint a hagyományos megkötő anyagok. Ez lényegesen alacsonyabb anyag- és ártalmatlanítási költségeket eredményez.

Hogyan történik az olaj ártalmatlanítása?

Németországban a legtöbb olajat veszélyes hulladéknak minősítik, átmeneti tárolásukra és ártalmatlanításukra speciális követelmények vonatkoznak. Ez vonatkozik az olajat tartalmazó hulladékokra is, mint például a szennyezett felitató anyagokra. A DENIOS „Veszélyes hulladékok szakszerű tárolása és ártalmatlanítása” című online útmutatójában részletesen megtudhatja, mire kell figyelni.

Szívesen adunk Önnek tanácsot!

Akár telefonon, e-mailben, vagy személyesen a telephelyén - örömmel segítünk és tanácsot adunk Önnek. Lépjen kapcsolatba velünk!

Ingyenes szaktanácsadás 06 96 800 147

Hasonló bejegyzések

Tölt…
i

Az ezen az oldalon található szakmai információkat gondosan, legjobb tudásunk és meggyőződésünk szerint állítottuk össze. A DENIOS GmbH mindazonáltal semmiféle garanciát vagy felelősséget nem vállal, legyen az akár szerződéses, kártérítéses, akár bármilyen más módon, az aktualitás, a teljesség és a helytállóság szempontjából - sem az olvasóval, sem harmadik féllel szemben. Az információ és a tartalom saját vagy harmadik fél céljaira történő felhasználása ezért saját felelősségére történik. A helyi és a jelenleg hatályos jogszabályok betartandóak.

Menü
Bejelentkezés
Az Ön kosaraHozzáadva a kosárhoz
A kosárhoz
Szívesen adunk önnek tanácsot!

Hívjon minket, küldjön e-mailt: info@denios.hu, vagy töltse ki az űrlapot, és mi a lehető leghamarabb válaszolunk Önnek.

H – Cs: 8:00 – 17:00 | P 8:00 – 14:00